Παρασκευή, Απριλίου 07, 2006

ANTIΔPAΣEIΣ ΓIA TA YΠEPYΨΩMENA KAΦE (ME ΘEPMAINΟMENΟ ΔAΠEΔΟ)



«Θερμαίνουν» την Aριστοτέλους!





Σε ύψος ενός και πλέον μέτρου θα «σηκωθούν» πέριξ της περιτοιχισμένης Πλατείας Αριστοτέλους τα νέα καφενεία και θα αποκτήσουν θερμαινόμενα δάπεδα, σύμφωνα με τα σχέδια του δήμου (ένθετη φωτογραφία). Από τις τζαμαρίες τους θα παρακολουθούν οι θαμώνες τους τα τεκταινόμενα στον στρωμένο με γρανίτη κεντρικό χώρο και το σιντριβάνι με τα παλλόμενα φωτορυθμικά!

Στην αισθητική καταστροφή του μοναδικού μνημειακού άξονα της Θεσσαλονίκης - της Πλατείας Αριστοτέλους - προχωρά αυθαίρετα ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Ενενήντα χρόνια μετά τον σχεδιασμό και την κατασκευή του μοναδικού για τα ελληνικά δεδομένα μνημειακού συνόλου με διατεταγμένες προσόψεις ενιαίας αρχιτεκτονικής σύλληψης (από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ερνέστο Εμπράρ).

Τη μελέτη για το έργο «ανασχεδιασμού της Πλατείας Αριστοτέλους» προετοίμασε σχεδόν εν κρυπτώ ο δήμαρχος και η παράταξη της πλειοψηφίας και την κατέθεσε εκτάκτως με συμπληρωματικό (την τελευταία στιγμή) έγγραφο στην ημερήσια διάταξη στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. H μελέτη προβλέπει αντί 3,5 εκατομμυρίων ευρώ:

* Την ανέγερση πέριξ της πλατείας (στον χώρο που καλύπτει νότια της οδού Μητροπόλεως και βόρεια της παραλιακής Λεωφόρου Νίκης) τοιχίου που θα περικλείει την πλατεία.

* Στο περίκλειστο εσωτερικό την «ανύψωση» πάνω από ένα μέτρο (πάνω σε κολόνες) ημιυπαίθριων χώρων με σιδηροκατασκευές, θερμαινόμενα δάπεδα και οροφή, προκειμένου να φιλοξενηθούν (έναντι αδρότατων τελών προς τον «ιδιοκτήτη» και κατασκευαστή, πλέον, δήμο) τα καφέ της πλατείας.

* Το στρώσιμο της πλατείας με γρανιτόπλακες (και λοξές γραμμικές έγχρωμες ζώνες) και -σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα- την ανέγερση σιντριβανιού.

* Παγκάκια με μεταλλικά στέγαστρα, υπερμεγέθη φωτιστικά, δενδροστοιχίες με βαλανιδιές στο κέντρο της πλατείας και ενισχυμένα φωτορυθμικά στο σιντριβάνι.

Στην επίσημη περιγραφή του προτεινόμενου έργου αναγνωρίζεται ότι ο χώρος της πλατείας έχει «χαρακτήρα ψυχαγωγίας με την ανάπτυξη των καταστημάτων και των παρελκόμενων τραπεζοκαθισμάτων» και «δημιουργίας χώρων καταλλήλων για τη διοργάνωση ανοιχτών εκδηλώσεων».

«Οι άστοχες αυτές επιλογές, προφανώς υπό την πίεση των ιδιωτών που εκμεταλλεύονται τα κέντρα ψυχαγωγίας και την επείγουσα συγκυρία των επικείμενων εκλογών, οδηγούν μαθηματικά σε μια ακόμη βιαστική και επιπόλαιη αρχιτεκτονική παρέμβαση στον πιο σημαντικό αστικό χώρο της Θεσσαλονίκης», υπογραμμίζει ομάδα δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης (Σπύρος Βούγιας, Ανδρέας Κουράκης), που συγκλήθηκαν με πρωτοβουλία του πρώην δημοτικού συμβούλου και υποψηφίου δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη και του προέδρου του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλους της Ένωσης Πολιτών για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό Νίκου Καλογήρου.

Για «πολεοδομική ιεροσυλία» και «ανοσιούργημα», μετατροπή της πλατείας σε «απέραντο ελληνάδικο» και της πόλης σε «φραπεδούπολη» κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους οι αντιδρώντες δημοτικοί σύμβουλοι. Καταγγέλλουν τον δήμαρχο και τη δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας για την εν κρυπτώ διαδικασία, καθώς δεν έχει προηγηθεί προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ενημέρωση των αρμοδίων φορέων της πόλης και των πολιτών.

Στους «γνωστούς αντιδραστικούς και οπισθοδρομικούς κύκλους που είναι αντίθετοι με όλες τις αναπλάσεις και όλα τα έργα που υλοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την εντολή που πήρε από τον λαό της πόλεως», αποδίδει με ανακοίνωσή του τις όποιες αντιδράσεις στο εγχείρημά του ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Εν αγνοία και της Εφορείας Μνημείων

Απόλυτη άγνοια για το έργο «ανασχεδιασμού της Πλατείας Αριστοτέλους» δήλωσε η προϊσταμένη της ΙΔ' Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Λίτσα Καμπούρη, καθώς ουδείς (στην προκειμένη περίπτωση ο μελετητής του έργου, Δήμος Θεσσαλονίκης) ζήτησε την έγκριση της υπηρεσίας, στην οποία και υπάγεται ο χώρος της Πλατείας Αριστοτέλους, που είναι χαρακτηρισμένος ως μνημείο και η οποιαδήποτε παρέμβαση σ' αυτόν απαιτεί έγκριση της αρμόδιας Εφορείας του υπουργείου Πολιτισμού.



ΤΑ ΝΕΑ , 06/04/2006

3 σχόλια:

Rodia είπε...

ποιος "αρχιτεκτονας" ασέλγησε..???

αυτός θέλει το πρωτο και ΚΥΡΙΟ κράξιμο!!!

Rodia είπε...

Συμπληρώνω το προηγούμενο σχόλιο:

Κάτι που δεν είδα (αλλά έτσι γρήγορα που περνάω μπορεί και να μη πρόσεξα) είναι ΠΟΙΟΣ "αρχιτέκτονας" υπογράφει την πρόταση. Αυτός θέλει το ΠΡΩΤΟ και ΚΥΡΙΟ κράξιμο!!! Συν την απομόνωση απο τους πολίτες.
Υπάρχουν δυστυχώς "επαγγελματίες" που σκύβουν στην εξουσία για λίγα (μαλλον πολλά εδώ που τα λέμε..) φράγκα και υποσχέσεις για δουλειές του ΔΗΜΟΣΙΟΥ..

αλλά... ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ..???..

(έλα μου ντε)

kostas είπε...

Η ανοησια και η ασχημια στην πολη μας δεν τελειωνει!
Πιστευω πως εχουμε λαθος εικονα για την Θεσσαλονικη,δεν ειναι καθαρη,δεν εχει ωραια σημειου που θα επρεπε να εχει,καταπατημενα πεζοδρομια,καμια πλατεια,εκτος της Ιπποδρομιου κλπ.
Υπαρχει ελπιδα?
Νομιζω υπαρχει και πρεπει ο καθενας να καταλαβει πως πρεπει να ειναι μια ωραια και ανθρωπινη πολη.