Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2006

Αποκαλύψεις Μπουτάρη

Οικόπεδα «προίκα» σε κουμπάρους


« Η Θεσσαλονίκη είναι τέταρτη από το τέλος, σε σύνολο 248 πόλεων στην Ευρώπη, σε ποιότητα ζωής εξαιτίας της εξαιρετικά χαμηλής απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat », δήλωσε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε συνέντευξη Τύπου παρουσία των δημοτικών συμβούλων Παναγιώτη Αβραμόπουλου, Λάζαρου Ζαχαριάδη και Ανδρέα Κουράκη, αλλά και υποψηφίων δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού
« Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη ».
Ο κ. Μπουτάρης ανέφερε ότι πρόθεση της κίνησης είναι
  • πρώτον να αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά προγράμματα, σε αντίθεση με την απερχόμενη διοίκηση του Δήμου, η οποία απουσιάζει από τις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα ο Δήμος Θεσσαλονίκης να έχει εξαιρετικά χαμηλή απορρόφηση.
  • δεύτερον να αξιοποιήσει και να αναπτύξει τους εισπρακτικούς μηχανισμούς του Δήμου, ώστε να μην εμφανίζονται παραπλανητικοί προϋπολογισμοί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μειωμένα έσοδα.
  • τρίτον να γίνει σωστή αξιοποίηση της ανακύκλωσης.
  • και τέταρτο να υπάρχει διαφάνεια στον σχεδιασμό και την εκτέλεση των έργων.
Ο υποψήφιος Δήμαρχος παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν την αποτυχία της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου στη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου. Συγκεκριμένα, στα τέλη του 2000 υπήρξε σοβαρό πρόβλημα, το οποίο οδήγησε το Δήμο να συνάψει δάνεια από το 2001 μέχρι και σήμερα, τα οποία φθάνουν τα 41 περίπου εκατομμύρια Ευρώ και όταν αποπληρωθούν θα ξεπεράσουν τα 50 εκ. Ευρώ.
Ο δημοτικός σύμβουλος, Λάζαρος Ζαχαριάδης, από την πλευρά του, απέδειξε ότι η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης στάθηκε ανίκανη να υλοποιήσει όλους τους προϋπολογισμούς της θητείας της, εμφανίζοντας ιδιαίτερη αδυναμία στην είσπραξη εσόδων ώστε το έλλειμμα ρευστότητας που δημιούργησε να το καλύψει με δυσβάσταχτα δάνεια. Ειδικότερα, το 2005 εισέπραξε 70 εκατομμύρια Ευρώ λιγότερα από τα προϋπολογισθέντα. Συγκεκριμένα, το προϋπολογισθέν ποσό ήταν 263 εκ. και εισέπραξε 193 εκ Ευρώ. Εξάλλου, ο Δήμος αδυνατεί να εισπράξει χρέη από το 1981, που ανέρχονται στα 35 περίπου εκατομμύρια Ευρώ, τα οποία, ωστόσο, υπολογίζει στον προϋπολογισμό. Το γεγονός αυτό την ανάγκασε να εκπονεί τεχνικά προγράμματα, τα οποία αδυνατούσε να υλοποιήσει, παρά μόνο σε ποσοστό 30% περίπου. Ταυτόχρονα ο κ. Ζαχαριάδης αποκάλυψε υπηρεσιακό έγγραφο, όπου έμμεσα η διοίκηση του Δήμου αποδέχεται ( όπως επανειλημμένα είχε καταγγελθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ) ότι κατά τα προηγούμενα χρόνια εισέπραττε επί πλέον ανταποδοτικά τέλη από τα αναγκαία, επιβαρύνοντας τους δημότες με μορφή φορολογίας, που αποτελεί παράνομη πράξη. Παρ΄ όλα αυτά εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για τον προϋπολογισμό του 2007 η κατεύθυνση του Δήμου είναι ότι θα πρέπει οι δαπάνες να είναι στο ύψος των δαπανών του 2006.
Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος, Ανδρέας Κουράκης, υπογράμμισε ότι ο Δήμαρχος, ως πρόεδρος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη αποφάσισαν την ομαδοποίηση δώδεκα οικοπέδων του Δήμου, ανά τρία ή τέσσερα, και τα έδωσαν με το σύστημα της αντιπαροχής αντί να τα αξιοποιήσουν με δικούς τους πόρους, είτε ως χώρους πράσινου είτε για να στεγάσουν υπηρεσίες του Δήμου. Η πρώτη ομάδα αυτών των οικοπέδων ανατέθηκε από τη διοίκηση του Δήμου σε έναν μόνο ενδιαφερόμενο εργολάβο. Όταν το θέμα προέκυψε εκ νέου με τη δεύτερη ομάδα οικοπέδων η « Πρωτοβουλία », μετά την άρνηση των υπολοίπων παρατάξεων του Δήμου Θεσσαλονίκης να συνεργαστούν για να αποτραπεί η εκποίηση της δημοτικής περιουσίας, κατέθεσε ως όφειλε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου και εκκρεμεί η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα. Πρότεινε δε την επαναπροκήρυξη του έργου με περισσότερες προσφορές.
Αναφερόμενος στο σχολείο της οδού Κλεάνθους, ένα από τα μεγαλύτερα σχολικά συγκροτήματα της Θεσσαλονίκης, ο κ. Κουράκης επεσήμανε ότι με απόφαση της παράταξης του κ. Παπαγεωργόπουλος τροποποιήθηκε η ρυμοτομική γραμμή, με αποτέλεσμα αφ΄ ενός να καθίσταται αυθαίρετο το υπάρχον γυμναστήριο του σχολικού συγκροτήματος, αλλά και να περιορίζονται κατά μισό στρέμμα οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις του σχολείου. Αφ΄ ετέρου να κατασκευάζεται ένα « Σινικό Τείχος », ύψους 21 μέτρων και μήκους 82, που θα κρύβει τελείως τον ουρανό από το σχολείο. Και όλα αυτά προκείμένου να καρπωθεί ο εργολάβος του όμορου ακινήτου πρόσθετα τετραγωνικά μέτρα ( άνω των 1200 τ.μ. ).
Είπε, τέλος, ότι στην οδό Πλαστήρα ο Δήμος παραχώρησε έκταση 677 τ.μ. για την ανέγερση νέου ναού παίρνοντας με « εικονική ανταλλαγή » το οικόπεδο στο οποίο είναι κατασκευασμένη η παλιά Ρώσικη Εκκλησία, το οποίο, όμως, είναι χαρακτηρισμένο ως χώρος πρασίνου και, όπως είναι προφανές, δεν πρόκειται ποτέ να κατεδαφιστεί. Στην ουσία πρόκειται για χαριστική πράξη προς τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, βάσει μιας απόφασης που ελήφθη στη 1.30 τα ξημερώματα στο Δημοτικό Συμβούλιο με αμφίβολη την απαρτία του σώματος.

2 σχόλια:

άσκεπος είπε...

Η πραγματική νίκη οποιασδήποτε προσπάθειας, θα είναι να οδηγηθούν οι εκλογές σε δεύτερο γύρο. Πράγμα εξαιρετικά δύσκολο. Εξάλλου, ο κόσμος που ψηφίζει είναι κατ'αναλογία το αντίστροφο (πολιτικά) από τους μπλόγκερς. Οπότε, το ζήτημα είναι η κινητοποίηση όλων αυτών που κόπτονται για το καλό της πόλης μέσα από τα μπλογκ, έξω, στην κοινωνία. Όσα στοιχεία και να παρουσιαστούν εδώ μέσα, δεν αλλάζουν πολλά. Έως τίποτα θα έλεγα, καθώς οι περισσότεροι εδώ μέσα είναι κατασταλαγμένοι πολιτικά.

ANemos είπε...

Μην υποτιμάς την μπλογκόσφαιρα και την (έμμεση) προς το παρόν επιρροή της στην κοινωνία. Ισως δεν παρακολουθείς το ότι τα ελληνικά ΜΜΕ συχνά μεταφέρουν τη φωνή των bloggers στο χαρτί. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά: το θέμα του τέλους της ΕΡΤ, το θέμα της πλατείας Αριστοτέλους, το θέμα των συμβασιούχων (πάλι) της ΕΡΤ. Μας αντέγραψαν. Σπρώξαμε όλοι μαζί και κάτι βγήκε!