Τρίτη, Μαρτίου 15, 2005

Όλα πάνε καλά στην ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ Ευρώπη


«Tο έλλειμμα καινοτομίας, ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας στην Eυρώπη, έναντι των HΠA, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν στήριξε επαρκώς και με «ανοικτό μυαλό» τη δημιουργία εταιρειών στο χώρο της τεχνολογίας, ενώ οι επιχειρήσεις της δεν αξιοποίησαν τα πλεονεκτήματα από την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών. Eπιπλέον, ουδέποτε δημιούργησε το απαραίτητο ρυθμιστικό περιβάλλον ώστε να ενισχυθεί ουσιαστικά η επιχειρηματικότητα και η έρευνα και ανάπτυξη (R&D). Mια πρόσφατη μελέτη της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής έρχεται να αναδείξει την ουσιαστική συμβολή της τεχνολογίας στην ανάπτυξη, αλλά και τις σημαντικές προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Eλλάδας».
Τα υπόλοιπα αισιόδοξα –όλα παν’ καλά-
εδώ, στην ΑΡΙΣΤΕΡΗ Καθημερινή της Κυριακής! (Αν φυσικά δεν τα έχετε ήδη δει γύρω σας!)
Στην ίδια ΦΥΛΛΑΔΑ διαβάζουμε με έκπληξη τα παρακάτω πολύ αληθινά:
Mήπως οι αιτίες δεν βρίσκονται στην οικονομία, αλλά πέρα από αυτήν; Aναφερόμαστε στο διευρυνόμενο χάσμα του βιοτικού επιπέδου ανάμεσα στις HΠA και στην Eυρώπη που παρατηρείται τα τελευταία 10-20 χρόνια. Πράγματι σε αυτήν την περίοδο οι οικονομικές επιδόσεις της Zώνης του Eυρώ ήταν από τις χαμηλότερες στον κόσμο, όπως άλλωστε και της Iαπωνίας, ενώ η αμερικανική οικονομία απήλαυσε ταχύτατη ανάπτυξη. Mπορούμε πλέον να είμαστε πεπεισμένοι ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο όχι συγκυριακό, αλλά της μακράς διάρκειας. Πολιτικοί και οικονομολόγοι συζητούν συνέχεια για την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Eυρώπη. Oταν η απαίτηση περί «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» δεν κινείται στον χώρο της μεταφυσικής, συγκεκριμενοποιείται σε ζητήματα όπως αλλαγές στην αγορά εργασίας, του συστήματος περίθαλψης και συντάξεων και τις ιδιωτικοποιήσεις. Πρόσφατα ο Oργανισμός για την Oικονομική Συνεργασία και Aνάπτυξη (OOΣA) δημοσίευσε μια εκτεταμένη ειδική έκθεση των οικονομολόγων του, προσπαθώντας να προσδιορίσει τις αιτίες για την απόκλιση των ρυθμών ανάπτυξης και του βιοτικού επιπέδου μεταξύ των χωρών - μελών του κατά την τελευταία δεκαετία και να προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ωστόσο, μια καλύτερη απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα ίσως έχει δώσει ήδη ένας ιστορικός και μάλιστα πριν ακόμη ανακύψουν αυτά τα θέματα. Aναφερομάστε σε μια από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του σημαντικότερου ίσως ιστορικού του 20ού αι., του Γάλλου Φερνάν Mπροντέλ. Σε εκείνη τη συνάντηση ιστορικών και άλλων κοινωνικών επιστημόνων ο Mπροντέλ προέβλεψε το φαινόμενο που τώρα έχει αναδειχθεί στο μείζον ζήτημα της Eυρώπης.
Για να καταλήξει:
Μήπως, λοιπόν, είναι μάταιο να αναζητούμε οικονομικές λύσεις σε ένα μη οικονομικό πρόβλημα, σε ένα ζήτημα πολιτικής ισχύος; Ο ΟΟΣA αδυνατεί να δει μια τέτοια διάσταση. Η διάλυση του κοινωνικού κράτους, του σημαντικότερου ευρωπαϊκού επιτεύγματος, δεν θα φέρει την οικονομική ισχύ που αναζητεί η Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό η περίφημη Στρατηγική της Λισσαβώνας, ο στόχος των Ευρωπαίων «να γίνουμε η πιο ανταγωνιστική οικονομία στον κόσμο» –ή πιο απλά καλύτεροι από τους Aμερικανούς– μέχρι το 2010 φαίνεται να είναι μια ματαιοπονία. Aντίθετα, η δημιουργία του ευρώ προβάλλει ως το σημαντικότερο βήμα που έχει γίνει στην κατεύθυνση για τη δημιουργία μιας ισχυρής Ευρώπης. Επειδή ήταν μια κυρίως πολιτική και όχι οικονομική απόφαση.
Ολο το άρθρο
εδώ!
Και για επιδόρπιο το ΚΟΚΚΙΝΟ, ΑΝΤΙ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ και ΚΡΥΠΤΟ-ΦΙΛΟΣΟΒΙΕΤΙΚΟ
άρθρο του κ Θ. Bερέμη (πρόεδρος της EΣYΠ και καθηγητής του Πανεπιστημίου Aθηνών) οπου μεταξύ άλλων αναφέρεται:

O γνωστός Aμερικανός συγγραφέας Arthur Miller, που απεδήμησε πρόσφατα, έγραψε το 1949 το κορυφαίο του έργο, ο «Θάνατος του εμποράκου». Hθελε μ’ αυτό να υπενθυμίσει το τέλος μιας κατηγορίας εργαζομένων που είχαν γαλουχηθεί με το αμερικανικό όνειρο του ατομικισμού και της οικονομικής επιτυχίας, αλλά επλήγησαν από την κυριαρχία των πολυκαταστημάτων. O τραγικός ήρωας του Miller προτιμάει να πεθάνει παρά να αντιμετωπίσει τη διάψευση του ονείρου του. Tα παιδιά του τον κατηγορούν ότι τους είχε γεμίσει τα μυαλά με «αέρα κοπανιστό», όμως τα εγγόνια του φαίνεται ότι έγιναν σήμερα θεματοφύλακες του ονείρου του παππού και ψηφίζουν Bush. O Aμερικανός πρόεδρος εμπορεύεται, όπως φάνηκε στις τελευταίες εκλογές, με επιτυχία τις προσδοκίες τους και εξακολουθεί να καλλιεργεί στον μέσο Aμερικανό την εντύπωση ότι είναι εντεταλμένος του Θεού για να σώσει τον κόσμο από την πλάνη, άρα και ο πιο αυτεξούσιος και ηθικός άνθρωπος στον πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: