Χθες ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η Σύμβαση Παραχώρησης για το έργο της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας Θεσσαλονίκης.
Σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας ανακοινώνει την Απόφασή του για έγκριση της αίτησης Προσωρινής Εντολής Ασφαλιστικών Μέτρων που είχαν καταθέσει οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑΣ στις 3 Ιανουαρίου 2007.
Η θέση που υποστηρίζουν οι ΠΟΛΙΤΕΣ βρίσκει συνεχώς υποστηρικτές από όλα τα κοινωνικά στρώματα της πόλης και αντανάκλαση αυτής της δυναμικής αποτελεί και η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο παρεμβαίνει έτσι δυναμικά στο θέμα.
Η απόφαση αυτή, εκτός από το γεγονός ότι ισχυροποιεί την προσφυγή των ΠΟΛΙΤΩΝ κατά, πρακτικά, μιας εκκαθάρισης μνήμης κομμάτι – κομμάτι της πόλης μας, δεν επιτρέπει καμία παρέμβαση στο χώρο που θα αποτελέσει το στρατηγείο της κατασκευάστριας εταιρείας για την υλοποίηση του μεγάλου έργου, μέχρι να τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις του.
Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο κέντρο του αστικού συνόλου, διαθέτει την έκταση που επιτρέπει την ανάπτυξη εργοταξίου σε μηδενική απόσταση από τον χώρο εφαρμογής του έργου και για το λόγο αυτό δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις εκκαθάρισης ήδη από την περίοδο προετοιμασίας του.
Για τη συγκεκριμένη περιοχή είχαν ξεκινήσει, ήδη από το 2004, στο ΥΠΕΧΩΔΕ, προτάσεις για τροποποιήσεις ρυμοτομικού σχεδίου σε τμήματα του θαλασσίου μετώπου του Δήμου Θεσσαλονίκης με συνοπτικές, μάλιστα διαδικασίες, οι οποίες μόνο διαφανείς και συλλογικές δεν ήταν.
Στόχος, μεταξύ άλλων, η έγκριση ειδικών ρυθμίσεων για «….ανακατασκευή 3 διατηρητέων κτηρίων, στο πλαίσιο της κατασκευής της υποθαλάσσιας» με αποφάσεις ΚΣΧΟΠ.
Εδώ ανατρέπονται πια οι έννοιες και οι κώδικες επικοινωνίας… Χαρακτηρίζουμε διατηρητέο κτήριο για να διασώσουμε τη μνήμη των γενεών και έρχεται η διοίκηση να το …ανακατασκευάσει.
Είναι προφανές το θέατρο του παραλόγου που είχε αρχίσει να στήνεται για την υλοποίηση του «μεγάλου έργου».
Με την ιδιαίτερη παρουσία των ΠΟΛΙΤΩΝ κατά της Υποθαλάσσιας σε όλη τη διάρκεια της προσυνεδριακής διαδικασίας, η πρακτική αυτή ακυρώθηκε!
Το προφανές έγινε ζητούμενο και η …ανακατασκευή (δηλ. κατεδάφιση) των τριών ιστορικών κτηρίων αποφεύχθηκε!
Με ειδική αναφορά της, η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, αναφέρεται στην επίκληση ειδικών εμπειρογνωμόνων για το συγκεκριμένο θέμα, οι οποίοι υπέδειξαν τους τρόπους διάσωσης αυτών των κατασκευών.
Βλέπουμε λοιπόν, ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο, όταν γίνει σαφές ότι οι αποφάσεις της πολιτείας σε κάθε επίπεδο ελέγχονται και όταν εξασφαλισθεί μία μορφή επικοινωνίας φορέων, πολιτών και διοίκησης.
Αυτό επιζητούν οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑΣ, έχοντας χαρίσει στη Θεσσαλονίκη υψηλό πολιτικό λόγο, όραμα, εμπιστοσύνη και αισιοδοξία.
Η Θεσσαλονίκη δεν είναι πια χαμηλοτάβανη….
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου