Παρασκευή, Ιουλίου 29, 2005

Η Δύση και η πίστη της!

Το θέμα (ξανα)άνοιξε από τον Νίκο Δήμου (Φεστιβάλ δεισιδαιμονίας) από τους Roosters, με αφορμή το δικό τους ποστ επανέρχεται και το ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ (... τις πίστεις μας) ενώ παρέμβαση-σχόλιο έκανε και ο NickTheCreek (Αριθμομαγειρέματα), ο mindstripper (Ποστ ανορθολογισμού (και δεισιδαιμονίας)), το ΣΠΙΤΑΚΙ.
Στην όλη συζήτηση και κυρίως στα σχόλια κάτω από αυτά τα ποστ επιχειρείται μια μονόπλευρη περιγραφή των Ελλήνων ως θρησκόληπτων, με έντονα μεταφυσικά «πιστεύω» τη στιγμή που το φαινόμενο έχει εξαπλωθεί (ή πιο σωστά, αναζωπυρωθεί) σε ολόκληρο το Δυτικό κόσμο όπως σωστά αναφέρεται στο ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ. Κι αυτό, φυσικά, δεν είναι άσχετο με τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις…

Πραγματικά απορώ γιατί ορισμένα σχόλια επικεντρώνονται στη δεισιδαιμονία των Ελλήνων χωρίς να αναφέρουν ότι, για παράδειγμα:
  • Το 17% των Αμερικανών πιστεύει ότι πριν πεθάνουν θα έχει έρθει το «τέλος του κόσμου» και το 59% ότι στο κοντινό μέλλον θα επαληθευτούν οι προφητείες για το τέλος του κόσμου που συναντάμε στην "Αποκάλυψη" (δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του περιοδικού "Time" και του CNN).
  • Το 2000, όλοι οι υποψήφιοι για την προεδρία, με την εξαίρεση του Τζόζεφ Λίμπερμαν, έπρεπε να διακηρύξουν την πίστη τους στον Ιησού Χριστό.
  • Τις ρήσεις διαφόρων Αμερικανών παραγόντων για τις θρησκευτικές τάσεις του αμερικανού Προέδρου. Ορισμένες από αυτές:
    o “Ένα από τα ισχυρότερα κίνητρα για την υποψηφιότητά του ήταν οι διδαχές της Βίβλου. Αισθάνεται ότι ο Θεός του μιλά” (Τόνι Έβανς, ευαγγελιστής, από τους “γκουρού” του προέδρου Μπους).
    o “Για να καταλάβει κανείς το κλίμα στον Λευκό Οίκο του Μπους, πρέπει να κατανοήσει την κυριαρχούσα θρησκευτική πίστη, τον σύγχρονο ευαγγελισμό” (Ντέιβιντ Φράρ, Εβραίος, συντάκτης των προεδρικών ομιλιών).
    o “Ο... Παντοδύναμος τοποθέτησε τον Μπους στην προεδρία και τον χρησιμοποιεί σαν σταυροφόρο “για να προωθήσει μια βιβλική άποψη για τον κόσμο” (Τομ Ντίλεϊ, βουλευτής).


    Ενώ για το ίδιο θέμα ο Σάμιουελ Χάντινγκτον είχε πει οτι: «Μία σειρά δημοσκοπήσεων μέτρησε την έκταση της θρησκευτικής πίστης σε δεκαεπτά χώρες, που τις βαθμολόγησε με ένα δείκτη θρησκευτικότητας: οι ΗΠΑ ήρθαν πρώτες με διαφορά, με βαθμό 1,7, έναντι 4,1 για την Ιρλανδία, 5,2 για τη Πολωνία, 5,9 για την Ιταλία, 11,6 για τη Βρετανία και μετά χώρισαν τη Γερμανία σε δυτική και ανατολική, με την πρώτη να βαθμολογείται με 12,1 και την ανατολική να έρχεται τελευταία με 16,3» προσθέτοντας ότι «Είναι φανερό πως ζούμε συνολικά μία επιστροφή της θρησκείας.»




    Σχετικά άρθρα, πόστ και έρευνες (ο κατάλογος θα εμπλουτίζεται σταδιακά):

    "Το Τέλος του Κόσμου πλησιάζει", λένε οι Αμερικανοί
    Η διπλή Δύση / των 'Αντονι Γκίντενς και Σάμιουελ Χάντινγκτον
    Η έκταση της θρησκευτικής πίστης σε δεκαεπτά χώρες
    Χωρισμένοι από τον πολιτισμό / του Πίτερ Σνάιντερ
    Η λογική των ψηφοφόρων στην επανεκλογή Μπούς...
    Η εμφάνιση ενός νέου μεσσιανισμού

3 σχόλια:

Thrass είπε...

"Το 2000, όλοι οι υποψήφιοι για την προεδρία, με την εξαίρεση του Τζόζεφ Λίμπερμαν, έπρεπε να διακηρύξουν την πίστη τους στον Ιησού Χριστό."

Επομένως δεν "έπρεπε", έτσι δεν είναι? H ανεξιθρησκεία των Aμερικανών προστατεύεται από το Σύνταγμά τους.

Ανώνυμος είπε...

βασικα ο λιμπερμαν τυχαινει να ειναι εβραιος

talos είπε...

κωστή η χάρη του laHaye έφτασε και στην Ελλάδα, μέσω των εκδόσεων Λιβάνη παρακαλώ. O LaHaye συνεργάζεται με διάφορους για να του γράφουν τα βιβλία (κάτι σαν φραντσάιζινγκ συγγραφής). Πρόκειται για επικίνδυνο τσαρλατάνο με τεράστια πολιτική επιρροή. Δες και μια ενδιαφέρουσα ανάλυση (και συσχέτιση) του φαινομένου...

thrass: Η ανεξηθρησκία είναι κατοχυρωμένη, αλλά ένας δεδηλωμένος άθεος έχει μικρότερες πιθανότητες να εκλεγεί σε ανώτατο αξίωμα στις ΗΠΑ από ότι ένας (κυριλέ) μουσουλμάνος. Το "πρέπει" πάει στην εκλεξιμότητα...