Κυριακή, Οκτωβρίου 23, 2005

Aπόφαση καταπέλτης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Την περασμένη Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2005 εξεδόθη μια απόφαση καταπέλτης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου
( ΕΔΑΔ) εις βάρος της ελληνικής Κυβέρνησης.
Η απόφαση αυτή αφορά στην επίθεση που έλαβε χώρα στην Φλώρινα, τον Σεπτέμβριο του 1995, εναντίον των γραφείων του Ουράνιου Τόξου, νομίμου πολιτικού κόμματος της Ελλάδας, καθώς και των βαρβαροτήτων εις βάρος των στελεχών της εκεί εθνικά μακεδονικής Μειονότητας.
Το πογκρόμ αυτό ήταν προετοιμασμένο, κυρίως από την εκκλησία, έλαβε δε χώρα επί παρουσία και με την ανοχή των λοιπών επισήμων της Φλώρινας.
Η Ελλάδα καταδικάσθηκε να καταβάλει αποζημίωση 35.245 Ευρω στο Ουράνιο Τόξο, ποσό που αφορά σχεδόν αποκλειστικά στις ηθικές ζημιές που προκάλεσε η επίθεση αυτή στους εθνικά Μακεδόνες της Φλώρινας.
Το πολιτικό περιεχόμενο της καταδίκης είναι ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποστέλλει ένα μήνυμα προς την Ελλάδα, σηματοδοτώντας το γεγονός ότι έχει περάσει πια η περίοδος κατά την οποία η Ευρώπη θα παραμένει παθητικός θεατής των διώξεων εναντίον των Μειονοτήτων στα Βαλκάνια, γεγονός το οποίο απεδείχθη πρόσφατα με τις εξελίξεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
Η εκκλησία της Φλώρινας, ως κύριος ηθικός αυτουργός και υποκινητής των βαρβαροτήτων, ιδιαίτερα δε ο επικεφαλής αυτής Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη την τύχη που επεφύλαξε η Ευρώπη μέχρι σήμερα στους Μιλόσεβιτς & Σια.
Τόσο η εκκλησία όσο και οι συνεργάτες της θα πρέπει να ευχαριστούν τον θεό ότι δεν σκοτώθηκε κανείς από τους ηγέτες ή τα στελέχη του Ουράνιου Τόξου.

Δρ Γεώργιος Νακρατζάς
Πολιτικός Σύμβουλος της EFA σε θέματα Μειονοτήτων στην Ελλάδα & στα Βαλκάνια.

* Η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία είναι πολιτικό κόμμα που αντιπροσωπεύει τις Μειονότητες όλων των μελών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί μαζί με τους Πράσινους την τέταρτη κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ


Μέλος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας –
Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα (EFA – EPP)
Μέλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης των Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN)
Στ. Δραγούμη 11 Τ.Κ. 53100 Τ.Θ. 51 τηλ/fax οο30 23850 46548
www.florina.gr E-mail rainbow@florina.org



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Φλώρινα/Lerin, 21.10.2005



Σε μια ιστορική απόφασή του, το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο και μετά από προσφυγή των μελών της Πολιτικής Γραμματείας της Ευρωπαικής Ελεύθερης Συμμαχίας-Ουράνιο Τόξο Παύλου Βοσκόπουλου και Πέτρου Βασιλειάδη, καταδίκασε χθες ομόφωνα την Ελλάδα για παραβίαση των άρθρων 6 (δικαίωμα σε δίκαιη ακροαματική διαδικασία) και 11 (δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι) της Ευρωπαικής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Βάσει της ετυμηγορίας, το ελληνικό κράτος καλείται να καταβάλλει στους ενάγοντες ποσά 30.000 ευρώ ως ηθική και 2.000 ευρώ ως υλική αποζημίωση, καθώς και 3.245 ευρώ που αντιστοιχούν σε δικαστικά έξοδα.
Η ΕΕΣ- Ουράνιο Τόξο είχε προσφύγει στο ΕΔΑΔ για την καταστροφή και το κάψιμο των γραφείων της στη Φλώρινα τον Σεπτέμβριο του 1995 από ομάδα «εξαγριωμένων πολιτών», με την άμεση σύμπραξη των τότε πολιτειακών και εκκλησιαστικών αρχών της πόλης και την σιωπηρή υποστήριξη της Αστυνομίας. «Αιτία» αυτής της πρωτοφανούς σε βιαιότητα πράξης ήταν η ανάρτηση επιγραφής στην ελληνική και μακεδονική γλώσσα ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο από τύχη δεν υπήρξαν και ανθρώπινα θύματα ανάμεσα στα μέλη του κόμματος που βρίσκονταν εκείνη τη ώρα στα γραφεία.
Τον Δεκέμβριο του 1995, η ΕΕΣ-Ουράνιο είχε προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη, ζητώντας το αυτονόητο: να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Οι ελληνικές αρχές, ωστόσο, όχι μόνο κωλυσιέργησαν επί 7 και πλέον χρόνια αλλά επιπλέον έσυραν επί 3ετία στα δικαστήρια τους Π. Βοσκόπουλο και Π. Βασιλειάδη με την αστεία κατηγορία της «πρόκλησης διχόνοιας στον τοπικό πληθυσμό»!!
Στο σκεπτικό της απόφασης, οι δικαστές του ΕΔΑΔ- ανάμεσά τους ο Έλληνας Χρήστος Ροζάκης και ο Κύπριος πρόεδρος Λουκής Λουκαίδης- διαπιστώνουν σαφή παραβίαση του Άρθρου 11 καθώς «..η ανάρτηση επιγραφής στην Μακεδονική γλώσσα από ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα δεν μπορεί να θεωρηθεί προκλητική ή να συνιστά απειλή για την κοινή γνώμη..».
Πραγματικός καταπέλτης εναντίον της στάσης των ελληνικών αρχών, το ΕΔΑΔ αναφέρει ότι «..το δημαρχιακό συμβούλιο της Φλώρινας κάλεσε ξεκάθαρα τους πολίτες σε συγκέντρωση εναντίον των εναγόντων ενώ μέλη του συμμετείχαν στα επεισόδια..»
Επιπροσθέτως, «..η Ελληνική Κυβέρνηση, μέσω των αστυνομικών αρχών, θα έπρεπε να έχει λάβει επαρκή μέτρα για να αποφευχθούν ή έστω να περιοριστούν τα φαινόμενα βίας. Ωστόσο, δεν το έπραξε..ούτε έδωσε κάποια εξήγηση για την έλλειψη αστυνομικών δυνάμεων..».
Καυτηριάζεται επίσης το γεγονός ότι ενώ θα έπρεπε να είναι άμεση και αυτεπάγγελτη η παρέμβαση του εισαγγελέα, δεν υπήρξε ούτε καν στοιχειώδης διερεύνηση των γεγονότων.
Όσον αφορά το Άρθρο 6, σημειώνεται ότι η Ελλάδα κρίνεται ένοχη διότι «..μόνον η διερεύνηση της έγκλισης των εναγόντων διήρκεσε περισσότερο από 7 χρόνια και ένα μήνα.. διάστημα καταχρηστικό που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως εύλογο ή λογικό..»
Η ΕΕΣ- Ουράνιο Τόξο θεωρεί ότι πέραν της νομικής διάστασης, η απόφαση περιέχει και ένα σαφές πολιτικό μήνυμα προς την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία μόλις πριν από λίγους μήνες δια στόματος του ίδιου του κ Κ. Καραμανλή δήλωνε την ανάγκη για αναβάθμιση του ΕΔΑΔ και πλήρη συμμόρφωση στις αποφάσεις του. Και το μήνυμα αυτό δεν είναι άλλο από τον άμεσο και πλήρη - λόγοις και έργοις- σεβασμό των δικαιωμάτων της Μακεδονικής μειονότητας στην χώρα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστή τη βρίσκω την απόφαση... Έτσι, για να μην γκρινιάζουμε μόνο για τους άλλους.. Μπορεί και εμείς να έχουμε μειονότητες των οποίων τα δικαιώματα καταπατούμε! Δεν είμαστε τα ξανθά αγγελάκια του παραδείσου. Είμαστε τόσο κακοί όσο είναι και οι άλλοι!