Τετάρτη, Νοεμβρίου 22, 2006

Δημοτικά Τέλη και Υποθαλάσσια

Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2006

  1. Επίκειται συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, όπως ανακοινώθηκε στον Τύπο, κατά την οποία θα επιδιωχθεί η ψήφιση της αύξησης των δημοτικών τελών κατά 4,50% για το 2007. Η παράταξή μας έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν συμφωνεί με οποιαδήποτε αύξηση των δημοτικών τελών για το έτος 2007, με δεδομένο ότι οι μέχρι τώρα αυξήσεις της παρούσας διοίκησης έχουν ξεπεράσει το 110%. Επισημαίνουμε στον Δήμαρχο ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν του δίνει το δικαίωμα να αυθαιρετεί και να επιβάλλει ουσιαστικά φόρους. Ζητούμε να γίνει στο δημοτικό συμβούλιο παρουσίαση και ανάλυση της ανταποδοτικότητας των τελών και καλούμε όλους τους δημοτικούς συμβούλους, ανεξαρτήτως παρατάξεων, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση στους επαγγελματίες και εν τέλει στους κατοίκους της πόλης.
  2. Ενόψει της ενημέρωσης της πόλης από τον Υπουργό για το θέμα της υποθαλάσσιας θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής :
    • Η παράταξή μας δεν είναι, φυσικά, αντίθετη σε οποιοδήποτε έργο, μεγάλο ή μικρό, που θα διευκόλυνε το κυκλοφοριακό και την συγκοινωνία στην πόλη.
    • Η παράταξή μας είναι αντίθετη με τη λογική της διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και της δημιουργίας αυτοκινητοδρόμων ταχείας κυκλοφορίας, που εν τέλει διευκολύνουν μόνο την κυκλοφορία των Ι.Χ.
    • Η παράταξή μας είναι υπέρ της ανάπτυξης πολλών μέσων μαζικής μεταφοράς ( λεωφορεία και λεωφορειόδρομοι, τραμ, Μετρό, θαλάσσια προαστιακή συγκοινωνία ), δικτύου πεζοδρόμων και δικτύου πάρκινγκ εντός και εκτός πόλης. Όπως μας έχουν δείξει άπειρα παραδείγματα στην Ευρώπη και αλλού, επιτυγχάνεται καλύτερη μετακίνηση των πολιτών, ελάφρυνση της ατμοσφαιρικής μόλυνσης και αναζωογόνηση του κεκορεσμένου εμπορικού ιστορικού κέντρου.
    • Υπενθυμίζουμε σε όλους ότι το έργο, όπως προτείνεται, πληρώνεται μέσω διοδίων από την τσέπη των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης και μόνο, άρα αυτοί έχουν όχι μόνο άμεσο ενδιαφέρον και δικαίωμα για πλήρη ενημέρωση, αλλά και απαίτηση για παρουσίαση εναλλακτικών προτάσεων, που θα εξυπηρετούν ίσως καλύτερα το κυκλοφοριακό.
    • Η παράταξή μας δηλώνει ικανοποίηση που επί τέλους το ΥΠΕΧΩΔΕ αποφάσισε να κάνει αυτό που έπρεπε να είχε κάνει ένα χρόνο πριν και να αποφευχθεί έτσι ο χωρισμός της πόλης σε δύο παρατάξεις. Θέλουμε ή δεν θέλουμε την υποθαλάσσια; Ένα δίλλημα εξ ολοκλήρου ψευδές. Δηλώνουμε ότι θα παρακολουθήσουμε με καλή πίστη την παρουσίαση και φυσικά θα ασκήσουμε την κριτική μας, αφού ενημερωθούμε πλήρως.
  3. Λυπούμαστε που με την ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος, απαντώντας αλλά μη

απαντώντας ουσιαστικά στην πρότασή μας για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης,

απαιτεί να ζητήσουμε συγγνώμη και μας κατηγορεί ότι αντιδρούμε στη δημιουργία μητροπολιτικού θεσμού. Ποτέ δεν είπαμε ότι είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία μητροπολιτικού θεσμού, αλλά πρέπει ο καθένας να πει τι ακριβώς εννοεί και πως θα λειτουργεί, πράγμα που δεν λέει ο Δήμαρχος. Η συνήθης πρακτική του είναι να μην απαντάει ποτέ επί του συγκεκριμένου και αυτό, βέβαια, είναι εξαιρετικά λυπηρό και είναι δείγμα του ανθρώπου.

Γιάννης Μπουτάρης

« Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη »

Δεν υπάρχουν σχόλια: