Παρασκευή, Μαρτίου 14, 2008

Πρωτοβουλία μελών του Μικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ και δημοσιογράφων μελών της ΕΣΗΕΑ

Οι δημοσιογράφοι δεν είναι απεργοσπάστες

«Πρωτοβουλία μελών του Μικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ και δημοσιογράφων μελών της ΕΣΗΕΑ» μας έστειλε ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ, όπου αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Δεν είμαστε απεργοσπάστες. Δεν είμαστε ρεζίληδες. H μεγάλη πλειονότητα των δημοσιογράφων μαζί με όλους τους εργαζόμενους αγωνιζόμαστε για την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου. Όχι μόνο δεν μας εκφράζουν, αντίθετα λειτουργούν σε βάρος του κλάδου, οι μεγαλοσχήμονες δημοσιογράφοι- παπαγαλάκια της αντιασφαλιστικής πολιτικής, που συκοφαντούν τους απεργούς και τις κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ στη ΔΕΗ, τους ΟΤΑ και κάθε άλλο κλάδο.
Τους καταγγέλλουμε δημόσια και για το γεγονός ότι είναι οι ίδιοι που έχουν δημιουργήσεις την εικόνα για τους «βολεμένους δημοσιογράφους» που «σταμάτησαν τους αγώνες». Όταν γνωρίζουν πολύ καλά - και αυτούς προφυλάσσουν με αυτήν τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας - ότι την αποκλειστική ευθύνη για τον αγωνιστικό παροπλισμό των δημοσιογράφων φέρει η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Αυτή που, από την πρώτη στιγμή, παρά τις φραστικές αγωνιστικές διακηρύξεις, στην πράξη το μόνο που έκανε ήταν να στέκει εμπόδιο στις έντονες αγωνιστικές διαθέσεις των δημοσιογράφων και να αναζητά πατήματα για να σταματήσει εντελώς τις κινητοποιήσεις.

Περιμέναμε επτά ημέρες το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ να πάρει θέση στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και με αγανάκτηση διαβάσαμε μια ολιγόλογη και άνευρη ανακοίνωση που έκανε λόγο για τρίωρη στάση εργασίας στις 19 του μήνα, ημέρα κατά την οποία έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Αργότερα ο πρόεδρος του Δ.Σ. μετά την πραξικοπηματική κατάργηση του Μικτού Συμβουλίου ΕΣΗΕΑ που έχει συνεδριάσει ελάχιστες φορές στη διάρκεια της θητείας του προέβη στην ευτράπελη κίνηση να καταργήσει το ΔΣ ΕΣΗΕΑ ανακοινώνοντας 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση χωρίς το θέμα να έχει συζητηθεί στο ΔΣ!!!
Δεν υπάρχει καμία εξαίρεση των δημοσιογράφων από το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Όσα προβλέπει για όλους τους άλλους κλάδους, ισχύουν και για τους δημοσιογράφους. Το γεγονός ότι το Ταμείο μας το ΤΣΠΕΑΘ δεν ενοποιείται με τα ταμεία δικηγόρων, μηχανικών κλπ αλλά με τα ταμεία των άλλων ειδικοτήτων στον Τύπο και τα ΜΜΕ δεν αλλάζει στο ελάχιστο την ουσία της ενοποίησης που είναι η προς τα κάτω εξίσωση δικαιωμάτων και απολαβών. Μάλιστα από το ενιαίο ταμείο τύπου αρχίζει η πλήρης ενοποίηση όλων των «κλάδων», που θα είναι το επόμενο βήμα, καθώς προβλέπει την από τώρα εξίσωση των κλάδων υγείας. Το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν τη φάση ο ΕΔΟΕΑΠ οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση άφησε εκτός ΟΛΟΥΣ τους ασφαλιστικούς οργανισμούς που είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (όπως το ταμεία Υγείας Εθνικής, Αγροτικής κλπ) και ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΜΙΑ ΧΑΡΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ.
Όπως ισχύει και δραματική μείωση των εσόδων των Ταμείων μας με την κλοπή του 10% αγγελιόσημου που τον βαπτίζουν «κοινωνικό πόρο» όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι το αγγελιόσημο δεν είναι δώρο στους δημοσιογράφους που πληρώνουν κανονικά τις εργατικές εισφορές, αλλά χάρισμα της χούντας στους ιδιοκτήτες των εφημερίδων τότε. Που είναι η μόνη κατηγορία εργοδοτών που «με το νόμο» δεν πληρώνουν εργοδοτικές εισφορές.
Η Κυβέρνηση χαρακτηρίζει «κοινωνικό πόρο» το αγγελιόσημο με σκοπό σταδιακά να το υφαρπάξει με το πρόσχημα της στήριξης των «ασθενών ταμείων».
ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΦΟΝ ΤΟΥ 20% ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΑΜΕΙΑ…
ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ τους ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ
ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΤΑΜΕΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΝΑ ΘΝΗΣΙΓΕΝΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΣΕ 5 ΕΤΗ ΘΑ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΟ ΙΚΑ
Σε μία κρίσιμη καμπή για τον κλάδο και γενικότερα για τους εργαζόμενους είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει παιχνίδια στις πλάτες μας.
Δε θα αφήσουμε κανένα να παριστάνει στα λόγια τον αγωνιστή και στην πράξη να αδιαφορεί για την δικαιολογημένη αγανάκτηση των δημοσιογράφων και να υπονομεύει τους αγώνες μας.
Σε αυτόν τον αγώνα, όποιος δεν είναι δυναμικά αντίθετος στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και δε ζητά την άμεση απόσυρσή του, όποιος δεν απαιτεί την κατάργηση και των άλλων αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα, Ρέππα κλπ βρίσκεται στην ουσία απέναντι στα συμφέροντα του κλάδου. Όποιος ακολουθεί ύποπτες μεθοδεύσεις, οφείλει να δώσει λόγο στους χιλιάδες εκείνους δημοσιογράφους που είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σκληρά χωρίς ωράρια και μάλιστα με μισθούς πείνας.
Για την εικόνα του κλάδου ευθύνεται η συμβιβασμένη και σφιχταγκαλιασμένη με την κυβέρνηση πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ, η οποία, αρνείται πεισματικά να αγωνιστεί μαζί με τα υπόλοιπα Σωματεία στο χώρο του Τύπου.
Ο εργαζόμενος δημοσιογράφος έχει κοινή μοίρα και βρίσκεται στην ίδια πλευρά με κάθε άλλο εργαζόμενο. Εμείς οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ συστρατευόμαστε με όλους τους εργαζόμενους της χώρας και απαιτούμε άμεση απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, ΣΣΕ που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς μισθούς ενώ απαιτούμε να συμπεριληφθούν και όλοι οι τεχνικοί τηλεόρασης και ραδιοφώνου στο Ταμείο Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: