Σάββατο, Ιουλίου 30, 2005

Tρομονόμος - εφιάλτης

Μια γεύση του ευρωπαϊκού μέλλοντος προσφέρει η βρετανική νομοθεσία, η οποία άρχισε να εφαρμόζεται σταδιακά από το 2001 και μετά. Πέρα από τη διαβόητη πλέον «Επιχείρηση Κράτος», η Βρετανία έχει εφαρμόσει μια σειρά πρωτοφανών μέτρων:

* Εφαρμογή «ειδικών τεχνικών έρευνας» (παρακολούθηση τηλεφώνων, εγκατάσταση «κοριών» σε σπίτια, πληροφοριοδότες, μυστικοί πράκτορες και δωροδοκία για απόσπαση πληροφοριών). Τα αποτελέσματα αυτών των τεχνικών θα είναι «διαθέσιμα» σε υπηρεσίες εντός κι εκτός Ένωσης.

* Τα «προϊόντα» παρακολούθησης και πληροφοριών, ακόμη κι από άλλες υπηρεσίες μπορούν να παρουσιαστούν ως αποδείξεις στο δικαστήριο με προστασία των πηγών.

* Κατηγορίες εκ των προτέρων, με τις οποίες ενοχοποιούνται άνθρωποι πριν από την πραγματοποίηση τρομοκρατικής πράξης (διότι, για παράδειγμα, έγραψαν κάτι που μπορεί να εκληφθεί ως παρότρυνση σε τρομοκρατική πράξη).

* Καθεστώς ελέγχου. Άνθρωποι στους οποίους δεν έχει απαγγελθεί κατηγορία τίθενται επ' αόριστον σε κατ' οίκον περιορισμό, όπου παρακολουθούνται, δεν έχουν πρόσβαση σε κινητά ή e-mails, δεν έχουν δικαίωμα να εργάζονται, να έρχονται σε επαφή με όποιον θέλουν και είναι υποχρεωμένοι να δέχονται την έρευνα του σπιτιού τους όποτε θελήσει η αστυνομία. Μπορούν να διαμαρτυρηθούν, αλλά το δικαστήριο που θα κρίνει, θα λάβει την απόφασή του in camera, χωρίς την παρουσία του κατηγορουμένου ή δικηγόρων του. H διάρκεια του «καθεστώτος ελέγχου» είναι 12 μήνες, αλλά μπορεί η εντολή να ανανεωθεί μία ή περισσότερες φορές.

Περισσότερα: Τρομονόμος - εφιάλτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: