Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 06, 2007

Στο κλαμπ του Λονδίνου

Στο κλαμπ του Λονδίνου
«E» 6/9
Στο κλαμπ του Λονδίνου
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΡΗΣ

Πολιτική θύελλα αναμένεται να προκαλέσουν και οι νέες αποκαλύψεις που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το «Εθνος» και που φωτογραφίζουν ως κεντρικό πρωταγωνιστή και στην παράνομη διαδρομή του ομολόγου του ΤΣΠΕΑΘ την «παρέα του Λονδίνου» και πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο έτερο επίμαχο ομόλογο, αυτό του ΤΕΑΔΥ.

Το «Εθνος» αποκαλύπτει σήμερα ότι επιπλέον προμήθειες 1,150 εκατ. ευρώ μοιράστηκαν σε δυο μυστηριώδεις off shore εταιρείες και δυο φυσικά πρόσωπα.

Συγκεκριμένα, στην DRESDNER ΒΑΝΚ (SCHWEIZ) AG και τον λογαριασμό 0800401917 της ZEDITA INVESTMENTS LIMITED αλλά και της CROZANA INVESTMENTS LTD κατατέθηκε στις 19.03.2007 ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ στην ίδια τράπεζα, στις 24.07.2006, κατατέθηκαν 150.000 ευρώ στο όνομα Π.Δ. και στο όνομα Κ.Κ. (η εφημερίδα έχει στη διάθεσή της τα ονόματα, αλλά για ευνόητους λόγους δημοσιεύουμε μόνο τα αρχικά του κάθε ονόματος).

Οι πληροφορίες αυτές, μάλιστα, είναι σε γνώση των ελβετικών αρχών που πραγματοποιούν σχετική έρευνα και, πιθανόν, σε εγχώριους δικαστικούς κύκλους.

Το γεγονός ότι, μετά το ΤΕΑΔΥ, τόσο η - γαλάζια - «παρέα του Λονδίνου» όσο και τα ίδια γνωστά πρόσωπα και οι ίδιες επενδυτικές και χρηματιστηριακές εταιρείες βρίσκονται πίσω από την πορεία της μίζας και στο ομόλογο του ΤΣΠΕΑΘ καθιστά σαφές ότι συνολικότερα η σύλληψη του σκανδάλου των ομολόγων είχε κεντρικό σχεδιασμό και εκτελέστηκε από τα ίδια πρόσωπα.

Πολιτικοί κύκλοι επέμεναν και χθες ότι με τις αποκαλύψεις του «Εθνους» ενισχύεται ακόμα περισσότερο η - βέβαιη - πεποίθηση πως πίσω από τον σχεδιασμό του σκανδάλου υπήρξε πολιτικό κέντρο, στο οποίο συμμετείχαν τόσο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσο και το υπουργείο Απασχόλησης, ενώ είναι αδύνατον να μη γνώριζε ο πρωθυπουργός.

Αντιδράσεις
Εν τω μεταξύ θύελλα προκάλεσε το χθεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Εθνους» για τη διαδρομή των προμηθειών που δόθηκαν κατά την αγορά του δομημένου ομόλογου αξίας 130 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συντάξεως Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών Θεσσαλονίκης (ΤΣΠΕΑΘ).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το συνολικό ποσό που κατατέθηκε σε επτά τραπεζικούς λογαριασμούς ανήλθε σε 3.987.000 ευρώ και πρόκειται ουσιαστικά για τις μίζες που έλαβαν όσοι μεσολάβησαν προκειμένου να αγοραστεί το ομόλογο από τη χρηματιστηριακή εταιρεία «Τρωύλος».

Τα αδιάσειστα στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα το «Εθνος» δείχνουν ότι πέντε καταθέσεις συνολικού ύψους 827.000 ευρώ έγιναν σε τρεις λογαριασμούς υψηλόβαθμου παράγοντα του ΤΣΠΕΑΘ, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αγορά του ομολόγου και μάλιστα σε τιμή υψηλότερη κατά 24 μέχρι 33 εκατ. ευρώ. Επίσης υπάρχει και μία κατάθεση 60.000 ευρώ, για την οποία δεν έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής η τράπεζα και ο κάτοχος του λογαριασμού.

Οι τρεις λογαριασμοί του στελέχους του ΤΣΠΕΑΘ βρίσκονται σε ισάριθμες τράπεζες στον Πειραιά, το Λονδίνο και τη Γενεύη. Η πρώτη κατάθεση έγινε στις 20 Ιουλίου 2006 και η τελευταία στις 2 Αυγούστου 2006.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΤΣΠΕΑΘ αγόρασε το ομόλογο στις 10 Ιουλίου 2006. Οι προσωπικοί λογαριασμοί του υψηλόβαθμου παράγοντα του Ταμείου των δημοσιογράφων είναι στις τράπεζες Vontobel, Midland και HSBC.

Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με πηγές, βρίσκονται στα χέρια του κ. Γ. Ζορμπά. Στη διάθεση του κ. Ζορμπά βρίσκονται στοιχεία τα οποία δείχνουν και μίζα 3.100.000 ευρώ, τα οποία και κατατέθηκαν σε λογαριασμό της DRESDNER ΒΑΝΚ (SCHWEIZ) AG. Ο επικεφαλής της αρμόδιας αρχής αναζητά τον ή τους κατόχους αυτού του λογαριασμού.

Δ. ΚΑΠΡΑΝΟΣ
Νόμιμες οι συναλλαγές μου

Ο πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ, κ. Δημήτρης Καπράνος, έκανε χθες την ακόλουθη δήλωση:

«Ολα όσα εντέχνως αιωρούνται περί τυχόν εμπλοκής μου σε υπόθεση προμηθειών δεν με αφορούν και δεν με αγγίζουν. Ολες μου οι οικονομικές πράξεις και συναλλαγές είναι νόμιμες και διαφανείς.

Τριάντα πέντε χρόνια γόνιμης και χωρίς σκιές παρουσίας μου στον χώρο, αλλά και η οικογενειακή παράδοση και περιουσία είναι ντροπή να γίνονται αντικείμενο φτηνής προπαγάνδας.

Επαναλαμβάνω ότι ουδέποτε κλήθηκα να παρουσιαστώ σε οποιαδήποτε Αρχή. Ισως γιατί αυτό ευνοεί τη ροή της λάσπης στον ανεμιστήρα.

Υπενθυμίζω επίσης ότι το ομόλογο του ΤΣΠΕΑΘ έχει πωληθεί με κέρδος, ύστερα από απαίτηση των εκπροσώπων των ασφαλισμένων. Δεν με αφορά, συνεπώς, και δεν μετέχω σε οποιονδήποτε πόλεμο λάσπης και δεν θα εμπλακώ σε προεκλογικά παιχνίδια και σενάρια».

Δ. ΤΡΙΜΗΣ
Εκθέτουν οι αποκαλύψεις

«Εκθέτουν όλους όσους επιχειρούν συστηματικά τους τελευταίους μήνες να συγκαλύψουν το σκάνδαλο της αγοράς του κρυφού ομολόγου των 130 εκατ. ευρώ του ΤΣΠΕΑΘ, οι σημερινές συγκεκριμένες και αδιάψευστες αποκαλύψεις της εφημερίδας «Εθνος»», υποστηρίζει με χθεσινές του δηλώσεις ο Δημ. Τρίμης, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

Επίσης σημειώνει ότι η κυβέρνηση και ειδικά το επιτελείο του κ. Αλογοσκούφη, η ηγεσία του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι λεγόμενοι από τον ίδιο τον κ. Αλογοσκούφη «άπληστοι χρηματιστές» και οι «ανίδεες διοικήσεις» των ασφαλιστικών ταμείων δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να αποφύγουν τις προφανείς ποινικές, πολιτικές και ηθικές τους ευθύνες.

Προσθέτει πως η ΕΣΗΕΑ από την πρώτη στιγμή γνωρίζει ότι πρόκειται για σκάνδαλο μείζονος πολιτικής σημασίας και είχε ζητήσει την παραίτηση του διορισμένου από την κυβέρνηση προέδρου του ΤΣΠΕΑΘ κ. Καπράνου.

«Η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων πρέπει να σταματήσει, οι πολιτικές που διαλύουν το ασφαλιστικό σύστημα, και το όποιο κράτος πρόνοιας έχει απομείνει, πρέπει να καταψηφιστούν στις επικείμενες εθνικές εκλογές και αυτοί που ενθυλάκωσαν μίζες από τα χρήματα των ασφαλισμένων πρέπει επιτέλους να τιμωρηθούν», καταλήγει ο κ. Τρίμης.

ΝΕΕΣ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξαναστοχεύουν τον Γ. Ζορμπά

Και νέες υπόγειες επιθέσεις κατά του κ. Ζορμπά (!) ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, σαφέστατα ενοχλημένη από τις αποκαλύψεις του «Εθνους» για το σκάνδαλο των ομολόγων!

Ενας από τους λόγους, άλλωστε, και μάλλον ο κύριος, που το Μέγαρο Μαξίμου μετά την αποκάλυψη του πορίσματος του ΤΕΑΔΥ επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του κ. Ζορμπά, ήταν να μην προχωρήσει ο πρόεδρος της Αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, και να πτοηθεί ο πρώην εισαγγελέας ώστε να μην καταθέσει το πόρισμα για το σκάνδαλο του ομολόγου στο ΤΣΠΕΑΘ.

Ενα σκάνδαλο, στο οποίο, όπως αποκαλύπτει το «Εθνος» και όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία, οι μίζες είχαν συγκεκριμένους αποδέκτες, «γαλάζια παιδιά» που βρίσκονταν και βρίσκονται πολύ κοντά στην κυβέρνηση.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
Στροφή 180 μοιρών από τον Σανιδά

«Οπισθοχώρησε» η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις του «Εθνους» σχετικά με τις μίζες που δόθηκαν για την αγορά του ομολόγου των 130 εκατ. ευρώ από το ΤΣΠΕΑΘ και δεν πήρε θέση χθες -όπως αναμενόταν και όπως είχε ευρέως διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες- σχετικά με τη διαμάχη μεταξύ των κ. Γ. Ζορμπά και Γ. Κολιοκώστα.

Ετσι, ύστερα από... μία στροφή 180 μοιρών, γνωστοποιήθηκε χθες από κύκλους της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ότι αναβλήθηκε η ενημέρωση από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά σχετικά με απόψεις του για το ζήτημα των κ. Ζορμπά και Κολιοκώστα, «για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία λόγω των ημερών», ομολογώντας ότι υπάρχει πολιτικό θέμα.

Οπως εκτιμούσαν νομικοί και εισαγγελικοί κύκλοι, με την κίνηση αυτή ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς απέφυγε να εκτεθεί σε ένα, εν πολλοίς, πολιτικό ζήτημα, παραδεχόμενος εμμέσως ότι είναι τέτοιο, και να ταχθεί με το «σύννομο» των ενεργειών ή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών κ. Γ. Κολιοκώστα ή του προέδρου της Αρχής για την καταπολέμηση μαύρου χρήματος κ. Γ. Ζορμπά.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, στην περίπτωση που η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έπαιρνε θέση ότι καλώς έπραξε ο κ. Κολιοκώστας (που έστειλε πίσω στον κ. Ζορμπά το πόρισμά του ως μη σύννομο με το αιτιολογικό ότι δεν έφερε και τις υπογραφές και των άλλων μελών της Αρχής), τότε θα «θαβόταν» και επισήμως στο παρά πέντε των εκλογών το πολύ ενοχλητικό για την κυβέρνηση πόρισμα του κ. Ζορμπά.

Παράλληλα, θα μαρτυρούσε τη σχέση συγκοινωνούντων δοχείων της εισαγγελικής ηγεσίας του Ανώτατου Δικαστηρίου με την κυβέρνηση.

Μεγάλη μερίδα, πάντως, νομικών και πολιτικών κύκλων συνηγορεί στην άποψη ότι όλες αυτές οι ενέργειες (επιστροφή του πορίσματος Ζορμπά που σαν «καυτή» πατάτα πηγαίνει από το ένα χέρι στο άλλο) καθυστέρησαν τη διαδικασία για την απόδοση ευθυνών (και πολιτικών) πριν από τις εκλογές.

1 σχόλιο:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Γιατι δεν βγαζουν στον αερα τα ονοματα;;;