Τετάρτη, Ιανουαρίου 09, 2008

FAQ Δημοσιογραφικό Απόρρητο


  1. Τι είναι το δημοσιογραφικό απόρρητο;

Το δημοσιογραφικό απόρρητο είναι το εθιμικό δικαίωμα του δημοσιογράφου να μην αποκαλύπτει τις πηγές του έτσι ώστε να μπορεί να τις προστατέψει. «Χωρίς προστατευόμενες πηγές, δεν θα μπορούσε να έχει ειδήσεις ενοχλητικές για την εξουσία. Πράγμα που σημαίνει ότι η κοινή γνώμη θα παρέμενε απληροφόρητη για πολλά σημαντικά ζητήματα και η εξουσία θα έβρισκε έτσι την ησυχία της...» (Φ. Συρίγος – Ελευθεροτυπία- 02/01/2008)

Το δημοσιογραφικό απόρρητο δεν είναι επαγγελματικό απόρρητο, δεν αναγνωρίζεται χάριν των δημοσιογράφων αλλά χάριν της πληροφόρησης του πολίτη.

  1. Ποιόν προστατεύει το δημοσιογραφικό απόρρητο;

Το απόρρητο προστατεύει τις πηγές του δημοσιογράφου απέναντι στην όποιας μορφής εξουσία. Το απόρρητο δεν προστατεύει τον δημοσιογράφο, όπως λανθασμένα νομίζουν κάποιοι.

  1. Το δημοσιογραφικό απόρρητο καλύπτεται νομικά;

Όχι! Δεν υπάρχει νόμος που να προβλέπει το δημοσιογραφικό απόρρητο. Σύμφωνα με τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, το δημοσιογραφικό απόρρητο ισχύει με βάση το εθιμικό δίκαιο.

  1. Ποιοι μπορούν να επικαλούνται το δημοσιογραφικό απόρρητο;

Το δημοσιογραφικό απόρρητο καλύπτει μόνο εκείνους που εργάζονται σε μέσα ενημέρωσης και εφ' όσον τις πληροφορίες που λαμβάνουν τις αξιοποιούν για την ενημέρωση της κοινής γνώμης.

  1. Μπορεί κάποιος που δεν εργάζεται σε ΜΜΕ να επικαλείται το δημοσιογραφικό απόρρητο ακόμη κι αν είναι ή έχει υπάρξει επαγγελματίας δημοσιογράφος;

Σε καμία περίπτωση!

  1. Ποια στάση ΟΦΕΙΛΕΙ να τηρεί ο δημοσιογράφος από τη στιγμή που μαθαίνει κάποια πληροφορία ή έχει στα χέρια του κάποιο ντοκουμέντο;

Ο δημοσιογράφος τις όποιες ειδήσεις, πληροφορίες ή ντοκουμέντα διαθέτει, ΟΦΕΙΛΕΙ να τις αξιοποιεί μόνο για την ενημέρωση της κοινής γνώμης. Δηλαδή τις γράφει στην εφημερίδα του, τις λέει στο ραδιόφωνο ή τις παρουσιάζει στην τηλεόραση που εργάζεται.

  1. Σε ποιες περιπτώσεις ο δημοσιογράφος θα πρέπει να ενημερώσει τα κέντρα εξουσίας για τις πληροφορίες του ή να μεταβιβάσει τα στοιχεία που διαθέτει στις αρχές;

Ο δημοσιογράφος σε καμία περίπτωση δεν αποκαλύπτει τις πηγές του. Στοιχεία μπορεί να παραδώσει στις αρμόδιες δικαστικές αρχές ΜΕΤΑ τη δημοσίευσή τους και αν κρίνει ότι αυτό εξυπηρετεί το έργο της δικαιοσύνης και είναι προς το κοινό όφελος των πολιτών.

  1. Σε ποια άλλη περίπτωση κάμπτεται το δημοσιογραφικό απόρρητο;

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις όταν πρόκειται να εξυπηρετηθούν ορισμένα αγαθά όπως είναι η εξιχνίαση της βαριά εγκληματικότητας και η εθνική ασφάλεια. Το άρθρο 19 του Συντάγματος που προβλέπει το απόρρητο των επιστολών και της επικοινωνίας ρητά λέει ότι υπάρχουν εξαιρέσεις όταν πρόκειται να εξιχνιαστεί βαριά εγκληματικότητα το ίδιο και για τα επαγγελματικά απόρρητα. Δεν αποτελεί εξαίρεση το δημοσιογραφικό απόρρητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: