«8 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν κάθε χρόνο «επειδή είναι τόσο φτωχοί, που δεν μπορούν να μείνουν ζωντανοί. Χθες πέθαναν περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι εξ αιτίας απελπιστικής φτώχειας.
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ που έχει κηρυχθεί από την Αμερική κατά της τρομοκρατίας, έχει κάνει να ξεχαστούν οι πραγματικές αιτίες που προκαλούν την παγκόσμια αδικία της φτώχειας και που κάνουν τους ανθρώπους να φτάνουν στα άκρα. Τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια που θα ξοδέψουν οι ΗΠΑ φέτος μόνο για τον στρατιωτικό τους εξοπλισμό, δεν πρόκειται ποτέ να φέρουν πραγματική ειρήνη στον κόσμο. Το ένα τριακοστό μόλις αυτής της απίστευτης σπατάλης αν έδινε η Αμερική στις «χώρες της απόλυτης φτώχειας», είναι βέβαιο ότι θα είχαμε λιγότερο απελπισμένους και οργισμένους ανθρώπους. Και, ιδού, αμέσως, μια ασφαλέστερη μέθοδος καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
Το τέλος της φτώχειας μπορεί να γίνει μόνο με συλλογικό συντονισμό και δράση αποφασιστική. Γνωρίζουμε καλά τι λείπει από τις πάμφτωχες χώρες του κόσμου. Σχολεία, νοσοκομεία, δρόμοι, ηλεκτρική ενέργεια, λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικά δίκτυα (ώστε να είναι προσβάσιμες), καλλιεργήσιμο χώμα, καθαρό νερό και στοιχειώδης υγιεινή. Για να τα πετύχουμε όλα αυτά, λέει, χρειάζεται «ένας διακανονισμός πολιτικής ευθύνης, ώστε να καθοριστούν αμέσως οι προτεραιότητες και να αρχίσει αμέσως η δουλειά.
Ενα σύστημα «πολιτικού υδραυλικού» δεν θα στέκεται μόνο στη διάγνωση της βλάβης, αλλά θα τη διορθώνει κιόλας επί τόπου. Υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πρέπει να φτιαχτεί ένα καινούργιο οργανόγραμμα, στο οποίο οι άνθρωποι που θα επιλεγούν (κυρίως με επιστημονικά κριτήρια) θα συντάξουν νέα σχέδια βοήθειας προς τις φτωχές χώρες, συστήματα υλοποίησης αυτών των σχεδίων, αποτελεσματικούς μηχανισμούς χρηματοδότησης και, το σημαντικότερο, αμοιβαία ανάληψη ευθυνών από κάθε εμπλεκόμενο μέρος.
Εκείνο που σίγουρα όμως δεν κάνει καλό σ' αυτήν την υπόθεση, είναι να θυμόμαστε το πρόβλημα σε θρησκευτικές επετείους ή την παγκόσμια μέρα της φτώχειας, να στάζει το δάκρυ μας πάνω στη φωτογραφία ενός παιδιού που πεθαίνει από φτώχεια και να λέμε «να του στείλω ένα κουτί γάλα, ένα πλεκτό πουλόβερ, πέντε σεντς και μια ασπιρίνη, μπας και το σώσω».
ΤΖΕΦΡΙ ΣΑΚΣ (Jeffrey Sachs), 50, Αμερικανός οικονομολόγος και συγγραφέας, ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για θέματα οικονομικής ανάπτυξης των φτωχότερων χωρών του κόσμου και διευθυντής του «Ιδρύματος της Γης»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου