Τετάρτη, Οκτωβρίου 31, 2007

Παιδεία: ο Φάκελος ανοίγει και πάλι...

Χρειάζονται Προτάσεις!
Επίθεση, όχι άμυνα!


Η παιδεία χρειάζεται αλλαγές. Ομως αντί να υπάρχει ένα κίνημα που να τις έχει επεξεργαστεί

να μπορεί να τις προτείνει

και να τις απαιτεί,

υπάρχει απλώς ένα κίνημα που αντιστέκεται στις μεταρρυθμίσεις που εισηγείται η κυβέρνηση.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι αντιδραστικές. Εμπνέονται από τον νεοφιλελευθερισμό, υποστηρίζονται από τους εκσυγχρονιστές (σημιτικούς και δεξιούς) και σκοπόν έχουν την περαιτέρω υποταγή της εκπαίδευσης στις εταιρείες, προς προσπορισμόν ακόμα περισσότερων κερδών,

την αποξένωση του λαού απ' τα γράμματα και συνεπώς την ευκολότερη χειραγώγησή του, πολιτικώς και πολιτισμικώς.

Μέσα σε ένα μπουρμπουληθροειδές πλαίσιο, όπου πρυτανεύουν το ψέμα και η φλουφλιά η εκπαίδευση έχει γίνει, γίνεται, και πάει να γίνει όλο και περισσότερο ταξική (και ταυτοχρόνως κούφια και τριτοκλασάτη). Πλην εξαιρέσεων που εδράζονται στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών και τη δίψα των σπουδαζόντων, το σύστημα πάει κατά διαβόλου.

Ως εκ τούτων έχουν δίκιο οι φοιτητές, οι μαθητές και όσοι απ' τους δασκάλους τους κινητοποιούνται για την Παιδεία, μόνον που το δίκιο τους είναι μισό. Είναι το δίκιο της άμυνας και όχι της διεκδίκησης.

Οχι πως δεν υπάρχουν διεκδικήσεις! Υπάρχουν, όπως το αίτημα της αύξησης των δαπανών για την Παιδεία κι άλλες· είναι διατυπωμένες από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις υποστηρίζουν τα κόμματα της Αριστεράς - υπάρχουν, αλλά

για κάποιον «μυστήριο»(!) λόγο, η κοινωνία, η κοινή γνώμη, ο λαός, στο (όποιο) φοιτητικό-μαθητικό κίνημα, δεν βλέπει τόσον τις προτάσεις του ή τις διεκδικήσεις του, όσον την άμυνά του και τις «ζημιές» που προκαλεί.

Για κάποιους «μυστήριους»(!) λόγους στην κοινή γνώμη, σε μεγάλο μέρος της, το υπέρ Παιδείας κίνημα φαίνεται συντηρητικό· και τα «κεκτημένα» του (ύστερα μεν από αγώνες, εκφυλισμένα πια ή όχι) φαντάζουν περισσότερον ως βάρος για τους πολλούς, παρά ως κατακτήσεις για τους ενδιαφερόμενους (πόσω μάλλον για όλους).

Γιατί;

Είναι μάλλον φανερό ότι η προπαγάνδα των κυρίαρχων ελίτ έχει κερδίσει έδαφος, όσον αντιστοίχως έχει αποδυναμωθεί από τις ίδιες της τις ανεπάρκειες

αλλά και τις ιδιοτέλειες η ακαδημαϊκή κοινότητα.

Η οποία, από χρόνια, δεν είναι (εν δυνάμει, τουλάχιστον) επαναστατική. Ούτε καν ανήσυχη. Εχει απλώς προσαρμοσθεί (εις ό,τι αφορά τουλάχιστον τους καθηγητές) στους επιμερισμούς ρόλων που με τα χρόνια καθιερώθηκαν: στους παρίες και τις συντεχνίες.

Παρίες (καθηγητές) κατά τον μισθό, τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητες.

Συντεχνίες (καθηγητών) κατά την καριέρα, τις αποστάσεις, τις αναθέσεις.

Ομως ο κόσμος ούτε τους παρίες υπολήπτεται, ούτε τις συντεχνίες εκτιμά. Απαξιωμένοι απ' το κράτος και τα κόμματα εξουσίας οι εκπαιδευτικοί, οι μεν στενάζουν, οι δε το γλεντάνε. (Καλά κάνει η ΟΛΜΕ και διαδηλώνει για το μεροκάματο, αν είχε διαδηλώσει και μια φορά εναντίον του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου -ω ναι!- όλα θα ήταν αλλιώς).

Η Παιδεία χρειάζεται δραστικές αλλαγές σε όλα της τα επίπεδα. Η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια έχουν άθλια, στην πλειονότητά τους, βιβλία. Το πρόγραμμα σπουδών είναι συρραφή «εμπνεύσεων» τυχάρπαστων παραγόντων, πολιτικών επιλογών (με στόχο τον μαθησιακό αποδεκατισμό) και πειραματισμών γ' εθνικής

που μάλιστα στη χώρα μας εμφανίζονται ως νεωτερισμοί, ήδη χρεωκοπημένοι αλλού.

Το εξεταστικό σύστημα πρέπει να αλλάξει, ο επιμερισμός της ύλης πρέπει να αλλάξει (είναι κωμική, δηλαδή τραγική η διδακτέα ύλη μεγέθους πανεπιστημιακού αλλά και ανάλογης δομής να φορτώνεται σε παιδιά του... δημοτικού ή του γυμνασίου, με αποτέλεσμα τη γνωστή βαρεμάρα, τον τρόμο, την απέχθεια και την αποστροφή (όσον και τη... στροφή στα φροντιστήρια) - αυτό το όνειδος της ελληνικής πραγματικότητας.

Γνωστά όλα αυτά, αλλά παραγνωριστήκαμε μαζί τους. Σαπίσαμε στη γνωριμία.

Ομως το κακό πρόκειται να επιδεινωθεί.

Η κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη λογική προτείνει ως πανάκεια τις ιδιωτικοποιήσεις, τους νόμους της αγοράς. Λέγοντας χοντρά ψέματα αποκρύπτει τη χρεωκοπία αυτού του μοντέλου (επί παραδείγματι την κατάρρευση των σπουδών στις ΗΠΑ). Παραπληροφορεί αξιοποιώντας την παθολογία της Παιδείας (που η ίδια έχει προκαλέσει) για να τρομοκρατήσει όσους αντιστέκονται.

...............................................................

Τα παιδιά ακόμα κι όταν κάνουν καταλήψεις για χαβαλέ, ακόμα κι όταν δεν ξέρουν, διαισθάνονται. Εχουν δίκιο από χέρι, διαισθάνονται το κακό που τα περιμένει και αντιδρούν. Οι παροικούντες όμως τα παιδιά, η ακαδημαϊκή κοινότητα δηλαδή και τα κόμματα, τι κάνουν;

Οι μεν μισοί καθηγητές θα είναι πολυσυλλεκτικοί (σε προγράμαμτα, αναθέσεις προνόμια) για πολύ ακόμα; Η Αριστερά θα πατάει ιδεολογικώς σε δύο βάρκες για πολύ ακόμα; Και με τις κάστες και με τους διαδηλωτές; δεν γίνεται...


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/10/2007




Κατάληψη σε 350 σχολεία και φουντώνουν




Παρασκευή, Οκτωβρίου 26, 2007

Υπόθεση ΟΠΑΠ


ΟΠΑΠ: Νέο σκάνδαλο με προεκλογικές «παροχές»


Πάνω από 10 εκατ. ευρώ σε 1.400 φορείς, ιερούς ναούς, με προτίμηση στη Βόρεια Ελλάδα

ΟΠΑΠ - Intralot


Στη Βουλή η σκοτεινή σύμβαση

«Φέρτε τα έγγραφα»

Χθες, πάντως, την εκκωφαντική σιωπή των κομμάτων ως προς το θέμα της απευθείας ανάθεση του ΟΠΑΠ στην Intralot, που συνοδεύτηκε και από «εκπτωτικές» ανακοινώσεις ως προς το αληθινό ύψος της, έσπασε ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι θα καταθέσει αμέσως ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας από την κυβέρνηση να καταθέσει όλα τα έγγραφα της σχετικής σύμβασης στην Εθνική Αντιπροσωπεία και να εκθέσει τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η σύναψή τους προκειμένου να ασκηθεί πλήρης έλεγχος νομιμότητας και διαφάνειας.

Στην ίδια ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι εγείρονται πελώρια ερωτήματα για την απευθείας ανάθεση αλλά και για την απόκρυψη του πραγματικού τιμήματος από ΟΠΑΠ και Intralot ακόμα και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.


...


ΟΠΑΠ-Intralot




Ν.Δ.





Και σεμινάρια συντονισμού

Ομερτά!

ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ταραχή στην κυβέρνηση η αποκάλυψη από την «Ε» της σύμβασης με την οποία παραδόθηκε ο ΟΠΑΠ στην εταιρεία Intralot και στον κ. Σωκράτη Κόκκαλη. Πρόκειται για σύμβαση-μαμούθ 230 εκατ. ευρώ.

ΑΥΤΑΠΟΔΕΙΚΤΗ είναι η καραμπινάτη διαπλοκή της σημερινής κυβέρνησης με αυτούς που ο πρωθυπουργός της κ. Κώστας Καραμανλής αποκαλούσε «νταβατζήδες» στο περίφημο γεύμα του Μπαϊρακτάρη.

ΠΑΡΙΣΤΑΝΕ τότε ο πρωθυπουργός τον αρχάγγελο της κάθαρσης, της εξυγίανσης και της επανίδρυσης του κράτους, εξαπολύοντας σφοδρά πυρά, από την αντιπολίτευση, κατά του Βιντεολόττο και του «Πάμε Στοίχημα».

ΒΡΕΘΗΚΕ από τη θέση της εξουσίας «αγκαλιά» με τους «νταβατζήδες», με αυτούς που απειλούσε, ότι θα συγκρουστεί. Δεν συμβιβάστηκε, αλλά παραδόθηκε. Με δική του συναίνεση και ευλογία θρονιάστηκε η Intralot με απευθείας ανάθεση στον ΟΠΑΠ.

ΕΓΙΝΑΝ ΟΛΑ στο σκοτάδι, δηλαδή κρυφά, χωρίς να γνωστοποιηθούν τα στοιχεία της σύμβασης, τα οποία θα έπρεπε να ανακοινωθούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από τον ΟΠΑΠ (αλλά και από την Intralot). Αυτές οι δουλειές, κατά την κυβέρνηση της σεμνότητας και της ταπεινότητας, της δήθεν διαφάνειας, δεν γίνονται στα φανερά.

ΑΜΗΧΑΝΟΣ μετά τις αποκαλύψεις της «Ε» εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος χθες. Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δεν μπορούσε να δώσει απαντήσεις. Παρέπεμπε συνεχώς στον ΟΠΑΠ, δηλώνοντας: «Νομίζω, ότι ο ΟΠΑΠ θα δώσει απαντήσεις. Ή θα απευθυνθείτε εσείς. Εγώ, πάντως, σίγουρα θα μάθω τι ακριβώς έχει συμβεί». Εγώ, ποιος; Ο εκπρόσωπος του «βασικού μετόχου».

ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ο κ. Ρουσόπουλος τι έχει συμβεί; Δεν γνωρίζει, ότι στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ έχουν τοποθετηθεί στελέχη συνδεδεμένα με το Μαξίμου;

ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ και αυτά και πολλά άλλα στην κυβέρνηση και στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Γνωρίζουν πολύ καλά, ότι τα έκρυψαν όλα, ότι αγκάλιασαν τον κ. Κόκκαλη, τον γιγάντωσαν περαιτέρω (δεν τον βρήκαν αδύναμο, είναι αλήθεια) και του τα έδωσαν όλα με διάφορες μεθοδεύσεις. Εφτασαν στην απευθείας ανάθεση, τελικά, για να μη χαθεί ούτε μια μέρα κερδοφορίας από τον τζόγο, που τόσο καταδικάζει η ηθικολογούσα κυβέρνηση...

ΔΗΘΕΝ ΔΕΝ γνωρίζει και δεν μιλάει η κυβέρνηση για την αμαρτωλή σύμβαση. Δεν μιλάει, όμως, ούτε και η αντιπολίτευση, ούτε και τα κανάλια είπαν κάτι για την αποκάλυψη του σκανδάλου διαπλοκής. Πρόκειται για ομερτά.

ΑΥΤΗ Η συνωμοσία σιωπής ρίχνει βαρειά σκιά στον πολιτικό κόσμο, στα κόμματα και στα κανάλια, αποδεικνύοντας ότι είναι μεγάλο το εύρος της διαπλοκής και της ανοχής.

Αλλα δημοσιεύματα και post:

Euro2day :: Τι απαντάει η Intralot για σύμβαση με ΟΠΑΠ


news in.gr - Συμφωνία ΟΠΑΠ-Intralot ύψους 96,5 εκατ. ευρώ για τον ...

Ο ΟΠΑΠ υπέγραψε νέα σύμβαση, ύψους 96,5 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία συστημάτων τυχερών παιχνιδιών Intralot για την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού

news in.gr - Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ ...

Υπό αμφισβήτηση θέτει η Κομισιόν το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στα τυχερά ...

e-forologia - Τα κέρδη ξεπέρασαν τις προβλέψεις για τον ΟΠΑΠ

Κέρδη υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών, που διαμορφώνονται στα 285,3 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 25,1% εμφανίζει στο α' εξάμηνο 2007

kathimerini.gr | Αποστάσεις, τώρα, από τη σύμβαση ΟΠΑΠ- Intralot



PRESS-GR.blogspot.com: Οι καταχωρήσεις του ΟΠΑΠ στη ...Ν. Υόρκη!



Ο Β.Νειάδας καθησυχάζει για τις καθυστερήσεις στον διαγωνισμό τεχνολογικής αναβάθμισης (13/6/2007)

Την ανάκληση της αδειοδότησης της εταιρείας «Ευ αγωνίζεσθαι» ζητά ο ΟΠΑΠ (29/3/2007)

Κόντρα ΟΠΑΠ - ΕΠΟ για την «Ευ Αγωνίζεσθαι» (26/3/2007)


Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΜΕ ΝΤΟΡΤΙΑ



Ιδού όμως τι έγραφε το περιοδικό ΑΝΤΙ στις 10 Ιουλίου 2007:

ΟΠΑΠ: η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα

By FactorX | July 10, 2007

Επεκτείνεται εκ νέου η υπάρχουσα σύμβαση του ΟΠΑΠ με την Ιντρακόμ του Σωκράτη Κόκκαλη, μετά τη ματαίωση του διαγωνισμού για την αναβάθμιση των τεχνολογικών συστημάτων μηχανογραφικού εξοπλισμού και τερματικών του Οργανισμού. Τελικώς, η διαδικασία του διαγωνισμού, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, ναυάγησε μετά από 20 μήνες διεργασιών στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, μαγειρεμάτων, οικονομικών και διπλωματικών πιέσεων, καθώς και παραιτήσεων μελών της Επιτροπής Αξιολόγησης των προσφορών. Ενημερωμένη εκ των προτέρων η «πιάτσα» για την εξέλιξη, έκλεισε τη μετοχή του ΟΠΑΠ με απώλειες 0,67 %. Ήδη καταγγελίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «κακοδιοίκηση, πιέσεις και συμφέροντα» στον ΟΠΑΠ, ενώ αναφερόμενοι στη ματαίωση του διαγωνισμού είπαν ότι «η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα».
Στο διαγωνισμό μετείχαν τρεις: Οι Gtech/Lottomatica, Intralot και Scientific Games. Η Επιτροπή Αξιολόγησης, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι του ΟΠΑΠ και πανεπιστημιακοί, απέρριψε την προσφορά της αμερικανικής Scientific Games ως εκτός προδιαγραφών. Η διοίκηση του ΟΠΑΠ όμως, ζήτησε να αξιολογηθούν και βαθμολογηθούν όλες οι προσφορές. Ωστόσο, η Επιτροπή επέμεινε στη θέση της, με αποτέλεσμα να παραιτηθούν μέλη της και στη συνέχεια να ματαιωθεί ο διαγωνισμός. Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα, παραιτήθηκαν δύο ακόμα μέλη της Επιτροπής. Κατόπιν τούτου, υπήρξε σχετική νομική γνωμοδότηση, η οποία πρότεινε τη ματαίωση του διαγωνισμού. «Το ΔΣ του ΟΠΑΠ –αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού- αφού έλαβε υπόψη τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας σχετικά με τη ματαίωση ή μη των αποτελεσμάτων του Δημόσιου Διεθνούς Διαγωνισμού “Προμήθεια, Εγκατάσταση και Συντήρηση Μηχανογραφικού Εξοπλισμού, Κέντρων και Τερματικών καθώς και Υποστηρικτικού Εξοπλισμού και Υπηρεσιών”, μετά την παραίτηση δύο ακόμη Μελών της Επιτροπής Διενέργειας και Αξιολόγησης στις 5/7/07, αποφάσισε τη ματαίωση των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού». Έτσι, η Ιντραλότ ξαναπαίρνει παράταση για τον εξοπλισμό και τα προγράμματα που ήδη χρησιμοποιεί ο ΟΠΑΠ. Μένει να γίνει γνωστό τώρα, εάν, πότε και με ποίους όρους θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός. Επίσης, αν θα διεξαχθεί από τον ΟΠΑΠ ή, όπως λέγεται, από ανεξάρτητη εταιρεία συμβούλων.

Και νέα απευθείας ανάθεση 150 εκατ. στον «εθνικό προμηθευτή»

By FactorX | July 25, 2007

Διαβάσαμε στην χθεσινή Ελευθεροτυπία ότι «η νέα διακυβέρνηση που διακήρυσσε ότι πασχίζει για την απεξάρτηση του ΟΠΑΠ από τον βασικό του προμηθευτή, τώρα εγκαθιδρύει την Intralot στον Οργανισμό με νέα απευθείας ανάθεση-μαμούθ και μάλιστα τριετούς διάρκειας». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μετά το ναυάγιο της επιτροπής του μεγάλου διαγωνισμού πληροφορικής του ΟΠΑΠ (για την οποία λέγεται ότι επενέβη ήδη η εισαγγελία) τις ημέρες αυτές οριστικοποιούνται οι λεπτομέρειες της νέας ανάθεσης του ΟΠΑΠ στην Intralot, το ύψος της οποίας θα φθάνει τα 150 εκατ. ευρώ, καθώς στον εθνικό προμηθευτή παρέχεται ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων με ορίζοντα μέχρι και το 2010. Δηλαδή με απλούς υπολογισμούς προκύπτει ότι η Intralot σε διάστημα 3,5 χρόνων εξασφαλίζει με απευθείας αναθέσεις από τον ΟΠΑΠ 257 εκατ. ευρώ! Δηλαδή περισσότερα απ’ όσα ο ΟΠΑΠ έδωσε στον «εθνικό προμηθευτή» επί «διαπλοκής» της προηγούμενης κυβέρνησης. Έτσι η κυβέρνηση Καραμανλή δεν χρεώνεται πλέον μόνο το φιάσκο του διαγωνισμού αλλά και όσα έλεγε ότι θα κάνει για την διαπλοκή πριν εκλεγεί. Και μην νομίζετε ότι όλα ξεχάστηκαν λόγω των πυρκαγιών, ή του καύσωνος. Θα επανέλθουν δριμύτερα μετά τα μπάνια του λαού.

...


Προσχηματικός πλέον ο διαγωνισμός των 232 εκατ. ευρώ για το πληροφορικό σύστημα

Απευθείας ανάθεση 150 εκατ. στον «εθνικό προμηθευτή»

Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ

Η νέα διακυβέρνηση που διακήρυσσε ότι πασχίζει για την απεξάρτηση του ΟΠΑΠ από τον βασικό του προμηθευτή, τώρα εγκαθιδρύει την Intralot στον Οργανισμό με νέα απευθείας ανάθεση-μαμούθ και μάλιστα τριετούς διάρκειας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τις ημέρες αυτές οριστικοποιούνται οι λεπτομέρειες της νέας ανάθεσης του ΟΠΑΠ στην Intralot, το ύψος της οποίας θα φθάνει τα 150 εκατ. ευρώ, καθώς στον εθνικό προμηθευτή παρέχεται ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων με ορίζοντα μέχρι και το 2010.

Στη χρυσή σύμβαση των 150 εκατ. ευρώ θα περιληφθούν:

**Η άδεια χρήσης του λογισμικού (risk managment, αποδόσεις κ.λπ.) για τη διενέργεια και τη διαχείριση του συνόλου των παιχνιδιών στοιχημάτων που διενεργεί ο ΟΠΑΠ από τον Ιανουάριο.

**Υλικό και λογισμικό για την υποστήριξη της πλατφόρμας Lotos που έχει εγκαταστήσει η Intralot.

**Θα διατηρηθούν (επαναμισθωθούν) οι 3.500 τερματικές μηχανές που είναι ήδη εγκατεστημένες στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ και σ' αυτές θα προστεθούν και άλλες 3.000. Εκτιμάται ότι σ' αυτόν τον όρο η σύμβαση θα είναι ανοιχτή, προκειμένου ο ΟΠΑΠ να προμηθευτεί και πρόσθετες τερματικές μηχανές, εφόσον απαιτηθεί (πρόσθετες ανάγκες, αντικατάσταση παλαιών κ.ά.).

**Υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης και συντήρησης είναι βέβαιο ότι θα τιμολογηθούν ανάλογα, ενώ θα προβλεφθεί υποστήριξη αλλά και αναβάθμιση του δικτύου επικοινωνιών του ΟΠΑΠ που έχει κατασκευάσει ο ΟΤΕ.

Σπεύδουν για Δευτέρα

Εκτιμάται ότι η σχετική σύμβαση των 150 εκατ. ευρώ θα υπογραφεί το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, ενώ από τον ΟΠΑΠ υπάρχει... σιγή ασυρμάτου και αναζητούνται αιτιάσεις προκειμένου να μετριαστεί η κριτική.

Μ' ένα λόγο, ο διαγωνισμός για την απόκτηση νέου πληροφορικού συστήματος με προϋπολογισμό τα 232 εκατ. ευρώ τώρα ξεκάθαρα μοιάζει ως μια προσχηματική διαδικασία, ως μια μεθόδευση προκειμένου το προδιαγεγραμμένο «ναυάγιό» του να οδηγήσει στον μονόδρομο... εν όψει αδιεξόδου. Δηλαδή στο μονοπώλιο της Intralot στον ΟΠΑΠ, που πλέον διαιωνίζεται.

257 εκατ. σε 3,5 χρόνια

Με απλούς υπολογισμούς προκύπτει ότι η Intralot σε διάστημα 3,5 χρόνων εξασφαλίζει με απευθείας αναθέσεις από τον ΟΠΑΠ 257 εκατ. ευρώ! Δηλαδή περισσότερα απ' όσα ο ΟΠΑΠ θα κατέβαλλε για νέο πληροφοριακό σύστημα, για 9.000 τερματικά κ.ά. Η Intralot τα εξασφαλίζει σ' αυτό το διάστημα αρχικά με αλλεπάλληλες συμβάσεις για την αναβάθμιση του πληροφορικού συστήματος (30 εκατ. ευρώ), ακολούθησε η «ενδιάμεση» εξάμηνη σύμβαση των 77,3 εκατ. ευρώ τον περασμένο Νοέμβριο και τώρα προ των πυλών βρίσκεται η μεγάλη σύβμαση των 150 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Ιουλίου κηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμός για την προμήθεια νέου πληροφοριακού συστήματος που διήρκεσε 17 μήνες (άρχισε από τον Ιανουάριο του 2006) και σχεδιαζόταν επί τριετία. Από πέρσι το καλοκαίρι άρχισαν να παραιτούνται τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης των Προσφορών και στις 5 Ιουλίου η Επιτροπή αποψιλώθηκε με τα πέντε από τα επτά μέλη της να έχουν «αποδράσει» από την ευθύνη να βαθμολογήσουν.

Τζακ ποτ για Intralot

Ετσι, ο δρόμος στρώθηκε με ατελείωτα τζακ ποτ για την Intralot, η κυβέρνηση χρεώνεται πλέον όχι μόνο με το φιάσκο του διαγωνισμού αλλά και με ευθύνες μεθόδευσης για την εγκαθίδρυση της Intralot στον ΟΠΑΠ, παρά τις μεγαλοστομίες των πρώτων εξαγγελιών της. Αν αυτό είναι μόνο η αρχή, τότε η συνέχεια θα περιλαμβάνει και νέες συμβάσεις με την εταιρεία του κ. Σωκράτη Κόκκαλη, που «κλειδώνει» τον μεγαλύτερο πελάτη της και μάλιστα διαθέτοντάς του συστήματα αποσβεσμένα και πιθανώς παρωχημένα, με συχνά προβλήματα που είναι καταγεγραμμένα, αλλά και καταχωνιασμένα από τον ΟΠΑΠ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/07/2007


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της «Ε» εδώ


Τετάρτη, Οκτωβρίου 17, 2007

Φτώχεια

Η φτώχεια στην Ελλάδα
Ένας ιδιόμορφος «τρίτος κόσμος» γεννιέται στη χώρα


Το 1/3 των Ελλήνων ζουν με λιγότερα από 470 ευρώ μηνιαίως, ενώ το 20% των παιδιών ζουν επίσης κάτω από τα όρια της φτώχειας. Το 60% των Ελλήνων ζουν με το φόβο ότι μία ημέρα μπορούν να ξυπνήσουν φτωχοί. Αν η αύξηση των φτωχών συνεχιστεί, σε λίγα χρόνια θα απειληθεί η κοινωνική συνοχή. Το in.gr κρίνοντας ότι τα παραπάνω μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ουσιαστικό διάλογο κάλεσε στο «βήμα» κόμματα, συνδικάτα και επιστημονικούς φορείς.



To 60% των Ελλήνων φοβάται πως μια ημέρα θα ξυπνήσει στη φτώχεια!

Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού



Στην ίδρυση Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που θα εκφράζει την ελληνική επιχειρηματική ευθύνη κατά της φτώχειας προχωρά το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη κατά την παρουσίαση της έκθεσης της Κάπα Research και του LSE για την φτώχεια στην Ελλάδα.

Η φτώχεια απειλεί το 21% του πληθυσμού στην Ελλάδα

Ο υπερδανεισμός πιέζει ασφυκτικά τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών

Στην ίδρυση ΜΚΟ κατά της φτώχειας προχωρά το ΕΒΕΑ

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής (8/8/2007)

Η ακτινογραφία της φτώχειας στην Ελλάδα μέσα από έρευνα του ΕΚΚΕ (24/4/2007)

Το 20% των πολιτών στην Ελλάδα ζει με λιγότερα από 470 ευρώ το μήνα (2/4/2007)

Σε «κίνδυνο φτώχειας» πάνω από 2 εκατ. άτομα στην Ελλάδα (18/1/2007)



Παγκόσμιος Αγώνας κατά της Φτώχειας

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 40% των φτωχοελλήνων

ΑΠΟΨΕΙΣ

Χάσμα χασμάτων

ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Φτώχειας το δράμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων του πλανήτη, στους οποίους περιλαμβάνεται και το 21% των κατοίκων της Ελλάδας.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για τους συνανθρώπους που, στον σημερινό κόσμο της αφθονίας, της προκλητικής σπατάλης και της επίδειξης του πλούτου, στερούνται τα στοιχειώδη. Η στέρηση δεν αφορά μόνο την τροφή, αλλά και όλα τα αγαθά που δικαιούται κάθε άνθρωπος, όπως η παιδεία, η υγεία, ο πολιτισμός, η ψυγαγωγία.

Η ΦΤΩΧΕΙΑ, με την ευρύτερη έννοια, δεν περιορίζεται στο 21% των Ελλήνων, που έχουν εισόδημα κάτω από τα 850 ευρώ τον μήνα. Εκτείνεται στο 50% του πληθυσμού, το οποίο δύσκολα καλύπτει τις βασικές του ανάγκες και καταφεύγει στα τραπεζικά καταναλωτικά δάνεια και στις πιστωτικές κάρτες, υποκείμενο εκόν - άκον στην τοκογλυφική αφαίμαξη.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ από τα επίσημα στοιχεία, ότι το 80% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με λιγότερα από 1.000 ευρώ τον μήνα, ενώ για την κάλυψη των βασικών αναγκών απαιτείται μηνιαίο εισόδημα περίπου 2.000 ευρώ.

ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΝΤΑΙ όλο και περισσότερο τα ελληνικά νοικοκυριά από την ακρίβεια και την καθήλωση των αποδοχών. Νέο κύμα ακρίβειας θα έρθει με την αύξηση του ΦΠΑ.

ΧΤΥΠΑΕΙ η φτώχεια τρεις κατηγορίες Ελλήνων (περίπου δύο εκατομμύρια συνανθρώπους): ηλικιωμένους άνω των 65 χρόνων (27,9%), γυναίκες (20,9%) και νέους 16-24 χρόνων (22,7%). Πρόκειται, δηλαδή, για συνταξιούχους που έχουν σύνταξη πείνας και για ανέργους νέους και γυναίκες.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ είναι η φτώχεια, η ανέχεια και η εξαθλίωση, που οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους -κυρίως παιδιά- ακόμη και στον θάνατο, και οφείλονται στην άνιση κατανομή του πλούτου.

ΔΕΙΧΝΟΥΝ τα στοιχεία, ότι το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη κατέχουν πάνω από το 40% του παγκόσμιου πλούτου. Το 10% των πλουσιότερων κατέχουν το 85% του πλούτου του πλανήτη. Από την άλλη πλευρά, το 50% των φτωχότερων κατέχει μόλις το 1% του παγκόσμιου πλούτου.

ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ όλο και περισσότερο το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, καθώς ο πλούτος συγκεντρώνεται σε λιγότερα χέρια και η κοινωνική δικαιοσύνη είναι πλέον μια ξεχασμένη υπόθεση από την πολιτική εξουσία, που υπακούει στις υπαγορεύσεις των πανίσχυρων οικονομικών συμφερόντων.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/10/2007

Σάββατο, Οκτωβρίου 06, 2007

Eγκαινιάζονται στην Ελλάδα οι άδειες πνευματικής ιδιοκτησίας Creative Commons

To Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας εγκαινιάζει στις 13 Οκτωβρίου τις ελληνικές άδειες Creative Commons, οι οποίες διευκολύνουν την κοινή χρήση έργων πνευματικής ιδιοκτησίας στο Διαδίκτυο.

Στην εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30) θα μιλήσει μεταξύ άλλων ο Λόρενς Λέσιγκ, καθηγητής Νομικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια, γνωστός από την πολεμική του εναντίον «ερμηνειών του copyright που θα κατέπνιγαν την καινοτομία και το διάλογο online».

Η Creative Commons είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο την ευρύτερη διάθεση και χρήση έργων πνευματικής ιδιοκτησίας, κυρίως με τη μη αποκλειστική εκμετάλλευση του έργου. Μέσω των αδειών της Creative Commons, οι δημιουργοί μπορούν να διατηρούν ορισμένα δικαιώματα εκμετάλλευσης και να παραχωρούν τα υπόλοιπα στο ευρύ κοινό.

Σκοπός του συστήματος των αδειών Creative Commons δεν είναι η ανατροπή ή κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά ο επαναπροσδιορισμός των κανόνων της και η δημιουργία νέας ισορροπίας δημιουργών, χρηστών και έργων πνευματικής ιδιοκτησίας, με βάση τις αρχές του Διαδικτύου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Οκτωβρίου στις 13.00, ενώ η εγγραφή συνέδρων και προσκεκλημένων
αρχίζει 45 λεπτά νωρίτερα.

Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι επίσης ο Παναγιώτης Τσανάκας, Πρόεδρος του ΕΔΕΤ και καθηγητής στο ΕΜΠ, η Διονυσία Καλλινίκου, καθηγήτρια Νομικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Θεόδωρος Καρούνος, ειδικός επιστημονικός συνεργάτης στο ΕΜΠ, και ο Μαρίνος Παπαδόπουλος, δικηγόρος Αθηνών. Επίσης, εισηγήσεις θα κάνουν γνωστοί Έλληνες δημιουργοί έργων πολιτιστικού περιεχομένου.




Lawrence Lessig
Creative Commons

Πέμπτη, Οκτωβρίου 04, 2007

Free Burma

Free Burma!

Διεθνής Ημέρα των Bloggers για την Βιρμανία ορίστηκε η 4η Οκτωβρίου 2007. Αύριο, Πέμπτη, οι bloggers-υποστηρικτές της ειρηνικής επανάστασης στην Μιανμάρ, καλούνται να συμμετάσχουν στην διαδικτυακή διαδήλωση αναρτώντας posts υπό τον κοινό τίτλο “Free Burma”. Παράλληλα, συλλέγονται υπογραφές υποστήριξης.

Συλλογές υπογραφών υπέρ των διαδηλωτών γίνοται και στα:

http://www.avaaz.org/en/stand_with_burma/

http://www.aappb.org/

Θέλουμε 200.000 υπογραφές

Εκδόθηκε ψήφισμα που υπογράφηκε από όλες τις χώρες της Ευρωπαικής
Ένωσης ότι οι χώρες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές πρέπει να
δεσμευτούν ότι θα προστατεύσουν και θα αναδασώσουν τις καμένες
περιοχές. Ξέρετε ποιός δεν υπέγραψε; ... Μα ποιός άλλος.... Η Ελλάδα
δια της ΝΔ!!!
Μπείτε στο www.petitiononline.com/forestgr/ και υπογράψτε!!! Πρέπει να
μαζέψουμε χιλιάδες υπογραφές! Στείλτε το μήνυμα σε φίλους!

Τετάρτη, Οκτωβρίου 03, 2007

Bloggs, κινήματα και πολιτική

Δύο παρεμβάσεις στο θέμα που θέτει ο Μανώλης Ανδριωτάκης (Γιατί οι blogger δε συνιστούν (ακόμα) κίνημα):

1.
Μανώλη
Νομίζω ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Σύνθετα και απροσδιόριστα τα κάνει το αρχικό σου ερώτημα, το οποίο κατά τη γνώμη μου, δεν υφίσταται: «Γιατί οι blogger δε συνιστούν κίνημα;».
Ερώτημα τόσο ανύπαρκτο όσο και τα: «Γιατί όσοι χρησιμοποιούν τηλέφωνο δεν συνιστούν κίνημα», «γιατί όσοι πίνουν νερό από το δημόσιο δίκτυο ύδρευσης δεν συνιστούν κίνημα». «γιατί όσοι πίνουν φραπέ στην παραλία της Θεσσαλονίκης δεν συνιστούν κίνημα».
Οι bloggers είναι πρώτα απ’ όλα χρήστες μιας συγκεκριμένης τεχνολογίας ή και πιο γενικά ακόμη, χρήστες ενός κοινού, δημόσιου αγαθού. Οσο μάλιστα αυξάνεται ο αριθμός τους, όσο περισσότεροι άνθρωποι από όλο και περισσότερα κοινωνικά στρώματα και ηλικίες χρησιμοποιούν αυτό το αγαθό τόσο παύουν να συνιστούν ομάδα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Αρα και με «κινηματικά» χαρακτηριστικά (αν υποτεθεί ότι αυτά κάποτε υπήρξαν ή μπορούσαν να υπάρξουν!).
Ως χρήστες και μάλιστα μιας υπηρεσίας η οποία (προς το παρόν; Για πάντα;) παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ και η οποία δεν απαιτεί (σχεδόν) κανενός είδους δέσμευση ή σύμβαση από τον χρήστη, δεν διαθέτουν και καμιά δυνατότητα πίεσης. (Π.χ. να απειλήσουν ότι θα διακόψουν τη χρήση της, ότι θα αυτονομηθούν με δικές τους υπηρεσίες, ότι θα απεργήσουν κλπ κλπ)
Είναι λοιπόν ένα σύνολο απλών χρηστών και τίποτα παραπάνω!
Τίνος πράγματος;
Ενός Μέσου Επικοινωνίας! (Προσοχή! Όχι ιδιοκτήτες του Μέσου! Χρήστες του!)
Όπως το σταθερό ή το κινητό τηλέφωνο! (Μόνο που αυτά δεν είναι Δωρεάν!)
Ενός Μέσου Επικοινωνίας το οποίο είναι αμφίδρομο, επιτρέπει δηλαδή στον χρήστη να είναι ΚΑΙ πομπός ΚΑΙ δέκτης.
Το ίδιο το Μέσο, αν και τεχνικά επιβάλλει έναν συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας, δεν υποδεικνύει το περιεχόμενο του κάθε blog. Το ίδιο το Μέσο έχει ένα συγκεκριμένο λόγο ύπαρξης: την παραγωγή περιεχομένου. Οιουδήποτε περιεχομένου (πολιτικού, καλλιτεχνικού, σοβαρού, ανόητου, καθημερινού, φιλοσοφικού κλπ), αρκεί να είναι περιεχόμενο, πράγμα εντελώς απαραίτητο για την επιβίωση και εξάπλωση των τεχνολογιών του Internet σε όσο το δυνατόν πλατύτερες μάζες.
Η τεχνολογία των blog γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δημιουργήθηκε και όχι φυσικά για να βοηθήσει την ανάγκη για ελεύθερη έκφραση. Οι bloggers δεν είναι τίποτα παραπάνω από άμισθοι «εργάτες» της τεράστιας βιομηχανίας των Νέων Μέσων και Τεχνολογιών. Η ελεύθερη έκφρασή τους δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ελάχιστη ανταμοιβή για το ότι επιτελούν –ασυνείδητα οι περισσότεροι- αυτόν τον ρόλο. (Φυσικά δεν είναι οι μόνοι. Οι χρήστες των MySpace, YouTube, FaceBook κλπ κάνουν ακριβώς το ίδιο!)
Εδώ το πράγμα –τεχνικά τουλάχιστον- θα τελείωνε!
Ούτε κινήματα ούτε τσουβαλιάσματα (τύπου Αλαβάνου ή Βενιζέλου) ούτε μελλοντικές προοπτικές…
Και θα τελείωνε αν δεν παρέμενε το θέμα του περιεχόμενου αλλά και του προσδιορισμού του Μέσου: τα blogs όπως και πολλές από τις υπηρεσίες του internet ΔΕΝ είναι Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Πρόκειται για Διαδραστικά (Πομπός+Δέκτης) Μέσα Ατομικής/Συλλογικής Εκφρασης και Ενημέρωσης. Κάποια μπορεί να διατηρήσουν τον Ατομικό χαρακτήρα έκφρασης, κάποια μπορεί να αποτελέσουν προσπάθειες συλλογικής έκφρασης, κανένα όμως δεν μπορεί να απευθυνθεί σε ένα Μαζικό ακροατήριο, άρα κανένα δεν μπορεί να έχει μαζική επιρροή και ουσιαστική παρέμβαση στα κοινωνικά δρώμενα…
Απογοητευτικό;
ΚΑΘΟΛΟΥ!
Ισα-ίσα! Τα blogs αντί να μετατραπούν σε Μέσα Μαζικής Χειραγώγησης, εκείνο που μπορούν –στην καλύτερη, φυσικά, περίπτωση- να γίνουν είναι πολλά πεδία ζημώσεων. Μπορούν ακόμη να γίνουν μεγεθυντές κάποιων τάσεων, όχι όμως τόσο ώστε να τις επιβάλλουν (αφού για κάθε είδους μεγέθυνση και προβολή θα υπάρχει πάντα κάποιος που θα ασκεί κριτική ή ακόμη και θα υπονομεύει αυτή την τάση). Μπορούν να γίνουν επιταχυντές ρευμάτων σκέψης και δράσης καθώς και εργαλεία οργάνωσης και συντονισμού κοινών δράσεων.
Τα blogs –όπως και καμιά τεχνολογία ή μέσο- δεν είναι ικανά να παράγουν περιεχόμενο (σκέψεις, ιδέες, πολιτικές). Η παραγωγή περιεχομένου προϋποθέτει τον ανθρώπινο παράγοντα…
Ισχύει δηλαδή το «πανάρχαιο»: «ότι σε ένα οποιοδήποτε πληροφοριακό σύστημα σκουπίδια βάζεις, σκουπίδια βγάζεις».
Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι σε καμιά περίπτωση –κι ας λένε ότι θέλουν τα παραδοσιακά ΜΜΕ- αν και πότε οι blogger θα συσταθούν σε κίνημα. Το ερώτημα είναι πότε και με ποιόν τρόπο τα κινήματα θα χρησιμοποιήσουν ουσιαστικά αυτές τις τεχνολογίες.
Και έχουν ήδη αρχίσει να το κάνουν!
ANemos

2.

Μανώλη
Λες: « Κατ΄ αρχήν δεν έθεσα ερώτημα.». Το ερώτημα τίθεται και από τον τίτλο του ποστ σου και από πολλούς, κυρίως στα «παραδοσιακά» Μέσα.
Λες επίσης: «Η γνώμη μου είναι ότι δεν συνίσταται κίνημα στη βάση διαμαρτυριών και μόνο.»
Όχι, δεν συνίσταται. Πολλά κινήματα όμως έχουν ξεκινήσει στη βάση διαμαρτυριών.
Όμως γιατί να υποτιμήσουμε το θέμα της διαμαρτυρίας. Και πολύ περισσότερο γιατί απαιτούμε οι διαμαρτυρόμενοι να έχουν πάντοτε συγκεκριμένα αιτήματα, προτάσεις και λύσεις. Αν συνέβαινε αυτό, τότε δεν θα έπρεπε να βγουν να φωνάξουν κάποιοι «Κάτω η Χούντα» εάν δεν είχαν να προτείνουν και έναν συγκεκριμένο τρόπο δημοκρατικής διακυβέρνησης. Για να το πω και αλλιώς: η διαμαρτυρία ενώνει πολύ πιο εύκολα από ότι ένα συγκεκριμένο αίτημα… (Αυτό βέβαια την καθιστά πολλές φορές μάταιη, δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα διαμαρτυρηθείς επειδή δεν έχεις τη δυνατότητα να αλλάξεις εκ θεμελίων τον κόσμο.)
«Το επιχείρημα περί χρηστών τηλεφώνου το αντέκρουσα στην προηγούμενη ανάρτηση. Η δημόσια διάσταση των μπλογκ καθιστά το Μέσο ριζικά διαφορετικό απ’ όλα τα προηγούμενα, γι’ αυτό κι αδυνατούμε να συλλάβουμε τις μείζονες προεκτάσεις του σε πεδία όπως π.χ. η ψυχολογία». Εγραφες: «Η αναλογία του ‘50 και του τηλεφώνου είναι άτοπη. Εδώ έχουμε να κάνουμε μ’ ένα Μέσο, που επιτρέπει στον καθένα να έχει ένα τηλεοπτικό, ραδιοφωνικό, κι εκδοτικό συγκρότημα.»
Να μου επιτρέψεις να μην βρίσκω διόλου άτοπη την αναλογία. Η εφεύρεση του τηλεφώνου και η χρήση του είχε ριζοσπαστικές συνέπειες για τα άτομα και τις κοινωνίες, τόσο σε πρακτικό όσο και σε φαντασιακό επίπεδο. Οι δυνατότητες οι οποίες ανοίχτηκαν ήσαν «άπειρες» σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση. Το τηλέφωνο επηρέασε την οικονομία και το εμπόριο, την παιδεία, τον λόγο, τις τέχνες, την ίδια τη δημοσιογραφία. Τα πάντα!
Οσο για τον ρόλο του στην πολιτική; Μην το συζητάμε! «Γουότεργκέϊτ», ελληνική χούντα («μην τα λέμε αυτά από το τηλέφωνο»), κοριοί επί Δεξιάς αλλά και ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο…
Μήπως να πούμε και για τον ρόλο των κινητών τηλεφώνων; Πρόδηλος και εξίσου ριζοσπαστικός! Όταν μάλιστα ενοποιεί και τις τεχνολογίες του Internet, ακόμη μεγαλύτερος.
Τα παραπάνω αφορούν και τα επόμενα που λες: «Επανέρχομαι στους χρήστες του τηλεφώνου για να σου πω ότι πολύ απλά η ευθύνη στη χρήση του τηλεφώνου είναι πολύ περιορισμένη».
Περιορισμένη; Τότε γιατί παρακολουθούνται συστηματικά;

Και σίγουρα δεν έχει μόνο αυτή την διάσταση:
«Βέβαια μπορείς να ζητήσεις την παρακολούθηση του τηλεφώνου σου και την άρση του απορρήτου των τηλεπεκοινωνιών αν θεωρείς ότι κάποιος σε απειλεί ή σε ενοχλεί συστηματικά.»
Λες: «Βέβαια θα ήταν ακραία η σύναψη οργάνων των χρηστών, ακριβώς γιατί δεν υφίσταται η απεύθυνση στη δημόσια σφαίρα. Στο τηλέφωνο είσαι εσύ κι άλλος ένας, ή το πολύ δυό τρεις. Στα ιστολόγια δυνητικά είναι οι πάντες.»
Δυνητικά! Δεν είναι όμως! Και όσο οι πομποί(-bloggers) αυξάνονται τόσο σε λιγότερους απευθύνονται.
Ένα κανάλι (τηλεόρασης, ραδιοφώνου) = όλοι οι τηλεθεατές, ακροατές.
Πολλά κανάλια = τεμαχισμένο κοινό
100 blog = πολλοί επισκέπτες για το καθένα
1.000.000 blog = ελάχιστοι επισκέπτες για το καθένα
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι η ένωση κεκέδων είναι ουσιαστικά ηλίθια. Αφού τα σχετικά βίντεο είναι ζήτημα αν θα τα δουν 100 άνθρωποι το καθένα! («Πρόσφατα, μια οργάνωση για τα δικαιώματα των κεκέδων (ναι καλά διάβασες) στη Μεγάλη Βρετανία διαμαρτυρήθηκε έντονα στο YouTube γιατί εμφανίζονται δεκάδες βίντεο που προσβάλουν ανθρώπους με το συγκεκριμένο πρόβλημα».)
«Το αγαθό βέβαια δεν είναι δημόσιο, μιας και το πληρώνεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το αίτημα για δωρεάν Διαδίκτυο π.χ. θα μπορούσε να είναι όντως ένα πολύ ωραίο αίτημα για την ελληνική μπλογκόσφαιρα, αλλά το έχει θέσει , απ’ ότι γνωρίζω με μικρή ένταση, μόνο κάποιο μέρος του ΠΑΣΟΚ.»
Και πολύ καλά κάνουν!
Δωρεάν Διαδίκτυο θα σήμαινε νεκρό Διαδίκτυο!
«Εν πάση περιπτώσει, η διαφωνία μας έγκειται στο εξής. Εσύ για παράδειγμα υποστηρίζεις ότι ένας υπάρχον σχηματισμός, μια συλλογικότητα, ένα όργανο, οι ομοφυλόφιλοι ή οι Αλβανοί, ή οι κυνηγοί, θα χρησιμοποιήσουν τα μπλογκ ως όργανα επικοινωνίας και προπαγάνδας, προκειμένου να πείσουν ή να κάνουν λόμπιινγκ. Είμαι σίγουρος ότι δεν αναφέρεσαι στους κυνηγούς, αλλά σε δίκαια κινήματα και σχηματισμούς, που θα διατυπώσουν καίρια και υγιή πολιτικά και κοινωνικά αιτήματα.»
Ναι, διαφωνούμε ριζικά! Και μάλιστα αναφέρομαι και στους υπόλοιπους. Ποιος θα τους το απαγορεύσει; Και γιατί να τους απαγορεύσει; Και τι θα πει «υγιή» πολιτικά και κοινωνικά αιτήματα; Μακριά από μένα (όμως ΠΟΛΥ μακριά) όσοι νομίζουν ότι μπορούν να το παίξουν ιερατείο το οποίο θα κρίνει την υγεία και το δίκαιο των αιτημάτων. Αυτό μόνο η κοινωνίας ως συλλογικότητα μπορεί και πρέπει να το κάνει…
Λες: «Ωστόσο, στο Μέσο επιφυλάσσεις κατά τη γνώμη μου μια παραδοσιακή και «κατεστημένη» χρήση, που το θέλει να είναι περισσότερο εργαλείο του μάρκετινγκ και της «επικοινωνίας», παρά ένα διαλεκτικό Μέσο, που μπορεί να βοηθήσει σε πραγματικές ζυμώσεις, αν και μερικές αράδες παραπάνω λες ότι οι τελευταίες ευνοούνται. Ίσως εδώ υπάρχει μια αντίφαση. Πρέπει να επιλέξουμε: θέλουμε ένα εντυπωσιοθηρικό εργαλείο για πρόσκαιρα αποτελέσματα ή ένα Μέσο που θα επιβεβαιώσει τη δυναμική του, βοηθώντας τους πολίτες να μπουν στην πολιτική, στην κοινωνία, στη ζωή;»
Η αντίφαση δεν είναι στην επιλογή, ο καθένας μπορεί να θέλει ο,τι από τα δύο προτιμά ή και τα δύο! Η αντίφαση είναι στο «θέλουμε». Ποιοι «θέλουμε»; Θέλουμε εμείς οι δύο το ίδιο πράγμα; Θέλω εγώ και ο τάδε blogger τα ίδια; Προς Θεού!
Δεν υπάρχει κοινή συνιστάμενη σε όλα τα ζητήματα. Κι ούτε πρόκειται ποτέ να υπάρξει. Κοινές συνισταμένες θα υπάρχουν μόνο σε επιμέρους θέματα και για όσο διάστημα και σε όση έκταση συμφωνούν οι περισσότεροι. Από εκεί και πέρα ο καθείς και τα όπλα του, ο καθένας και ο δρόμος του…
«Η δική μου άποψη είναι ότι τα ιστολόγια δίνουν μια ιστορική ευκαιρία αυτό να γίνει σε μηδενική βάση. Να δημιουργηθούν δηλαδή συλλογικότητες και συμμαχίες στη βάση διαλόγου που θα έχει γίνει μέσα σε εικονικούς χώρους, οι οποίοι βέβαια στη συνέχεια θα γίνονται και απτοί.»
Από την πλευρά μου δεν νομίζω και δεν ελπίζω σε καμιά ιστορική ευκαιρία των ιστολόγιων (Είδες; Επιτέλους με βρίσκεις απαισιόδοξο) εάν η ίδια η κοινωνία και οι δυνάμεις της δεν δώσουν ευκαιρίες στον εαυτό τους.

ANemos


3.

Θέτεις πολλά ζητήματα μαζί και σε ακολουθώ:

1.
Αλί και τρισαλί αν περιμένουμε από μια τεχνολογία (τα ιστολόγια) να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία. Αυτό μου θυμίζει τον τεχνολογικό (και τάχα πολιτικό) ανταγωνισμό των πάλαι ποτέ υπερδυνάμεων για το ποια θα πατήσει πρώτη το πόδι της στη Σελήνη…
Τις ιστορικές ευκαιρίες τις αδράχνουν οι κοινωνίες (πιο συγκεκριμένα: οι κοινωνικές τάξεις). Βεβαίως οι τεχνολογικές εξελίξεις (αλλά όχι από μόνες τους) δημιουργούν νέες κοινωνικές τάξεις, ανάγκες και ιδέες (Το εμπόριο, την αστική τάξη. Οι ατμομηχανές, την εργατική τάξη κοκ) όμως εδώ δεν μπορούμε να μιλάμε ακόμη για ένα τέτοιο φαινόμενο. Ισως επειδή το internet δεν συνιστά μια αυτοτελή εξέλιξη…

2.
Αν «αποτύχουν (τα ιστολόγια), θα σημαίνει ότι η κοινωνία, οι πολίτες δε μπορούν, ή δε θέλουν, ή αδυνατούν πια να αδράξουν τις ευκαιρίες». Νομίζω ότι τους παρα-δίδεις αξία. Δηλαδή, αν ξεπεραστούν ως τεχνολογική πλατφόρμα (όπως είναι πολύ πιθανό), την χάσαμε την επανάσταση; Τι λες σύντροφε;

3.
Λες: «Θεωρώ ότι η πολυδιάσπαση φερ’ ειπείν της αριστεράς είναι μια παθογένεια που θα μπορούσε να «θεραπευτεί», εάν η γνήσια δημοκρατία εισχωρούσε στα σχήματα, εάν το άνοιγμα στην κοινωνία γινόταν ειλικρινές». Αυτές είναι οι αιτίες της παθογένειας της Αριστεράς; Και θα τα λύσει μέσα από τα ιστολόγια;
Αλλά και πάλι μιλάμε με όρους υγείας;
Γιατί είναι «παθογένεια»;
Τι θα πει «γνήσια δημοκρατία»;
Αυτές οι (ιδεολογικές) «καθαρότητες» μας φάγανε!

3.
«Εάν για παράδειγμα μας έλεγαν δέκα, είκοσι, τριάντα blogger ελάτε να συζητήσουμε πάνω σε συγκεκριμένη ατζέντα (στην οργάνωση της οποίας βέβαια θα είχαμε κι εμείς συμμετοχή) θα αρνιόμασταν με το σύνηθες για την Ελλάδα επιχείρημα «όχι, γιατί δε γίνεται τίποτα» ή θα προσπαθούσαμε να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας σε κάτι τόσο αβέβαιο, όσο και το μέλλον;»
Όχι! Θα αρνιόμουν με το επιχείρημα: «δεν εκπροσωπώ κανέναν, δεν δεσμεύω κανέναν και δεν δεσμεύομαι από κανέναν». Και θα συμπλήρωνα (από μέσα μου): «…παρά μόνο σε ένα πλαίσιο μιας στρατηγικής σύγκρουσης και ανατροπής». Αρνούμενος τη δημιουργία μια «φωτισμένης πρωτοπορίας»!

Myanmar: ΣΦΑΓΕΙΟ!












Myanmar Junta Must Reveal Protest Death Toll, UN Says (Update3)

More Deaths in Myanmar, and Defiance
Myanmar Raids Monasteries Before Dawn

Προκλητική συμπεριφορά: Με τον ηγέτη της χούντας της Μιανμάρ συναντήθηκε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ

Myanmar blogs

News blogs