Τετάρτη, Νοεμβρίου 16, 2005

Αυξήσεις στη χρέωση για πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω ΕΠΑΚ

OTE: Ως εδώ και μη παρέκει @ Oneiros
Πότε; πΟΤΕ! @ Crazymonkey


upd. Φθηνό και γρήγορο Ίντερνετ για όλους
Γιώργος Παπανδρέου, στα «NΕΑ»

Κοινός στόχος όλων σήμερα έπρεπε να είναι φθηνό, γρήγορο Διαδίκτυο, ΤΩΡΑ και ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Για να αποφύγουμε το ψηφιακό χάσμα. Για να αντιμετωπίσουμε τον ψηφιακό αναλφαβητισμό. H χρήση του Διαδικτύου στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλή, αν και υπήρξε μια διαρκής ανοδική πορεία. Δυστυχώς, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, σημειώνει για πρώτη φορά μείωση τόσο σε ό,τι αφορά την προσωπική χρήση όσο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι σημαντικές αυξήσεις που ανακοίνωσε ο ΟΤΕ στο κόστος σύνδεσης στο Διαδίκτυο είναι απαράδεκτες και οι δικαιολογίες της κυβέρνησης χωρίς βάση. Είναι μια απόφαση που δεν συνάδει σε καμιά περίπτωση με οποιαδήποτε «Ψηφιακή στρατηγική». Είναι μια απόφαση που πρέπει να ανακληθεί.

H κυβέρνηση το μόνο που έχει να επιδείξει είναι η αδράνειά της επί 18 μήνες, και διάφορες εξαγγελίες, χωρίς περιεχόμενο και μελέτη, σχετικά με το φθηνό φοιτητικό ευρυζωνικό Internet. Γίναμε το τελευταίο διάστημα μάρτυρες συμφωνιών που ανακαλούνται, υπουργείων που δεν συμφωνούν, συμφερόντων εταιρειών που πρέπει να εξυπηρετηθούν.

Το θέμα του γρήγορου Internet και της Ευρυζωνικότητας αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση αποσπασματικά και χωρίς όραμα. Είναι σαν να μην αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τη σημασία τους, όχι μόνο για τη νέα γενιά, αλλά για την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, για τη χώρα. Την ώρα που πρέπει να τρέξουμε να καλύψουμε την απόσταση, πηγαίνουμε πίσω. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει την ευθύνη. Δικές του ήταν οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις.

H χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του Διαδικτύου ισοδυναμεί όλο και περισσότερο με τη γνώση γραφής και ανάγνωσης. Αλλά η κυβέρνηση ούτε αυτό το καταλαβαίνει. Αλλιώς, δεν θα απέρριπτε με τόση ευκολία την πρόταση του N. Νεγκρεπόντε για το φτηνό κομπιούτερ για όλους, το κομπιούτερ των 100 δολαρίων, για το οποίο δήλωσαν ήδη το ενδιαφέρον τους 150 κυβερνήσεις, όχι, όμως, και η ελληνική κυβέρνηση.

Σήμερα το γρήγορο Internet και η Ευρυζωνικότητα πρέπει να αντιμετωπισθούν σαν Δημόσιο Αγαθό. Αυτό θα ήταν ένας στόχος με όραμα και με σημαντικά πλεονεκτήματα για όλη την Εκπαίδευση και την Κοινωνία.

Πιστεύω ότι, σήμερα, είναι απολύτως εφικτό το να μιλάμε για:

1. Παροχή, ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, φθηνού, γρήγορου ADSL σε τιμές αντίστοιχες του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

2. Παροχή, για τις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος που έχουν παιδιά στο εκπαιδευτικό σύστημα, φθηνού, γρήγορου ADSL στο σπίτι στην τελική τιμή των 10 ευρώ, μέσα από την αξιοποίηση των ευρυζωνικών υποδομών στις οποίες έχουν επενδύσει στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας η χώρα μας και η Ευρωπαϊκή Ένωση πολύ σημαντικούς πόρους.

3. Παράλληλα θα πρέπει σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια, τα TEI, το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης να χρηματοδοτηθεί και να προωθηθεί ένα πρόγραμμα μαζικού ψηφιακού αναλφαβητισμού σε κάθε δήμο για τις κατηγορίες του πληθυσμού που δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση και εξοικείωση με την πληροφορική και το Διαδίκτυο. Να απαντήσουμε στο ψηφιακό χάσμα με την ψηφιακή αλληλεγγύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: