Σάββατο, Οκτωβρίου 06, 2007

Eγκαινιάζονται στην Ελλάδα οι άδειες πνευματικής ιδιοκτησίας Creative Commons

To Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας εγκαινιάζει στις 13 Οκτωβρίου τις ελληνικές άδειες Creative Commons, οι οποίες διευκολύνουν την κοινή χρήση έργων πνευματικής ιδιοκτησίας στο Διαδίκτυο.

Στην εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30) θα μιλήσει μεταξύ άλλων ο Λόρενς Λέσιγκ, καθηγητής Νομικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια, γνωστός από την πολεμική του εναντίον «ερμηνειών του copyright που θα κατέπνιγαν την καινοτομία και το διάλογο online».

Η Creative Commons είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο την ευρύτερη διάθεση και χρήση έργων πνευματικής ιδιοκτησίας, κυρίως με τη μη αποκλειστική εκμετάλλευση του έργου. Μέσω των αδειών της Creative Commons, οι δημιουργοί μπορούν να διατηρούν ορισμένα δικαιώματα εκμετάλλευσης και να παραχωρούν τα υπόλοιπα στο ευρύ κοινό.

Σκοπός του συστήματος των αδειών Creative Commons δεν είναι η ανατροπή ή κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά ο επαναπροσδιορισμός των κανόνων της και η δημιουργία νέας ισορροπίας δημιουργών, χρηστών και έργων πνευματικής ιδιοκτησίας, με βάση τις αρχές του Διαδικτύου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Οκτωβρίου στις 13.00, ενώ η εγγραφή συνέδρων και προσκεκλημένων
αρχίζει 45 λεπτά νωρίτερα.

Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι επίσης ο Παναγιώτης Τσανάκας, Πρόεδρος του ΕΔΕΤ και καθηγητής στο ΕΜΠ, η Διονυσία Καλλινίκου, καθηγήτρια Νομικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Θεόδωρος Καρούνος, ειδικός επιστημονικός συνεργάτης στο ΕΜΠ, και ο Μαρίνος Παπαδόπουλος, δικηγόρος Αθηνών. Επίσης, εισηγήσεις θα κάνουν γνωστοί Έλληνες δημιουργοί έργων πολιτιστικού περιεχομένου.




Lawrence Lessig
Creative Commons

Δεν υπάρχουν σχόλια: