Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 22, 2005

Τώρα και ιερατικά Α.Ε.Ι. - Άντε, βοήθειά μας!

Είχα καιρό να πάρω θέση. Με όσα όμως συμβαίνουν τιργύρω μου, θεωρώ ότι η σιωπή είναι συνενοχή. Κύρια γιατί δεν έχω κατακτήσει κάποια κορυφή όπου τίποτα δεν με αγγίζει, όπου όλα τα ατενίζω με το μπλαζέ ύφος του διανοούμενου.

Μετά το σχετικό σημείωμα του Ναυτίλου "Λαίλαπα", δεν μπορώ παρά να μην τρομάξω με το νομοσχέδιο περί ανωτατοποίησης εκκλησιαστικών σχολών και μετατροπή τους σε Ακαδημίες της υπ. Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου.

Σύμφωνα με αυτό, "οι υποψήφιοι, πριν δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, είναι υποχρεωμένοι να περνούν από συνέντευξη, για να διαπιστωθεί το «εκκλησιαστικό τους φρόνημα». Πρέπει επίσης να έχουν συστατική επιστολή μητροπολίτη. Το νομοσχέδιο είχε προετοιμαστεί επί ΠΑΣΟΚ, όταν υπουργός Παιδείας ήταν ο Πέτρος Ευθυμίου. Αλλά το απέρριψε ο Σημίτης.
Πηγή: Ελευθεροτυπία.

Πρόκειται, σύμφωνα με κάποιους αρθρογράφους, για την αποπληρωμή γραμματίων της κυβέρνησης προς την ηγεσία της Εκκλησίας τα οποία τώρα καλείται να ξεπληρώσει. Οι αντιδράσεις προέρχονται από όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος. Στην Καθημερινή θα διαβάσεις επίσης σχετικά.

Αναρωτιέμαι τα πώς και τα γιατί οδήγησαν την ελληνική κοινωνία σε μια τέτοια συντηρητική στροφή. Να είναι οι χαλαρές αντιστάσεις στην παγκοσμιοποίηση οι οποίες οδηγούν στο ταμπούρωμα πίσω από παρόμοιες τακτικές συντήρησης; Να είναι ο φόβος του καινούριου; Η ανασφάλεια του αύριο, ο φθόνος για τον μορφωμένο κατέχοντα, τον πετυχημένο γείτονα; Την αστραφτερή περσόνα στη μεσημεριανή εκπομπή κραξίματος;

Και ναι, όλα συνδέονται μεταξύ τους. Δεν είναι τυχαίο ότι τα παιδιά μας στα σχολεία δεν κρίνουν τα κείμενα. Δεν μπορούν να συνθέσουν τις σκέψεις τους, να αναλύσουν όσα διαδραματίζονται στα μάτια τους. Το σύστημα που στήθηκε είναι προορισμένο να αποδεχόμαστε όσα μάς επιβάλλονται. Εξάλλου οι πνευματικοί άνθρωποι είναι πολύ απασχολημένοι με την πνευματικότητά τους για να δουν στα σοβαρά τα προβλήματα του κοινωνικού συνόλου.

Δεν ισχυρίζομαι ότι όλα αυτά συνέβησαν μέσα σε 19 μήνες. Διαισθάνομαι ότι πρόκειται για μια αργόσυρτη διαδικασία η οποία κατατρύπησε σταδιακά τα σωθικά μας. Και τώρα έρχεται το τελειωτικό κτύπημα...

Αντιδράστε! Εκπαίδευση, Εκπαίδευση, Εκπαίδευση!

2 σχόλια:

Oneiros είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Oneiros είπε...

Εγώ όμως δεν εκπλήσσομαι καθόλου Θοδωρή' δε χρειάζεται να διαβάζεις επιστημονική φαντασία (βοηθάει πολύ, όμως) για να καταλάβεις που πάει το πράγμα, όταν οι εκφάνσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής που αποτελούν εύκολους στόχους (γιατί δεν προστατεύονται από τους πολίτες) δέχονται συστηματικά επιθέσεις από τον (παγκόσμιο, ούνα φάτσα είναι όλοι, παρά τις διαφορές στα σύμβολα) φονταμενταλισμό. Στη χώρα μας, και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, είχαμε πάμπολλους οιωνούς γι' αυτή την οπισθοδρόμηση εδώ και χρόνια (παρεμβάσεις του κλήρου στην πολιτική ζωή της χώρας, σπασμένα πιάνα, fatwas και απαγορεύσεις έργων τέχνης, ιεροεξεταστικές διώξεις στα παιχνίδια ρόλων και το Internet και τραμπουκισμοί εναντίον επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους χώρους αυτούς).

Όλη αυτή η δυναμική που έχει δημιουργηθεί χρειάζεται καινούριους λειτουργούς, προσεκτικά indoctrinated ώστε να αποφύγουν τα λάθη τακτικής που εξέθεσαν τους προκατόχους τους' λογικό είναι λοιπόν να ιδρύονται μαντράσας δεξια κι αριστερά.