Σάββατο, Σεπτεμβρίου 24, 2005

Skype: Η τεχνολογία που κάνει άνω-κάτω τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών


Δωρεάν τηλεφωνήματα μέσω του Ίντερνετ... τώρα και στην Ελλάδα! Tην επανάσταση στις τηλεπικοινωνίες φέρνει το πρόγραμμα Skype, που επιτρέπει στους χρήστες του Διαδικτύου να τηλεφωνούν σε όλον τον κόσμο χωρίς χρήματα.

Δωρεάν τηλεφωνήματα μέσω Ίντερνετ και στην Ελλάδα
Απάντηση με νέες υπηρεσίες ετοιμάζουν οι παραδοσιακοί παίκτες
Επενδύσεις από OΤΕ - Ιντρακόμ
TΑ ΝΕΑ (24/9/2005)

6 σχόλια:

J95 είπε...

Εντάξει, είναι λίγο παλιά τα νέα (η κοπέλα μου πριν φύγει για MEcon πήρε λάπτοπ και το Skype αποδείχτηκε η Καρα-απόσβεση του Αιώνα όλο το χειμώνα), αλλά το QoS του είναι συνήθως αισχρό.

Νομίζω φταίει που ούτε οι ίδιοι δεν προέβλεψαν την επιτυχία τους (γύρω στα 150.000.000 χρήστες αυτή τη στιγμή, επίσης το χρησιμοποιούν ολόκληρες εταιρίες σχεδόν αποκλειστικά) με αποτέλεσμα οι εξυπηρετητές τους και οι τηλεφωνικές γραμμές που έχουν μισθώσει να μην επαρκούν.

Ένα από τα αρνητικά του Skype είναι ότι χρησιμοποιεί κλειστούς/πατενταρισμένους αλγόριθμους συμπίεσης σήματος και κλειστό/πατενταρισμένο πρωτόκολλο: πραγματικά κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς πληροφορία στέλνει το Skype και πού.

Νομίζω υπάρχουν αρκετά ανοιχτά/ελεύθερα alternatives αλλά δεν είναι με τπτ τόσο διαδεδομένα.

KiTaSuMbA είπε...

Το καλό τουλάχιστον στο Skype είναι πως πέρα από συμπίεση κάνει και encryption... Το κακό είναι πως επειδή το laptop μου δεν έχει dedicated dsp, αν ανοίξω 3-way συνομιλία, καρφώνει την CPU στο 100% και φυσικά «σπάει» εκνευριστικά.

Δεν το έχω χρησιμοποιήσει για τηλεφωνικές γραμμές, παρά μόνο για IP to IP ενδοδυκτιακές συνομιλίες και εκεί δεν παρουσιάζει προβλήματα.

Από τα F/OSS συστήματα, νομίζω δεν έχει κανένα την compression rate του Skype (feel free να με διαψεύσεις ευχάριστα)

J95 είπε...

Sorry, πριν μισή ώρα μου είπανε κάτι και θέλω να το επαληθεύσω.

Τα "Νέα" αυτό το πράγμα το παρουσίαζαν σαν συνταρακτικό νέο που συνέβη ας πούμε προχθές με τυμπανοκρουσίες; Πρωτοσέλιδος τίτλος κι έτσι;

Ανώνυμος είπε...

Τελικά είναι αστείο το Skype έχει πόσο, 2 χρόνια, εγώ το χρησιμοποιώ εδώ και 1 χρόνο. Πριν από καμμιά βδομάδα ήταν κύρια είδηση η αγορά του από το e-bay για 4 δισ. και τα έγκριτα ΝΕΑ το είχαν πρωτοσέλιδο το Σάββατο. Πρωτοπορία...

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας. Υπάρχει και το google talk για όσους διαθέτουν λογαριασμό gmail. Μετά από δοκιμές και με skype και με msn messenger, νομίζω οτι το google talk είναι μακράν καλύτερο με ταχύτητα που προσεγγίζει αυτήν της τηλεφωνικής συνδιάλεξης. Δοκιμάστε το ...

Ανώνυμος είπε...

pame oloi me 1000.....