Κυριακή, Φεβρουαρίου 12, 2006

Επίσημη πρώτη του Μπουτάρη

Και του Λιμανιού και του σαλονιού
(αναδημοσίευση από το www.thess.gr)

Η επίσημη πρώτη της κίνησης του Γιάννη Μπουτάρη ή αλλιώς, των "πέντε" όπως επικράτησε στα μέσα της πόλης, έγινε σήμερα στις 11 η ώρα στην αποθήκη Δ' του λιμανιού. Περίπου 500 συμπολίτες μας γέμισαν το αμφιθέατο και το φουαγιέ της αποθήκης.Τα συνεργεία από τα κανάλια καταλάβανε τον πάνω χώρο προσπαθώντας να πάρουν δηλώσεις του Μπουτάρη, ενώ οι διάφοροι "σύντροφοι" χαιρετούσαν ο ένας τον άλλο. Ο καθένας προσπαθούσε να πείσει τους νεοφερμένους ότι είτε το μισό ΠΑΣΟΚ ήταν εκεί είτε το μισό παλιό ΚΚΕ εσωτερικού. Σίγουρα δεν υπήρχε ούτε ένας δεξιός. Ούτε ένας;


Η σημερινή εκδήλωση, εκτός του ότι σημαίνει την επίσημη έναρξη της κίνηση "Πρωτοβουλία για την Θεσσαλονίκη", σήμανε μάλλον και το τέλος της εποχής του Ανδρέα Κουράκη στον ΣΥΝ. Τέσσερεις μέρες πριν είχε αποφασιστεί σε συνέλευση του ΣΥΝ η διαγραφή του εάν συμμετείχε στην εκδήλωση. Υποθέτω ότι μετά από αυτήν θα υλοποιήσουν την απόφασή τους.
Το αρχικό ενδιαφέρον μας εστιάστηκε στο πλήθος που συνέρευσε στην εκδήλωση. Όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε και ο Όνειρος, η συγκέντρωση είχε μέσο όρο ηλικίας άνω των 50. Ίσως έφταιγε η ώρα. Μετά την κραιπάλη του Σαββάτου ο νέος χρειάζεται κάτι πιο τονωτικό από τον Μπουτάρη για να τον σηκώσει από το κρεβάτι...

Δεν εκπλάγηκα καθόλου που είδα τον διαφημιστή Ρούλη Εδιάρογλου στην συγκέντρωση, από το ΚΚΕ στον ΣΥΝ και από εκεί στον Μπίστη και το 2002 αποτυχών Νομαρχιακός Σύμβουλος με το ΠΑΣΟΚ όπου προσπαθούσε στο προεκλογικό του φυλλάδιο να δικαιολογήσει την "συνεπή" πολιτική του πορεία. Ο "αριστερός" Ηλίας Κουτσούκος της ΕΤ3 με το περίφημο τατουάζ του ΤΣΕ στο μπράτσο, για να του το "φιλάνε οι αστές γκόμενες", μόνιμος στην ΕΤ3, πρώην διευθυντής του τηλεοπτικού τμήματος και αργόμισθος σύμβουλος του ΚΘΒΕ επι Παπαβασιλείου, χωρίς να έχει καμία σχέση με το θέατρο. Α, ξέχασα και συγγραφέας. Ο "όλες τις παρατάξεις γύρισα" φροντιστηριάς Παναγιώτης Φωτιάδης, γνωστός σαν αποτυχημένος υποψήφιος του Παπαγεωργόπουλου, μέλος του διαλυμένου ΚΕΠ του Αβραμόπουλου, ικέτη το 2002 του Παπαγεωργόπουλου για να τον βάλει στο συνδυασμό και τελικά αποτυχών υποψήφιος του Βούγια την ίδια περίοδο. Να μην ξεχάσω, την παρουσία στο φουαγιέ και του πανταχού παρόντος Κώστα Ζουράρι, ίσως για να φωτογραφηθεί και να γράψει πάλι γι' αυτόν η εφημερίδα του.

Από πλευράς ενεργών πολιτικών είχαμε την παρουσία του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μαγκριώτη, του πρώην πολλά πράγματα Σπύρου Βούγια, πρώην επίσης πολλά πράγματα αλλά όλα στο ΠΑΣΟΚ Λευτέρη Τζιόλα, η Μάρα "Θέλω να κατέβω με το ΠΑΣΟΚ Νομάρχης" Τοπαρλάκη, μερικών πρώην δημοτικών συμβούλων και 2 νυν καθώς και του Μιχάλη Τρεμόπουλου. Συντονίστρια του πάνελ η γνωστή πρώην 9,58 Βάνα Χαραλαμπίδου με όχι και τόσο άμεμπτη πορεία στον χώρο της δημοσιογραφίας, φιλοπασοκικών αισθημάτων, η οποία είχε και μαι δυσκολία στην παρουσίαση του πάνελ. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν τους γνώριζε. Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Μιχάλης "θέλω να γίνω Κακαουνάκης" Στρατάκης, πρώην ΔΗΚΚΙ καθώς και η συνταξιούχος δημοσιογράφος της ΕΤ3 κα Καρδάκου. Από τον χώρο του πολιτισμού μπόρεσα να διακρίνω, επειδή τους ήξερα, τον πρώην, επι ΠΑΣΟΚ, διευθυντή του ΚΘΒΕ και καθηγητή του τμήματος θεατρολογίας του ΑΠΘ, Βίκτωρ Αρδίττη, τον επίσης καθηγητή του τμήματος θεατρολογίας σκηνογράφο Απόστολο Βέττα καθώς και τον ηθοποιό Άλκη Παναγιωτίδη. Από το συνδικαλιστικό κατεστημένο της Θεσσαλονίκης ο εκ ΠΑΣΟΚ ορμώμενος πρόεδρος του ΕΚΘ κ. Γιαννόπουλος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση. Πλήθος εργαζομένων από την Εθνική Τράπεζα, εμφανίστηκαν στην εκδήλωση, μάλλον για να τιμήσουν τον συνάδελφό τους κ. Αβραμόπουλο, των πέντε. Από τις καταναλωτικές οργανώσεις εμφανίστηκε η γραμματέας του ΚΕΠΚΑ, κα Κεκελέκη ενώ αισθητή έγινε και η παρουσία του σχεδιαστή μόδας Κωστασταντίνου με την γυναίκα του, σύμβουλο του ΚΘΒΕ, Ιφιγένειας Ταξοπούλου. Τέλος δεν θα έπρεπε να ξεχάσω με τίποτα να αναφέρω και την πάντα ενδιαφέρουσα παρουσία του Ηρακλή Δούκα.

Στην μουσική επένδυση της εκδήλωσης είχαν την τιμητική τους ο Manu Chao και η Νένα Βενετσάνου' δεν μπορώ να πω, μας εκπλήξανε. Η εκδήλωση ξεκίνησε με το επικοινωνιακό, ομολογώ επιτυχημένο τρυκ, της ομιλίας μιας όμορφης φοιτήτριας, της κας Θεοδοσιάδη, η οποία γεμάτη τρακ μας είπε πως αισθάνεται 6 χρόνια φοιτήτρια στην Θεσσαλονίκη. Ελπίζω την επόμενη φορά που θα μιλήσει να είναι πιο άνετη. Η ομιλία του Γιάννη Μπουτάρη αποτελούσε το απόσταγμα όλων των ερευνών της κοινής γνώμης που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Θεσσαλονίκη. Μας μίλησε για την αναμόρφωση της Άνω Πόλης, για την δημιουργία Πάρκου στο χώρο της έκθεσης και μεταφορά της στους Λαχανόκηπους (αμάν πια μ' αυτούς, έχετε κτήματα εκεί;) -Γ' ΣΣ - Αγίας Φωτεινής, αναφέρθηκε στην μη συνεργασία των Δήμων, την υποβάθμιση των δυτικών περιοχών, για την πολιτιστική ένδεια της πόλης, την μη σύνδεση των Πανεπιστημίων με την πόλη και άλλα τέτοια όμορφα. Ναι, κυρ Γιάννη και εγώ είμαι μαζί σου, αλλά πες μου σε παρακαλώ αυτές τις προτάσεις γιατί δεν τις έκανες και δεν τις πάλεψες μέσα από τους σχηματισμούς που ήσουν; Ωραίο το σκουλαρίκι σου αλλά αυτό δεν φτάνει.

Η ομιλία του Ανδρέα Κουράκη και του Λάζαρου Ζαχαριάδη μου θύμισαν γιατί δεν θέλω να ακολουθήσω την πρωτοβουλία αυτή. Ο ξύλινος λόγος, τα ευχολόγια αλλά και το γλύψιμο των παρισταμένων ήταν στοιχεία που τα έχουμε δει και σε άλλες ανέμπνευστες ομιλίες. Όλα τα προηγούμενα μας ανάγκασαν να φύγουμε από την εκδήλωση και να διαπιστώσουμε πόσοι ήταν έξω στο φουαγιέ σε πηγαδάκια, όπου λύνανε τα χρονίζοντα προβλήματα της πόλης μεταξύ τύρου και αχλαδιού. Στο τραπεζάκι της γραμματείας, εκτός του εντύπου και των δηλώσεων υποστήριξης της κίνησης υπήρχαν και δυο προσκλήσεις για εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ. Η μια ήταν για την παρουσίαση του βιβλίου του Σημίτη. Τελικά κύριε Μπουτάρη, ποιά ακριβώς είναι η σχέση της κίνησής σας με το ΠΑΣΟΚ; Πόσο ανεξάρτητος είστε και πόσο ανεξάρτητος θέλετε να είστε;

P.S. Όσοι ενδιαφέρονται για την ομιλία του Μπουτάρη μπορούν να την κατεβάσουν από το thess.gr

Σχετικές αναφορές: thess.gr (1, 2), :::: open ::::: (1, 2, 3, 4, 5), drk-angel (1, 2, 3)

5 σχόλια:

FUFUTOS είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
FUFUTOS είπε...

Έτυχε να παραβρεθώ ως παρατηρητής. Βρίσκω εξαιρετικό το ρεπορτάζ και τα σχόλιά σας. Προσυπογράφω την τελευταία παράγραφο.

Συμπλήρωμα στο ρεπορτάζ.
Η άλλη εκδήλωση για την οποία μοίραζαν οι προσκλήσεις κάποιοι Πασόκοι ήταν της Α.Διαμαντοπούλου στη Θέρμη την επόμενη Κυριακή "Ενεργοί πολίτες κατά της ακρίβειας"
Υπήρχε μία ηλικιωμένη κυρία που πουλούσε κουπόνια κάποιας Τ.Ο. Πασόκ
Παραβρέθηκε και η Τούρτα (την οποία δε γνωρίζω αλλά έχω μάλλον καλή εντύπωση)
Ο κύριος εκδότης μπήκε μέσα την ώρα του "διαλόγου με το λαό", εκλήθη να τοποθετηθεί αλλά δεν τους έκανε τη χάρη να ρίξει λίγο Θουκυδίδη ή έστω ένα "συναμφότερον" με πολυτονικό.
Οι παρεμβάσεις των ενεργών πολιτών στο τέλος της εκδήλωσης ήταν για τα κλά-μα-τα! Θα πρέπει να προβληματίστηκε και ο ίδιος ο Κυρ-Γιάννης για την ποιότητα του ακροατηρίου του.

Και κουτσομπολιό-κοσμικό ρεπορτάζ: Ο συγγραφέας με την ωραία χαίτη και την ωραία μοτοσυκλέττα την έκανε νωρίς για το Ζύθο με ωραία ύπαρξη. Μάλλον κέρασε από το περίσσευμα της αργομισθίας.

FUFUTOS είπε...

Ευχαριστώ. Το ελπίζω κι εγώ :)

0comments είπε...

Πάντως, μεταξύ μας, το βασικότερο πρόβλημα για (με) τη Σαλονίκη μας είναι η ανυπαρξία πειστικού, με τη λογική του εκλέγεσθαι, αντίλογου στο πολιτικό μηδέν που λέγεται Παπαγεωργόπουλος.

Ο για λίγο Αθηνέζος

0com

0comments είπε...

Α! Μιας και γνωρίζετε καλά τα πολιτικά και παραπολιτικά της πόλης. Ένα αφιέρωμα στην πολιτιστική μαφία της πόλης θα ήταν πολύ διαφωτιστικό για πάρα πολύ κόσμο, κυρίως νεότερους. Για τα μέλη της φαμίλιας δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ. Πέπε (Παπασαραντ..), Κουτσούκ, Τσολακίδ, Καρατζάς, Θεοδωρίδ, ο Χουντοθρεμένος πασοκοπολιτιστικός παράγων με το μουστάκι και το μουσάκι, και άλλα ων ουκ έστιν αριθμός. Γιατί στον "πολιτισμό" της φτωχομάνας οι μάγκες βρήκαν το μήνα που τρέφει τους 12.

Εις μνήμην Τασου Δαρβέρη.