Κυριακή, Δεκεμβρίου 18, 2005

Βελτίωση άρθρωσης και εμφάνισης

Ακόμη ένα κατόρθωμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και με νόμο πλέον θα γίνονται οι παρακολουθήσεις όσων χρησιμοποιούν κινητό ή σταθερό τηλέφωνο και Ιντερνετ, δηλαδή όλων. Τα στοιχεία τής παρακολούθησης θα κρατούνται από έξι μήνες έως δύο χρόνια. Και, λέει το ρεπορτάζ, το πιθανότερο μετά την παρέλευση των δύο χρόνων, θα βγαίνουν στην αγορά προς πώληση παραβιάζοντας κάθε έννοια προσωπικών δεδομένων.

Οφείλουμε να νιώθουμε υπερήφανοι ως Ευρωπαίοι πολίτες· οι ηγέτες μας πασχίζουν να μας προφυλάξουν από τα δολοφονικά ένστικτα των απανταχού τρομοκρατών. Ενδιαφέρον αποκτά το πώς θα αντιδράσουμε, κυρίως οι επιτήδειοι στην επικοινωνία, αλλά και οι απλώς επικοινωνούντες. Στα ολοκληρωτικά καθεστώτα τής γκρίζας λογοκρισίας συγγραφείς και δημοσιογράφοι χρησιμοποιούσαν ως μέσον ελευθερίας έκφρασης την αλληγορία, τον συμβολισμό, τη μεταφορά, έπλαθαν μια υπαινικτική γλώσσα ως υποκατάστατο της άμεσης απαγορευμένης. Κάτι ανάλογο θα συμβεί από τούδε και στο εξής; Τον λόγο πλέον θα έχουν μυστικές και αστυνομικές υπηρεσίες που θα συνεργάζονται μεταξύ τους, περιορίζοντας και περιφρονώντας τη Δικαιοσύνη και την εκτελεστική εξουσία. Μα αυτό δεν επιζητούσαμε; Τη συρρίκνωση του κράτους, τη μετατροπή του σε απλό διαιτητή; Χαρά μεγάλη χαίρονται οι νεοφιλελεύθεροι, αλλά και οι φιλήσυχοι (οι οποίοι θεωρούν ότι αφού δεν ενοχλούν, ουδέποτε θα ενοχληθούν οι ίδιοι). Κούνια που μας κούναγε, όλους. Τουλάχιστον ας φροντίσουμε να βελτιώσουμε την άρθρωσή μας και την εμφάνισή μας (!) διότι κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να φανούμε ύποπτοι στα ώτα και τους οφθαλμούς των Μεγάλων (μας) Αδελφών.

Αλλά, πάλι, τι σημαίνει να συλληφθούν εκατό ή χίλιοι ύποπτοι (και ας είναι αθώοι) μπροστά στην ασφάλεια και ειρήνη και ευημερία της ανθρωπότητας; Δικαιώματα; Τι σημαίνει αυτή η λέξη;


ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ Stamg@enet.gr


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/12/2005

3 σχόλια:

Marina είπε...

Πώς θα αντιδράσουμε?
Ο Σαββόπουλος παλιά, νομίζω επί χούντας αν και δεν είμαι 100% σίγουρη, είχε βγάλει ένα δίσκο που λεγόταν "το περιβόλι του τρελλού".
Ετσι θα αντιδράσουμε
Θα το παίξουμε τρελλοί..όπως αντιδρούμε πάντα σαν λαός..

Α! Και δεν πιστεύω ότι τα μέτρα αυτά θα πιάσουν στην Ελλάδα..ναί θα εφαρμοσθούν τον πρώτο καιρό και μετά...θα τα ξεχάσουμε..όπως τόσα άλλα μετρα που επεβλήθησαν και μετά...χάθηκαν..

e-Lawyer είπε...

Πάντως για να είμαστε δίκαιοι, το συγκεκριμένο πρόβλημα προέρχεται από εντελώς συγκεκριμένα κράτη μέλη, όπως η Ιταλία (διατήρηση 3 ετών), η Ιρλανδία (διατήρηση 4 ετών) κλπ. Αν δεν είχαν διαμορφώσει αυτές τις συνθήκες δεν θα οδηγούμασταν εδώ. Επίσης, τα ίδια τα κοινοτικά όργανα, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλο (επιτροπή δικαιωμάτων), η Κομισιόν και ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων είχαν επισημάνει τους σοβαρούς κινδύνους και τους περιορισμούς μέσα στους οποίους το μέτρο θα είναι αποδεκτό.
Το Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης, όμως, δηλαδή φορείς των ίδιων των κρατών μελών, καπέλωσε τις σχετικές προτάσεις επιβάλλοντας τη διατήρηση μεχρι 24 μήνες και ίσως και ακόμα παραπάνω αν ένα κράτος μέλος πείσει την κομισιόν ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο διατήρησης. Τα ίδια τα κράτη μέλη παρουσιάζονται δηλαδή πολύ πιο συντηρητικά από τα ίδια τα όργανα της ΕΕ (αυτό που κάποιοι λένε απαξιωτικά "γραφειοκρατική ελίτ των Βρυξελλών"). Η υποτιθέμενη "ελίτ", πολύ πιο διαβασμένη και πολύ πιο κοντά στο κοινό αίσθημα και τις επιδιώξεις των πολιτών επεξεργάστηκε μια ισορροποιημένη πρόταση που τελικά ανατράπηκέ από τα ίδια τα κράτη μέλη. Η ΕΕ φταίει εδώ ή οι αντιλήψεις ορισμένων κρατών για το ρόλο της ΕΕ ως κολυμπήθρα των αντιδημοκρατικών επιδιώξεών τους;

Unknown είπε...

Το τρελός πάντα έχει πέρασει... Λοιπόν να σας ευχηθώ παιδιά καλυτερότερη χρονιά και ό,τι επιθυμείτε να πάθετε ;)