Κυριακή, Ιουλίου 15, 2007

Ανωνυμία: ευλογία και κατάρα για το Διαδίκτυο

[...]

Το πλεονέκτημα της ελευθερίας αντισταθμίζεται από τον κίνδυνο αντί να γίνει η μπλογκόσφαιρα ένας καινούργιος, επαναστατικός δημόσιος χώρος, να μετατραπεί σε ένα αποπνικτικό, κλειστοφοβικό περιβάλλον, που να προσελκύει μόνο εκείνο το είδος της αρσενικής επιθετικότητας που θέλει πάντα να «σκοράρει» και να βγάζει νοκ-άουτ όλους τους υπόλοιπους. Η μεγάλη δημοκρατική ευκαιρία κινδυνεύει να χαθεί.

Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι πως το πρόβλημα βρίσκεται στην ανωνυμία μέσα στο Διαδίκτυο. Οι άνθρωποι συνήθως δεν αποκαλούν ο ένας τον άλλο ναζιστή σε δημόσιες συζητήσεις ή σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, γιατί η ταυτότητά τους είναι γνωστή. Αν όμως αποκαλείσαι Μπαγκς Μπάνι μπορείς να βρίζεις όποιον σου αρέσει. Αν σημαίνει κάτι η δημοκρατία, σημαίνει υπευθυνότητα – και αυτό θα έπρεπε να περιλαμβάνει την υπευθυνότητα για τα λόγια που ξεστομίζεις.



[...]

2 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Ολα ειναι ρευστα εδω μεσα και εξελισονται με τετοιους ρυθμους...που δεν μπορουμε να προβλεψουμε απο τωρα τα αποτελεσματα των blogs και της ανωνυμιας...

nkalomiris είπε...

Μην φοβάστε τίποτα. Πάντα κάτι βρίσκει ο ελεύθερος άνθρωπος να εκδηλώνει τς σκέψεις του. Πριν τα Blogs δεν υπήρχε τίποτα; Το internet είναι πολύ ρευστό που δεν ξέρουμε ακόμα. Όσο για την ανωνυμία δεν υπάρχει. Μην γελιόμαστε. Νομίζουμε ότι δεν μας ξέρουν.