Τρίτη, Δεκεμβρίου 28, 2004

Όλα για μια ιδέα

(Μία συζήτηση για το Ανοιχτό Λογισμικό)



Πυρά εναντίον του λογισμικού ανοιχτού πηγαίου κώδικα -θέτοντας το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων- εξαπέλυσα ένα ακόμη υψηλόβαθμο στέλεχος της Microsoft στις αρχές Μαΐου, μιλώντας στη σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων της Νέας Υόρκης, Stern School of Business.

Ο Γκρεγκ Μαντί, ένας από του αντιπροέδρους της μεγαλύτερης εταιρείας ανάπτυξης ιδιόκτητου λογισμικού, προσπάθησε να καταδείξει ότι η φιλοσοφία του ανοιχτού κώδικα δεν εξυπηρετεί μακροχρόνια την ανάγκη για εισαγωγή καινοτομιών στην ανάπτυξη λογισμικού. Επίσης, υποστήριξε ότι η διάθεση του πηγαίου κώδικα θέτει σε κίνδυνο τα πνευματικά δικαιώματα των εταιρειών που τον ενστερνίζονται.

Ο Μαντί καταφέρθηκε εναντίον της GPL, της Δημόσιας Γενικής Άδειας GΝU (GNU General Public License) που προβλέπει ότι το λογισμικό επιτρέπεται να αντιγράφεται, να αναδιανέμεται και να υπόκειται σε αλλαγές. Στην άδεια αυτή υπάρχουν όμως και ορισμένοι περιορισμοί. Πρέπει πάντα να γίνεται αναφορά σε όλους τους ανθρώπους που έχουν δουλέψει ή συνεχίζουν να δουλεύουν για την ανάπτυξη του κώδικα ενώ , όποτε γίνεται αναδιανομή, απαγορεύεται να χρησιμοποιείται κάποια άλλη περιοριστική άδεια χρήσης. Τέλος, εργασία που έχει προέλθει από λογισμικό "copylefted" πρέπει να είναι επίσης "copylefted (λογοπαίγνιο με τη λέξη "copyright" , προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων του δημιουργού). Αυτό, μεταξύ άλλων , σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται κώδικας GΡL για την παραγωγή ιδιόκτητου λογισμικού .

Σύμφωνα με το στέλεχος της Micrοsοft η άδεια GΡL μπορεί να αποδειχθεί παγίδα που υπονομεύει τις επιχειρήσεις ανάπτυξης εμπορικού λογισμικού. Ο Μαντί θεωρεί ότι η παραπάνω απαγόρευση θέτει σε κίνδυνο τα πνευματικά δικαιώματα οποιουδήποτε οργανισμού ή επιχείρησης τον υιοθετεί. Υποστήριξε επίσης ότι το ανοιχτό λογισμικό δεν προάγει το νεωτερισμό, αφού δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κεφάλαια που θα κάνουν εφικτή την πραγματική καινοτομία. Είπε τέλος ότι αποτέλεσμα του ανοιχτού μοντέλου ανάπτυξης, με τη συμμετοχή εθελοντών προγραμματιστών, είναι η δημιουργία πολλών ασύμβατων μεταξύ τους εκδόσεων προγραμμάτων.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΡΒΑΛΝΤΣ.
Η ομιλία του Μαντί πυροδότησε καυστικά σχόλια από διακεκριμένα μέλη της κοινότητας ανοιχτού κώδικα μεταξύ των οποίων και ο Λάινους Tόρβαλντς πατέρας του ανοιχτού λειτουργικού Linuχ. Κατά τον Tόρβαλντς η ελεύθερη ανταλλαγή τεχνογνωσίας όχι μόνο δεν θίγει τα πνευματικά δικαιώματα των εταιρειών λογισμικού αλλά συνεισφέρει στην εξέλιξη της τεχνολογίας στα πρότυπα της επιστημονικής έρευνας.

« [Ο Mαντί] μίλησε για την ανάγκη προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων , τη στιγμή που ο κώδικας στον οποίο αναφέρεται δεν είναι καν πνευματική ιδιοκτησία. Πώς είναι δυνατόν να προκαλέσω την αποτυχία της Micοsοft θέτοντας την πνευματική μου ιδιοκτησία στη διάθεση οποιουδήποτε συμπεριλαμβανομένης της Μicrοsοft;» απάντησε ο Tόρβαλντς σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του.

Αντέκρουσε παράλληλα την άποψη της Μicrοsοft ότι η φιλοσοφία του ανοιχτού κώδικα δεν εξυπηρετεί μακροχρόνια την ανάγκη για εισαγωγή καινοτομιών στην ανάπτυξη λογισμικού, δεδομένων της οικονομικής ύφεσης και της έλλειψης πόρων. Συγκεκριμένα τόνισε: «Υπάρχει διαφορά μεταξύ προϊόντος και γνώσης. Ο ανοιχτός κώδικας εντάσσεται στην παράδοση της ανταλλαγής πληροφοριών και της πνευματικής ελευθερίας η οποία εφαρμόζεται στη δυτική επιστήμη από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων. Δεν χάνεις χρήματα ανταλλάσσοντας γνώση, τη στιγμή που υπάρχει η προϋπόθεση ότι ο αποδέκτης των πληροφοριών αυτών πρέπει να μοιραστεί και τη δική του γνώση». Παραλλήλισε την ανάπτυξη λογισμικού με την επιστημονική έρευνα, στην οποία η ανταλλαγή πληροφοριών βοηθά να επιβεβαιωθούν η επαναληψιμότητα και η εγκυρότητα οποιουδήποτε πειράματος.

Υποστήριξε ότι ο ανοιχτός κώδικας αντιπροσωπεύει την εργασία που επέζησε του ανταγωνισμού και των αλλεπάλληλων δοκιμών από πολλούς προγραμματιστές, και επομένως συμβάλλει στην εξέλιξη της τεχνολογίας. «Θεωρώ τον εαυτό μου επιστήμονα και φαντάζομαι ότι δεν θα κερδίσω ποτέ εκατομμύρια δολάρια. Το Linux δεν πρόκειται να γίνει ένα προϊόν υψηλής κερδοφορίας» δήλωσε, διευκρινίζοντας όμως ότι το λειτουργικό σύστημα που δημιούργησε θα βοηθήσει στην ανάπτυξη καλύτερων προϊόντων.

Είπε επίσης: «Ο Μπιλ Γκέιτς θεωρεί δεδομένο ότι ολόκληρη η υποδομή που έχει δημιουργηθεί, και στην οποία βασίζεται η Μicrοsοft ανήκει στην ίδια. Η παράδοση της ανοιχτής επιστήμης έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της μοντέρνας οικονομίας περισσότερο από ό,τι θα συμβάλει ποτέ η Microsoft.


ΠΗΓΗ: Περιοδικό RAM, Ιούνιος 2001

Δεν υπάρχουν σχόλια: