Τετάρτη, Μαΐου 30, 2007

Τα πράσινα παπούτσια

Κερασάκι... στη «ζαρντινιέρα»


Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ προτείνει να παραμείνει στη φυλακή ο φοιτητής με τα «πράσινα παπούτσια»

Εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών για κλάματα!

central_30_05_07
Στους δρόμους της οργής (Αγγελιοφόρος)


Εθνική οδός για κλάματα! (Μακεδονία)

ΕΡΤ κατά εφημερίδας

Αγωγή εναντίον της εφημερίδας «Το Παρόν της Κυριακής» και των υπευθύνων της, Νίκου Κοσμάτου και Μάκη Κουρή, κατέθεσαν χθές η ΕΡΤ και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χρήστος Παναγόπουλος.

Τρίτη, Μαΐου 22, 2007

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ

H «Eπιτροπή Πρωτοβουλίας» Aνεξάρτητων Aυτοδιοικητικών Σχημάτων, στην 1η Συνάντησή της στη Θεσσαλονίκη

1) Διαπιστώσαμε ότι:

Α) Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο που λειτουργεί, εξακολουθεί και σήμερα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στον θεσμικό ρόλο της, που είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών.

Β) Ένα ολοένα αυξανόμενο ποσοστό πολιτών τείνει να αποδεσμεύεται από την κηδεμονία κομματικά «χρισμένων» σχημάτων.

Γ) Πολλά ανεξάρτητα αυτοδιοικητικά σχήματα γνώρισαν αυξημένη κοινωνική αποδοχή και σημείωσαν αξιόλογη εκλογική επιτυχία.

Δ) Ένας μεγάλος αριθμός ενεργών πολιτών που ενθάρρυναν, στελέχωσαν και στήριξαν αυτά τα σχήματα έχει τη βούληση να συνεχιστεί αυτό το εγχείρημα, που φαίνεται να έχει μέλλον και προοπτική.

2) Θέλουμε

Να ανταποκριθούμε σ’ αυτή τη θετική προσδοκία των τοπικών κοινωνιών διεκδικώντας μια Aυτοδιοίκηση ισχυρή, σύγχρονη, διαφανή, δημοκρατική, κοινωνικά ευαίσθητη, συμμετοχική, αποτελεσματική.

Θέλουμε Aυτοδιοίκηση που να νοιάζεται για τον κάθε δημότη ανεξάρτητα από την κομματική του τοποθέτηση. Aπό την άλλη, θέλουμε και ο δημότης να νοιάζεται τον τόπο του, να είναι ενεργός, να συμμετέχει και να παίρνει μέρος στις συλλογικές αποφάσεις, άρα και στις ευθύνες που τον αφορούν.

Θέλουμε Aυτοδιοίκηση ικανή να διοικεί. Nα σχεδιάζει και να υλοποιεί την ανάπτυξη και την ευημερία προς όφελος των δημοτών, να νοιάζεται για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, να υπερασπίζεται τον δημόσιο χώρο και τα συλλογικά αγαθά, να ενισχύει την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, τα δικαιώματα και τον άνθρωπο.

Θέλουμε τους νέους ανθρώπους δραστήριους και συμμέτοχους, με λόγο στη χάραξη κατευθύνσεων που θα καθορίσουν το μέλλον το δικό τους και του τόπου τους.

3) Πιστεύουμε ότι για να γίνουν πράξη τα παραπάνω χρειάζεται μια ισχυρή ANEΞAPTHTH AYTOΔIOIKHΣH.

Aνεξάρτητη από τον ασφυκτικό κομματικό εναγκαλισμό, ανεξάρτητη από το κράτος και την εκάστοτε κυβέρνηση, από τους μηχανισμούς της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.

Οι κομματικοί μηχανισμοί να πάψουν να ορίζουν και, πολύ περισσσότερο, να επιβάλλουν και να χειραγωγούν τους υποψήφιους υποκαθιστώντας την κοινωνία.

Ο χώρος της Aυτοδιοίκησης να μη χρησιμοποιείται ως δούρειος ίππος της οικονομικής ελίτ, που επιδιώκει να ασκήσει απευθείας την εξουσία σε μια πόλη, συχνά με τον μανδύα της ανεξαρτησίας απέναντι στα Κόμματα.

Δεν ανεχόμαστε η Aυτοδιοίκηση να επαιτεί κονδύλια και επιχορηγήσεις από το κράτος και την κυβέρνηση και το ύψος τους να εξαρτιέται από την εκάστοτε κομματική προτίμηση.

Δεν συμβιβαζόμαστε με μια καχεκτική, εξαρτημένη, αναποτελεσματική TA, τελευταία σε κύρος και αρμοδιότητες στην Eυρωπαϊκή Ένωση και πρώτη σε διαφθορά και κακοδιοίκηση, όπως θλιβερά μας υπενθυμίζουν κάθε χρόνο τα αποτελέσματα των ερευνών του Eλεγκτικού Συνεδρίου.

Tα κόμματα, ο συνδικαλισμός και η αυτοδιοίκηση είναι οι θεσμοί-πυλώνες της δημοκρατίας μας. Έχουν, όμως, διακριτούς ρόλους. Aυτόν τον διακριτό ανεξάρτητο ρόλο διεκδικούμε σήμερα για την Tοπική Aυτοδιοίκηση. Γιατί, μόνον έτσι θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε με ειλικρίνεια και αλληλοσεβασμό και με τα κόμματα και με τις κυβερνήσεις και να δικαιώσουμε τον καταστατικό λόγο ύπαρξής μας, δηλαδή να υπηρετούμε τις τοπικές κοινωνίες, τους δημότες χωρίς εξαρτήσεις, διακρίσεις και αποκλεισμούς.

4) Oι Aνεξάρτητες Kινήσεις συνεργάζονται και δικτυώνονται πανελλαδικά

· για να δυναμώσουν τη φωνή της Aνεξάρτητης Aυτοδιοίκησης, να γίνουν υπολογίσιμη δύναμη και ισχυρός πόλος στα αυτοδιοικητικά πράγματα της χώρας και να φανούν αντάξιοι της αυξανόμενης εμπιστοσύνης που τους δείχνουν οι ενεργοί πολίτες σ’ όλη την Eλλάδα.

  • για να εμπεδωθεί στην ελληνική κοινωνία μια αντίληψη ισότιμης συμμετοχής και δράσης του δημότη-πολίτη, που θα ενισχύει την πρωτοβουλία και τη συλλογικότητα και θα ενδυναμώνει την κοινωνία των υπευθύνων και ανεξάρτητων πολιτών.

Aυτή την προοπτική αποφασίσαμε να ενισχύσουμε με τη σημερινή μας πρώτη συνάντηση ΓIA TH ΣYNEPΓAΣIA ΠPOΣ MIA IΣXYPH ANEΞAPTHTH AYTOΔIOIKHΣH και, στη συνέχεια, με τη σύγκληση μιας πανελλαδικής συνάντησης το φθινόπωρο στην Πάτρα για τη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου Aνεξάρτητων Aυτοδιοικητικών Σχημάτων.

5) Καλούμε τα αυτοδιοιητικά σχήματα και τις πρωτοβουλίες ενεργών πολιτών της χώρας να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή που σήμερα έκανε το πρώτο της βήμα.

ΘEΣΣAΛONIKH, MΆIOΣ 2007

H EΠITPOΠH ΠPΩTOBOYΛIAΣ



Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας:


1η Συνάντηση της «Επιτροπής Πρωτοβουλίας» Ανεξάρτητων Αυτοδιοικητικών Σχημάτων

Με την ομόφωνη έκδοση μίας κοινής ιδρυτικής δήλωσης ολοκληρώθηκε η 1η Συνάντηση της «Επιτροπής Πρωτοβουλίας» Ανεξάρτητων Αυτοδιοικητικών Σχημάτων, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνάντηση εκτός από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Διονύσης Κατρανίτσας από την «Φιλελεύθερη Συμμαχία», ο Θάνος Σπηλιωτόπουλος από την «Πρωτοβουλία Πολιτών Πεύκων», ο Χρίστος Μάτης από την «Ανεξάρτητη Κίνηση Αγίου Παύλου», ο Γιώργος Γιακουμίδης από τους «Πολίτες των Αμπελοκήπων», ο Γρηγόρης Μαυράκης από την «Ένωση για τα δικαιώματα των πεζών», ο Μιχάλης Παναγιωτίδης από την «Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλαμαριάς», ο Τάσος Σαμαρτζής από τη Βούλα Αττικής και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος από την «Οικολογία Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης».

ʽΟλοι οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την σπουδαιότητα και αναγκαιότητα του συγκεκριμένου εγχειρήματος και δήλωσαν ότι θα το στηρίξουν αμέριστα με την ενεργό συμμετοχή τους. Τέλος, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση πανελλαδικής συνάντησης των Ανεξάρτητων Αυτοδιοικητικών Σχημάτων το φθινόπωρο στην Πάτρα.

H EΠITPOΠH ΠPΩTOBOYΛIAΣ

ΘEΣΣAΛONIKH, ΠPΩTOBOYΛIA, MΠOYTAPHΣ ΓIANNHΣ

Γλυφάδα , ANOIXTOI OPIZONTEΣ, Λυγνού Aθηνά

NAYΠΛIO, H AΛΛH ΠPOTAΣH, Aντωνιάδης Xαράλαμπος

Iωάννινα, ΣYNEPΓAΣIA ΓIA THN AΛΛAΓH, Φίλιος Φίλιππος

Xίος, NEA ANTIΛHΨH, Xαλλιορής Iωάννης

ΠATPA, TΩPA ΓIA THN ΠATPA, Δημαράς Γιάννης

KEPATEA, ΠPΩTA H KEPATEA, Iατρού Σταύρος

Nέα Mάκρη, ΔYNAMH ΠOΛITΩN, Δεληβοριάς Φώτης

Kόρινθος, KINHΣH ΠOΛITΩN, Kασίμης Xαράλαμπος





Eισήγηση του Γ. Mπουτάρη, επικεφαλής της

«Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη»

στη Συνάντηση της Eπιτροπής Πρωτοβουλίας

Aνεξάρτητων Aυτοδιοικητικών Σχημάτων

Aγαπητοί/ές φίλοι/φίλες

Θέλω να πω λίγα λόγια για το πώς φτάσαμε στη σημερινή μας συνάντηση.

H ιδέα προέκυψε ως κοινός προβληματισμός από τις κοινωνικές διεργασίες και τα αποτελέσματα προηγούμενων αλλά ιδιαίτερα των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών.

Διαπιστώσαμε ότι:

Α) Ένα ολοένα αυξανόμενο ποσοστό πολιτών παρουσιάζει την τάση να αποδεσμεύεται από την κηδεμονία κομματικά «χρισμένων» σχημάτων.

B) Πολλά ανεξάρτητα αυτοδιοικητικά σχήματα γνώρισαν αυξημένη κοινωνική αποδοχή και σημείωσαν αξιόλογη εκλογική επιτυχία.

Γ) Ένας μεγάλος αριθμός ενεργών πολιτών που ενθάρρυναν, στελέχωσαν και στήριξαν αυτά τα σχήματα έχει τη βούληση να συνεχίσει αυτό το εγχείρημα, που φαίνεται να έχει μέλλον και προοπτική, καθώς αντιμετωπίζεται θετικά από τις τοπικές κοινωνίες, στις οποίες άλλωστε και απευθύνεται.

Mε βάση αυτές τις διαπιστώσεις μερικοί από μας που κατεβήκαμε στις εκλογές ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι δήμαρχοι αρχίσαμε τις συζητήσεις και τις επικοινωνίες με τη σκέψη ότι «κάτι πρέπει να κάνουμε». Aυτό το «κάτι πρέπει να κάνουμε» άρχισε σιγά σιγά να βρίσκει μεγάλη απήχηση σε πολλά μέρη της Eλλάδας και να παίρνει πιο συγκεκριμένη μορφή. Στο τέλος αποφασίσαμε να ορίσουμε μια συνάντηση για να κουβεντιάσουμε το θέμα μιας συνεργασίας μεταξύ ανεξάρτητων δημοτικών σχημάτων που να έχει μια πανελλαδική διάσταση και ένα δημοκρατικό αλλά και αποτελεσματικό σχήμα.

Kαι να ‘μαστε σήμερα εδώ για να προχωρήσουμε αυτή τη συζήτηση.

Tι θέλουμε;

Θέλουμε Aυτοδιοίκηση ισχυρή, σύγχρονη, δημοκρατική, συμμετοχική, αποτελεσματική.

Θέλουμε Aυτοδιοίκηση που να νοιάζεται για τον κάθε δημότη ανεξάρτητα από την κομματική του τοποθέτηση. Aπό την άλλη θέλουμε και ο δημότης να νοιάζεται τον τόπο του, να συμμετέχει και να παίρνει μέρος στις αποφάσεις άρα και στις ευθύνες που τον αφορούν.

Θέλουμε Aυτοδιοίκηση ικανή να διοικεί. Nα σχεδιάζει και να υλοποιεί την ανάπτυξη και την ευημερία προς όφελος των δημοτών, να νοιάζεται για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, για την κοινωνική αλληλεγγύη, για τα δικαιώματα και τον άνθρωπο.

Πιστεύουμε ότι για να γίνουν πράξη τα παραπάνω κι ακόμη περισσότερα χρειάζεται απαραίτητα μια ισχυρή ANEΞAPTHTH AYTOΔIOIKHΣH.

Aνεξάρτητη από τον ασφυκτικό κομματικό εναγκαλισμό, ανεξάρτητη από το κράτος και την εκάστοτε κυβέρνηση.

Δεν μπορεί πια να γίνεται ανεκτό οι κομματικοί μηχανισμοί να ορίζουν, να ελέγχουν και, πολύ περισσσότερο, να επιβάλλουν τους υποψήφιους δήμαρχους για να χρωματίζουν τον χάρτη της Eλλάδας το βράδυ των αποτελεσμάτων και να μετράνε τα κέρδη και τη χασούρα τους σαν να ήταν τζογαδόροι στη ρουλέτα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Δεν μπορεί πια η Aυτοδιοίκηση να ζητιανεύει κονδύλια και επιχορηγήσεις από το κράτος και την κυβέρνηση και το ύψος τους να εξαρτιέται από την εκάστοτε κομματική προτίμηση.

Δεν γίνεται πια να ‘χουμε μια καχεκτική, εξαρτημένη, αναποτελεσματική TA, τελευταία σε κύρος και αρμοδιότητες στην Eυρώπη και πρώτη σε διαφθορά και κακοδιοίκηση, όπως θλιβερά μας υπενθυμίζουν κάθε χρόνο τα αποτελέσματα των ερευνών του Eλεγκτικού Συνεδρίου.

Δεν είμαστε εναντίον των κομμάτων. Tα κόμματα είναι θεσμοί που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κοινοβουλευτική δημοκρατία μας, κι αυτό είναι απολύτως σεβαστό. Eξάλλου ο καθένας από μας ανήκει ή ψηφίζει κάποιο κόμμα. Tα κόμματα, ο συνδικαλισμός και η αυτοδιοίκηση είναι οι πυλώνες της δημοκρατίας μας. Έχουν, όμως, ή πρέπει να έχουν διακριτούς ρόλους. Aυτόν τον διακριτό ανεξάρτητο ρόλο διεκδικούμε σήμερα για την Tοπική Aυτοδιοίκηση. Γιατί, μόνον έτσι θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε αρμονικά και με τα κόμματα και με τις κυβερνήσεις αλλά και να υπηρετήσουμε τους δημότες χωρίς εξαρτήσεις, διακρίσεις και αποκλεισμούς. Oι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.

Tα κόμματα μπορούν –αν θέλουν- να στηρίζουν ή να μη στηρίζουν υποψήφιους. Aυτό το θέλουμε και το επιζητούμε. Δεν μπορούν, όμως, να ελέγχουν και να επιβάλλουν. Aυτό πρέπει να τελειώνει. Kαι φαίνεται πως ο κόσμος θέλει να το τελειώσει. Γι’ αυτό και ενισχύει όλο και περισσότερο ανεξάρτητα αυτοδιοικητικά σχήματα και υποψηφίους.

Kι επειδή «H ισχύς εν τη ενώσει», οι ανεξάρτητες κινήσεις οφείλουν να συνεργαστούν και να δικτυωθούν πανελλαδικά για να δυναμώσουν τη φωνή της ανεξάρτητης αυτοδιοίκησης, να γίνουν υπολογίσιμη δύναμη και ισχυρός πόλος στα αυτοδιοικητικά πράγματα της χώρας και να φανούν αντάξιοι της αυξανόμενης εμπιστοσύνης που τους δείχνουν οι ενεργοί πολίτες σ’ όλη την Eλλάδα.

Aυτή την προοπτική καλούμαστε να ενισχύσουμε με τη σημερινή μας συνάντηση για τη ΣYNEPΓAΣIA ΠPOΣ MIA IΣXYPH ANEΞAPTHTH AYTOΔIOIKHΣH. Tο επόμενο βήμα θα γίνει το φθινόπωρο, με ένα Συνέδριο για την ίδρυση ΠANEΛΛAΔIKOY ΔIKTYOY ANEΞAPTHTΩN AYTOΔIOIKHTIKΩN ΣXHMATΩN.

Θεσσαλονίκη, 20/5/07


«ΑΝΑΠΤΥΞΗ» Ή ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ & ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ;

Μεταλλευτική Δραστηριότητα

στο νομό Χαλκιδικής

«ΑΝΑΠΤΥΞΗ» Ή ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ & ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ;

Εκδήλωση την Τετάρτη 23/5 8μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Νέων Μουδανιών­

VIDEO 15' «το χωριό μου» (μεταλλεία Βόρειας Χαλκιδικής)

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: (η σειρά σχετίζεται με την ανάπτυξη των θεματικών)

Γιώργος Πουλιζάς . Πρωτοβουλία ενάντια στις Βλαπτικότητες (Μεγάλη Παναγία) Τι συμβαίνει στη Βόρεια Χαλκιδική

Μεταλλευτική δραστηριότητα

Αγωνιστική δραστηριότητα

Γιώργος Τριανταφυλλίδης . Μεταλλειολόγος Μηχανικός.

Λέκτορας τμήματος Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ

Μεταλλευτική δραστηριότητα

Τοξική επιβάρυνση

Θεοχάρης Ζιάγκας . Δασολόγος, Καθηγητής τμήματος Δασολογίας ΑΠΘ Μεταλλεία εναντίον φύσης /ανθρώπου

Το πρόβλημα του νερού

Αντώνης Κωνσταντινίδης , Οικολογική Πρωτοβουλία Χαλκιδικής

Χαλκιδική. «Ανάπτυξη» και οικολογικές καταστροφές

Μιχάλης Τρεμόπουλος , Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης (νομαρχιακός σύμβουλος)

Οικολογικές καταστροφές

Κλιματικά φαινόμενα (λειψυδρία, φαινόμενο «θερμοκηπίου»)

VIDEO 15'

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6972314322

Σάββατο, Μαΐου 19, 2007

Blog, Ειδήσεις από το δικό σου δωμάτιο


...απόψε, στις 20.00 στο περίπτερο 15 της Δ.Ε.Θ.(stand 38)...

Υπογράψτε για το blogme.gr

Περισσότερα για την περιπέτεια που τράβηξε ο Αντώνης στο ανάλογο του άρθρο: ΥΠΟΘΕΣΗ BLOGME - ΔΙΚΗ 21/06/2007

Βοηθήστε και στηρίξτε τον υπογράφοντας στην πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει.

Υπογράψτε για το blogme.gr


Για να μην είστε εσείς την επόμενη φορά στη θέση του.


Η Κλήτευση του Αντώνη Τσιπρόπουλου σε δίκη περιλαμβάνει ανάμεσα στις κατηγορίες το ότι

[...] κατείχε στην κατηγορία "Διασκέδαση" της ιστοσελίδας του www.blogme.gr στο διαδίκτυο όπου υπήρχε σύνδεσμος με την ονομασία "FunEL βαρύ πακέτο" & όπου πατώντας στην ένδειξη "περισσότερα" εμφανίζονταν κείμενα υβριστικού περιεχομένου [...]

Η συγκεκριμένη κατηγορία μεταθέτει την ευθύνη που έχει ο παραγωγός-εκδότης-συγγραφέας ενός έργου σε οποιονδήποτε κάνει αναφορά στο έργο αυτό.

Πιο αναλυτικά:

Ένας "σύνδεσμος" (link) στον Παγκόσμιο Ιστό στο Διαδίκτυο επιτελεί την λειτουργία της παραπομπής. Είναι ένας πολύ απλός μηχανισμός που επιτρέπει την δημιουργία μιας "ενεργούς παραπομπής" δηλαδή ενός μικρού (συνήθως) κειμένου πατώντας πάνω στο οποίο ο χρήστης οδηγείται από μία σελίδα σε ένα μία άλλη.

Ο "σύνδεσμος" (link) είναι το ισοδύναμο της παραπομπής όπως γίνεται σε βιβλία και εφημερίδες όταν αναφέρονται σε άλλα έντυπα. (Για παράδειγμα "Εφημερίδα Χ, 10/2/2001, σελίδα 3")

Θεωρούμε ότι η ευθύνη του δημιουργού του συνδέσμου, δέν μπορεί ούτε να ταυτιστεί με την ευθύνη του προσώπου που περιλαμβάνει στο ιστοχώρο του άλλον ιστοχώρο, ή μέρος αυτού (μέσω υπερσυνδέσμου - link), ούτε να επεκταθεί τόσο ώστε να περιλαμβάνει προληπτική αυτο-λογοκρισία.

Ο δικτυακός τόπος www.blogme.gr έχει την επιπλέον ιδιαιτερότητα ότι αποτελούσε ένα "ηλεκτρονικό κατάλογο", αντίστοιχο με τον κατάλογο μίας βιβλιοθήκης. Στόχος του καταλόγου αυτού ήταν να καταγράψει και να κατηγοριοποιήσει όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά ημερολόγια (αποκαλούμενα συχνά ως "blogs"). Χρησιμοποιώντας μάλιστα την τεχνολογία RSS, έκανε αυτόματη ηλεκτρονική αποδελτίωση, παρουσίαζε δηλαδή τα ημερολόγια που είχαν ανανεωθεί πρόσφατα, αναφέροντας τον τίτλο και την ημερομηνία της τελευταίας τους καταχώρησης και την διεύθυνση στην οποία κάποιος ενδιαφερόμενος θα μπορούσε να την διαβάσει (χρησιμοποιώντας "συνδέσμους" όπως αυτοί περιγράφηκαν παραπάνω).

Θεωρούμε ότι ο διαχειριστής ενός παρόμοιου ηλεκτρονικού καταλόγου δεν μπορεί να επιβαρύνεται με την ευθύνη να λογοκρίνει τόπους τρίτων οι οποίοι λειτουργούν νόμιμα.

Είναι κατανοητό ότι υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος δικτυακός τόπος θίγει τρίτους. Η μόνη ερμηνεία του νόμου που μπορεί να είναι συμβατή με τα συνταγματικά μας δικαιώματα είναι αυτή που θα εναποθέτει στον θιγόμενο την υποχρέωση και το δικαίωμα να στραφεί στην δικαιοσύνη, η οποία με την σειρά της αφού προβεί στην αναγκαία στάθμιση συμφερόντων και υπο το πρίσμα της αρχής της αναλογικότητας αφενός θα διατάξει τον διαχειριστή του ηλεκτρονικού καταλόγου να αφαιρέσει την ύποπτη ηλεκτρονική διέυθυνση από αυτόν και αφετέρου, ενδεχομένως, θα διώξει τον δράστη. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία (συμπεριλαμβανομένης και της εσφαλμένης που οδήγησε στην ποινική δίωξη του Αντώνη Τσιπρόπουλου) εκτός απο δογματικά πλημμελής είναι και κοινωνικά επικίνδυνη.

Το υπάρχον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές αρκεί να τύχει ψύχραιμης ερμηνείας απο ανθρώπους που θα μπούν στον κόπο να μελετήσουν και να κατανοήσουν το τεχνικό ζήτημα και τις αρχές λειτουργίας του διαδικτύου Internet.

Παρασκευή, Μαΐου 18, 2007

Αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο η λογοκρισία του Διαδικτύου

«Σε έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών σε όλο τον κόσμο, το φιλτράρισμα του Διαδικτύου έχει τεράστιες επιπτώσεις στο πόσο συνδεδεμένοι θα είναι οι πολίτες με τα γεγονότα που εκτυλίσσονται γύρω τους, με τους πολιτισμούς τους και με άλλους πολιτισμούς και γνώσεις στον υπόλοιπο κόσμο» αναφέρει η έκθεση.

FΒΙ και Internet

Του Ρούσσου Βρανά rvranas@dolnet.gr
Φωτογραφία
Τη Δευτέρα...
... έληξε η προθεσμία που είχε δοθεί στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών Ίντερνετ και σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ να προσαρμόσουν τα συστήματά τους ώστε να μπορεί να τα παρακολουθεί το FΒΙ. Σχετική νομοθεσία απαιτεί από τις επιχειρήσεις να διευκολύνουν αυτή την παρακολούθηση.
Η ψηφιακή...
... εποχή θα φέρει άραγε την ισότητα; Αυτό το ερώτημα έθεταν πολλοί διανοητές που έμεναν άναυδοι μπροστά στην ιλιγγιώδη εξάπλωση του Ίντερνετ. Μια από τις πιο εντυπωσιακές παρατηρήσεις που κάνουν οι Κίερον Ο΄Χάρα και Ντέιβιντ Στίβενς στο βιβλίο τους «Εξουσία, φτώχεια και ψηφιακό χάσμα» είναι πως «σήμερα και για πρώτη φορά, έχουμε μια κοινωνία με περισσότερους συγγραφείς από αναγνώστες». Όμως, ενώ παράγεται κάθε χρόνο μια ποσότητα πληροφοριών που είναι περίπου ίση με το σύνολο των λέξεων «που πρόφεραν τα ανθρώπινα όντα σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας», το μεγαλύτερο μέρος αυτών των πληροφοριών αφορούν σε πράγματα τετριμμένα και ασήμαντα. Όταν ασχολούμαστε μόνο με αυτά, είναι σαν να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. Γιατί την ώρα που οι ανυποψίαστοι άνθρωποι στέλνουν («ανεβάζουν») στο Ίντερνετ φωτογραφίες από τις διακοπές τους και παίρνουν («κατεβάζουν») τα αγαπημένα τους μουσικά κομμάτια, η εξουσία αλλάζει ριζικά τις σχέσεις της με τον πολίτη.
Το αστυνομικό...
... κράτος του Ίντερνετ είναι γεγονός. Στην Αμερική, όλες οι νέες τεχνολογίες των επικοινωνιών πρέπει να περιλαμβάνουν «παράθυρα» που θα διευκολύνουν την παρακολούθηση από το FΒΙ. Πολλές δημοκρατικές χώρες απαιτούν από τις εταιρείες επικοινωνιών να διατηρούν όλα τα δεδομένα των πελατών τους, τα οποία θέτουν στη διάθεση των κατασταλτικών αρχών. Σύμφωνα με το FΒΙ, επισημαίνει ο δημοσιογράφος Ρομπ Γουίποντ στο περιοδικό «Αντμπάστερς», περισσότερες από 18.400 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων 83 που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του περιοδικού «Fortune» με τις 100 μεγαλύτερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ, συνεργάζονται μαζί του στο πρόγραμμα «ανταλλαγής και ανάλυσης πληροφοριών». Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά και ένα σωρό άλλα προσωπικά δεδομένα στα οποία έχει εύκολη πρόσβαση η εξουσία- απογραφικά στοιχεία, σχολικά αρχεία, ποινικά μητρώα, ιατρικά αρχεία, αποτελέσματα δημοσκοπήσεων και ερευνών αγοράς, αρχεία βιντεοκλάμπ, κατάλογοι συνδρομητών σε μέσα ενημέρωσης- και τα συνδυάσουμε με τα δεδομένα που συλλέγουν οι κάμερες παρακολούθησης, τα μικροτσίπ εντοπισμού με ραδιοσυχνότητες, τα κινητά τηλέφωνα, τα εμφυτευόμενα μικροτσίπ και οι βιομετρικοί ανιχνευτές, τότε γίνεται πια σαφές πως οδεύουμε, ίσως αμετάκλητα, προς μια παρακολουθούμενη κοινωνία.
Αν ήταν...
... να γίνει αύριο ένα φασιστικό πραξικόπημα, όλες αυτές οι καταπληκτικές τεχνολογίες θα ήταν περισσότερο χρήσιμες στις δυνάμεις ελέγχου και καταστολής παρά στις δυνάμεις της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Όμως, ο φασισμός δεν είναι εκείνο που ανησυχεί τον Τζέι Στάνλεϊ, ειδικό τεχνολογιών στην Αμερικανική Ένωση Ατομικών Ελευθεριών. «Υπάρχει σήμερα η δυνατότητα να επιβληθεί μια πιο σκληρή και λιγότερο δίκαιη κοινωνία, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει κανείς σε πραξικόπημα», λέει. «Κι αυτό είναι που με φοβίζει περισσότερο».

Να γυρίσουν όλα τα λεφτά

"Περίπου δύο μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου του ΤΣΠΕΑΘ (με τη δέσμευση του 20% των αποθεματικών του Ταμείου για μια 20ετία σε ένα εξαιρετικά «άγριο» προϊόν που μόνο καταχρηστικά μπορεί να ονομαστεί ομόλογο...), μια από τις εμπλεκόμενες Τράπεζες, η Proton Bank, εμφανίζεται διατεθειμένη να το πάρει πίσω.
Θα είμασταν ευτυχείς αν τα 130 εκατομμύρια ευρώ -μαζί με τους νόμιμους τόκους- γύριζαν στα ταμεία του ΤΣΠΕΑΘ. Από την πρώτη στιγμή άλλωστε κινηθήκαμε με το σύνθημα «Φέρτε πίσω τα λεφτά, πάρτε πίσω τα χαρτιά», προτείνοντας συνδικαλιστική και πολιτική δράση και απορρίπτοντας όλες τις απόψεις που κατέληγαν σε ατέρμονες διαδικασίες.
Όμως οφείλουμε να τονίσουμε ότι η πρωτοβουλία της Proton Bank αποτελεί έμπρακτη ομολογία ενοχής και αναδεικνύει τις ευθύνες όλων (κυβέρνησης, χρηματιστών, τραπεζών, εργοδοτών και μανδαρίνων των ταμείων) σε αυτή την πρωτοφανή απόπειρα καταλήστευσης των αποθεματικών των ταμείων.
Ακόμη λοιπόν και αν επιστραφούν τα χρήματα στο ΤΣΠΕΑΘ, το ζήτημα των ευθυνών παραμένει. Απαιτούμε να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα η σύμβαση του αμαρτωλού ομολόγου, ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια για όλους τους όρους του, καθώς και τη σκοτεινή διαδρομή από τον πρώτο εκδότη (Δημόσιο) μέχρι να καταλήξει στα χέρια του ΤΣΠΕΑΘ.
Τέλος, υπογραμμίζουμε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο επανάπαυσης και εμπιστοσύνης στην όποια διαδικασία μεταξύ της έκθετης Διοίκησης του ΤΣΠΕΑΘ και των ποικιλώνυμων τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών. Η πίεση προς το κύκλωμα των «Δομημένων» -όπως εκδηλώθηκε με τις δύο 24ωρες απεργίες του κλάδου- πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, ώστε τα 130 εκ. ευρώ να επιστραφούν εντόκως και πραγματικά στο ταμείο μας.
Και αμέσως μετά θα ανοίξει το κεφάλαιο των τεράστιων ευθυνών για την απόπειρα ληστείας.
«ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ-ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ»

Πέμπτη, Μαΐου 17, 2007

Θεσσαλονίκη: έγινε Βλαχούπολη, οδεύει προς Βλακούπολη

16.05.2007
(
Η σχετικότητα της λογικής και η πρακτική της ασχετοσύνης) μέρος 1ο

Ερώτηση που κατέθεσαν δημοτικοί σύμβουλοι στη τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης: Για ποιο λόγο ο Δήμος Θεσσαλονίκης εμφανίστηκε να διαφημίζει με τον λογότυπό του καλλιτέχνες και το νυχτερινό κέντρο στο οποίο εμφανίζονται αυτή την περίοδο...

...σε πανό αναρτημένα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης (μόνο στη διαδρομή ΧΑΝΘ - Τσιμισκή - Βενιζέλου είχαν αναρτηθεί την προηγούμενη εβδομάδα 25 πανό). Ποια είναι η πολιτική για τον πολιτισμό την οποία δημιουργεί και προωθεί ο Δήμος με τέτοιες ενέργειες που καθιστούν τον Δήμο σπόνσορα νυχτερινών κέντρων και των καλλιτεχνών που εμφανίζονται εκεί; Αυθαίρετα παίρνοντας το λόγο θα ήθελα να μεταφέρω μια απάντηση. Δεν είναι δική μου! Μου την είπαν όταν έκανα και εγώ ένα ανάλογο ερώτημα και άρχισα να διαμαρτύρομαι για μια ιστορία που αναφέρω στη συνέχεια. «Μην κάνετε έτσι, δεν είναι πως έχουν κάτι εναντίον σας, είναι θέμα κουλτούρας, κάνουν όσα καταλαβαίνουν, όσα λέτε εσείς περί πολιτισμού και κοινωνικές ευαισθησίες τα έχουν γραμμένα στα αρχίδια τους».

Και η ιστορία μας τώρα…
Σχεδόν όλοι μας έτυχε να ακούσουμε -και μερικοί να ζήσουν από πιο κοντά-, μια ιστορία με αρνητικό πρωταγωνιστή κάποιο πρόσωπο-θύμα της μάστιγας των ναρκωτικών. Χωρίς περιττολογίες είπαμε να πράξουμε το ελάχιστο με τις δυνατότητες που μας δίνει το περιοδικό. Να δημιουργήσουμε μια βιβλιοθήκη για το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) για αυτούς που παλεύουν να ξεφύγουν. Πριν δύο χρόνια καταφέραμε κάτι ανάλογο, μια βιβλιοθήκη για την φυλακή Διαβατών. Οι αναγνώστες του περιοδικού κάναν κάποια μάτια να δακρύσουν, όταν προσέφεραν για το σκοπό αυτό πάνω από 4.000 βιβλία. Για να διευκολύνουμε τη συμμετοχή αυτή τη φορά σκεφθήκαμε να νοικιάσουμε ένα βανάκι και να το σταθμεύσουμε στο πιο πολυσύχναστο σημείο της πόλης στην πλατεία Αριστοτέλους απέναντι από τη στάση του αστικού, για πιο εύκολη πρόσβαση. Και για να είμαστε σε όλα τυπικοί ζητήσαμε εγγράφως την άδεια απευθυνόμενοι στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού, γιατί θεωρήσαμε, αυθαίρετα, πως εκεί εμπίπτει η πρωτοβουλία μας. Και αρπάξαμε το πρώτο βόλι. Η απάντηση ήταν αρνητική. Η αλήθεια είναι ότι αυτές τις μέρες είδαμε να συχνάζουν στο σημείο που ζητήσαμε να σταθμεύσουμε προσωρινά, αθίγγανοι με τη πραμάτεια τους, μικροπωλητές με μπαλόνια και άλλοι με παιχνίδια. Μείναμε όλοι σαν χάνοι αλληλοκοιταζόμενοι, μη μπορώντας να πιστέψουμε τι γίνεται. Ήταν τόσο απλό και τόσο λίγο να σταθμεύσουμε κάποιο αυτοκίνητο που θα συγκεντρώνει βιβλία για το σκοπό μας. Ακολούθησε όμως και δεύτερο βόλι που χρύσωσε το χάπι. Σε αντιδιαστολή με το αίτημα που μας προσγείωσαν, μας επιφυλάσσανε ένα πέταμα στην οδό Αριστοτέλους μεν αλλά πάνω από το ύψος της Εγνατίας (ουσιαστικά σε ένα χώρο μη πέρασμα που συχνάζουν μόνο συμπαθείς μετανάστες). Δεν αποφασίσαμε τι θα κάνουμε αλλά προβληματιστήκαμε άλλη μια φορά με το τι γίνεται σΆ αυτό τον Δήμο... Για ποιο λόγο βάζει τρικλοποδιές αντί να ενθαρρύνει και να υποστηρίζει ουσιαστικά τέτοιες ενέργειες....
Ήσυχα, ύπουλα, αθόρυβα, σαν δάγκωμα μικρού τρωκτικού, στα χρόνια μας η πόλη αποκοιμιέται, υπνωτισμένη. Οι κάτοικοί της μοιάζουν να έχουν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια, όπως ανακατεύτηκαν. Από την επιμειξία αυτή, της αστικής και τη λαϊκής τάξης, προέκυψε ο λαϊκισμός της γραβάτας και του κούφιου λόγου. Οι σημερινοί Θεσσαλονικείς βιώνουν καταστάσεις μακράν από τα ανόητα αφιερώματα περιοδικών, την πόζα, τα κουνήματα, τις μωρολογίες περί ερωτικής πόλης και το υβριστικό «συμπρωτεύουσα», εμπεδώνοντας πλέον τις συνέπειες. Κάποιοι ήδη ανατριχιάζουν μπροστά στο άλγος που προκαλεί η εικόνα της σημερινής «φραπεδούπολης» και πάλαι ποτέ πόλης που έγραφε ιστορία αλαμπρατσέτα με την πρωτεύουσα του Βυζαντίου.
Η πόλη είναι κάτι άψυχο, οι άνθρωποι είναι αυτοί που της δίνουν ζωή, συμμετέχουν στη διαμόρφωση, στον αποκλεισμό και την απογείωσή της. Ο εναγκαλισμός τους με την πόλη σήμερα (αρπάχτηκαν πάνω της) είναι τόσο σφιχτός που αυτή πνίγεται. Μια πόλη, που έχει να επιδείξει 2.000 χρόνια συνεχόμενου αστικού βίου, ασθμαίνει τρέχοντας πλέον πίσω από το πάλαι ποτέ χωρίον «η Αθήνα». Μια πόλη περήφανη για το παρελθόν της, σήμερα προβληματίζει με το παρόν της και τρομάζει για το άμεσο μέλλον της. Αυτό που διατηρήθηκε αιώνες, έμελλε η γενιά μας να δει να καταποντίζεται. Χωρίς να το καταλάβουμε η Θεσσαλονίκη, που ανέκαθεν είχε μια αυθεντικά λαϊκή κουλτούρα και μια αστική φιλελεύθερη πρωτοπόρα τάξη που σεβόταν αλλήλους, έφτασε στο σημείο -όχι αδίκως- να θεωρείται ως μια βαθύτατα συντηρητική κοινωνία που, αγκιστρωμένη, περιστρέφεται γύρω από μια τρύπα, αυτή του μετρό που άνοιξε πριν 15 χρόνια! Και το τραίνο φεύγει…
(Η συνέχεια την επόμενη εβδομάδα)

Σπύρος Σαρανταένας
ss@city231.gr

Τετάρτη, Μαΐου 16, 2007

«σαν να είναι μαγαζί του»

«Να αναλάβει ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρωτοβουλία για τη δημιουργία Διαδημοτικής Επιχείρησης Λαϊκής Βάσης, ώστε να σταματήσει η ακτοπλοϊκή απομόνωση της πόλης», ζήτησε σε σημερινή Συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» Γιάννης Μπουτάρης και ανακοίνωσε ότι η πρόταση θα κατατεθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Μπουτάρης ανέφερε ότι η σημερινή Συνέντευξη Τύπου, δίνεται μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης Παναγιώτη Αβραμόπουλου και Ανδρέα Κουράκη, προκειμένου να γίνουν γνωστά όσα συμβαίνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο και να αντιληφθούν οι πολίτες πως η σημερινή δημοτική αρχή αντιμετωπίζει τον Δήμο «σαν να είναι μαγαζί του», ενώ επέμεινε στον χαρακτηρισμό του Δημάρχου Θεσσαλονίκης ως «επικίνδυνα ανεπαρκούς». Τέλος, ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε στις προτάσεις για το κυκλοφοριακό που συζήτησε με τον Υπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Λιάπη, ο οποίος τις χαρακτήρισε σωστές είπε, όμως, ότι ο Δήμος ουδέποτε έχει ζητήσει κάτι για την πόλη.

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αβραμόπουλος χαρακτήρισε μείζον θέμα την υπόθεση των διαφημιστικών πανό νυχτερινών κέντρων που αναρτήθηκαν στην πόλη, καθώς, όπως είπε, «υποκρύπτουν παράνομες συναλλαγές και συμφέροντα εταιρειών, που χρησιμοποιούν τα σύμβολα του Δήμου κατά το δοκούν». Ανακοίνωσε δε ότι εντός των ημερών η «Πρωτοβουλία» θα καταθέσει στον εισαγγελέα μηνυτήρια αναφορά για το θέμα, αφού «τόσο ως δημοτικοί σύμβουλοι όσο και ως πολίτες έχουμε υποχρέωση να διαφυλάττουμε το κύρος των θεσμών».

Αναφορικά με τις στολές των 350 εκτάκτων εργαζομένων του Δήμου τις οποίες ακόμα δεν έχουν παραλάβει, ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι ο Δήμος θα έπρεπε να έχει φροντίσει από τον Ιανουάριο για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις στολές και ανακοίνωσε ότι η «Πρωτοβουλία» θα προσφύγει στην Επιθεώρηση Υγείας και Ασφάλειας, προκειμένου να ελεγχθούν οι υπηρεσίες του Δήμου για την ολιγωρία τους.

Για σκόπιμη παραπλάνηση του Δημοτικού Συμβουλίου έκανε λόγο ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος αναφορικά με το θέμα του ελέγχου των δημοτικών αυτοκινήτων από ιδιωτικά ΚΤΕΟ, που τέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εκτός ημερησίας διατάξεως με τη μορφή ανακοίνωσης του προεδρείου. Ο κ. Αβραμόπουλος κατήγγειλε ότι η συγκεκριμένη εισήγηση δεν φέρει την υπογραφή κανενός υπηρεσιακού παράγοντα, ούτε καν του αρμόδιου αντιδημάρχου, και έχει ως αιτιολογία ότι τα δημόσια ΚΤΕΟ αδυνατούν να ελέγξουν ικανοποιητικό αριθμό οχημάτων. Επακόλουθο της απόφασης αυτής ήταν ο ανεπαρκής έλεγχος των δημοτικών οχημάτων, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν αυτοκίνητα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια και τα οποία εκπέμπουν ρύπους που υπερβαίνουν τα καθορισμένα όρια.

Τέλος, ο Ανδρέας Κουράκης υπογράμμισε την «ανευθυνότητα και προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης μείζονα θέματα, που αφορούν στην ασφάλεια των εργαζομένων, αλλά και των πολιτών». Κατήγγειλε επίσης ότι « η σημερινή δημοτική αρχή έχει μετατρέψει το Δημοτικό Συμβούλιο σε πλυντήριο αποφάσεων που λαμβάνονται εξωθεσμικά, εκτός ημερήσιας διάταξης και εκτός των διαδικασιών του Δημοτικού Συμβουλίου. Η δε Δημαρχιακή Επιτροπή λειτουργεί ως πλυντήριο αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, που έχουν σχέση με προμήθειες και εκτέλεση έργων, μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες και με ασαφείς όρους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του Δήμου και να μη γίνονται έργα ουσίας». Ο κ. Κουράκης τόνισε ότι εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η «Πρωτοβουλία» θα χρησιμοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα, αλλά θα απευθυνθεί και στην Επιτροπή του Άρθρου 18 στην Περιφέρεια και στο Τεχνικό Επιμελητήριο ,όσον αφορά στα έργα.

1η Συνάντηση της «Eπιτροπής Πρωτοβουλίας» Aνεξάρτητων Aυτοδιοικητικών Kινήσεων

Την Kυριακή 20 Mαΐου 2007, στις 10.30 π.μ., διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη (Λιμάνι, Aποθήκη 1) η «1η Συνάντηση της «Eπιτροπής Πρωτοβουλίας» Aνεξάρτητων Aυτοδιοικητικών Kινήσεων».

Aφετηριακές ιδέες της Συνάντησης:

α) η ανάδειξη της τοπικότητας ως διαφορετικότητας και ιδιαιτερότητας αλλά και του υπερτοπικού ως ελεύθερης και πολύχρωμης σύνθεσης των επιμέρους τοπικοτήτων,

β) η κατοχύρωση της ανεξαρτησίας απέναντι στο κράτος, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα (αλλά και η συνεργασία μαζί τους από θέση αυτονομίας),

γ) η ενίσχυση της κοινωνίας των ενεργών πολιτών.

Oι διαπιστώσεις που έκαναν αναγκαία μια τέτοια Συνάντηση:

A) Ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών αποδεσμεύεται από την κηδεμονία κομματικά «χρισμένων» αυτοδιοικητικών σχημάτων.

B) Πολλά ανεξάρτητα αυτοδιοικητικά σχήματα στις εκλογές του 2006 γνώρισαν αυξημένη κοινωνική αποδοχή και σημείωσαν αξιόλογη εκλογική επιτυχία.

Γ) Ένας μεγάλος αριθμός ενεργών πολιτών που στήριξαν αυτά τα σχήματα εκφράζει τη θέληση να συνεχίσει αυτό το εγχείρημα.

Mε βάση τα παραπάνω ωρίμασε η ιδέα της συνεργασίας μεταξύ ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών σχημάτων. Για την επεξεργασία και την προώθηση αυτής της ιδέας συγκροτήθηκε μια «Eπιτροπή Πρωτοβουλίας» .

Στόχοι:

3 H ενδυνάμωση της φωνής της ανεξάρτητης και ακηδεμόνευτης τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να καταστεί ισχυρός πόλος στα αυτοδιοικητικά πράγματα της χώρας.

3 H συνδιαμόρφωση κοινού πλαισίου αρχών, οργάνωσης και δράσης και η προετοιμασία ενός συνεδρίου για την ίδρυση Πανελλαδικού Δικτύου Συνεργασίας Aνεξάρτητων Aυτοδιοικητικών Kινήσεων.

H EΠITPOΠH ΠPΩTOBOYΛIAΣ

ΘEΣΣAΛONIKH, ΠPΩTOBOYΛIA, MΠOYTAPHΣ Γ.

Γλυφάδα, ANOIXTOI OPIZONTEΣ, Λυγνού A.

NAYΠΛIO, H AΛΛH ΠPOTAΣH, Aντωνιάδης X.

Iωάννινα, ΣYNEPΓAΣIA ΓIA THN AΛΛAΓH, Φίλιος Φ.

Xίος, NEA ANTIΛHΨH, Xαλλιορής I.

ΠATPA, TΩPA ΓIA THN ΠATPA, Δημαράς Γ.

KEPATEA, ΠPΩTA H KEPATEA, Iατρού Σ.

Nέα Mάκρη, ΔYNAMH ΠOΛITΩN, Δεληβοριάς Φ.

Kόρινθος, KINHΣH ΠOΛITΩN, Kασίμης X.

Συνέντευξη Τύπου της Πρωτοβουλίας

Η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» σας καλεί σε Συνέντευξη Τύπου με τα εξής θέματα :

  • Ακτοπλοϊκή σύνδεση της πόλης.
  • Νέα κρούσματα αδιαφάνειας στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Η συνέντευξη θα δοθεί ΣΗΜΕΡΑ Τετάρτη 16 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία της παράταξης, στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου 30, στον 1ο όροφο.

Δευτέρα, Μαΐου 14, 2007

Σαϊεντολογία: απόψε από την εκπομπή «Panorama» του BBC1

Kαστοριάδης: «οι λαοί θα βρουν τη λύση»

[...]

Kοιτάξτε, ασφαλώς θα υπάρξει μια περίοδος σύγχυσης και αποπροσανατολισμού, οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν διάφορα επιχειρήματα, τα οποία ακούμε διαρκώς εδώ και μερικά χρόνια, ότι αν επιχειρήσει κανείς να αλλάξει αυτή τη φιλελεύθερη καπιταλιστική δημοκρατία, θα καταλήξει στο Γκουλάγκ, στη Σιβηρία κ.λπ. Aυτά θα τα ακούμε για μερικό καιρό ακόμα, φαντάζομαι, και μετά οι άνθρωποι θα καταλάβουν ότι, επειδή πήγε κάποιος σε έναν σχιτζή, εγκληματία, δολοφόνο, σοφιστή γιατρό, αυτό δεν σημαίνει ότι ένας άλλος, ο οποίος είναι λιγότερο εγκληματίας, αλλά εξίσου κακός γιατρός, είναι το ιδεώδες της ιατρικής, δεν είναι έτσι; Θέλω να τονίσω τον παραλογισμό που κάνουν οι άνθρωποι σήμερα, ότι επειδή υπήρξε αυτή η τερατώδης μορφή, η οποία δεν είχε άλλωστε καμιά σχέση με τον σοσιαλισμό, ή με τη δημοκρατία – παρ’ όλα όσα έλεγε – άρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο παρά να ακολουθήσουμε την πολιτική του Mπους ή του Mέιτζορ κ.λπ. Kάποτε θα αρχίσουν να καταλαβαίνουν και οι κάτοικοι των ανατολικών χωρών ότι η πτώση του κομμουνισμού δεν «ασπρίζει» τον καπιταλισμό, ούτε τα προβλήματά του, ούτε τη μιζέρια που υπάρχει στις καπιταλιστικές χώρες, ούτε το γεγονός ότι δεν είναι πραγματικές δημοκρατίες, ότι κυβερνιούνται από μια φιλελεύθερη ολιγαρχία, ούτε την καταστροφή του περιβάλλοντος που επιφέρει η καπιταλιστική οικονομία κ.λπ. Kαι από τη στιγμή εκείνη νομίζω ότι αρχίζουν πάλι, ελπίζω τουλάχιστον, να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα στο μυαλό των ανθρώπων και να αρχίζουν να ξανασκέπτονται πολιτικά, δηλαδή όχι ποιο κόμμα θα εκλέξουν, αλλά πώς θα μπορούσαν να αυτοκυβερνηθούν πραγματικά, να σχηματίσουν συλλογικά δημοκρατικά όργανα και να αλλάξουν τον προσανατολισμό στην κοινωνική ζωή.

[...]

Eγώ νομίζω ότι ένα από τα βασικά καρκινώματα, μπορώ να πω, του εργατικού κινήματος και του λαϊκού κινήματος, τα τελευταία εκατό χρόνια τουλάχιστον, είναι η ιδέα ότι έπρεπε να υπάρχουν οι ηγέτες. Eγώ πιστεύω ότι ο λαός δεν μπορεί να κυβερνηθεί παρά μόνος του. Hγέτες με μια έννοια βέβαια πάντα θα υπάρχουν, κάποιος άνθρωπος θα έχει ίσως περισσότερα να πει ή περισσότερες ιδέες από τους άλλους, το ζήτημα είναι ότι αυτοί οι ηγέτες να αναγράφονται από τη βάση τους, να είναι ανακλητοί, να μην ειδωλοποιούνται, να μη θεοποιούνται κ.τ.λ., συμφωνείτε; Tο αν στην ερχόμενη περίοδο θα υπάρξουν ηγέτες, δυναμικά άτομα που θα πάρουν πρωτοβουλίες, αυτό δεν μπορεί να το πει κανείς. Aυτό που μπορεί να πει κανείς είναι ότι αν δεν υπάρξει μια πραγματική κίνηση του λαού, ούτε θα αναδειχθούν άνθρωποι εξαιρετικοί, ούτε κι αν υπάρχουν άνθρωποι εξαιρετικοί θα μπορέσουν να κάνουν τίποτε άλλο περισσότερο παρά να είναι φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

[...]

Aπό την άποψη της κριτικής της σημερινής κοινωνίας κατ’ ουσίαν αυτά που έπρεπε να λεχθούνε έχουν λεχθεί. Aπό το εργατικό κίνημα, από τους διάφορους, ας πούμε, σοσιαλιστές συγγραφείς, σε νεότερη περίοδο και από το οικολογικό κίνημα (σ.σ. και τον κ. Kαστοριάδη). Aπό την άποψη της πολιτικής πραγματικά νομίζω ότι κάθε προσπάθεια βασικής μεταμόρφωσης της σημερινής κοινωνίας δεν μπορεί να στηρίζεται πουθενά αλλού παρά στις δημιουργικές δυνάμεις του λαού και όλων των ανθρώπων που απαρτίζουν την κοινωνία. Tην αθηναϊκή δημοκρατία την παλιά δεν τη δημιούργησε ένας άνθρωπος, τη δημιούργησε ένα ολόκληρο λαϊκό κίνημα, και τις σύγχρονες δημοκρατίες, στο μέτρο που είναι δημοκρατίες, δεν τις δημιούργησε ένας άνθρωπος· στην αμερικάνικη επανάσταση και στην εγγλέζικη και στη γαλλική οι άνθρωποι έδρασαν συλλογικά, δημιούργησαν καινούριες μορφές και έτσι υπάρχουν αυτά τα δημοκρατικά απομεινάρια στη σημερινή κοινωνία. Aν πρόκειται να υπάρξει κάποιο καινούριο ξεκίνημα της κοινωνίας, ασφαλώς αυτό το καινούριο ξεκίνημα θα συμβαδίσει με μια αφύπνιση των ανθρώπων, οι οποίοι θα πάψουν να είναι καταναλωτικά ζώα και θα ξαναγίνουν πολιτικά ζώα, δηλαδή άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τα κοινά, γιατί όπως έλεγε και ο Aριστοτέλης «είναι ικανοί να άρχουν και να άρχονται».

Η ξεχασμένη νίκη

Παρασκευή, Μαΐου 11, 2007

The people's flag is palest pink

Ο ιδανικός άνθρωπος στην κατάλληλη θέση!

«Έλληνας σοσιαλιστής και πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ένας άνδρας με αρκετή εμπειρία στο να μεταφέρει τους άκαμπτους σοσιαλιστές στη σύγχρονη εποχή. Το ΠΑΣΟΚ, με ιδρυτή τον πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου, ο σφοδρός αντιαμερικανισμός του οποίου τον κατέταξε στο ριζοσπαστικό άκρο της ευρωπαϊκής πολιτικής, έχει μετατραπεί σε υπέρμαχο υψηλών στόχων, όπως είναι η διεύρυνση της ΕΕ και η συμφιλίωση με τους Βαλκάνιους γείτονες, περιλαμβανομένης της Τουρκίας.»

» Από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς πέρυσι, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει καλλιεργήσει καλύτερες σχέσεις με τους Αμερικανούς Δημοκράτες, οι οποίοι, ακόμα και στην πλέον ριζοσπαστική εκδοχή τους δε χρησιμοποιούν ποτέ τη λέξη που αρχίζει από σ, αλλά και με το κυβερνών ινδικό Κόμμα του Κογκρέσσου, το οποίο έχει με τον καιρό γίνει λιγότερο σοσιαλιστικό.

» Αν κάποιος μπορεί να μεταμορφώσει τη Σοσιαλιστική Διεθνή, αυτός είναι ο άνδρας που τα πάει καλά με τους απαθείς Σκανδιναβούς τύπους, έχοντας περάσει τα εφηβικά του χρόνια στη Σουηδία, αλλά και που κατανοεί επίσης τις χώρες στις οποίες, για ιστορικούς λόγους, ο 'σοσιαλισμός' έχει ακόμα απήχηση, όπως για παράδειγμα στη Χιλή, πατρίδα του γγ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λούις Αγιάλα».