Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2005

Open Source Ανασκαφές;

googleearth
φωτ. αρχείου από θαμμένη ρωμαϊκή βίλα

Ιταλός προγραμματιστής ανακάλυψε σε δορυφορικές φωτογραφίες του προγράμματος Google Earth τα ερείπια μιας ρωμαϊκής βίλας που βρίσκονται θαμμένα σε μικρό βάθος λίγο έξω από το χωριό του.

Ο Λούκα Μόρι κοιτούσε σε δορυφορικές εικόνες και χάρτες το Σόρμπολο, λίγο έξω από την Πάρμα, όταν πρόσεξε έναν οβάλ σχηματισμό μήκους 500 περίπου μέτρων.

Δεν ήταν η ίδια η έπαυλη, αλλά η μαιανδροειδής κοίτη ενός αρχαίου ποταμού, η οποία ήταν αόρατη από το ύψος του εδάφους. Όπως εξηγεί το Nature.com, η αρχαία κοίτη ήταν ορατή από το δορυφόρο επειδή, παρόλο που είναι ξερή, παρουσιάζει διαφορές στα ποσοστά υγρασίας σε σχέση με το γύρω περιβάλλον.

Λίγο αργότερα, την προσοχή του Μόρι τράβηξαν οι «ορθογώνιες σκιές» που διακρίνονταν κοντά στην κοίτη. Αναλύοντας την εικόνα περαιτέρω, ο προγραμματιστής συμπέρανε ότι αυτό που έβλεπε ήταν το περίγραμμα του αιθρίου μιας θαμμένης έπαυλης.

Ο Μόρι επικοινώνησε με αρχαιολόγους στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάρμας και αλλού, και οι ειδικοί επιβεβαίωσαν την ανακάλυψή του. Αρχικά νόμιζαν ότι πρόκειται για βίλα από την Εποχή του Χαλκού, ωστόσο όταν επισκέφθηκαν το σημείο εντόπισαν κεραμικά θραύσματα, ένδειξη ότι πρόκειται για ρωμαϊκή κατασκευή.

Η ανακάλυψη, που περιγράφεται στο blog του Μόρι, Quelli Della Bassa, είναι πάντως δυνατόν να επιβεβαιωθεί μόνο με επιτόπου ανασκαφή, η οποία μπορεί να ξεκινήσει κατόπιν έγκρισης από τις τοπικές αρχές.


Αναδημοσίευση από το in.gr

Λες να βρω τον τάφο του Μ.Αλεξάνδρου κοντά στο σπίτι μου;

2 σχόλια:

Oneiros είπε...

Δες επίσης και μιά σχετική ιστορία για την ανακάλυψη της χαμένης πόλης της Ubar, με τη χρήση γεωπισκόπησης. Ακριβείς συντεταγμένες δεν υπάρχουν πουθενά στο web, αλλά πριν κάποιους μήνες που είχε πρωτοβγεί το Google, όταν είχα πολύ ελεύθερο χρόνο, έκανα λίγο ..σκάψιμο και την τοποθέτησα εδώ.

Oneiros είπε...

..διόρθωση: εδώ (είναι με τις ώρες του το Google Maps)