Παρασκευή, Οκτωβρίου 26, 2007

Υπόθεση ΟΠΑΠ


ΟΠΑΠ: Νέο σκάνδαλο με προεκλογικές «παροχές»


Πάνω από 10 εκατ. ευρώ σε 1.400 φορείς, ιερούς ναούς, με προτίμηση στη Βόρεια Ελλάδα

ΟΠΑΠ - Intralot


Στη Βουλή η σκοτεινή σύμβαση

«Φέρτε τα έγγραφα»

Χθες, πάντως, την εκκωφαντική σιωπή των κομμάτων ως προς το θέμα της απευθείας ανάθεση του ΟΠΑΠ στην Intralot, που συνοδεύτηκε και από «εκπτωτικές» ανακοινώσεις ως προς το αληθινό ύψος της, έσπασε ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι θα καταθέσει αμέσως ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας από την κυβέρνηση να καταθέσει όλα τα έγγραφα της σχετικής σύμβασης στην Εθνική Αντιπροσωπεία και να εκθέσει τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η σύναψή τους προκειμένου να ασκηθεί πλήρης έλεγχος νομιμότητας και διαφάνειας.

Στην ίδια ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι εγείρονται πελώρια ερωτήματα για την απευθείας ανάθεση αλλά και για την απόκρυψη του πραγματικού τιμήματος από ΟΠΑΠ και Intralot ακόμα και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.


...


ΟΠΑΠ-Intralot




Ν.Δ.





Και σεμινάρια συντονισμού

Ομερτά!

ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ταραχή στην κυβέρνηση η αποκάλυψη από την «Ε» της σύμβασης με την οποία παραδόθηκε ο ΟΠΑΠ στην εταιρεία Intralot και στον κ. Σωκράτη Κόκκαλη. Πρόκειται για σύμβαση-μαμούθ 230 εκατ. ευρώ.

ΑΥΤΑΠΟΔΕΙΚΤΗ είναι η καραμπινάτη διαπλοκή της σημερινής κυβέρνησης με αυτούς που ο πρωθυπουργός της κ. Κώστας Καραμανλής αποκαλούσε «νταβατζήδες» στο περίφημο γεύμα του Μπαϊρακτάρη.

ΠΑΡΙΣΤΑΝΕ τότε ο πρωθυπουργός τον αρχάγγελο της κάθαρσης, της εξυγίανσης και της επανίδρυσης του κράτους, εξαπολύοντας σφοδρά πυρά, από την αντιπολίτευση, κατά του Βιντεολόττο και του «Πάμε Στοίχημα».

ΒΡΕΘΗΚΕ από τη θέση της εξουσίας «αγκαλιά» με τους «νταβατζήδες», με αυτούς που απειλούσε, ότι θα συγκρουστεί. Δεν συμβιβάστηκε, αλλά παραδόθηκε. Με δική του συναίνεση και ευλογία θρονιάστηκε η Intralot με απευθείας ανάθεση στον ΟΠΑΠ.

ΕΓΙΝΑΝ ΟΛΑ στο σκοτάδι, δηλαδή κρυφά, χωρίς να γνωστοποιηθούν τα στοιχεία της σύμβασης, τα οποία θα έπρεπε να ανακοινωθούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από τον ΟΠΑΠ (αλλά και από την Intralot). Αυτές οι δουλειές, κατά την κυβέρνηση της σεμνότητας και της ταπεινότητας, της δήθεν διαφάνειας, δεν γίνονται στα φανερά.

ΑΜΗΧΑΝΟΣ μετά τις αποκαλύψεις της «Ε» εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος χθες. Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δεν μπορούσε να δώσει απαντήσεις. Παρέπεμπε συνεχώς στον ΟΠΑΠ, δηλώνοντας: «Νομίζω, ότι ο ΟΠΑΠ θα δώσει απαντήσεις. Ή θα απευθυνθείτε εσείς. Εγώ, πάντως, σίγουρα θα μάθω τι ακριβώς έχει συμβεί». Εγώ, ποιος; Ο εκπρόσωπος του «βασικού μετόχου».

ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ο κ. Ρουσόπουλος τι έχει συμβεί; Δεν γνωρίζει, ότι στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ έχουν τοποθετηθεί στελέχη συνδεδεμένα με το Μαξίμου;

ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ και αυτά και πολλά άλλα στην κυβέρνηση και στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Γνωρίζουν πολύ καλά, ότι τα έκρυψαν όλα, ότι αγκάλιασαν τον κ. Κόκκαλη, τον γιγάντωσαν περαιτέρω (δεν τον βρήκαν αδύναμο, είναι αλήθεια) και του τα έδωσαν όλα με διάφορες μεθοδεύσεις. Εφτασαν στην απευθείας ανάθεση, τελικά, για να μη χαθεί ούτε μια μέρα κερδοφορίας από τον τζόγο, που τόσο καταδικάζει η ηθικολογούσα κυβέρνηση...

ΔΗΘΕΝ ΔΕΝ γνωρίζει και δεν μιλάει η κυβέρνηση για την αμαρτωλή σύμβαση. Δεν μιλάει, όμως, ούτε και η αντιπολίτευση, ούτε και τα κανάλια είπαν κάτι για την αποκάλυψη του σκανδάλου διαπλοκής. Πρόκειται για ομερτά.

ΑΥΤΗ Η συνωμοσία σιωπής ρίχνει βαρειά σκιά στον πολιτικό κόσμο, στα κόμματα και στα κανάλια, αποδεικνύοντας ότι είναι μεγάλο το εύρος της διαπλοκής και της ανοχής.

Αλλα δημοσιεύματα και post:

Euro2day :: Τι απαντάει η Intralot για σύμβαση με ΟΠΑΠ


news in.gr - Συμφωνία ΟΠΑΠ-Intralot ύψους 96,5 εκατ. ευρώ για τον ...

Ο ΟΠΑΠ υπέγραψε νέα σύμβαση, ύψους 96,5 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία συστημάτων τυχερών παιχνιδιών Intralot για την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού

news in.gr - Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ ...

Υπό αμφισβήτηση θέτει η Κομισιόν το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στα τυχερά ...

e-forologia - Τα κέρδη ξεπέρασαν τις προβλέψεις για τον ΟΠΑΠ

Κέρδη υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών, που διαμορφώνονται στα 285,3 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 25,1% εμφανίζει στο α' εξάμηνο 2007

kathimerini.gr | Αποστάσεις, τώρα, από τη σύμβαση ΟΠΑΠ- Intralot



PRESS-GR.blogspot.com: Οι καταχωρήσεις του ΟΠΑΠ στη ...Ν. Υόρκη!



Ο Β.Νειάδας καθησυχάζει για τις καθυστερήσεις στον διαγωνισμό τεχνολογικής αναβάθμισης (13/6/2007)

Την ανάκληση της αδειοδότησης της εταιρείας «Ευ αγωνίζεσθαι» ζητά ο ΟΠΑΠ (29/3/2007)

Κόντρα ΟΠΑΠ - ΕΠΟ για την «Ευ Αγωνίζεσθαι» (26/3/2007)


Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΜΕ ΝΤΟΡΤΙΑ



Ιδού όμως τι έγραφε το περιοδικό ΑΝΤΙ στις 10 Ιουλίου 2007:

ΟΠΑΠ: η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα

By FactorX | July 10, 2007

Επεκτείνεται εκ νέου η υπάρχουσα σύμβαση του ΟΠΑΠ με την Ιντρακόμ του Σωκράτη Κόκκαλη, μετά τη ματαίωση του διαγωνισμού για την αναβάθμιση των τεχνολογικών συστημάτων μηχανογραφικού εξοπλισμού και τερματικών του Οργανισμού. Τελικώς, η διαδικασία του διαγωνισμού, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, ναυάγησε μετά από 20 μήνες διεργασιών στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, μαγειρεμάτων, οικονομικών και διπλωματικών πιέσεων, καθώς και παραιτήσεων μελών της Επιτροπής Αξιολόγησης των προσφορών. Ενημερωμένη εκ των προτέρων η «πιάτσα» για την εξέλιξη, έκλεισε τη μετοχή του ΟΠΑΠ με απώλειες 0,67 %. Ήδη καταγγελίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «κακοδιοίκηση, πιέσεις και συμφέροντα» στον ΟΠΑΠ, ενώ αναφερόμενοι στη ματαίωση του διαγωνισμού είπαν ότι «η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα».
Στο διαγωνισμό μετείχαν τρεις: Οι Gtech/Lottomatica, Intralot και Scientific Games. Η Επιτροπή Αξιολόγησης, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι του ΟΠΑΠ και πανεπιστημιακοί, απέρριψε την προσφορά της αμερικανικής Scientific Games ως εκτός προδιαγραφών. Η διοίκηση του ΟΠΑΠ όμως, ζήτησε να αξιολογηθούν και βαθμολογηθούν όλες οι προσφορές. Ωστόσο, η Επιτροπή επέμεινε στη θέση της, με αποτέλεσμα να παραιτηθούν μέλη της και στη συνέχεια να ματαιωθεί ο διαγωνισμός. Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα, παραιτήθηκαν δύο ακόμα μέλη της Επιτροπής. Κατόπιν τούτου, υπήρξε σχετική νομική γνωμοδότηση, η οποία πρότεινε τη ματαίωση του διαγωνισμού. «Το ΔΣ του ΟΠΑΠ –αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού- αφού έλαβε υπόψη τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας σχετικά με τη ματαίωση ή μη των αποτελεσμάτων του Δημόσιου Διεθνούς Διαγωνισμού “Προμήθεια, Εγκατάσταση και Συντήρηση Μηχανογραφικού Εξοπλισμού, Κέντρων και Τερματικών καθώς και Υποστηρικτικού Εξοπλισμού και Υπηρεσιών”, μετά την παραίτηση δύο ακόμη Μελών της Επιτροπής Διενέργειας και Αξιολόγησης στις 5/7/07, αποφάσισε τη ματαίωση των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού». Έτσι, η Ιντραλότ ξαναπαίρνει παράταση για τον εξοπλισμό και τα προγράμματα που ήδη χρησιμοποιεί ο ΟΠΑΠ. Μένει να γίνει γνωστό τώρα, εάν, πότε και με ποίους όρους θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός. Επίσης, αν θα διεξαχθεί από τον ΟΠΑΠ ή, όπως λέγεται, από ανεξάρτητη εταιρεία συμβούλων.

Και νέα απευθείας ανάθεση 150 εκατ. στον «εθνικό προμηθευτή»

By FactorX | July 25, 2007

Διαβάσαμε στην χθεσινή Ελευθεροτυπία ότι «η νέα διακυβέρνηση που διακήρυσσε ότι πασχίζει για την απεξάρτηση του ΟΠΑΠ από τον βασικό του προμηθευτή, τώρα εγκαθιδρύει την Intralot στον Οργανισμό με νέα απευθείας ανάθεση-μαμούθ και μάλιστα τριετούς διάρκειας». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μετά το ναυάγιο της επιτροπής του μεγάλου διαγωνισμού πληροφορικής του ΟΠΑΠ (για την οποία λέγεται ότι επενέβη ήδη η εισαγγελία) τις ημέρες αυτές οριστικοποιούνται οι λεπτομέρειες της νέας ανάθεσης του ΟΠΑΠ στην Intralot, το ύψος της οποίας θα φθάνει τα 150 εκατ. ευρώ, καθώς στον εθνικό προμηθευτή παρέχεται ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων με ορίζοντα μέχρι και το 2010. Δηλαδή με απλούς υπολογισμούς προκύπτει ότι η Intralot σε διάστημα 3,5 χρόνων εξασφαλίζει με απευθείας αναθέσεις από τον ΟΠΑΠ 257 εκατ. ευρώ! Δηλαδή περισσότερα απ’ όσα ο ΟΠΑΠ έδωσε στον «εθνικό προμηθευτή» επί «διαπλοκής» της προηγούμενης κυβέρνησης. Έτσι η κυβέρνηση Καραμανλή δεν χρεώνεται πλέον μόνο το φιάσκο του διαγωνισμού αλλά και όσα έλεγε ότι θα κάνει για την διαπλοκή πριν εκλεγεί. Και μην νομίζετε ότι όλα ξεχάστηκαν λόγω των πυρκαγιών, ή του καύσωνος. Θα επανέλθουν δριμύτερα μετά τα μπάνια του λαού.

...


Προσχηματικός πλέον ο διαγωνισμός των 232 εκατ. ευρώ για το πληροφορικό σύστημα

Απευθείας ανάθεση 150 εκατ. στον «εθνικό προμηθευτή»

Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ

Η νέα διακυβέρνηση που διακήρυσσε ότι πασχίζει για την απεξάρτηση του ΟΠΑΠ από τον βασικό του προμηθευτή, τώρα εγκαθιδρύει την Intralot στον Οργανισμό με νέα απευθείας ανάθεση-μαμούθ και μάλιστα τριετούς διάρκειας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τις ημέρες αυτές οριστικοποιούνται οι λεπτομέρειες της νέας ανάθεσης του ΟΠΑΠ στην Intralot, το ύψος της οποίας θα φθάνει τα 150 εκατ. ευρώ, καθώς στον εθνικό προμηθευτή παρέχεται ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων με ορίζοντα μέχρι και το 2010.

Στη χρυσή σύμβαση των 150 εκατ. ευρώ θα περιληφθούν:

**Η άδεια χρήσης του λογισμικού (risk managment, αποδόσεις κ.λπ.) για τη διενέργεια και τη διαχείριση του συνόλου των παιχνιδιών στοιχημάτων που διενεργεί ο ΟΠΑΠ από τον Ιανουάριο.

**Υλικό και λογισμικό για την υποστήριξη της πλατφόρμας Lotos που έχει εγκαταστήσει η Intralot.

**Θα διατηρηθούν (επαναμισθωθούν) οι 3.500 τερματικές μηχανές που είναι ήδη εγκατεστημένες στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ και σ' αυτές θα προστεθούν και άλλες 3.000. Εκτιμάται ότι σ' αυτόν τον όρο η σύμβαση θα είναι ανοιχτή, προκειμένου ο ΟΠΑΠ να προμηθευτεί και πρόσθετες τερματικές μηχανές, εφόσον απαιτηθεί (πρόσθετες ανάγκες, αντικατάσταση παλαιών κ.ά.).

**Υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης και συντήρησης είναι βέβαιο ότι θα τιμολογηθούν ανάλογα, ενώ θα προβλεφθεί υποστήριξη αλλά και αναβάθμιση του δικτύου επικοινωνιών του ΟΠΑΠ που έχει κατασκευάσει ο ΟΤΕ.

Σπεύδουν για Δευτέρα

Εκτιμάται ότι η σχετική σύμβαση των 150 εκατ. ευρώ θα υπογραφεί το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, ενώ από τον ΟΠΑΠ υπάρχει... σιγή ασυρμάτου και αναζητούνται αιτιάσεις προκειμένου να μετριαστεί η κριτική.

Μ' ένα λόγο, ο διαγωνισμός για την απόκτηση νέου πληροφορικού συστήματος με προϋπολογισμό τα 232 εκατ. ευρώ τώρα ξεκάθαρα μοιάζει ως μια προσχηματική διαδικασία, ως μια μεθόδευση προκειμένου το προδιαγεγραμμένο «ναυάγιό» του να οδηγήσει στον μονόδρομο... εν όψει αδιεξόδου. Δηλαδή στο μονοπώλιο της Intralot στον ΟΠΑΠ, που πλέον διαιωνίζεται.

257 εκατ. σε 3,5 χρόνια

Με απλούς υπολογισμούς προκύπτει ότι η Intralot σε διάστημα 3,5 χρόνων εξασφαλίζει με απευθείας αναθέσεις από τον ΟΠΑΠ 257 εκατ. ευρώ! Δηλαδή περισσότερα απ' όσα ο ΟΠΑΠ θα κατέβαλλε για νέο πληροφοριακό σύστημα, για 9.000 τερματικά κ.ά. Η Intralot τα εξασφαλίζει σ' αυτό το διάστημα αρχικά με αλλεπάλληλες συμβάσεις για την αναβάθμιση του πληροφορικού συστήματος (30 εκατ. ευρώ), ακολούθησε η «ενδιάμεση» εξάμηνη σύμβαση των 77,3 εκατ. ευρώ τον περασμένο Νοέμβριο και τώρα προ των πυλών βρίσκεται η μεγάλη σύβμαση των 150 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Ιουλίου κηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμός για την προμήθεια νέου πληροφοριακού συστήματος που διήρκεσε 17 μήνες (άρχισε από τον Ιανουάριο του 2006) και σχεδιαζόταν επί τριετία. Από πέρσι το καλοκαίρι άρχισαν να παραιτούνται τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης των Προσφορών και στις 5 Ιουλίου η Επιτροπή αποψιλώθηκε με τα πέντε από τα επτά μέλη της να έχουν «αποδράσει» από την ευθύνη να βαθμολογήσουν.

Τζακ ποτ για Intralot

Ετσι, ο δρόμος στρώθηκε με ατελείωτα τζακ ποτ για την Intralot, η κυβέρνηση χρεώνεται πλέον όχι μόνο με το φιάσκο του διαγωνισμού αλλά και με ευθύνες μεθόδευσης για την εγκαθίδρυση της Intralot στον ΟΠΑΠ, παρά τις μεγαλοστομίες των πρώτων εξαγγελιών της. Αν αυτό είναι μόνο η αρχή, τότε η συνέχεια θα περιλαμβάνει και νέες συμβάσεις με την εταιρεία του κ. Σωκράτη Κόκκαλη, που «κλειδώνει» τον μεγαλύτερο πελάτη της και μάλιστα διαθέτοντάς του συστήματα αποσβεσμένα και πιθανώς παρωχημένα, με συχνά προβλήματα που είναι καταγεγραμμένα, αλλά και καταχωνιασμένα από τον ΟΠΑΠ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/07/2007


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της «Ε» εδώ


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο σφος Κρόκους, δεν ξεχνάει τους παλιούς του φίλους...