Τετάρτη, Ιανουαρίου 04, 2006

Διάφορες Θέσεις για τη Θεσσαλονίκη...

Τα παρακάτω κείμενα ΑΣΦΑΛΩΣ και δεν εκφράζουν το OPEN, τουλάχιστον όχι στο σύνολό τους. Σπανίως σε ορισμένα σημεία. Τα παραθέτω μόνο για ενημέρωση. Για να ξέρουμε που πατάμε και μας πηγαίνουν...


Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης
Δημοτική και Νομαρχιακή Κίνηση “Οικολογία - Αλληλεγγύη / Συνασπισμός των Πολιτών”
http://www.ecology-salonika.org/lib/?page_id=7
http://www.eco-solidarity.org/


ΤΕΕ - Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας
Στρατηγικό σχέδιο
Για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης


ΠΑΣΟΚ
Νομαρχιακή Επιτροπή Πόλης Θεσ/νίκης
Τολμάμε Αλλάζουμε Προχωράμε

Γιάννης Μπουτάρης
«Συνεδριούπολη, πνευματική, που να παρέχει υπηρεσίες»

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Χ.ΤΣΙΟΚΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
28.09.2003



Ζώνη καινοτομίας Ανατολικής Θεσσαλονίκης
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται;
Της Δέσποινας Βαρσάμη

«Η Θεσσαλονίκη δεν έχει κανένα μέλλον εδώ που είμαστε στην Ανατολική πλευρά, η μόνη δυνατότητα ανάπτυξης, είναι να δούμε πως, αξιοποιώντας το πραγματικά υψηλό ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε κι εδώ και στον Ελληνισμό της διασποράς, να υλοποιήσουμε τις καινοτόμες δράσεις του project της ζώνης καινοτομίας». Αυτό τόνισε, κατά τη διάρκεια συζήτησής μας, πριν λίγο καιρό, ο καθηγητής του ΑΠΘ πρόεδρος του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αγροβιοτεχνολογίας, Θανάσης Τσαυτάρης, υποστηρίζοντας την πρότασή του, η οποία έχει ως στόχο να δημιουργηθεί στη συγκεκριμένη περιοχή ένας χώρος συνεχούς ανάπτυξης, δραστηριοτήτων εκπαίδευσης, επιμόρφωσης, καινοτομίας, έρευνας και τεχνολογίας.

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ
Η πρόταση κατετέθη περίπου πριν δύο χρόνια περίπου στην κυβέρνηση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη «οι άνθρωποι την είδαν με πολύ ενθουσιασμό, έστειλαν στελέχη τους εδώ, κάνανε μια μελέτη, δώσανε σ’ έναν διεθνή οίκο για να δουν από τη δική τους τη μεριά την εφικτότητα αυτού του project, την υιοθέτησαν, την υποστήριξαν και ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να την υποστηρίξει. Ο φορέας υλοποίησης για να συντονίσει την όλη προσπάθεια, ορίστηκε το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης προκειμένου να πιέζει και να συντονίζει τις ενέργειες, ώστε να γίνονται πράγματα και φαντάζομαι, ότι πληθώρα φορέων θα συμμετέχουν στην υλοποίηση αυτού του πράγματος, γιατί δεν είναι ενός ατόμου ή ενός φορέα μόνο». ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσαυτάρης επεσήμανε « Εκείνο που γνωρίζω, γιατί ήμουν παρών όταν ειπώθηκε, είναι ότι, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, οι χρηματοδοτήσεις θα γίνουν από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΠΑΝ, δηλαδή του Υπουργείου Ανάπτυξης, από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ από την κοινωνία της πληροφορίας, ιδιαίτερα ορισμένες soft ενέργειες και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ήδη λοιπόν αυτά τα επιμέρους επιχειρησιακά προγράμματα κάνουν τους προγραμματισμούς τους. Ο κ. Σιούφας πριν ένα χρόνο, ανακοίνωσε επίσημα -και το είδαμε και στο επιχειρησιακό τους πρόγραμμα γραμμένο- ότι υλοποιώντας τη λύση αυτή από το δικό τους το Επιχειρησιακό πρόγραμμα, δημιουργείται ειδική δράση για την δημιουργία ζώνης καινοτομίας στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, δίδεται αρχικώς προϋπολογισμός 30 εκατομμυρίων ευρώ δηλαδή 10 δις δραχμές. Και το ίδιο έκαναν και τα άλλα επιχειρησιακά, για έναν τομέα για μια κοινωνία της γνώσης, της καινοτομίας κλπ κι εκεί είναι το μέλλον και λίγοι είναι εκείνοι που βλέπουν, πως πρακτικά θα γίνει αυτό. Θα έλεγα, ότι το κομμάτι αυτό της ζώνης, περισσότερο θα λειτουργήσει πιλοτικά, για να δει κανείς, πως το καταφέρνει αυτό σε μια μικροκλίμακα, για να μπορεί να επεκταθεί, γιατί η πρόθεση είναι στο 4ο ΚΠΣ όλη η Θεσσαλονίκη να πάρει αυτό το χαρακτήρα. Εγώ ανησυχώ περισσότερο από εσάς, γι αυτό και με βλέπετε να παιδεύομαι…»

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ- ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Σε ότι αφορά την πιθανή επιβάρυνση του περιβάλλοντος ο καθηγητής κ. Τσαυτάρης τόνισε «Οι περισσότεροι φορείς, όπως είναι το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, όπως είναι οι θερμοκοιτίδες, όπως είναι το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, όπως είναι η Τεχνούπολη Πληροφορικής, μιλούμε για δράσεις που είναι δράσεις ήπιες, με την έννοια ότι δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, δεν είναι βιομηχανίες που να παράγουν προϊόντα, να παράγουν παραπροϊόντα, να παράγουν λύματα κλπ, είναι καινοτόμες επιχειρήσεις της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών, του soft wear, που ναι μεν μαζεύουν ανθρώπους στην περιοχή, αλλά μιλάμε για υψηλό ανθρώπινο δυναμικό, γιατί η περιοχή ξέρετε, έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πτυχιούχων και κυρίως master και διδακτόρων σ’ όλη την Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Επομένως, ναι είναι μια παρέμβαση στην περιοχή, η περισσότερη έχει γίνει ήδη, αλλά δεν είναι κάτι που θα έλεγα βλάπτει το περιβάλλον ή θα κάνει ζημιά, είναι περισσότερο μια αειφόρα ανάπτυξη. Ίσα- ίσα που μερικές επεμβάσεις που γίνονται, ιδιαίτερα στον καθαρισμό της παραλιακής ζώνης, που ήταν σκουπιδότοπος.». Αναφορικά με το ενδιαφέρον που υπάρχει ο κ. Τσαυτάρης επεσήμανε «Σε ότι αφορά το ενδιαφέρον, αυτό το εγχείρημα όπως σας το περιγράφω, έγινε με την υποστήριξη όλων των φορέων. Η περιοχή έχει τα εχέγγυα σε ανθρώπινο δυναμικό, σε καινοτόμες επιχειρήσεις και παροχές υπηρεσιών και θα μπορούσε με λίγη προσπάθεια να ολοκληρωθεί, να συμπληρωθεί και ν’ αναπτυχθεί στο μέλλον. Σημειώστε ότι ήδη στη συγκεκριμένη περιοχή λειτουργούν σήμερα περισσότερα από 28 εργαστήρια έρευνας και τεχνολογίας, τα οποία ανήκουν σε διάφορες σχολές του ΑΠΘ, στο ΕΚΕΤΑ, στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή και σε ιδιώτες. Ακόμη υπάρχουν περισσότερες από 10 σχολές και ιδρύματα που ασχολούνται με την εκπαίδευση και την επιμόρφωση, όπως η Σχολή Δικαστών, Το Κέντρο Επιμόρφωσης Αγροτών, ενώ ακόμη στην περιοχή σχεδιάζεται να κατασκευαστούν οι νέες εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Θα πρέπει να σημειωθεί η παρουσία τριών θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων, της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, του Κέντρου διάδοσης των Επιστημών και του Μουσείου Τεχνολογίας, καθώς και πολλών ιδιωτικών Εταιριών υψηλής τεχνολογίας. Ένας βασικός στόχος της Ζώνης είναι να διευκολύνει τη δημιουργία συνεργιών μεταξύ όλων αυτών των φορέων».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΡΜΗΣ

Για το θέμα ζητήσαμε και την άποψη του Δημάρχου Θέμης κ. Θόδωρου Παπαδόπουλου, ο οποίος μας είπε «Η ζώνη καινοτομίας έχει προταθεί για το δικό μας χώρο κι όλη αυτή η περιοχή, από το Τεχνικό Μουσείο μέχρι μετά το αεροδρόμιο, θα χαρακτηρισθεί ζώνη καινοτομίας και να πω ότι βρισκόμαστε σε καλό στάδιο. Η περιοχή θα επωφεληθεί σε υποδομές κι αυτό θέλουμε εμείς, ώστε να διευκολύνουμε τα πράγματα για όλους όσους θα θέλουν να εγκατασταθούν για τις καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες που θα υπάρξουν. Ήδη, βλέπετε μια σειρά από επιχειρήσεις που έχουν εγκατασταθεί. Το Τεχνικό Μουσείο δε, να ξέρετε, ότι είναι σε χώρο του Δήμου μας. Ήταν μια επένδυση, η οποία πριν από κάποια χρόνια είχαμε πειστεί για την αναγκαιότητα και σκοπιμότητά της και πήραμε την πρωτοβουλία, το νοικιάσαμε με προγραμματική σύμβαση για να γίνει και η χρηματοδότηση όλη, σχεδόν το 80%, είναι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Είναι το μόνο που δεν μπόρεσαν να πάρουν οι Αθηναίοι, όλα τα’ άλλα τα έχουν πάρει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: