Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2007

Φοιτητικές κινητοποιήσεις και citizen media

Λιλιπούτειοι συντάκτες - έντυπα υπόδειγμα

Και μιας και το έφερε η κουβέντα…

…οι Ηττημένοι (δηλαδή Εμείς) δεν νομιμοποιούνται ούτε καν απέναντι στους ίδιους τους εαυτούς τους να ζητούν μερίδιο στη συγγραφή της Ιστορίας. Την Ιστορία την διαμορφώνεις, δεν την γράφεις. Και όταν έχει αποτύχει στη διαμόρφωσή της, όταν δηλαδή έχει ΗΤΤΗΕΘΕΙ στους μεγάλους ταξικούς πολέμους και τις επιμέρους μάχες, τότε είναι γελοίο να ζητάς να γραφτούν τα βιβλία κατά πως εσύ τα γουστάρεις. Εκτός να ζητάς πλέον να γίνεις συνδιαχειριστής, μαζί με αυτούς που σε νίκησαν. Με το «παπαδαριό», ας πούμε. Και τότε δεν θα είμαστε μόνο Ηττημένοι, θα είμαστε και Γελοίοι.

Εδώ μας πήραν και τα σώβρακα!

Το ότι το γράφουν μας πείραξε;(Οχι να φορέσουμε και τα «ράσα» και τις «φουστανέλες»!)

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 21, 2007

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΥΖΥΓΟΚΤΟΝΙΕΣ - ΜΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Το Σάββατο 12/11/05 εξαφανίσθηκε από το σπίτι της στις Σέρρες η 44χρονη Πόπη Χατζίδου, νοσηλεύτρια και μητέρα δύο κοριτσιών 15 και 21 ετών. Ο σύζυγός της, Χημικός, καθηγητής σε δημόσιο σχολείο, ύστερα από δύο μέρες ομολόγησε ότι τη σκότωσε κτυπώντας την μέσα στο σπίτι τους και στη συνέχεια μετέφερε το πτώμα της και το πέταξε στον ποταμό Στρυμώνα.. Επί μέρες υποδείκνυε στις αστυνομικές αρχές διαφορετικά σημεία του ποταμού, με αποτέλεσμα το πτώμα να μη βρεθεί ποτέ.

Ο δράστης προφυλακίσθηκε, αλλά μετά από λίγους μήνες αφέθηκε ελεύθερος, για να «συμπαρασταθεί» στις κόρες του και την πεθερά του. Εκτοτε παρέμεινε ελεύθερος μέχρι τη δίκη του.

Κατά το προηγούμενο της δίκης διάστημα υπήρχε στις Σέρρες κλίμα αποσιώπησης του στυγερού εγκλήματος και εκφοβισμού όλων όσων τολμούσαν να καταγγείλουν το δράστη, να ζητήσουν την τιμωρία του και να υπερασπιστούν τη μνήμη του θύματος. Οι φίλες και συναδέλφισσες του θύματος δέχονταν συνεχώς απειλές από την οικογένεια του θύματος και την υπεράσπιση του δράστη – το γνωστό ποινικολόγο Διαλυνά - ότι θα τους ασκηθεί μήνυση αν συνεχίσουν να ανακινούν το ζήτημα και να διαμαρτύρονται, με το επιχείρημα ότι παραβιάζουν την γαλήνη της οικογένειας του θύματος (την ηλικιωμένη μητέρα της θανούσης και τις δύο κόρες). Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου εξέφρασε την επιθυμία να κάνει ετήσιο μνημόσυνο για να τιμήσει τη μνήμη της Πόπης Χατζίδου, δέχθηκε εξώδικο και αναγκάσθηκε μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας να το ματαιώσει.

Είναι αλήθεια ότι στην υπόθεση αυτή υπάρχει ένα επιπλέον σκοτεινό – για μας – στοιχείο. Η στάση του, έτσι κι αλλιώς, πολύ μικρού στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του θύματος. Η ηλικιωμένη μητέρα, για λόγους που αυτή γνωρίζει, συντάχθηκε εξ αρχής απολύτως με την πλευρά του δράστη, τον οποίο υπερασπιζόταν μέχρι υπερβολής, ακόμη και μέσα στο δικαστήριο, προκαλώντας την απορία των δικαστών και την δυσφορία των συναδέλφων του θύματος. Δεν όρισε πολιτική αγωγή, δεν υπήρχε δηλαδή κατήγορος από την πλευρά της οικογένειας του θύματος και ό,τι κατέθεσε η μητέρα της νεκρής ήταν μόνον για να ελαφρύνει τη θέση του δολοφόνου της κόρης της. Εμείς μπορεί να μη γνωρίζουμε, δικαιούμαστε όμως να κάνουμε πολλές υποθέσεις και να λυπούμαστε πολύ, που η μνήμη του θύματος τιμήθηκε τόσο λίγο.

Η δίκη άρχισε στις 15 Φεβρουαρίου 2007 στα Γιαννιτσά και κράτησε δύο μέρες. Η κατηγορία ήταν φόνος εκ προμελέτης. Η δικαστική απόφαση εξωφρενική και πρωτοφανής στα ελληνικά δικαστικά χρονικά: 12 χρόνια με ΑΝΑΣΤΟΛΗ. Ενας ευυπόληπτος πολίτης των Σερρών – δάσκαλος εφήβων – δολοφονεί τη γυναίκα του και χωρίς ίχνος μεταμέλειας την μεταφέρει και την πετά σαν σκυλί στο Στρυμώνα, ομολογεί ότι το έκανε, και στην πράξη αθωώνεται και κυκλοφορεί κανονικά στην πόλη του, κάνει μαθήματα σε παιδιά, κάθεται στις καφετέριες και παραμένει ο «στυλοβάτης» της οικογένειάς του.

Είμαστε βαθύτατα οργισμένες μ’ αυτή τη δικαστική απόφαση. Ξέρουμε πολύ καλά πόσο εκφοβισμένες και απειλημένες από το δράστη και το δικηγόρο υπεράσπισης είναι οι φίλες και συναδέλφισσες του θύματος που αποπειράθηκαν να ζητήσουν απονομή δικαιοσύνης και τιμωρία του δολοφόνου. Γνωρίζουμε από τις μαρτυρίες των συναδελφισσών της ότι το θύμα ζούσε για χρόνια μία σχέση ψυχολογικής και σωματικής κακοποίησης από το σύζυγό της, τον κ. καθηγητή, ότι πήγαινε στη δουλειά της κτυπημένη και ταπεινωμένη, αλλά σιωπούσε, γιατί δεν ήθελε να τον εκθέσει, όπως κάνουν άλλωστε οι περισσότερες κακοποιημένες από το σύντροφό τους γυναίκες. Γνωρίζουμε ότι λίγο πριν τη δολοφονία της, σχεδίαζε να κάνει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του, πράγμα που κατατέθηκε και στο δικαστήριο και να ζητήσει διαζύγιο, αφού εντωμεταξύ είχε συνάψει σχέση με έναν άλλο άνθρωπο. Αυτή η πρόθεση του θύματος ήταν γνωστή στο δράστη και αντί αυτό να εκληφθεί ως τεκμήριο φόνου εκ προμελέτης, θεωρήθηκε, μαζί με τον ισχυρισμό του δράστη ότι ο φόνος έγινε πάνω σε διαπληκτισμό, ως τεκμήριο βρασμού ψυχής. Οσο για την απόρριψη του σώματος στον ποταμό, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι έγινε εν συγχύσει, όπως βεβαίωσε μάρτυρας νευροχειρούργος !!!

Ωραιότατα! Δημιουργείται ένα εξαιρετικό δικαστικό προηγούμενο, φωτεινό παράδειγμα για κάθε επίδοξο συζυγοκτόνο και για κάθε μελλοντική δικαστική απόφαση. Η συστηματική κακοποίηση της γυναίκας από το σύντροφό της κάποια στιγμή θα την οδηγήσει στην επιθυμία απομάκρυνσης από τη σχέση. Τότε ο σύντροφος επικαλούμενος τον βρασμό ψυχής λόγω της αβάσταχτης γι αυτόν απόφασής της, θα έχει το κίνητρο να τη σκοτώσει. Στη συνέχεια, επικαλούμενος την απώλεια συνείδησης λόγω της ταραχής του, μπορεί άνετα να οργανώσει την εξαφάνιση του σώματός της, έτσι ώστε να μην γίνει ποτέ γνωστός ο τρόπος θανάτου. Κατόπιν μπορεί να ομολογήσει, και, με αρωγό την δικαιοσύνη και το νόμο, να καταδικαστεί με αναστολή και να κυκλοφορεί ελεύθερος. Αρκεί να μη δολοφονήσει και την επόμενη σύντροφό του !!!

Από τον Ιανουάριο του 2007 είναι σε ισχύ ο νέος νόμος για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, ο οποίος διαφημίζεται στα ΜΜΕ από την πολιτεία ως ένα νέο όπλο στα χέρια των γυναικών για να ξεφύγουν από μία σχέση κακοποίησης. Υποστηρίζει η πολιτεία ότι αυτός ο νόμος ενθαρρύνει τις γυναίκες να μην ανέχονται τη βία, να καταγγείλουν το βίαιο σύντροφο, να κάνουν ασφαλιστικά μέτρα, να τον απομακρύνουν από το σπίτι, να ζητήσουν διαζύγιο. Αυτά ακριβώς που σχεδίαζε να κάνει η 44χρονη νοσηλεύτρια Πόπη Χατζίδου και για τα οποία τιμωρήθηκε με φόνο από το σύζυγό της και με προσβολή της μνήμης της από την ουσιαστικά απαλλακτική για το δράστη απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης.

Ζητούμε και κάνουμε έκκληση το θέμα να πάρει τη μέγιστη δημοσιότητα αυτές τις μέρες, ούτως ώστε η πολιτεία να κάνει την ελάχιστη πράξη επανόρθωσης.

Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΕΦΕΣΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΝΕΜΗΘΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΠΟΠΗΣ ΧΑΤΖΙΔΟΥ ΖΗΤΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ.

Καλούμε την έντιμη και μαχόμενη δημοσιογραφία να συνδράμει στον αγώνα μας.

ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Π. Παπαγεωργίου 8

54635 Θεσσαλονίκη

omadaginekon@yahoo.gr

www.femnetsalonica.gr

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 16, 2007

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 15, 2007

SOME BASIC FACTS ABOUT NEWSPAPERS

- A US$180 billion industry globally.
- 439 million people worldwide buy a newspaper every day.
- At least 1.4 billion readers a day.
- Global newspaper circulation sales (paid-for titles) up 0.56% in 2005 (up
6.00% over the past 5 years).
- More than 10,000 titles worldwide.
- World's second largest advertising medium (30.2%), exceeding the combined
spend of radio, outdoor, cinema, magazines and the internet.
- More than US$6 billion euros invested in newspaper technology in the past
five years.
- Nearly two million employees worldwide.

Η Θεσσαλονίκη δεν είναι πια χαμηλοτάβανη….

Χθες ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η Σύμβαση Παραχώρησης για το έργο της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας Θεσσαλονίκης.

Σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας ανακοινώνει την Απόφασή του για έγκριση της αίτησης Προσωρινής Εντολής Ασφαλιστικών Μέτρων που είχαν καταθέσει οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑΣ στις 3 Ιανουαρίου 2007.

Η θέση που υποστηρίζουν οι ΠΟΛΙΤΕΣ βρίσκει συνεχώς υποστηρικτές από όλα τα κοινωνικά στρώματα της πόλης και αντανάκλαση αυτής της δυναμικής αποτελεί και η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο παρεμβαίνει έτσι δυναμικά στο θέμα.

Η απόφαση αυτή, εκτός από το γεγονός ότι ισχυροποιεί την προσφυγή των ΠΟΛΙΤΩΝ κατά, πρακτικά, μιας εκκαθάρισης μνήμης κομμάτι – κομμάτι της πόλης μας, δεν επιτρέπει καμία παρέμβαση στο χώρο που θα αποτελέσει το στρατηγείο της κατασκευάστριας εταιρείας για την υλοποίηση του μεγάλου έργου, μέχρι να τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις του.

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο κέντρο του αστικού συνόλου, διαθέτει την έκταση που επιτρέπει την ανάπτυξη εργοταξίου σε μηδενική απόσταση από τον χώρο εφαρμογής του έργου και για το λόγο αυτό δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις εκκαθάρισης ήδη από την περίοδο προετοιμασίας του.

Για τη συγκεκριμένη περιοχή είχαν ξεκινήσει, ήδη από το 2004, στο ΥΠΕΧΩΔΕ, προτάσεις για τροποποιήσεις ρυμοτομικού σχεδίου σε τμήματα του θαλασσίου μετώπου του Δήμου Θεσσαλονίκης με συνοπτικές, μάλιστα διαδικασίες, οι οποίες μόνο διαφανείς και συλλογικές δεν ήταν.

Στόχος, μεταξύ άλλων, η έγκριση ειδικών ρυθμίσεων για «….ανακατασκευή 3 διατηρητέων κτηρίων, στο πλαίσιο της κατασκευής της υποθαλάσσιας» με αποφάσεις ΚΣΧΟΠ.

Εδώ ανατρέπονται πια οι έννοιες και οι κώδικες επικοινωνίας… Χαρακτηρίζουμε διατηρητέο κτήριο για να διασώσουμε τη μνήμη των γενεών και έρχεται η διοίκηση να το …ανακατασκευάσει.

Είναι προφανές το θέατρο του παραλόγου που είχε αρχίσει να στήνεται για την υλοποίηση του «μεγάλου έργου».

Με την ιδιαίτερη παρουσία των ΠΟΛΙΤΩΝ κατά της Υποθαλάσσιας σε όλη τη διάρκεια της προσυνεδριακής διαδικασίας, η πρακτική αυτή ακυρώθηκε!

Το προφανές έγινε ζητούμενο και η …ανακατασκευή (δηλ. κατεδάφιση) των τριών ιστορικών κτηρίων αποφεύχθηκε!

Με ειδική αναφορά της, η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, αναφέρεται στην επίκληση ειδικών εμπειρογνωμόνων για το συγκεκριμένο θέμα, οι οποίοι υπέδειξαν τους τρόπους διάσωσης αυτών των κατασκευών.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο, όταν γίνει σαφές ότι οι αποφάσεις της πολιτείας σε κάθε επίπεδο ελέγχονται και όταν εξασφαλισθεί μία μορφή επικοινωνίας φορέων, πολιτών και διοίκησης.

Αυτό επιζητούν οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑΣ, έχοντας χαρίσει στη Θεσσαλονίκη υψηλό πολιτικό λόγο, όραμα, εμπιστοσύνη και αισιοδοξία.

Η Θεσσαλονίκη δεν είναι πια χαμηλοτάβανη….

Σας καλούμε να πλαισιώσετε όλοι την προσπάθεια αυτή!

Οι θέσεις της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ για την υποθαλάσσια

Εάν οι πρώτες ανησυχίες που εκφράστηκαν αφορούσαν στις γενικές επιπτώσεις του αμφισβητούμενου έργου της υποθαλάσσιας, με την κατάθεση στην Βουλή της Σύμβασης Παραχώρησης και της υπερψήφισής της κατά πλειοψηφία, επιβεβαιώνονται και επιτείνονται σημαντικοί φόβοι για τον προβληματικό χαρακτήρα και κυρίως για τις μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες του έργου στην πόλη. Γιατί, η πραγματοποίηση της υπόγειας διαμπερούς αρτηρίας, γνωστής ως υποθαλάσσιας, θα σφραγίσει με μη αναστρέψιμο τρόπο την φυσιογνωμία και την εξέλιξη της πόλης. Συγκεκριμένα,

· Θίγονται η αρχιτεκτονική της φυσιογνωμία, ο χαρακτήρας και τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά της πόλης ενώ επιδεινώνονται οι περιβαλλοντικές συνθήκες και η καθημερινή λειτουργία των αστικών περιοχών.

· Αποκόπτεται και υποβαθμίζεται το σύνολο του θαλάσσιου μετώπου της νέας παραλίας, και συγχρόνως αλλοιώνεται ο ιστορικός χαρακτήρας του λιμανιού, καθώς αγνοούνται οι εμπειρίες άλλων ευρωπαϊκών παραθαλάσσιων πόλεων για την αναζωογόνηση και ανάδειξη των θαλασσίων μετώπων τους.

· Το αστικό δίκτυο σε κεντρικές περιοχές της πόλης παραδίδεται στην ανεμπόδιστη κυκλοφορία του αυτοκινήτου, καθώς πριμοδοτείται/ενθαρρύνεται η κίνηση του αυτοκινήτου στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό γεγονός που, εκτός των άλλων, έρχεται σε αντίθεση με τις πολεοδομικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλες τις πόλεις και ιδιαίτερα μάλιστα για τις ιστορικές πυκνοδομημένες πόλεις.

· Παραμένει άγνωστο το εάν οι εκτιμήσεις ως προς τα κυκλοφοριακά δεδομένα και τα δεδομένα των εκπομπών ρύπων και των οχλήσεων (θόρυβος κλπ) (που σημειωτέων αναφέρονται μόνο στο ιστορικό κέντρο χωρίς καμία αναφορά στα υπόλοιπα σημεία της πόλης όπου θα είναι επίγεια), βασίζονται σε συγκεκριμένες μελέτες που λαμβάνουν υπόψη τους τη σημερινή πραγματικότητα της πόλης. Αντίθετα υπάρχουν εκτιμήσεις και παραδείγματα ότι τα πραγματικά οφέλη θα είναι πολύ μικρότερα. Η κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση την οποία επαγγέλλεται έχει αμφισβητηθεί από τους πιο έγκυρους συγκοινωνιολόγους με εμπεριστατωμένα κείμενα και μελέτες (Γενική κυκλοφοριακή μελέτη 2000, αποφάσεις ΣΑΣΘ, αποφάσεις ΣΕΣ).

· Η έλλειψη χώρων στάθμευσης, που αποτελεί ένα πρόβλημα ύψιστης προτεραιότητας για την πόλη, θα επιταθεί με την κατασκευή της «υποθαλάσσιας» (π.χ. πού θα σταθμεύουν όλα τα αυτοκίνητα που σήμερα σταθμεύουν: στη Λεωφόρο Νίκης, στα πεζοδρόμια εκατέρωθεν της Ν. Παραλίας;)

· Συνολικά, με βάση τα διαθέσιμα σχέδια περίπου 40 έως 60 στρ χαρακτηρισμένων κοινόχρηστων χώρων πρασίνου θα μετατραπούν σε άσφαλτο (σχεδόν το 10% των υφιστάμενων κοινόχρηστων χώρων πρασίνου του Δήμου Θεσσαλονίκης). Έτσι, η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο που είναι η χειρότερη ίσως στην Ευρώπη θα μειωθεί ακόμη περισσότερο. Η κατάληψη δημόσιου χώρου και η καταστροφή σημαντικού μέρους από το λιγοστό πράσινο της πόλης δεν έχει αξιωθεί καμίας δικαιολογίας πέραν των αδέξιων υποσχέσεων για ‘μεταφύτευση’ αιωνόβιων πλατανιών.

· Η υποθαλάσσια δεν εντάσσεται σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την ανάπτυξη της πόλης. Η υποθαλάσσια δεν εντάσσεται σε μια ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη για την πόλη και τη σύνδεσή της με την ευρύτερη περιοχή. Έχει επίσης γίνει σαφές, ότι καμία περαιτέρω επέκτασή της υπογείως ή υποθαλασσίως δεν εντάσσεται στα προγράμματα του ΥΠΕΧΩΔΕ.

· ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ αποφάσισε την κατασκευή ενός έργου 517 εκατομ. € που θα πληρωθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου (420 εκατ. €) από τους Θεσσαλονικείς μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Αναμφίβολα, ένα έργο τέτοιας μεγάλης κλίμακας (πολύ σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία της πόλης και μεγάλο κόστος κατασκευής) γίνεται, μόνο όταν τα δεδομένα και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι είναι απαραίτητο και όχι βέβαια, όπως προβλήθηκε, γιατί το «είχατε ζητήσει από παλιά»

· Δεν υπάρχουν απαντήσεις για το πώς πρόκειται να επιλυθούν τα προβλήματα που γνωρίζουμε ήδη ότι θα προκαλέσει η υλοποίηση του έργου (π.χ. η Μ. Αλεξάνδρου με 9 λωρίδες (8 + νησίδα) ουσιαστικά γίνεται απροσπέλαστη από τον πεζό). Δεν αρκούν οι υποσχέσεις ότι τα προβλήματα «θα τα μελετήσουμε μετά», «θα δούμε τι θα κάνουμε με την Ανθέων» κλπ.

Οι όροι της σύμβασης είναι αποικιοκρατικού χαρακτήρα με αυξημένα δικαιώματα παρέμβασης του παραχωρησιούχου στη διαμόρφωση πολιτικών και μέτρων βελτίωσης του χώρου της πόλης («Ζώνη προνομίων») ώστε να μην είναι ανταγωνιστικά της υποθαλάσσιας. Έτσι μπλοκάρονται σημαντικές δυνατότητες βελτίωσης της κυκλοφορίας στην πόλη αλλά και των συνδέσεών της με την ευρύτερη περιοχή όπως οι κάθετες συνδέσεις των περιφερειακών δρόμων και η λειτουργία του προαστιακού, τραμ, αστικής κυκλοφορίας, αλλά και μικρότερα έργα όπως πεζοδρομήσεις, μονοδρομήσεις τα οποία δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς την έγκριση του παραχωρησιούχου.

Ζητούμε την άμεση αναστολή του έργου και το «πάγωμά» του επί μια 6ετία. Αυτό θα επιτρέψει να μην συμπέσει η κατασκευή δύο σημαντικών τεχνικών έργων (μετρό-υποθαλάσσια), που πέραν όλων των λοιπών προβλημάτων, θα δημιουργήσουν τεράστιες δυσχέρειες στην καθημερινή λειτουργία της πόλης και ιδιαίτερα του κέντρου της, διώχνοντας/ αποθαρρύνοντας τους κατοίκους από την πρόσβασή τους σε αυτό και στέλνοντάς τους στα μεγάλα ιδιωτικά εμπορικά κέντρα της περιαστικής ζώνης. Το ζήτημα αυτό έχει τεθεί και από άλλους φορείς και δικαίως απασχολεί τον επιχειρηματικό κόσμο της.

Παράλληλα επισημαίνουμε ότι δεν υπήρξε ουσιαστική διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης που να διασφαλίζει τη στοιχειώδη ενημέρωση του πολίτη και ασφαλώς των άμεσα θιγομένων, που είναι απαραίτητη ιδίως για ένα έργο που θα επηρεάσει τόσο έντονα τη ζωή της πόλης και για το οποίο θα δαπανηθούν τεράστια ποσά με κίνδυνο να δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα από όσα επιδιώκεται να επιλυθούν. Ακόμη και σήμερα οι κάτοικοι της πόλης δεν γνωρίζουν (71,2% βλέπε γκάλοπ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 28/1/07) ούτε την ακριβή χάραξη αλλά κυρίως ούτε καθοριστικά στοιχεία της σύμβασης.

Μάλιστα, η όποια δημόσια διαβούλευση έγινε με λάθος δεδομένα, μια που τα πραγματικά δεδομένα τα πληροφορηθήκαμε τώρα που κατατέθηκε η σύμβαση στη Βουλή. Για παράδειγμα, η όποια συζήτηση έγινε για διόδια ύψους 0,93 € ενώ θα είναι 2 €. Εξάλλου, οι όποιες εγκρίσεις πριν από το 2004 δόθηκαν για ένα πολύ διαφορετικό έργο. Μετά το 2004 προστέθηκαν τα τμήματα στα Δυτικά (στα διόδια κ.λπ.) που δυσκολεύουν –σχεδόν αποκλείουν– την πρόσβαση στο κέντρο και στη Δ. Θεσσαλονίκη. Και βέβαια κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξη της διάταξης για «ζώνη προνομίων» που δίνει αποικιακού τύπου προνόμια για την κυκλοφοριακή οργάνωση της πόλης στον παραχωρησιούχο.

Πιστεύουμε ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με συντονισμένες παρεμβάσεις που θα συνδυάζουν πολεοδομικά, κυκλοφοριακά και αρχιτεκτονικά δεδομένα. Και θα επιτρέπουν την ασφαλή, άνετη και ανεμπόδιστη κυκλοφορία πεζών, δικύκλων και τροχοφόρων σε ένα περιβάλλον ελκυστικών δημόσιων και πράσινων χώρων που θα σέβεται την υγεία και την ευζωία των κατοίκων και επισκεπτών, αναδεικνύοντας το θελκτικότερο στοιχείο της Θεσσαλονίκης, την αμεσότητα της σχέσης της με το θαλάσσιο μέτωπο.

Εναλλακτικά της υποθαλάσσιας, υπάρχουν άλλα έργα ύψιστης προτεραιότητας τα οποία πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Την από τώρα μελέτη των επεκτάσεων του μετρό προς Καλαμαριά και προς τις δυτικές συνοικίες.

Την άμεση ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών με:

- την χάραξη επί πλέον λεωφορειολωρίδων

- την αύξηση του στόλου των λεωφορείων

- την οργάνωση συστήματος/οργανισμού διαδημοτικών συγκοινωνιών

- την διερεύνηση των προτάσεων (και του ΤΕΕ-ΤΚΜ) για προαστιακό σιδηρόδρομο (που απαγορεύεται από την σύμβαση παραχώρησης)

- την εφαρμογή της μελέτης του τράμ

- εφαρμογή της θαλάσσιας συγκοινωνίας

- εφαρμογή μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας οχημάτων στο ιστορικό κέντρο της πόλης

- κατασκευή των επί δεκαετίες συζητούμενων χώρων στάθμευσης περιμετρικά του κέντρου, αλλά και στις συνοικίες της Πόλης.

Η κατά προτεραιότητα χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για τις μετακινήσεις σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, είναι η έξυπνη επιλογή όλων των ευρωπαϊκών πόλεων και αυτήν οφείλουμε να υιοθετήσουμε.

Θεσσαλονίκη 15.02.2007

Θα κάνουμε ότι μπορούμε

«Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να αποτρέψουμε ένα έργο που είναι εξαιρετικά καταστροφικό για μία πόλη σαν τη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», Γιάννης Μπουτάρης, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα για το θέμα της κατασκευής της υποθαλάσσιας αρτηρίας στην Θεσσαλονίκη. Ο κ. Μπουτάρης κατήγγειλε τον Δήμαρχο της πόλης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ότι «δεν ενημέρωσε κανέναν, ούτε καν το Δημοτικό Συμβούλιο, για το έργο και τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στην πόλη» και τον κάλεσε να κατονομάσει τα άνομα συμφέροντα, που κατά δήλωσή του στον Τύπο βρίσκονται πίσω από αυτούς που αντιτίθενται στην κατασκευή του έργου. Ανέφερε, επίσης, ότι ακόμα δεν έχει κατατεθεί οριστική μελέτη για το έργο και ότι τα στοιχεία στα οποία βασίζεται η υπάρχουσα μελέτη είναι της δεκαετίας του 90. Χαρακτήρισε το έργο ως «αποθέωση των εργολάβων», υπενθύμισε ότι γίνεται με χρήματα των πολιτών και υπογράμμισε ότι εάν τελικά γίνει, όχι απλά θα διευκολύνει τα αυτοκίνητα, αλλά θα απομακρύνει και την δυνατότητα καταβολής χρημάτων για άλλα έργα που διευκολύνουν τους πολίτες και τους πεζούς. Ο Γιάννης Μπουτάρης χαρακτήρισε «αυθάδες και προκλητικό εκ μέρους του Δημάρχου Θεσσαλονίκης προς τους υπόλοιπους Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος να μην έχουν εμπλακεί μέχρι τώρα στη συζήτηση λες και η Θεσσαλονίκη αρχίζει και τελειώνει στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης». Ανακοίνωσε πως η «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» θα καταθέσει πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη δημιουργία Διαδημοτικής Επιχείρησης Προαστιακής Θαλάσσιας Συγκοινωνίας», έργο που περιλαμβάνεται στην εναλλακτική πρόταση για την υποθαλάσσια που είχε η «Πρωτοβουλία» στο προεκλογικό της πρόγραμμα.

«Άχρηστο, μη λειτουργικό, αλλά και εύκολη διεκδίκηση για μία πόλη που έχει ανάγκη μεγάλων έργων» χαρακτήρισε την υποθαλάσσια αρτηρία ο Νίκος Καλογήρου εκ μέρους της «Ένωσης Πολιτών Θεσσαλονίκης για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό» και πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ.. Κι αυτό, γιατί όπως ανέλυσε η περιβαλλοντική επιβάρυνση στα δύο άκρα του ( Λιμάνι και Νέα Παραλία ) θα είναι πολύ μεγάλη, καθώς θα δημιουργηθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση, θα υπάρχει μεγάλη εκπομπή καυσαερίων και θα μειωθεί το πράσινο, με αποτέλεσμα η μεν Νέα Παραλία να καταστραφεί το δε Λιμάνι να αποκοπεί από την πόλη και να κατεδαφιστούν πολλά αξιόλογα διατηρητέα κτίρια που βρίσκονται στην περιοχή του. Ο κ. Καλογήρου τόνισε ότι με το έργο θα υποβαθμιστεί και το κέντρο της πόλης, αφού θα πρέπει να κλείσουν κάποιοι δρόμοι, γεγονός που θα δημιουργήσει κυκλοφοριακό χάος. Ανέφερε δε ότι είτε θα πρέπει να γίνει ένα έργο πολύ μεγαλύτερης κλίμακας, είτε ένα πιο ήπιο έργο είτε να μη γίνει καθόλου και αντ΄ αυτού να κατασκευαστεί μία σωστή περιφερειακή οδός, να υπάρχουν τουλάχιστον 5 γραμμές του Μετρό, να υπάρχει τραμ, να αναβαθμιστεί η δημόσια συγκοινωνία και να υπάρχει θαλάσσια συγκοινωνία.

«Η πόλη αλλά και ο επενδυτής πέφτουν σε μεγάλη παγίδα», προειδοποίησε ο επικεφαλής της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης και νομαρχιακός σύμβουλος, Μιχάλης Τρεμόπουλος, χαρακτηρίζοντας ως «πρόκριμα και για μελλοντικές προσφυγές» την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή της απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού που προβλέπει την κατεδάφιση 12 ιστορικών κτιρίων στην περιοχή του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Τρεμόπουλος κάλεσε τη διοίκηση του Δήμου να απολογηθεί για μία σειρά προγραμματισμένων έργων που δεν προχωρούν, όπως είναι τα θεματικά πάρκα στην παραλία, και τόνισε ότι η λογική των έργων πρέπει να είναι αυτή της διευκόλυνσης της μετακίνησης των πολιτών και της διακίνησης των αγαθών.

«Το έργο της υποθαλάσσιας δημιουργεί μη αναστρέψιμες καταστάσεις που θα αλλάξουν την φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης» υπογράμμισε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος, Ανδρέας Κουράκης, προσθέτοντας ότι ευνοεί τη χρήση των Ι.Χ. αυτοκινήτων και μάλιστα με πολύ λανθασμένο τρόπο. Ο κ. Κουράκης εκτίμησε πως εάν υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών, υπάρχει η δυνατότητα να ανατραπεί η απόφαση και κατέληξε λέγοντας ότι «η ιστορία δεν έχει τελειώσει. Είναι στα χέρια των πολιτών».

Ανακεφαλαιώνοντας ο Γιάννης Μποτάρης ζήτησε για άλλη μία φορά να παγώσει η κατασκευή του έργου και αφού εφαρμοστούν οι εναλλακτικές προτάσεις, να μελέτηθεί μία σωστή παράκαμψη της πόλης δια θαλάσσης, εάν είναι ακόμα απαραίτητη. Δήλωσε επί πλέον πως η «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» θα στηρίξει τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης εάν αποφασίσει να διεκδικήσει η κατασκευή parking στην πόλη να περάσει στην αρμοδιότητα του Δήμου. Ανακοίνωσε, τέλος, ότι η «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» επεξεργάζεται τη δυνατότητα κατάθεσης και άλλης προσφυγής κατά του έργου.

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 14, 2007

Τα πρακτικά της Βουλής για την Υποθαλάσσια

Ο Ψυχαναλυτής και το «κατηραμένο» μονοτονικό!


Χθες, η εφημερίδα Μακεδονία φιλοξένησε σε δύο σελίδες ένα ακόμη πόνημα του ψυχίατρου-ψυχαναλυτή Ιωάννη Τσέγκου με τίτλο: Μονοτονικό: «τα άνθη της ευκολίας».

Να θυμήσουμε ότι ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Ιωάννης Τσέγκος έχει εκδώσει βιβλίο-«έρευνα» (H εκδίκηση των τόνων: H επίδραση των «Αρχαίων Ελληνικών» και του «Μονοτονικού» στην ψυχοεκπαιδευτική εξέλιξη του παιδιού) σύμφωνα με το οποίο παρατηρείται «εντυπωσιακή αύξηση των κρουσμάτων μαθησιακών διαταραχών, και κυρίως της δυσλεξίας, ύστερα από την κατάργηση του πολυτονικού συστήματος».

Επί του θέματος έχει αναφερθεί ο Γιάννης Χάρης σε δύο άρθρα του στα ΝΕΑ:

Kαινούριο κοσκινάκι μου

Ψυχανεμίσματα και ιδεοληψίες

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ

Σας καλούμε στην κοινή Συνέντευξη Τύπου για την υποθαλάσσια αρτηρία, μετά τις τελευταίες εξελίξεις για το κρίσιμο αυτό θέμα της πόλης.

Στη συνέντευξη συμμετέχουν η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» ( Γιάννης Μπουτάρης ), η Ένωση Πολιτών Θεσσαλονίκης για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό ( Αντώνης Μανιτάκης ) και η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης ( Μιχάλης Τρεμόπουλος ).

Η συνέντευξη θα δοθεί αύριο, Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεντεύξεων της ΕΣΗΕΜ-Θ, Στρ. Καλλάρη 5.

STOP στην υποθαλάσσια από το Συμβούλιο της Επικρατείας

Δεκτή έγινε από τον πρόεδρο του Ε’ τμήματος του ΣτΕ. κ. Κ. Μενουδάκο η αίτηση για λήψη Προσωρινή Διαταγής, που είχε υποβάλλει η Οικολογική Κίνηση, η Ένωση Πολιτών και 14 πολίτες, με την οποία ζητούσαν να ανασταλεί η απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, όπου προβλέπεται η κατεδάφιση 12 ιστορικών κτιρίων στην περιοχή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού στις 7-11-2006 (αριθμ. πρωτ. ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/82797/2347), που εκδόθηκε επειδή η μελέτη κατασκευής της υποθαλάσσιας προβλέπει την κατεδάφιση των 12 κτιρίων, μεταξύ των οποίων, αρκετά ανάγονται στην αρχή του 20ου αιώνα και τρία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα.

Με την τωρινή απόφαση, δεν μπορεί να προχωρήσει καμία εργασία επέμβασης στο χώρο της εξόδου της υποθαλάσσιας, μέχρι να εκδοθεί απόφαση της επιτροπής αναστολών του ΣτΕ. Η ίδια η αίτηση ακυρώσεως εκδικάζεται στις 2.5.07. Την ίδια δικάσιμο εκδικάζονται άλλες 2 προσφυγές ακυρώσεως, που αφορούν τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου και την υπουργική απόφαση ανάθεσης του έργου της υποθαλάσσιας.

Να σημειωθεί ότι η χτεσινή κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή δεν μπορεί, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να καταργήσει τις δίκες που έχουν ανοιχτεί με το ελληνικό δημόσιο, ούτε να επιτρέψει την έναρξη του έργου, τουλάχιστον όσον αφορά τη Δυτική είσοδο της υποθαλάσσιας.

Στην αίτηση ακυρώσεως, για την καταστροφή των ιστορικών και διατηρητέων κτιρίων και της σύνδεσης του λιμανιού με το ιστορικό κέντρο της πόλης, ειδικότερα, αναφέρονται:

α) Στην περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού ο χώρος εκτέλεσης του έργου επικαλύπτει τμήμα του περιβάλλοντος χώρου τεσσάρων διατηρητέων κτιρίων ενώ γειτνιάζει άμεσα με το υψηλής ιστορικής αξίας κτίριο «διοίκησης Β΄ γραμμής». Ακόμη, το έργο καταλαμβάνει την περιοχή της δενδροστοι­χίας, η οποία σηματοδοτεί τον παλαιό Σιδηροδρο­μικό Σταθμό αλλά θα κοπεί. Επίσης, κατεδαφίζεται η μεγάλη Αποθήκη του Τελωνείου, που λειτουργούσε στον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό. Το κτίριο αυτό κατασκευάστηκε την περίοδο του μεσοπολέμου και παρουσιάζει μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον. Τέλος, το έργο θίγει τον περιβάλλοντα χώρο του διατηρητέου κτιρίου της οδού Αναγεννήσεως, το οποίο αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά μνημεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Κ. Μακεδονίας, η περιοχή «αποτελεί για τη νεώτερη Θεσσαλονίκη ένα αδιαμφισβήτητο σημείο αναφοράς της ιστορικής της εξέλιξης», καθώς ο «σιδηρόδρομος υπήρξε το σύγχρονο μέσο μεταφοράς που εισήγαγε την πόλη στη σύγχρονη εποχή».

β) Στην περιοχή του ιστορικού λιμανιού της Θεσσαλονίκης, το οποίο ανήκει χαρακτηρισμένο ιστορικό τόπο του κέντρου της πόλης με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, η μελέτη κατασκευής της υποθαλάσσιας προβλέπει την κατεδάφιση δώδεκα (12) ιστορικών κτιρίων. Μεταξύ των κτιρίων αυτών, αρκετά ανάγονται στην αρχή του 20ου αιώνα και τρία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα.

Επιπλέον, η υποθαλάσσια θα επιφέρει την καταστροφή κι άλλων σημαντικών διατηρητέων στοιχείων του ιστορικού τόπου του λιμένα, όπως είναι ιδίως η παλαιά επίστρωση των δρόμων από κυβόλιθους, καθώς και από γρανιτόλιθους τετραγωνικής διάστασης, η οποία διασώζεται κατ’ ουσίαν άθικτη. Επίσης, η κατασκευή του έργου θα θίξει τον περιβάλλοντα χώρο σημαντικών και διατηρητέων κτισμάτων του λιμανιού, με τα οποία το γιγαντιαίο αυτό οδικό έργο ουσιαστικά εφάπτεται. Πρόκειται προπάντων για το ιστορικό και διατηρητέο κτίριο του Τελωνείου (πρώιμο έργο του Ελύ Μοδιάνο, 1910), για την Αποθήκη αρ. 1 (αίθουσες κι­νηματογράφου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), την Αποθήκη αρ. 10 και άλλα. Εν τέλει, αποτέλεσμα της χωροθέτησης της υποθαλάσσιας αρτηρίας, με έξι λωρίδες κυκλοφορίας (τρεις ανά κατεύθυνση) και εκτεταμένες συνοδευτικές εγκαταστάσεις (μηχανοστάσια, εγκαταστάσεις εξαερισμού κλπ.) στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, είναι ότι το λιμάνι αποκόπτεται από τα Λαδάδικα και τον αστικό ιστό, καταστρέφεται δε πλήρως η οικεία εικόνα και μορφολογία του χώρου.

Ως λόγοι ακυρώσεως προβάλλονται τεκμηριωμένα από ομάδα νομικών (Κ. Γώγος, Ε. Ιωαννίδου, Γ. Κωνσταντίνου κ.α.) η παράνομη άρση της προστασίας διατηρητέων κτιρίων και του περιβάλλοντός τους χώρου, η παράνομη άρση της προστασίας ιστορικού τόπου και η παράνομη, αντιφατική και ελλιπής αιτιολογία της προσβαλλόμε­νης απόφασης.Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Φιλίππου 51, 54631 Θεσσαλονίκη

τηλ. 2310.222503/409770, fax 2310.421196

e-mail: ecology-trem@nath.gr

www.ecology-salonika.org

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 09, 2007

...από το χαρτί στο Ίντερνετ

Αυτή την Κυριακή!

Υπάρχουν λύσεις για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης;

Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α


Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2007, ώρα 18.30
Κτίριο ΕΔΟΘ, 4 Ος όροφος ( προξένου Κορομηλά 51 )Το κυκλοφοριακό αποτελεί ένα από τα οξύτερα προβλήματα της πόλης. Τα αυτοκίνητα συνεχώς αυξάνονται και για την κίνησή τους η ποιότητα της ζωής συνεχώς υποβαθμίζεται. Όμως, το τελικό κέρδος, με τα υπέρογκα χρηματικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά κόστη, θα είναι πάντα αρνητικό, γιατί τα αυτοκίνητα όσο χώρο τους ανοίγουμε, τόσο πιο πολλά γίνονται και τόσο περισσότερο χώρο ζητάνε.

Είναι ανάγκη, λοιπόν, να αναπτύξουμε εναλλακτικές λύσεις και τρόπους κυκλοφορίας, αλλάζοντας συγχρόνως και τη νοοτροπία μας. Αυτή την άλλη λογική, μαζί με τα μεγάλα έργα που απασχολούν την πόλη, προσεγγίζουμε συνολικά στην Ημερίδα που οργανώνουμε. Και σας προσκαλούμε να είστε εκεί.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ18.30 - 19.00 Προσέλευση, έναρξη ημερίδας19.00 – 19.15 Ο συγκοινωνιακός χάρτης της Θεσσαλονίκης

Ι. Τόσκας, Πρόεδρος ΣΑΣΘ -Συμβουλίου Αστικών19.15 – 19.30 Η Σαλονίκη, είναι εντυπωσιακά θεαματική

εξ αποστάσεως,

Β. Μεταλληνού , Αρχ/νας, ιστορικός περιβάλλοντος, «Πολίτες κατά της υποθαλάσσιας»19.30 – 19.45 Ο π ροαστιακός σιδηρόδρομος,

X . Πυργίδης , αν. καθηγητής ΑΠΘ, συγκοινωνιολόγος19.45 – 20.00 Η επέκταση του αεροδρομίου,

Ι. Μαχαίρας , Dr Βιολόγος, «Πολίτες για το Θερμαϊκό»20.00 – 20.15 Ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων στη Θεσσαλονίκη, Δ. Γωγάκου , Αρχιτέκτων

20.15 – 20.30 Συνολικές προτάσεις για ήπιες μορφές κυκλοφορίας,

Μ. Τρ εμόπουλος , κοινωνικός οικολόγος Μ.Α.20.30 - 21.30 Συζήτηση – παρεμβάσειςΟργάνωση: -ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ για την

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, Παράρτημα Κ. Μακεδονίας

- ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Υποθαλάσσια Αρτηρία Θεσσαλονίκης: Πρωτοβουλία και προτάσεις της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ύστερα από πολυετείς προσπάθειες, η Υποθαλάσσια Αρτηρία Θεσσαλονίκης εισέρχεται στο τελικό στάδιο πραγμάτωσης. Η πρωτοβουλία του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ για Δημόσια Ενημερωτική Συζήτηση σχετικά με την Υποθαλάσσια Αρτηρία Θεσσαλονίκης ανέδειξε την ανάγκη για αναστολή της πραγμάτωσης του έργου, ώστε να μελετηθούν και να συζητηθούν οι έντονες επιφυλάξεις που εκφράζονται από πολλές πλευρές αλλά και να επέλθουν βελτιωτικές τροποποιήσεις στο σχεδιασμό και την υλοποίησή του .

-------------------

Η Υποθαλάσσια Αρτηρία Θεσσαλονίκης αποτελεί μείζονα επέμβαση στον πολεοδομικό ιστό της πόλης με μακροχρόνιες και θεμελιώδεις επιδράσεις στην εικόνα του παραθαλάσσιου μετώπου αλλά και στη λειτουργία και τη ζωή όλου του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συνεπής στην δέσμευσή της για άμεσο και ανοιχτό διάλογο, κατέγραψε, κωδικοποίησε και κοινοποιεί τις θέσεις που κυριάρχησαν στη Δημόσια Συζήτηση που οργάνωσε το Δεκέμβριο στην Θεσσαλονίκη. Σε συνέχεια της συζήτησης, επεξεργάστηκε και προτείνει σειρά βελτιωτικών προτάσεων οι οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις προσφερόμενες δυνατότητες.

Ειδικότερα, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς υπογραμμίζει επισημαίνει και προτείνει:

 1. Επανεξέταση της όλης κυκλοφοριακής μελέτης: δυσμενείς προοπτικές πηγάζουν από τη διαπίστωση ότι το έργο δεν έχει μελετηθεί σφαιρικά, ούτε έχει συνδεθεί επαρκώς με την κυκλοφοριακή αντιμετώπιση του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης στο σύνολό του αλλά και ιδιαίτερα με τις αστικές συγκοινωνίες.

 1. Πληρέστερη διερεύνηση των επιπτώσεων της κατασκευής του έργου τόσο στο θαλάσσιο περιβάλλον όσο και στην κατασκευή του Μετρό και των επεκτάσεών του.

 1. Εκπόνηση ειδικού σχεδίου για τη διαχείριση του οξύτατου προβλήματος της στάθμευσης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

 1. Εις βάθος μελέτη των χωροταξικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων: ιδιαίτερα επισημαίνονται τα προβλήματα που δημιουργούνται στο τμήμα επί της Λεωφόρου Μ. Αλεξάνδρου (ανατολικά του ξενοδοχείου «Μακεδονία»), όπου διαπιστώνεται μείωση του εκατέρωθεν πρασίνου και αποκοπή της πυκνοδομημένης ζώνης κατοίκησης από τον πεζόδρομο της Νέας Παραλίας.

 1. Άμεση ενημέρωση των πολιτών: διαπιστώθηκε σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης του κοινού. Ζητείται αντικειμενική παρουσίαση στοιχείων και όχι άπλες εξαγγελίες.

 1. Αναστολή της πραγμάτωσης του έργου: ώστε να μελετηθούν και να συζητηθούν οι προαναφερθείσες ανάγκες και να επέλθουν βελτιωτικές τροποποιήσεις.

Σημειώνεται ότι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ καλείται να λάβει θέση για μια σειρά διαδικασιών και αποφάσεων, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί από μακρού χρόνου χωρίς να έχουν επαρκώς κοινοποιηθεί.

Τμήμα Επικοινωνίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Τηλ: 210 3225245, εσωτ. 4

Email: sepi@ellinikietairia.gr

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 08, 2007

Δικαίωμα στην κριτικήΗ «ΛΙΜΠΕΡΑΣΙΟΝ» στο πλευρό σατιρικής εφημερίδας που διώκεται για τα σκίτσα του Μωάμεθ

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2007

Αιφνίδιος θάνατος;

Του ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΡΟΒΕΣΗ

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2007

ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΓΙΑ 5 ΛΕΠΤA ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ!

ΣΤΙΣ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Ο.Η.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ .

ΑΣ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ. ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥΣ ΓΙΑ 5 ΛΕΠΤΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 1Η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2007, ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ 20:55 -21:00. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ, ΑΛΛΑ Η ΙΔΕΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΑΓΓΛΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΕΙΡΑ ΜΑΣ.

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ .

ΟΣΟΙ ΜΕΝΕΤΕ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕ ΤΟ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΩΡΑ (ΠΧ ΠΑΡΙΣΙ 19.55-20.00, ΛΟΝΔΙΝΟ 18.55-19.00)

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Σύμφωνα με το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν3463/2006), στις αρμοδιότητες του Δήμου περιλαμβάνονται και τομείς όπως:

 • Η προστασία και διαχείριση των υδάτινων πόρων,……..και η καταπολέμηση της ρύπανσης στην περιφέρειά τους.(άρθρο 75, παρ. β2).
 • Η ποιότητα Ζωής και Εύρυθμης Λειτουργίας των Πόλεων και των Οικισμών, στην οποία περιλαμβάνεται, ιδίως: Η εξασφάλιση και διαρκής βελτίωση των τεχνικών και κοινωνικών υποδομών στις πόλεις και τα χωριά όπως η κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση συστημάτων ύδρευσης, ασφάλτωσης, τηλεθέρμανσης, έργων εξηλεκτρισμού των κοινόχρηστων χώρων, η δημιουργία χώρων πρασίνου, χώρων αναψυχής, πλατειών και λοιπών υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων.( άρθρο 75, παρ. γ1).
 • Η προστασία του καταναλωτή με τη δημιουργία Γραφείων Ενημέρωσης του καταναλωτή σχετικά με θέματα που αφορούν τα δικαιώματά του, την ποιότητα των προσφερομένων αγαθών και υπηρεσιών και τις επιπτώσεις τους στην υγεία και το περιβάλλον, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές( άρθρο 75, παρ. γ7).

Στις 4 Ιανουαρίου 2007, οι δύο σύλλογοι των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, σε κοινή συνέντευξή τους, κατηγόρησαν την διοίκηση της ΕΥΑΘ με βαρύτατους χαρακτηρισμούς για κακοδιαχείριση, κατασπατάληση πόρων, απ ευθείας αναθέσεις έργων και προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών.

Ανεξάρτητα από το αληθές και την ακρίβεια των καταγγελιών, και χωρίς να θέλουμε να εμπλακούμε στη περιρρέουσα ατμόσφαιρα σκανδάλων και σκανδαλολογίας, η πραγματικότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε, είναι ότι έξι χρόνια σχεδόν μετά τη μετοχοποίηση της ΕΥΑΘ, της Ανώνυμης Εταιρείας που προέκυψε από την ενοποίηση του ΟΥΘ και του ΟΑΘ με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και όχι το κέρδος,

 1. Οι δαπάνες για επενδύσεις που θα διασφάλιζαν την ποιότητα των προσφερομένων αγαθών και εν προκειμένω του νερού που πίνουν και χρησιμοποιούν οι συμπολίτες μας, μειώνονται συνεχώς από το 2001 και μετά.
 2. Δεν υλοποιήθηκε η δέσμευση της ΕΥΑΘ, που ήταν και συμβατική της υποχρέωση, να αντικαταστήσει μέχρι το τέλος του 2006 300.000 τρέχ. μέτρα πεπαλαιωμένων αγωγών ύδρευσης από αμίαντο και σίδηρο, αλλά μόλις 145.000 τρέχοντα μέτρα.
 3. Ειδικά για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, δεν έχουν αντικατασταθεί ακόμη 323.000 τρέχοντα μέτρα από αμιαντοσωλήνες (επικίνδυνο υλικό), 76.300 τρέχοντα μέτρα από σιδηροσωλήνες (αγωγοί κατασκευασμένοι πριν από το 1960, που υφίστανται τη μεγαλύτερη φθορά του χρόνου-σάπισμα), δηλαδή συνολικά το 67% του δικτύου που θα έπρεπε να έχει ήδη αντικατασταθεί λειτουργεί ακόμη με πιθανές σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της πόλης μας.
 4. Τέλος, σε ορισμένες περιοχές του Δήμου Θεσσαλονίκης, τα ποσοστά των αμιαντοσωλήνων ύδρευσης που βρίσκονται ακόμη σε χρήση και πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα είναι ιδιαίτερα υψηλά όπως, στη περιοχή Χαριλάου σε ποσοστό 76%, περιοχή Ντεπώ σε ποσοστό 73% και στην Τούμπα σε ποσοστό 69%.

Παρακαλείται ο κ. Δήμαρχος να μας γνωρίσει ποιες είναι οι συγκεκριμένες ενέργειες τις οποίες έκανε η Διοίκηση του Δήμου, προκειμένου να προστατέψει την υγεία των συμπολιτών μας διασφαλίζοντας την ποιότητα του νερού που πίνουν, σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας, για την προστασία και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας (άρθρο 75-1. Αρμοδιότητες).

Η επερώτηση γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 21 του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 4(Έλεγχος Διοίκησης) του ισχύοντος ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 01.02.2007

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ