Τετάρτη, Οκτωβρίου 17, 2007

Φτώχεια

Η φτώχεια στην Ελλάδα
Ένας ιδιόμορφος «τρίτος κόσμος» γεννιέται στη χώρα


Το 1/3 των Ελλήνων ζουν με λιγότερα από 470 ευρώ μηνιαίως, ενώ το 20% των παιδιών ζουν επίσης κάτω από τα όρια της φτώχειας. Το 60% των Ελλήνων ζουν με το φόβο ότι μία ημέρα μπορούν να ξυπνήσουν φτωχοί. Αν η αύξηση των φτωχών συνεχιστεί, σε λίγα χρόνια θα απειληθεί η κοινωνική συνοχή. Το in.gr κρίνοντας ότι τα παραπάνω μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ουσιαστικό διάλογο κάλεσε στο «βήμα» κόμματα, συνδικάτα και επιστημονικούς φορείς.



To 60% των Ελλήνων φοβάται πως μια ημέρα θα ξυπνήσει στη φτώχεια!

Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού



Στην ίδρυση Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που θα εκφράζει την ελληνική επιχειρηματική ευθύνη κατά της φτώχειας προχωρά το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη κατά την παρουσίαση της έκθεσης της Κάπα Research και του LSE για την φτώχεια στην Ελλάδα.

Η φτώχεια απειλεί το 21% του πληθυσμού στην Ελλάδα

Ο υπερδανεισμός πιέζει ασφυκτικά τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών

Στην ίδρυση ΜΚΟ κατά της φτώχειας προχωρά το ΕΒΕΑ

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής (8/8/2007)

Η ακτινογραφία της φτώχειας στην Ελλάδα μέσα από έρευνα του ΕΚΚΕ (24/4/2007)

Το 20% των πολιτών στην Ελλάδα ζει με λιγότερα από 470 ευρώ το μήνα (2/4/2007)

Σε «κίνδυνο φτώχειας» πάνω από 2 εκατ. άτομα στην Ελλάδα (18/1/2007)



Παγκόσμιος Αγώνας κατά της Φτώχειας

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 40% των φτωχοελλήνων

ΑΠΟΨΕΙΣ

Χάσμα χασμάτων

ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Φτώχειας το δράμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων του πλανήτη, στους οποίους περιλαμβάνεται και το 21% των κατοίκων της Ελλάδας.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για τους συνανθρώπους που, στον σημερινό κόσμο της αφθονίας, της προκλητικής σπατάλης και της επίδειξης του πλούτου, στερούνται τα στοιχειώδη. Η στέρηση δεν αφορά μόνο την τροφή, αλλά και όλα τα αγαθά που δικαιούται κάθε άνθρωπος, όπως η παιδεία, η υγεία, ο πολιτισμός, η ψυγαγωγία.

Η ΦΤΩΧΕΙΑ, με την ευρύτερη έννοια, δεν περιορίζεται στο 21% των Ελλήνων, που έχουν εισόδημα κάτω από τα 850 ευρώ τον μήνα. Εκτείνεται στο 50% του πληθυσμού, το οποίο δύσκολα καλύπτει τις βασικές του ανάγκες και καταφεύγει στα τραπεζικά καταναλωτικά δάνεια και στις πιστωτικές κάρτες, υποκείμενο εκόν - άκον στην τοκογλυφική αφαίμαξη.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ από τα επίσημα στοιχεία, ότι το 80% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με λιγότερα από 1.000 ευρώ τον μήνα, ενώ για την κάλυψη των βασικών αναγκών απαιτείται μηνιαίο εισόδημα περίπου 2.000 ευρώ.

ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΝΤΑΙ όλο και περισσότερο τα ελληνικά νοικοκυριά από την ακρίβεια και την καθήλωση των αποδοχών. Νέο κύμα ακρίβειας θα έρθει με την αύξηση του ΦΠΑ.

ΧΤΥΠΑΕΙ η φτώχεια τρεις κατηγορίες Ελλήνων (περίπου δύο εκατομμύρια συνανθρώπους): ηλικιωμένους άνω των 65 χρόνων (27,9%), γυναίκες (20,9%) και νέους 16-24 χρόνων (22,7%). Πρόκειται, δηλαδή, για συνταξιούχους που έχουν σύνταξη πείνας και για ανέργους νέους και γυναίκες.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ είναι η φτώχεια, η ανέχεια και η εξαθλίωση, που οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους -κυρίως παιδιά- ακόμη και στον θάνατο, και οφείλονται στην άνιση κατανομή του πλούτου.

ΔΕΙΧΝΟΥΝ τα στοιχεία, ότι το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη κατέχουν πάνω από το 40% του παγκόσμιου πλούτου. Το 10% των πλουσιότερων κατέχουν το 85% του πλούτου του πλανήτη. Από την άλλη πλευρά, το 50% των φτωχότερων κατέχει μόλις το 1% του παγκόσμιου πλούτου.

ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ όλο και περισσότερο το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, καθώς ο πλούτος συγκεντρώνεται σε λιγότερα χέρια και η κοινωνική δικαιοσύνη είναι πλέον μια ξεχασμένη υπόθεση από την πολιτική εξουσία, που υπακούει στις υπαγορεύσεις των πανίσχυρων οικονομικών συμφερόντων.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/10/2007

2 σχόλια:

J95 είπε...

Αν είχα 1 ευρώ για κάθε καταχρεωμένο που ξέρω ο οποίος χρησιμοποιεί αποκλειστικά κινητό (και κινητό των 600 ευρώ) για τις επικοινωνίες του, θα είχα 12 ευρώ.

Ανώνυμος είπε...

(στην κυρία Ρωρερκάρ)

Φτωχά τα όπλα που 'χει η ποίησή μου
την ομορφιά σου για να τραγουδήσουν. Στη λάμψη σου τα λόγια τους θα σβήσουν ως σβει η χαρά στον πόνο τον βαθύ μου.

Γέννα μιας εξωγήινης είσαι Τάξης-
και πώς να τήνε πει μπορεί κανένας…
Λόγια ομορφότερα από κάθε πέννας
θα δεις αν στον καθρέφτη σου κοιτάξεις.

Μπροστά τραβάς του κάθε Ωραίου πρώτη και κάθε κάλλους ψυχικού Ηγερία'
Κι οι δυο σου οδηγοί, Αιδώς κι Αγνότη μοναδική σε κάνουνε κυρία.

Ποια πέννα όσο γενναία κι αν πολεμήσει
μπορεί τα τέτοια σου όπλα να νικήσει;


Γιώργης Χολιαστός