Τρίτη, Οκτωβρίου 25, 2005

1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Η Ένωση φοιτητών και αποφοίτων Α. Μακεδονίας και Θράκης του Προγράμματος Σπουδών «Ελληνικός Πολιτισμός» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το ΕΑΠ, διοργανώνει στις 17-20 Νοεμβρίου 2005 στο Σουφλί Διεθνές Συνέδριο για τον Ελληνικό Πολιτισμό, με θέμα «Η πανήγυρις: μια διαχρονική ματιά στον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό της ρόλο».
Το Συνέδριο, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ένωσης για τη δημιουργία του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού Α. Μακεδονίας και Θράκης στο Σουφλί, εγκαινιάζει μια σειρά επιστημονικών συναντήσεων, με πρωτότυπα θέματα ελληνικού ή και διεθνούς ενδιαφέροντος, μεγάλου χρονικού και γεωγραφικού ορίζοντα, τα οποία επιδέχονται πολλαπλές διεπιστημονικές προσεγγίσεις. Το θέμα του Συνεδρίου αναφέρεται διαχρονικά στον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό ρόλο του θεσμού της πανηγύρεως, η οποία πρωτοεμφανίζεται στη Νεολιθική Εποχή και, αλλάζοντας μορφή, κοινωνική λειτουργία και περιεχόμενο σε συνάρτηση με τις ιστορικές συνθήκες, συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα καλύψουν μεγάλες περιόδους της ελληνικής και της παγκόσμιας ιστορίας, εστιάζοντας στις παραδόσεις γεωγραφικά και ιστορικά καθορισμένων πολιτισμών, όπως του προϊστορικού και του κλασικού κόσμου της Μεσογείου, του Βυζαντίου και της μεσαιωνικής Δύσης, των Βαλκανίων και του μεταβυζαντινού και νεώτερου ελληνισμού. Στο Συνέδριο θα συγκεντρωθεί σημαντικός αριθμός επιστημονικών εργασιών, η έκδοση των οποίων θα αποτελέσει πολύτιμο πληροφοριακό υλικό και ερέθισμα για περαιτέρω μελέτη.
Την ίδια χρονική περίοδο με το Συνέδριο πραγματοποιείται στο Σουφλί η ετήσια γιορτή του τσίπουρου υπό την αιγίδα του οικείου Δήμου, συνταιριάζοντας τη θεωρητική προσέγγιση του πανηγυριού με την απτή εμπειρία της συμμετοχής σε ένα θρακιώτικο πανηγύρι.
Για διευκρινίσεις και πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία του Συνεδρίου:
Στέλλα Μερτζανάκη τηλ. 2310 415 818, 6978 942 003

Πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση θα βρείτε στις ιστοσελίδες του «Εκαταίου» http://www.ekataios.gr/panegyris/

1). Επιτροπές Συνεδρίου
http://www.ekataios.gr/panegyris/epitropes.php


2). Πρόγραμμα Συνεδρίου
http://www.ekataios.gr/panegyris/programma.php


3). Συμμετοχή στο Συνέδριο
http://www.ekataios.gr/panegyris/symmetoxi.php


4). Αίτηση Συμμετοχής στο Συνέδριο
http://www.ekataios.gr/panegyris/aitisi.doc


5). Μέσα μαζικής μεταφοράς και διαμονή
http://www.ekataios.gr/panegyris/diamoni.php


6). Ανακοίνωση προς τους φοιτητές
http://www.ekataios.gr/panegyris/anakoinosi.php


7). Παράλληλες εκδηλώσεις: Έκθεση ζωγραφικής και Έκθεση βιβλίου
http://www.ekataios.gr/panegyris/ekthesi.php




1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ: μια διαχρονική ματιά στον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό της ρόλο
ΣΟΥΦΛΙ, 17-20 Νοεμβρίου 2005
Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Σουφλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: