Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2005

Η «οικονομία της αγοράς», τα ασυμβίβαστα και το χτένι

Η «οικονομία της αγοράς» (διάβαζε: καπιταλισμός) έχει πολύ ωραία θέματα να επιλύσει αυτήν την εποχή…

Όπως για παράδειγμα, τι θα κάνει με το «Στοίχημα»!!!

Ο ΟΠΑΠ (μια εταιρεία που ανήκει στην «οικονομία της αγοράς» και είναι στο Χρηματιστήριο) πρέπει να αυξήσει τα κέρδη της!!! (των μετόχων της δηλαδή και των επενδυτών της)

Διότι αυτή είναι η πεμπτουσία της «οικονομίας της αγοράς»!!!

Σωστά;
Σωστά!!!

Ο τρόπος για να επέλθει αυτή η αύξηση κερδών είναι να ενταχθούν οι αγώνες του Ελληνικού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στο παιχνίδι «Πάμε Στοίχημα» (ένα τζογαδόρικο παιχνίδι που φυσικά επιτρέπεται στην «οικονομία της αγοράς») πράγμα που εδώ και χρόνια ισχύει σε όλες τις χώρες της «οικονομίας της αγοράς».

(Εχουν σκεφτεί κι άλλους τρόπους -«ζωντανό» στοίχημα, στοιχηματισμός για πρόβλεψη υπέρβασης συγκεκριμένων αριθμών-ορίων, στοιχήματα σε μη αθλητικά γεγονότα κ.ά.- αλλά αυτοί δεν είναι της παρούσης να τους συζητήσουμε. Θα τα πούμε ΟΛΑ σε άλλα ποστ! Ιδιαίτερα αυτό για στοιχήματα σε μη αθλητικά γεγονότα –π.χ. ποιος είναι ο επόμενος υφυπουργός που θα παραιτηθεί, πόσα σαρδάμ-αμερικανιές θα πει ο Γιωργάκης, ποιόν θα ξεβρακώσει ο Μάκης την άλλη Πέμπτη κλπ)

Όλα καλά μέχρι εδώ;
Όλα καλά!

Ο βασικός Προμηθευτής του ΟΠΑΠ είναι η Intralot (επίσης μια εταιρεία που ανήκει στην «οικονομία της αγοράς» και θυγατρική της Intracom) η οποία όμως ανήκει σε έναν επιχειρηματία του είναι ιδιοκτήτης μιας ομάδας. Του Ολυμπιακού συγκεκριμένα που όπως όλες οι ομάδες στην «οικονομία της αγοράς» είναι μια ιδιωτική εταιρεία!).

Λεπτομέρεια (μάλλον ασήμαντη): ο ίδιος επιχειρηματίας έχει χαρακτηριστεί από τον Ηγέτη της Φιλελεύθερης Παράταξης (αυτής δηλαδή που πιστεύει στην «οικονομία της αγοράς») και Πρωθυπουργό της χώρας ως διαπλεκόμενος και «νταβατζής»!

Και αυτό είναι ασυμβίβαστο (όχι το ότι τον έχουν χαρακτηρίσει «νταβατζή», το άλλο, το ότι έχει τον Ολυμπιακό).

Ο ίδιος βέβαια ο επιχειρηματίας δεν αντιλαμβάνεται κανένα ασυμβίβαστο (διότι ανήκει στην «οικονομία της αγοράς» όπου δεν υπάρχει κανένα ασυμβίβαστο μπροστά στο κέρδος) και αν το αντιλαμβανόταν ποίος ο λόγος να διεκδικεί και να έχει μέσω της Intralot τον έλεγχο του τζόγου στην Ελλάδα; Σας ερωτώ!

Εκτός όμως από αυτό το καρα-ασυμβίβαστο υπάρχουν και άλλα ασυμβίβαστα (συμμετοχή εν ενεργεία διαιτητών στα διοικητικά συμβούλια ομάδων κ.ά.). Λέμε τώρα, διότι στην «οικονομία της αγοράς» (διάβαζε «μπάτε σκύλοι αλέστε») ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ υπάρχουν ασυμβίβαστα!

Λεπτομέρεια (μάλλον ασήμαντη επίσης): Το ότι ΟΛΗ η Ελλάδα παίζει «παράνομα» στοίχημα με ΟΛΕΣ τις ομάδες του ελληνικού Πρωταθλήματος σε ξένα στοιχηματζίδικα μπορεί να είναι παράνομο αλλά δεν είναι ασυμβίβαστο με την πραγματικότητα. ΕΙΝΑΙ όμως ασυμβίβαστο με τους επιχειρηματίες της «οικονομίας της αγοράς» -και συγκεκριμένα της Intralot- διότι έχουν διαφυγόντα κέρδη –και το κράτος διαφυγόντες φόρους! Κάτι παρόμοιο δηλαδή που συμβαίνει με τα ναρκωτικά (βρε! Κάτι συνειρμοί που μου έρχονται καμιά φορά!).

Οι επενδυτές πιέζουν… (για να τα κονομήσουν)
Οι μέτοχοι πιέζουν… (επίσης)
Ο ΟΠΑΠ πιέζει… (για να ικανοποιήσει τους πρώτους)
Η Intralot πιέζει… (για να ικανοποιήσει την πάρτι της)
Η κυβέρνηση πιέζει…(για να μαζέψει φόρους)
Η «οικονομία της αγοράς» πιέζει… (τους πάντες!)

Το πόσο πολύ πιέζουν φαίνεται από τις αναταράξεις της μετοχής του ΟΠΑΠ:

Η διαφαινόμενη αναβολή στην εισαγωγή των ελληνικών ποδοσφαιρικών αγώνων έχει προκαλέσει ήδη έντονες αναταράξεις στη μετοχή του ΟΠΑΠ, εντείνοντας τις ανησυχίες για αρνητικές επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της χρηματιστηριακής αγοράς. Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, που ελέγχουν περίπου το 45% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ, εκλαμβάνουν την καθυστέρηση της εισαγωγής των ελληνικών ομάδων ως ασυνέπεια μεταξύ λόγων και έργων εκ μέρους της κυβέρνησης και σφυροκοπούν αδιάκοπα τη μετοχή του. Στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή του Οργανισμού σημειώνει απώλειες άνω του 10%, έχοντας «προσγειωθεί» κάτω από την τιμή στην οποία τον Ιούλιο το Δημόσιο διέθεσε το 16,4% (24,14 ευρώ), εισπράττοντας το ιλιγγιώδες ποσό των 1,266 δισ. ευρώ.

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
27/10/05)

Ακρη όμως δεν βγάζουν!

Μιλώντας χθες σε θεσμικούς επενδυτές, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Βασίλης Νειάδας άφησε να εννοηθεί ότι η υλοποίηση της κυβερνητικής απόφασης για τη σταδιακή εισαγωγή των ποδοσφαιρικών αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος στο Στοίχημα θα καθυστερήσει κι άλλο (άγνωστο για πόσο), λόγω των νομικών δυσκολιών να αντιμετωπιστούν τα πολλών ειδών -όπως είπε- ασυμβίβαστα (Intralot - Ολυμπιακός, συμμετοχή εν ενεργεία διαιτητών στα διοικητικά συμβούλια ομάδων κ.ά.). Κάλεσε δε την κυβέρνηση να εγκρίνει άμεσα τον σχετικό κανονισμό, που έχει υποβληθεί από τις 5 Αυγούστου, μόνο σε ό,τι αφορά το κομμάτι της εισαγωγής των νέων δυνατοτήτων στοιχηματισμού («ζωντανό» στοίχημα, στοιχηματισμός για πρόβλεψη υπέρβασης συγκεκριμένων αριθμών-ορίων, στοιχήματα σε μη αθλητικά γεγονότα κ.ά.), ώστε η εμπλοκή με τη σύγκρουση συμφερόντων στο ποδόσφαιρο να μην καθυστερήσει κι άλλο τα υπόλοιπα σχέδια του Οργανισμού για το Στοίχημα.Πηγές προσκείμενες στον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη τόνιζαν πάντως χθες ότι είναι θέμα του ΟΠΑΠ να προχωρήσει στην κατάρτιση του σχετικού κανονισμού, ο οποίος θα προβλέπει την τήρηση όλων των ασυμβίβαστων, ενώ σε ό,τι αφορά το αίτημα για την εισαγωγή των υπόλοιπων παιχνιδιών -πλην των ελληνικών ομάδων- τόνιζαν ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανάψει το πράσινο φως πολύ σύντομα. Κορυφαίο στέλεχος του ΟΠΑΠ εκτιμούσε ότι μέσα στο επόμενο δεκάημερο θα υπάρξει θετική εξέλιξη στο θέμα αυτό, δήλωνε όμως άγνοια για το πόσο κοντά ή μακριά είναι η εισαγωγή των ελληνικών ομάδων.

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
27/10/05)



Μπλόκαρε η «οικονομία της αγοράς»!

Κι όταν μπλοκάρει η «οικονομία της αγοράς» τι κάνει;

Προστρέχει στους δημοκρατικούς θεσμούς. Π.χ. στη Βουλή!

Όταν δηλαδή τα λαμόγια δεν μπορούν να καλύψουν τις πομπές τους ή δεν μπορούν να ξεμπλέξουν τα μπούτια τους, ανακαλύπτουν ότι εδώ υπάρχουν και κάποιοι θεσμοί που μπορούν να τους απαλλάξουν από τις πολιτικές ή ποινικές τους ευθύνες!

(Είπαμε, οι ξένοι επενδυτές πιέζουν: «Να πάτε ρε καριόλια στο κωλοκοινοβούλιό σας και να κόψετε το λαιμό σας να το ψηφίσετε» φέρεται να έχουν πει στην κόσμια γλώσσα της «οικονομίας της αγοράς»)

Όπως θα κόψουμε το λαιμό μας να βρούμε άλλα 2 δις. δολάρια για το «φέσι» της αγοράς των F-16. Βλέπετε η «οικονομία της αγοράς» των ΗΠΑ δεν αστειεύεται όπως οι δημοκρατικού φρονήματος ξένοι επενδυτές του ΟΠΑΠ!

Αλλά συγνώμη, ρε αδέλφια, άμα η «οικονομία της αγοράς» δεν λειτουργεί σωστά ούτε καν στην Μπανανία της Ελλάδας, πως σκατά λειτουργεί σε όλο τον κόσμο;

Αν πάλι δεν λειτουργεί λόγω του ότι ακριβώς είμαστε Μπανανία μήπως πρόκειται να μας βομβαρδίσουν συντόμως οι Δυνάμεις της «οικονομίας της αγοράς» μπας και βάλουμε μυαλό;

Νομίζω ότι ΕΔΩ δεν υπάρχει ασυμβίβαστο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: