Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2006

Η Κοιλάδα του Θανάτου

Αλλη μια εκπληκτική δουλειά του Σωτήρη Δανέζη, χθες, στην Εμπόλεμη ζώνη.

Αντιγράφω "λίγα λόγια" για το ντοκιμαντέρ:

Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στο μακρύ και δύσκολο ταξίδι των χιλιάδων, στην πλειοψηφία τους, Μεξικανών που περπατούν 80 χιλιόμετρα στην έρημο, με σκοπό να βρουν δουλειά στις Ηνωμένες Πολιτείες και να ζήσουν το αμερικανικό «όνειρο». Σχεδόν 4.000 άνθρωποι περνούν καθημερινά τα συρματοπλέγματα και βαδίζουν επί τρεις μέρες κάτω από ακραίες θερμοκρασίες και αντίξοοες συνθήκες για να φθάσουν στην κοντινότερη αμερικανική πόλη. Το συνεργείο της Εμπόλεμης Ζώνης, συνάντησε εκατοντάδες λαθρομετανάστες στο Αλτάρ και τη συνοριακή πόλη Σάσαμπε του Μεξικού και κατέγραψε συγκλονιστικές εικόνες από την προετοιμασία και βήμα-βήμα την διαδρομή που ακολουθούν.

Το ντοκιμαντέρ «Η Κοιλάδα του Θανάτου» φέρνει στο φως την επιχείρηση που έχει στηθεί από τους δουλέμπορους-μαφιόζους που αποκομίζουν χιλιάδες δολάρια προκειμένου να οδηγήσουν στους φτωχούς μεξικάνους μέσα από την έρημο. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν τα μυστικά μονοπάτια, αποκαλούνται «κογιότ». Ένας από αυτούς, αποκαλύπτει στο ντοκιμαντέρ του Mega τα μυστικά του κυκλώματος και το πως κατάφερε μέχρι σήμερα να ξεγελάσει την αμερικανική αστυνομία διασχίζοντας με μικρές ομάδες λαθρομεταναστών τα σύνορα επτά φορές.
Στη συνέχεια, ο Σωτήρης Δανέζης επιστρέφει στις ΗΠΑ όπου οι αρχές προσπαθούν με αστυνομικά μέτρα να περιορίσουν το φαινόμενο. Ένα από αυτά είναι η κατασκευή ενός ειδικού φράχτη κατά μήκος των αστικών περιοχών των συνόρων ο οποίος αναγκάζει τους επίδοξους λαθρομετανάστες να διασχίσουν την έρημο. Το αποτέλεσμα είναι η περιοχή κοντά στην Τουσόν της Αριζόνα να μετατραπεί, τα τελευταία επτά χρόνια, σε μια «Κοιλάδα Θανάτου» για περισσότερους από 2.000 ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους από την αφυδάτωση, την ηλίαση και την υποθερμία.
Όσοι επιζήσουν έρχονται αντιμέτωποι με τους αμερικανούς συνοριοφύλακες αλλά και ομάδες πολιτών που έρχονται από κάθε γωνιά των ΗΠΑ για να περιφρουρήσουν εθελοντικά τα σύνορα υποστηρίζοντας ότι η χώρα δέχεται εισβολή ακόμη και από τρομοκράτες της Αλ Κάιντα...
Στο ντοκιμαντέρ, παρουσιάζεται η δράση της πιο σημαντικής τέτοιας ομάδας με την ονομασία «Minute Men Project». Πρόκειται για δεκάδες πρώην στρατιωτικούς και αστυνομικούς, επιχειρηματίες και δικηγόρους, κυρίως συνταξιούχους που φυλούν σκοπιές και αναφέρουν στην αστυνομία κάθε κίνηση των λαθρομεταναστών που εντοπίζουν.
Τα μέλη της οργάνωσης δεν κρύβουν τα όπλα τους, υποστηρίζουν ότι είναι ευαισθητοποιημένοι πολίτες που αγαπούν την πατρίδα τους και δηλώνουν απροκάλυπτα την επιθυμία να αναπτυχθεί στρατός στην περιοχή και να υψωθεί ένα τείχος ανάμεσα στο Μεξικό και τις ΗΠΑ.
Την ώρα που οι «Minutemen» αποκαλύπτονται κάποιοι από αυτούς εντοπίζουν μια ομάδα λαθρομεταναστών και καλούν την αστυνομία που σπεύδει με ελικόπτερα για να τους συλλάβει μπροστά στο φακό της Εμπόλεμης Ζώνης.
Καθημερινά, οι αμερικανικές αρχές εντοπίζονται και απελαύνονται στο Μεξικό περισσότεροι από 800 λαθρομετανάστες. Στις ΗΠΑ, ζουν παράνομα σχεδόν 6.000.000 Μεξικανοί. Το 75% από αυτούς έχουν εισέλθει στη χώρα διασχίζοντας τα σύνορα.


Πηγές
LINKS:

http://www.time.com/time/covers/1101010611/
Η ιστοσελίδα του αφιερώματος του περιοδικού TIME με θέμα την παράνομη μετανάστευση στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

http://www.derechoshumanosaz.net/
Η ιστοσελίδα της οργάνωσης «Συνασπισμός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», που εδρεύει στο Τουσόν της Αριζόνα.

http://www.minutemanhq.com/
Η επίσημη ιστοσελίδα της οργάνωσης Minuteman Project.

http://www.azstarnet.com/sn/border/
Το αφιέρωμα της εφημερίδας Arizona Daily Star σχετικά με την κατάσταση και τις τρέχουσες εξελίξεις στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

http://www.csmonitor.com/2005/0322/p01s01-uspo.html
ʼρθρο της εφημερίδας Christian Science Monitor σχετικά με το κίνδυνο διείσδυσης μελών της Αλ Κάιντα μέσω των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού.

http://www.cbp.gov/
Η επίσημη ιστοσελίδα της Αμερικανικής Συνοριοφυλακής.


ΣΥΓΓΡΑΜΑΤΑ:

Martinez, Ruben. Crossing Over: A Mexican Family on the Migrant Trail. New York: Metropolitan Books, 2001.

Nevins, Joseph. Operation Gatekeeper: The Rise of the "Illegal Alien" and the Remaking of the U.S.-Mexico Boundary. New York: Routledge, 2001.

Perez, Ramon Tianguis. Diary of an Undocumented Immigrant. Houston: Arte Publico Press, 1991.

Suro, Roberto. Strangers Among Us: Latinos Lives in a Changing America.New York: Vintage Books, 1999.



Συνεντεύξεις
ΚΑΡΜΕΝ ΜΕΡΣΕΡ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ MINUTEMAN PROJECT
Γερμανίδα μετανάστρια εγκαταστάθηκε μόνιμα στις ΗΠΑ πριν από 30 χρόνια. Σήμερα αποτελεί ιδρυτικό στέλεχος οργάνωσης εθελοντών της οποίας αποστολή είναι να περιπολεί τα νότια σύνορα των ΗΠΑ προσπαθώντας να εμποδίσει την είσοδο λαθρομεταναστών στη χώρα.

ΚΑΘΡΙΝ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΖ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Ηγετικό στέλεχος του συνασπισμού για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Derechos Humanos που αγωνίζεται για την καλύτερη μεταχείριση των λαθρομεταναστών αλλά και καταγράφει κρούσματα φυλετικών διακρίσεων και θανάτων μεταξύ τους.

ΤΖΑΚ ΛΑΝΤ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΡΑΝΤΣΟΥ
Κτηνοτρόφος με ράντσο πάνω στα σύνορα, οι εκτάσεις του παραβιάζονται συχνά από λαθρομετανάστες που συχνά κόβουν τους φράκτες τους και καταστρέφουν το σύστημα παροχής νερού.

ΟΚΤΑΒΙΟ ΛΟΠΕΖ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ
Ο Οκτάβιο Λόπεζ αναζητεί μια καλύτερη ζωή. Δύο μέρες αφότου πέρασε παράνομα τα σύνορα, εντοπίστηκε από τα μέλη της οργάνωσης Minutemen και συνελήφθη από την συνοριακή αστυνομία. Περιμένοντας την απέλασή του μίλησε στον φακό της Εμπόλεμης Ζώνης.

ΚΟΓΙΟΤΕ ΚΟΓΙΟΤΕ
Ο νεαρός μεξικανός, που ζήτησε να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά του, έχει οδηγήσεις επτά φορές ομάδες λαθρομεταναστών μέσα από την έρημο στις ΗΠΑ.


Η Κοιλάδα του Θανάτου (συνέχεια)


Η μεγάλη ανατριχίλα:

-θέλετε δηλαδή να δείτε είτε το στρατό είτε κάποιο φράκτη;
Προτιμούμε τείχος. Μιλούν για φράκτη, αλλά ένα τείχος θα ήταν καλύτερο. Πρώτα πρέπει να το κλείσουμε και ύστερα αντιμετωπίζουμε ό,τι είναι ήδη μέσα. Να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες επιχειρήσεις.

ΚΑΡΜΕΝ ΜΕΡΣΕΡ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ MINUTEMAN PROJECT

- Η δουλειά ενός πογιέρο είναι να μαζεύει τα «κοτόπουλα », δηλαδή τους μετανάστες. Ψάχνει με άλλα λόγια να βρει ανθρώπους που θέλουν να περάσουν στις ΗΠΑ. Η δουλειά του κογιότε είναι να τους παει μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο, όπως του έχουν υποδείξει. Σου λένε θα είσαι εκεί την τάδε ώρα. Όταν φτάσεις παίρνεις τηλέφωνο κι έρχονται να τους πάρουν και να τους πάνε παραπέρα. Εσύ επιστρέφεις , φτάνεις στο σπίτι του αφεντικού , ο οποίος κάνει ένα τηλεφώνημα για να βεβαιωθεί ότι τα κοτόπουλα είναι πλέον σίγουρα πριν σου δώσει τα λεφτά σου. Ο οδηγός είναι το ίδιο με τον κογιότε. Είναι αυτός που ξέρει το δρόμο.

ΚΟΓΙΟΤΕ

1 σχόλιο:

Oneiros είπε...

Όντως εκπληκτική, ήθελα να γράψω κι εγώ χτές γι' αυτή την εκπομπή.
Με τα τείχη τους, οι αμερικάνοι έχουν κάνει τα σύνορα φλιπεράκι, που οδηγεί τους μεξικάνους που προσπαθούν να τα περάσουν στην θανατηφόρα έρημο.
Ο κυβερνήτης Ah'nold, που υποστηρίζει τους Minutemen, οπλισμένους κυρίως συνταξιούχους σε μη εντεταλμένη υπηρεσία φύλαξης συνόρων,
ξεχνάει ότι οι παράνομοι μεξικάνοι συνεισφέρουν το 30% του ΑΕΠ της πολιτείας του.

Η πόλη των νεκρών γυναικών και η έρημος του θανάτου: η πολιτική κληρονομιά του Bush πατρός προς το Μεξικό...