Δευτέρα, Νοεμβρίου 19, 2007

Παραιτήθηκαν ο πρόεδρος και τα μέλη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Διαμαρτυρία για τις κάμερες


Eurokinissi
O παραιτηθείς πρόεδρος της Αρχής Δ.Γουργουράκης
Αθήνα
Τελευταία ενημέρωση 19:00Την παραίτησή τους υπέβαλαν στον πρόεδρο της Βουλής ο προέδρος και τα μέλη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι τέθηκαν σε λειτουργία οι κάμερες στη διάρκεια της πορείας του Πολυτεχνείου, χωρίς την έγκριση της Αρχής.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης δήλωσε ότι έκανε δεκτές τις παραιτήσεις, σημειώνοντας: «Ωστόσο, δεν συμμερίζομαι τους λόγους της παραιτήσεώς τους».

Ο κ. Χατζηγάκης τόνισε: «Οι Ανεξάρτητες Αρχές δεν βρίσκονται υπεράνω του Συντάγματος και των λοιπών συντεταγμένων λειτουργιών του κράτους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Δικαστική» και τάχθηκε υπέρ της γνωμοδότησης Σανιδά, υποστηρίζοντας ότι συμπληρώνει την απόφαση της Αρχής.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η οποία άλλωστε δεν έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση της Αρχής αλλά την συμπληρώνει, έχει ως σκοπό τον εντοπισμό των δραστών ενδεχόμενων εγκληματικών πράξεων κατά τη διάρκεια δημόσιων συναθροίσεων και ως εκ τούτου την τήρηση της νομιμότητας στο πλαίσιο του κράτους δικαίου.

»Σε κάθε δε περίπτωση, όπως με διαβεβαίωσαν οι εντεταλμένοι για την τήρηση της νομιμότητας Εισαγγελείς, δεν έλαβε χώρα ούτε συλλογή ούτε επεξεργασία οιουδήποτε στοιχείου που εμπεριέχει προσωπικά δεδομένα» επισημαίνει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Είναι ευθύνη του πρωθυπουργού αυτά που συνέβησαν, τονίζει το ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός, οι αρμόδιοι υπουργοί και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, πέτυχαν αυτό που επιδίωκαν, να απαξιώσουν και να απονευρώσουν μια συνταγματικά κατοχυρωμένη Ανεξάρτητη Αρχή. Με τη στάση τους, και μάλιστα ανήμερα της 34ης Επετείου της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, επέφεραν καίριο πλήγμα στο κράτος δικαίου και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παράλληλα αποκάλυψαν, ενθαρρύνοντας πρωτοβουλίες που παραβιάζουν το Σύνταγμα, πώς εννοούν στην πραγματικότητα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

»Καταγγέλλουμε στον ελληνικό Λαό όσα πρωτοφανή συνέβησαν και δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με όλα τα μέσα για την αποκατάσταση και υπεράσπιση της συνταγματικής νομιμότητας. Είναι καιρός η Δικαιοσύνη να σεβαστεί τις Ανεξάρτητες Αρχές και να παύσει να αμφισβητεί τη συνταγματική αποστολή τους. Είναι καιρός η κυβέρνηση Καραμανλή να συνειδητοποιήσει ότι οφείλει να σέβεται τη συνταγματική νομιμότητα και να μην παίζει εν ού παικτοίς.

»Η ευθύνη του πρωθυπουργού είναι τεράστια. Το ΠΑΣΟΚ, θα ζητήσει τον καταλογισμό ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση» επισήμανε.

Σε έντονο ύφος η ανακοίνωση του ΚΚΕ, που επισημαίνει πως «αποδεικνύεται ότι είναι αδύνατο να υπάρξει ουσιαστικός δημοκρατικός έλεγχος των κρατικών μηχανισμών καταστολής και παρακολούθησης, που διαμορφώνουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της με στόχο το λαϊκό κίνημα».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Η νέα αποκάλυψη για την παρακολούθηση μέσω των καμερών της πορείας του Πολυτεχνείου, που συνοδεύτηκε με την παραίτηση καταγγελία του προέδρου και μελών της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καταδεικνύει πόσο υπόλογοι έναντι του λαού είναι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που ισχυρίστηκαν ότι η εγκατάσταση και η λειτουργία των καμερών γίνεται αποκλειστικά για τη διαχείριση της κυκλοφορίας».

Το ΚΚΕ καλεί σε «αποφασιστική πάλη για την κατάργηση όλων των καμεροχαφιέδων».

Ευθύνες στην κυβέρνηση για κατάφωρη προσβολή της Αρχής αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Συνασπισμού, Φώτης Κουβέλης, σημείωσε: «Η παραίτηση του Προέδρου και των μελών της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αποτελεί οφειλόμενη εκ μέρους τους πράξη διαμαρτυρίας για την κατάφωρη προσβολή της αρχής.

»Η κυβέρνηση έχει τεράστια πολιτική ευθύνη. Δεν πρόκειται για ένα δευτερεύον ζήτημα, αλλά αφορά στη λειτουργία θεσμοθετημένων από το Σύνταγμα Αρχών και της Δικαιοσύνης. Αφορά στις ελευθερίες των πολιτών. Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει αυτές τις πολιτικές ευθύνες» τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι πρόεδρος της Αρχής ήταν ο Δημήτριος Γουργουράκης ε.τ. Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου με αναπληρωτή πρόεδρο τον Χρ.Παληοκώστα τέως αρεοπαγίτη. Τις παριτήσεις τους υπέβαλαν επίσης ο Φίλιππος Δωρής, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Νίκος Φραγκάκης, δικηγόρος, η Γραμματή Πάντζιου, αναπληρωματικό μέλος της Αρχής και καθηγήτρια ΤΕΙ Αθηνών, ο Χρήστος Πολίτης, αναπληρωματικό μέλους και δικηγόρος.

Προ ημερών η Αρχή είχε εκδόσει σκληρή ανακοίωνση αναφορικά με την πρόσφατη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά για τις κάμερες τονίζοντας ότι μέχρι να αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας για την προσφυγή του υπουργού Δημόσιας Τάξης η μόνη αρχή αρμόδια για τον τρόπο χρήσης των καμερών είναι η ίδια.

Χαρακτήρισε επίσης ισχυρή και δεσμευτική την απόφαση της «πραγματικά ανεξάρτητη και συνταγματικά προστατευόμενη» Αρχής και υποστήριξε ότι «η γνωμοδότηση του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ως προς τις απόψεις και σκέψεις της, στα προσωπικά δεδομένα» επιδέχεται και άλλες προσεγγίσεις.

Ο ορισμός του νέου Προέδρου και των μελών της Αρχής θα λάβει χώρα σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων δεν αναγνωρίζει στον Γ.Σανιδά αρμοδιότητα για τις κάμερες

Ο υπ. Δικαιοσύνης για τις παραιτήσεις προέδρου και μελών της Αρχής ... - NαυτεμπορικηDayNews.gr
Ο υπ. Δικαιοσύνης για τις παραιτήσεις προέδρου και μελών της Αρχής ...
Nαυτεμπορικη - Πριν από 1 ώρα
Η γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου δεν έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αλλά τη συμπληρώνει και έχει ως σκοπό τον εντοπισμό των δραστών ενδεχόμενων εγκληματικών πράξεων κατά τη διάρκεια ...
(Ξένη δημοσίευση)-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - Για ... Αθηναικο Πρακτορείο Ειδήσεων
Παραιτήθηκαν ο πρόεδρος και τα μέλη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων ... In.gr
Ελεύθερος Τύπος - Αθηναικο Πρακτορείο Ειδήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: