Παρασκευή, Φεβρουαρίου 09, 2007

Υποθαλάσσια Αρτηρία Θεσσαλονίκης: Πρωτοβουλία και προτάσεις της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ύστερα από πολυετείς προσπάθειες, η Υποθαλάσσια Αρτηρία Θεσσαλονίκης εισέρχεται στο τελικό στάδιο πραγμάτωσης. Η πρωτοβουλία του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ για Δημόσια Ενημερωτική Συζήτηση σχετικά με την Υποθαλάσσια Αρτηρία Θεσσαλονίκης ανέδειξε την ανάγκη για αναστολή της πραγμάτωσης του έργου, ώστε να μελετηθούν και να συζητηθούν οι έντονες επιφυλάξεις που εκφράζονται από πολλές πλευρές αλλά και να επέλθουν βελτιωτικές τροποποιήσεις στο σχεδιασμό και την υλοποίησή του .

-------------------

Η Υποθαλάσσια Αρτηρία Θεσσαλονίκης αποτελεί μείζονα επέμβαση στον πολεοδομικό ιστό της πόλης με μακροχρόνιες και θεμελιώδεις επιδράσεις στην εικόνα του παραθαλάσσιου μετώπου αλλά και στη λειτουργία και τη ζωή όλου του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συνεπής στην δέσμευσή της για άμεσο και ανοιχτό διάλογο, κατέγραψε, κωδικοποίησε και κοινοποιεί τις θέσεις που κυριάρχησαν στη Δημόσια Συζήτηση που οργάνωσε το Δεκέμβριο στην Θεσσαλονίκη. Σε συνέχεια της συζήτησης, επεξεργάστηκε και προτείνει σειρά βελτιωτικών προτάσεων οι οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις προσφερόμενες δυνατότητες.

Ειδικότερα, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς υπογραμμίζει επισημαίνει και προτείνει:

  1. Επανεξέταση της όλης κυκλοφοριακής μελέτης: δυσμενείς προοπτικές πηγάζουν από τη διαπίστωση ότι το έργο δεν έχει μελετηθεί σφαιρικά, ούτε έχει συνδεθεί επαρκώς με την κυκλοφοριακή αντιμετώπιση του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης στο σύνολό του αλλά και ιδιαίτερα με τις αστικές συγκοινωνίες.

  1. Πληρέστερη διερεύνηση των επιπτώσεων της κατασκευής του έργου τόσο στο θαλάσσιο περιβάλλον όσο και στην κατασκευή του Μετρό και των επεκτάσεών του.

  1. Εκπόνηση ειδικού σχεδίου για τη διαχείριση του οξύτατου προβλήματος της στάθμευσης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

  1. Εις βάθος μελέτη των χωροταξικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων: ιδιαίτερα επισημαίνονται τα προβλήματα που δημιουργούνται στο τμήμα επί της Λεωφόρου Μ. Αλεξάνδρου (ανατολικά του ξενοδοχείου «Μακεδονία»), όπου διαπιστώνεται μείωση του εκατέρωθεν πρασίνου και αποκοπή της πυκνοδομημένης ζώνης κατοίκησης από τον πεζόδρομο της Νέας Παραλίας.

  1. Άμεση ενημέρωση των πολιτών: διαπιστώθηκε σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης του κοινού. Ζητείται αντικειμενική παρουσίαση στοιχείων και όχι άπλες εξαγγελίες.

  1. Αναστολή της πραγμάτωσης του έργου: ώστε να μελετηθούν και να συζητηθούν οι προαναφερθείσες ανάγκες και να επέλθουν βελτιωτικές τροποποιήσεις.

Σημειώνεται ότι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ καλείται να λάβει θέση για μια σειρά διαδικασιών και αποφάσεων, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί από μακρού χρόνου χωρίς να έχουν επαρκώς κοινοποιηθεί.

Τμήμα Επικοινωνίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Τηλ: 210 3225245, εσωτ. 4

Email: sepi@ellinikietairia.gr

5 σχόλια:

Unknown είπε...

Σαν Ελληνική Εταιρεία θα έπρπε πρώτα να ζητήσετε να γκρεμιστεί αυτό το έκτρωμα που αποκαλείται ξενοδοχείο Μακεδονία. Ουσιαστικά έχει κτισθεί απάνω στη θάλασσα. Η νέα παραλία είναι απλά επιχωματώσεις που άλλαξαν το τοπίο της Θεσσαλονίκης . Η πιο μεγάλη οικολογική αλλοίωση αλλά ταυτόχρονα και η πιο μεγάλη αλλοίωση του αστικού χώρου. Θα ήθελα εάν σας είναι εύκολο να αναρτήσετε στο blog to διοικητικό σας συμβούλιο παρακαλώ

ANemos είπε...

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΜΕΛΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Πρόεδρος, Αντιπρόσωπος Europa Nostra, Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής: ΚΑΡΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ομ. Πρόεδρος/Εκπρ. MIO-ECSDE: ΣΚΟYΛΛΟΣ ΜΙΧAΛΗΣ

A' Aντιπρόεδρος, Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής: ΔΩΡΟΒΙΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Β' Αντιπρόεδρος, Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής: ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

Γ' Αντιπρόεδρος, Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής: ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αντιπρόεδρος, Πρόεδρος Δ.Ε. Θεσσαλονίκης, Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής: ΚΟΝΙΟΡΔΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Γενική Γραμματέας, Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής: ΚΕΡΤΣΙΚΩΦ ΛΟΥΛΑ

Ταμίας, Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής: ΜΟΣΧΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ

Πρόεδρος Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, Αν. Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής: ΚΑΛΛΙΓA ΧAΡΙΣ

Πρόεδρος Συμβουλίου Επικοινωνίας, Αν. Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής: ΚΑΡΡΑ ΛΥΔΙΑ

Πρόεδρος Συμβουλίου Θεσμικού Πλαισίου, Αν. Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής: ΜΙΧΑΗΛ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πρόεδρος Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αν. Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής: ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Πρόεδρος Συμβουλίου Φυσικού Περιβάλλοντος, Αν. Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής: ΑΡAΠΗΣ ΓΕΡAΣΙΜΟΣ

Υπεύθυνη Σχέσεων με Μέλη: ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΦΩΦΗ

Πρόεδρος Συμβουλίου Οικονομικής Κινητοποίησης, Αν. Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής: ΣΓΟΥΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Πρόεδρος Συμβουλίου Ποιότητας Ζωής, Αν. Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής: ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Mέλη: ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΛΙΑ

Mέλη: ΔΟΞΙΑΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Mέλη: ΛΑΖΑΡΕΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ

Mέλη: ΛΥΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Mέλη: ΜΑΡΚΗ ΕΥΤΕΡΠΗ

Mέλη: ΛΑΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Mέλη: ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ ΒΙΒΙΑΝΝΑ

Mέλη: ΣΤΕΡΙΩΤΟΥ ΙΩΑΝΝΑ

Mέλη: ΤΣΟΣΚΟΥΝΟΓΛΟΥ ΜΙΛΤΟΣ

ANemos είπε...

Θα ήθελα εάν σας είναι εύκολο να αναρτήσετε το προφίλ σας διότι λέει: "Δε Διατίθεται Προφίλ"

Ανώνυμος είπε...

kalispera apo pou mporw na mathenw sxetika gia tis ekseliksis tis ypothalassias?proxwraei i exei mplokarei opws ginetai me kathe sovaro ergo stin thessaloniki?eyxaristw!

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΗ Η ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΧΑΖΟΜΑΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΠΡΕΛΕΣ ΣΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΛΕΕΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ 1997 ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΚΕΙ?