Τετάρτη, Νοεμβρίου 28, 2007

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗΣ

Στρατονίκη 26 Nοεμβρίου 2007

Ερώτηση στην Βουλή από τον βουλευτή του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Περικλή Κοροβέση για την κατάσταση που επικρατεί στα μεταλλεία του Στρατονικού Όρους.

Aναβολή της εκδίκασης της προσφυγής των κατοίκων της Στρατονίκης στο Συμβούλιο της Eπικρατείας για την 8η Mαΐου 2008

• Ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων κατέθεσε ο βουλευτής του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Περικλής Κοροβέσης σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα μεταλλεία του Στρατονικού όρους (πρώην μεταλλεία Κασσάνδρας).
Η ερώτηση του Βουλευτή επικεντρώνεται στο σοβαρότατο πρόβλήμα των φουρνέλων κάτω από τον οικισμό της Στρατονίκης, στο επικείμενο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας και στην ανάγκη της περιοχής για προώθηση εναλλακτικής ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα η ερώτηση που απευθύνεται στους Υπουργούς Ανάπτυξης, ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης διατυπώθηκε ως εξής:

Θέμα: «Κίνδυνοι από την μη τήρηση των όρων της εγκεκριμένης τεχνικής μελέτης εξόρυξης της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. στην περιοχή Στρατονίκης Χαλκιδικής και η πρόθεση της κυβέρνησης αναφορικά με την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου ανάπτυξης μεταλλείων του Στρατονικού Όρους (πρώην μεταλλεία Κασσάνδρας) στην Βόρεια Χαλκιδική»

- Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 143088/11-4-2005 εγκρίθηκαν προς όφελος της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. οι περιβαλλοντικοί όροι της εξόρυξης του κοιτάσματος «ΜΑΥΡΕΣ ΠΕΤΡΕΣ» κάτω από τον δομημένο οικισμό του χωριού Στρατονίκη Χαλκιδικής (Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου) και με την Δ8-Α/Φ 7.49.13/16547/4496/07.09.2005 απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης εγκρίθηκε η τεχνική μελέτη της εταιρείας για την εκμετάλλευση του παραπάνω μεταλλείου σύμφωνα με την οποία τίθενται συγκεκριμένοι όροι, που μέχρι σήμερα δεν τηρήθηκαν, όπως επιβεβαιώνεται από την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου Τήρησης των Όρων των παραπάνω διοικητικών πράξεων.

- Με την 613/02 απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ ακυρώθηκε η μελέτη κατασκευής εργοστασίου Χρυσού στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής ( Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου).

-Με την 81/22-06-2007 απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Παναγίας Νομού Χαλκιδικής αντιτάχθηκε ομόφωνα στη λειτουργία μεταλλείου και εργοστασίου χρυσού στην περιοχή «Σκουριές» της διοικητικής του περιφέρειας.

- Τέλος είναι γνωστές οι διαμαρτυρίες και οι αγώνες των κατοίκων της Βόρειας Χαλκιδικής και οικολογικών κινήσεων για την λειτουργία των μεταλλείων στην περιοχή –μεγάλο μέρος της οποίας προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή σύμβαση NATURA 2000– η οποία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιβαρυντική για το περιβάλλον.
- Γνωστή επίσης είναι και η αρνητική στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. (Δεκέμβριος/2003) όταν στην Βουλή συζητήθηκε η τροπολογία για τη μεταβίβαση των μεταλλείων του Στρατονικού Όρους (πρώην μεταλλεία Κασσάνδρας) στη σημερινή ιδιοκτήτρια εταιρία.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθενται να επανεξετάσουν τη στάση τους σχετικά με την έγκριση της εκμετάλλευσης του μεταλλείου «ΜΑΥΡΕΣ ΠΕΤΡΕΣ» μετά την επί διετίας και πλέον μη τήρηση βασικών όρων αυτής και θα προχωρήσουν στην έγκριση και στην υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου ανάπτυξης των μεταλλείων από την εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.» με δεδομένη την αντίθεση προς αυτό της τοπικής κοινωνίας;
  2. Θα προωθήσουν επιτέλους κάποια εναλλακτικής μορφής βιώσιμη ανάπτυξη που θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας και θα βγάλει τη Βόρεια Χαλκιδική και τους κατοίκους της από την ομηρία που υφίστανται εξαιτίας της μεταλλευτικής δραστηριότητας;»

Γραπτή απάντηση από τους αρμόδιος υπουργούς αναμένεται σε περίπου 25 μέρες από την ημερομηνία κατάθεσης.

• Με δυσαρέσκεια επίσης, πληροφορήθηκαν οι κάτοικοι της Στρατονίκης -αλλά και όλοι όσοι προσπαθούν να αποτρέψουν την καταστροφική μεταλλευτική δραστηριότητα στη Βόρειο Χαλκιδική- την αναβολή της εκδίκασης της προσφυγής των κατοίκων εναντίον της Υπουργικής Απόφασης με την οποία πραγματοποιούνται οι εξορύξεις κάτω από το χωριό. Ως νέα ημερομηνία ορίστηκε η 8η Μαΐου 2008, εξέλιξη που επιτρέπει την εταιρεία να δρα ανενόχλητη ξεθεμελιώνοντας ακόμα περισσότερο τα σπλάχνα της Στρατονίκης.

Έτσι οι κάτοικοι βρίσκονται σε διαρκή κινητικότητα προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους απέναντι σ’ αυτό το νέο δεδομένο.

• Στα πλαίσια της διεύρυνσης και ανάπτυξης του αγώνα ορίστηκε και η επόμενη Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Ενεργών Πολιτών Βορείου Χαλκιδικής -η οποία στηρίζει τον αγώνα τους- να πραγματοποιηθεί στην Στρατονίκη την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2007.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε
με τον κο Nίκο Σιδέρη τηλ. : 697 8143928 ή με τον κο Δημήτρη Λουζικιώτη, τηλ.: 693 6443420

Δεν υπάρχουν σχόλια: