Τρίτη, Φεβρουαρίου 28, 2006

...για τη Θεσσαλονίκη

Δύο κείμενα για τη Θεσσαλονίκη. Το ένα εκ των έσω, το άλλο απ’ έξω. Ευθύβολα και εύστοχα αμφότερα. Καταδεικνύουν την παθολογία και την παθογένεια της Θεσσαλονίκης. Ανοίγουν συζητήσεις μεγάλες. Αξια μελέτης και τα δύο…

Τι τρέχει με τους πάνω;

Θεσσαλο-νίκιος σωβινισμός...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΦ. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», Εκδότη, Δντή κ. Κ. ΖΟΥΡΑΡΗ, Δημ. Κα.Ν. ΜΠΟΥΚΑ.


ΠΟΙΟΥΣ «ΘΕΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΘΡΟΜΒΩΣΕΙΣ» ?
ΜΗΠΩΣ ΘΕΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία» στις 11 Φεβ 06, παρερμηνεύονται οι αριθμοί και το σχετικό διάγραμμα της Α’ Παθ. σχολής της Ιατρικής του ΑΠΘ, διαπιστώνονται λάθος συμπεράσματα σχετικά με τις επιπτώσεις της ρύπανσης στη περιοχή του Δ. Εχεδώρου και στις ασθένειες οι οποίες προκαλούν απώλεια ζωής.
Απο το διάγραμμα και τους παρατιθέμενους αριθμούς, τα μη αντιστρεπτά θρομβοεμβολικά νοσήματα
τριπλασιάζονται στη διάρκεια της τελευταίας πεντηκονταετίας, παράλληλα όμως αυξάνεται και τριπλασιάζεται και ο πληθυσμός της περιοχής. Αρα, δεν προκύπτει καμμία αύξηση ανίατων ασθενειών απο θρομβοεμβολές.
Αντίθετα Δωδεκαπλασιάζονται οι ανίατες, απο την ιατρική επιστήμη, ασθένειες απο καρκίνο, για την ακρίβεια τετραπλασιάζονται αν συνυπολογίσουμε την αύξηση του πληθυσμού. .
Η σύγκριση της Δυτικής με την Ανατολική Θεσσαλονίκη, στο άρθρο, γίνεται χωρίς αριθμούς και διαγράμματα ώστε να παρασύρεται με αυθαίρετες εξισώσεις και αντιεπιστημονικά συμπεράσματα
ο καλόπιστος αναγνώστης.

Οι αιτίες καρκίνου πιθανότατα οφείλονται στη διατροφή και στη κυκλοφοριακή ρύπανση, αιτίες οι οποίες διαπιστώνονται σε όλη τη Πόλη μας χωρίς προτιμήσεις.
Λάθος διάγνωση οδηγεί βεβαιότατα σε λάθος θεραπείες.
Αν υποθέσουμε ότι η Δυτική Θεσσαλονίκη πάσχει υπερβολικά απο τη ρύπανση, ποιό έργο απο τα
«μεγάλα» βοηθάει στη θεραπεία, το μετρό της άλλης πλευράς; των 9 χιλιομέτρων είτε η υποθαλλάσια αρτηρία; των τριών χιλιομέτρων.
Μήπως βοηθάει την Πόλη η συμπύκνωση της;
με τη μετατροπή των Πεζοδρομίων και εντός του Πανεπιστημίου σε θέσεις στάθμευσης Ι.Χ.;
με την υπερσυγκέντρωση δύο τεράστιων νοσοκομειακών μονάδων στα βόρεια αδιέξοδα της περιφερειακής;
με την «αυθαίρετη επέκταση» οικισμών οι οποίοι έχουν έξοδο απο ένα φανάρι και κάθε πρωινό σχηματίζεται ουρά Ι.Χ. που καθηλώνει τους ανθρώπους μέχρι νευρικής κατάπτωσης.

Κύριοι ο Δήμος Εχεδώρου με τη δυτική παραλία της Θεσσαλονίκης, με τη πολύτιμη κοίτη του Εχεδώρου, πολαπλάσιας αξίας από τα «χίλια δένδρα, με τις τεράστιες εκτάσεις της για την ΕΞΠΟ, με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, δεν είναι η αδύναμη αχίλειος πτέρνα της Πόλης για να της γυρίσετε τη πλάτη και να τη βγάλετε απο τη μέση στους στρατηγικού σχεδιασμούς ανάπτυξης της. Μπορείτε μόνο να εξυπηρετήσετε μιά πρόσκαιρη περίοδο πολιτικής καριέριας με άλλοθι τη δυσφήμιση του Εχεδώρου και τη δυτική πλευρά του Θερμαικού κόλπου.
Ο Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος Κανδύλης, ο οποίος δημιούργησε τον φάκελο για την ανάληψη των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας, επισήμανε και αναγνώρισε ως αιτίες των δεινών την επέκτασης της
στον άξονα νότου-βορά αντί της ανάπτυξης της κατά μήκος της θάλλασας για να αποκομίσει τον αερισμό και την ηλιοφάνεια.
Βέβαια η επικρατούσα κατάσταση μοιάζει με τις Συμπληγάδες, αν «αξιοποιηθεί» η δυτική πλευρά
τού Θερμαικού κινδυνεύει η ευκαιρία της Πόλης να μετατραπεί σε απειλή καταστροφής του μέλλοντικού
πόλου ανάπτυξης της.
Η πρόταση δε μπορεί νάναι άλλη από την υπομονή μέχρι να αλλάξουμε την οπισθοδρομική και αντιεπιστημονική κατεύθυνση των σχεδιασμών και τη λαικιστική εκμετάλευση του κοινωνικού πλούτου απο την υπεραξία γής, αλλά, με τον όρο και τη συμφωνία να μην αναλώνονται τα πρόσκαιρα συμφέροντα σε δυσφήμηση του ΕΧΕΔΩΡΟΥ.



Υπογραφή ,
Ο ΕΧΕΔΩΡΙΤΗΣ . 12 ΦEB 2006

Παρακαλώ να το δημοσιεύσετε στην ίδια σελίδα με το δημοσίευμα σας στις 11.2. 06.