Παρασκευή, Δεκεμβρίου 09, 2005

Σήμα αφύπνισης

ΔΡΙΜΥ ΚΑΤΗΓΟΡΩ απηύθυνε χθες ο Χάρολντ Πίντερ στην εγκληματική διεθνή πολιτική των ΗΠΑ με τον λόγο του για την αποδοχή του βραβείου Νόμπελ της Λογοτεχνίας, που του απονεμήθηκε. Δεν μίλησε για τη λογοτεχνία, όπως συνηθίζεται. Ούτε για προσωπικά βιώματα, αλλά ως πολίτης του κόσμου. Με δυνατή φωνή από το κρεβάτι του νοσοκομείου.

ΕΡΩΤΑ ο συγγραφέας τούς Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ, στον μαγνητοφωνημένο λόγο του, που ετοίμασε για να μεταδοθεί στην τελετή απονομής: Πόσους ανθρώπους πρέπει να σκοτώσετε προκειμένου να κερδίσετε επάξια τον χαρακτηρισμό τού κατά συρροήν δολοφόνου και του εγκληματία πολέμου;

Ο ΜΠΟΥΣ, τονίζει ο Πίντερ, «υπήρξε έξυπνος και δεν αναγνώρισε το Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου», γι' αυτό δεν μπορεί να προσαχθεί. «Ο Μπλερ, όμως, το αναγνώρισε και ως εκ τούτου μπορεί να προσαχθεί». Εδωσε και τη διεύθυνσή του. 10 Downing Street.

ΑΠΑΡΙΘΜΗΣΕ ο Βρετανός συγγραφέας όλα τα ψέματα που ειπώθηκαν για να δικαιολογηθεί η επέμβαση στο Ιράκ. «Ζούμε πάνω σε ένα χαλί από ψέματα», είπε και κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι εξέθρεψαν και υποστήριξαν δικτάτορες στην Ινδονησία, την Ελλάδα, την Ουρουγουάη, τη Βραζιλία, την Αϊτή, την Τουρκία, τις Φιλιππίνες, τη Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Χιλή. Και για τους εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους στις χώρες αυτές υπεύθυνη είναι η αμερικανική εξωτερική πολιτική.

ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΟ καταγγελτικό του λόγο απευθύνεται ο Χάρολντ Πίντερ στη συνείδηση των ελεύθερων ανθρώπων, αλλά προπαντός σε όσους δεν μιλούν για τα εγκλήματα των ΗΠΑ, που είναι «συστηματικά, διαρκή, διεφθαρμένα, ανήθικα, αμείλικτα». Δεν μιλούν, είπε, διότι η Αμερική «άσκησε μια κλινική χειραγώγηση παγκόσμιας εξουσίας, υποδυόμενη τη δύναμη του Καλού». Και είχε «υψηλό ποσοστό επιτυχίας» αυτή «η πράξη ύπνωσης».

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ άραγε συνυπεύθυνοι για την ύπνωση οι διανοούμενοι, οι πνευματικοί άνθρωποι, οι επιστήμονες, οι πολιτικοί, οι άνθρωποι των μέσων ενημέρωσης εκείνων που συμμετέχουν στην «κλινική χειραγώγηση»; Εχουν κάποιο αποτέλεσμα οι όποιες αντιδράσεις που ακούγονται;

ΑΠΑΝΤΑ ο Χάρολντ Πίντερ με την ωμή γλώσσα της αλήθειας: Οι ΗΠΑ δεν φοβούνται, «δεν τους καίγεται καρφί για τον ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο, την κριτική των διαφωνούντων. Εχουν δεμένο στο λουρί τους το κλαψιάρικο μικρό αρνάκι τους, την αξιολύπητη και νωθρή Μεγάλη Βρετανία».

ΤΟ «ΚΑΤΗΓΟΡΩ» του ασυμβίβαστου συγγραφέα έχει και άλλους πολλούς αποδέκτες. Δεν αφορά μόνο τον Τζορτζ Μπους, τον Τόνι Μπλερ, τους υποτακτικούς τους, την κυνική αμερικανική πολιτική, αλλά και όσους κλείνουν τα μάτια στα κατά συρροήν εγκλήματα, στην κάθε είδους ηγεσία κάθε χώρας, σε όλους εκείνους που καθήκον έχουν να υπερασπίζονται την ανθρώπινη αξία.

ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕ και στιγμάτισε όσα στον αιώνα του βλέπει με την ελπίδα της αφύπνισης. Θα ακουστεί ο λόγος του ή ο τρομοκρατικός «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» έχει βουλώσει, εκτός από στόματα, και αυτιά;


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/12/2005

1 σχόλιο:

Θοδωρής Δασκαλόπουλος είπε...

Γράφεις ... ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ άραγε συνυπεύθυνοι για την ύπνωση οι διανοούμενοι, οι πνευματικοί άνθρωποι, οι επιστήμονες, οι πολιτικοί, ....

Να θυμίσω ότι γνώσεις για την ύπνωση έχουν ελάχιστοι και άρα δεν είναι όλοι υπεύθυνοι, αλλά μόνο οι πέντε έξι που γνωρίζουν τα κόλπα.


Έχεις απόλυτο δίκαιο που αγανακτείς. Η ύπνωση είναι ένα θέμα που η επιστήμη άργησε να εξερευνήσει, προφανώς γιατί είναι πολύ βαθύ και πολύπλοκο. Οι απατεώνες φυσικά, εκμεταλλεύονται το κενό.


Για να μπει μια τάξη στο θέμα της ύπνωσης, άρχισα να συγκεντρώνω υλικό από την εμπειρία μου, και τις διεθνείς βιβλιογραφικές
αναφορές, στη χρήση της κλινικής ύπνωσης στην Ψυχιατρική και όχι μόνο. (Ορισμοί, μύθοι και αλήθειες για την ύπνωση κλπ.)

Θα το βρείτε στο site:

http://psi-gr.tripod.com

http://psi-gr.tripod.com

Θοδωρής Π. Δασκαλόπουλος, Ψυχίατρος