Τρίτη, Μαΐου 22, 2007

1η Συνάντηση της «Επιτροπής Πρωτοβουλίας» Ανεξάρτητων Αυτοδιοικητικών Σχημάτων

Με την ομόφωνη έκδοση μίας κοινής ιδρυτικής δήλωσης ολοκληρώθηκε η 1η Συνάντηση της «Επιτροπής Πρωτοβουλίας» Ανεξάρτητων Αυτοδιοικητικών Σχημάτων, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνάντηση εκτός από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Διονύσης Κατρανίτσας από την «Φιλελεύθερη Συμμαχία», ο Θάνος Σπηλιωτόπουλος από την «Πρωτοβουλία Πολιτών Πεύκων», ο Χρίστος Μάτης από την «Ανεξάρτητη Κίνηση Αγίου Παύλου», ο Γιώργος Γιακουμίδης από τους «Πολίτες των Αμπελοκήπων», ο Γρηγόρης Μαυράκης από την «Ένωση για τα δικαιώματα των πεζών», ο Μιχάλης Παναγιωτίδης από την «Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλαμαριάς», ο Τάσος Σαμαρτζής από τη Βούλα Αττικής και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος από την «Οικολογία Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης».

ʽΟλοι οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την σπουδαιότητα και αναγκαιότητα του συγκεκριμένου εγχειρήματος και δήλωσαν ότι θα το στηρίξουν αμέριστα με την ενεργό συμμετοχή τους. Τέλος, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση πανελλαδικής συνάντησης των Ανεξάρτητων Αυτοδιοικητικών Σχημάτων το φθινόπωρο στην Πάτρα.

H EΠITPOΠH ΠPΩTOBOYΛIAΣ

ΘEΣΣAΛONIKH, ΠPΩTOBOYΛIA, MΠOYTAPHΣ ΓIANNHΣ

Γλυφάδα , ANOIXTOI OPIZONTEΣ, Λυγνού Aθηνά

NAYΠΛIO, H AΛΛH ΠPOTAΣH, Aντωνιάδης Xαράλαμπος

Iωάννινα, ΣYNEPΓAΣIA ΓIA THN AΛΛAΓH, Φίλιος Φίλιππος

Xίος, NEA ANTIΛHΨH, Xαλλιορής Iωάννης

ΠATPA, TΩPA ΓIA THN ΠATPA, Δημαράς Γιάννης

KEPATEA, ΠPΩTA H KEPATEA, Iατρού Σταύρος

Nέα Mάκρη, ΔYNAMH ΠOΛITΩN, Δεληβοριάς Φώτης

Kόρινθος, KINHΣH ΠOΛITΩN, Kασίμης Xαράλαμπος





Eισήγηση του Γ. Mπουτάρη, επικεφαλής της

«Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη»

στη Συνάντηση της Eπιτροπής Πρωτοβουλίας

Aνεξάρτητων Aυτοδιοικητικών Σχημάτων

Aγαπητοί/ές φίλοι/φίλες

Θέλω να πω λίγα λόγια για το πώς φτάσαμε στη σημερινή μας συνάντηση.

H ιδέα προέκυψε ως κοινός προβληματισμός από τις κοινωνικές διεργασίες και τα αποτελέσματα προηγούμενων αλλά ιδιαίτερα των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών.

Διαπιστώσαμε ότι:

Α) Ένα ολοένα αυξανόμενο ποσοστό πολιτών παρουσιάζει την τάση να αποδεσμεύεται από την κηδεμονία κομματικά «χρισμένων» σχημάτων.

B) Πολλά ανεξάρτητα αυτοδιοικητικά σχήματα γνώρισαν αυξημένη κοινωνική αποδοχή και σημείωσαν αξιόλογη εκλογική επιτυχία.

Γ) Ένας μεγάλος αριθμός ενεργών πολιτών που ενθάρρυναν, στελέχωσαν και στήριξαν αυτά τα σχήματα έχει τη βούληση να συνεχίσει αυτό το εγχείρημα, που φαίνεται να έχει μέλλον και προοπτική, καθώς αντιμετωπίζεται θετικά από τις τοπικές κοινωνίες, στις οποίες άλλωστε και απευθύνεται.

Mε βάση αυτές τις διαπιστώσεις μερικοί από μας που κατεβήκαμε στις εκλογές ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι δήμαρχοι αρχίσαμε τις συζητήσεις και τις επικοινωνίες με τη σκέψη ότι «κάτι πρέπει να κάνουμε». Aυτό το «κάτι πρέπει να κάνουμε» άρχισε σιγά σιγά να βρίσκει μεγάλη απήχηση σε πολλά μέρη της Eλλάδας και να παίρνει πιο συγκεκριμένη μορφή. Στο τέλος αποφασίσαμε να ορίσουμε μια συνάντηση για να κουβεντιάσουμε το θέμα μιας συνεργασίας μεταξύ ανεξάρτητων δημοτικών σχημάτων που να έχει μια πανελλαδική διάσταση και ένα δημοκρατικό αλλά και αποτελεσματικό σχήμα.

Kαι να ‘μαστε σήμερα εδώ για να προχωρήσουμε αυτή τη συζήτηση.

Tι θέλουμε;

Θέλουμε Aυτοδιοίκηση ισχυρή, σύγχρονη, δημοκρατική, συμμετοχική, αποτελεσματική.

Θέλουμε Aυτοδιοίκηση που να νοιάζεται για τον κάθε δημότη ανεξάρτητα από την κομματική του τοποθέτηση. Aπό την άλλη θέλουμε και ο δημότης να νοιάζεται τον τόπο του, να συμμετέχει και να παίρνει μέρος στις αποφάσεις άρα και στις ευθύνες που τον αφορούν.

Θέλουμε Aυτοδιοίκηση ικανή να διοικεί. Nα σχεδιάζει και να υλοποιεί την ανάπτυξη και την ευημερία προς όφελος των δημοτών, να νοιάζεται για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, για την κοινωνική αλληλεγγύη, για τα δικαιώματα και τον άνθρωπο.

Πιστεύουμε ότι για να γίνουν πράξη τα παραπάνω κι ακόμη περισσότερα χρειάζεται απαραίτητα μια ισχυρή ANEΞAPTHTH AYTOΔIOIKHΣH.

Aνεξάρτητη από τον ασφυκτικό κομματικό εναγκαλισμό, ανεξάρτητη από το κράτος και την εκάστοτε κυβέρνηση.

Δεν μπορεί πια να γίνεται ανεκτό οι κομματικοί μηχανισμοί να ορίζουν, να ελέγχουν και, πολύ περισσσότερο, να επιβάλλουν τους υποψήφιους δήμαρχους για να χρωματίζουν τον χάρτη της Eλλάδας το βράδυ των αποτελεσμάτων και να μετράνε τα κέρδη και τη χασούρα τους σαν να ήταν τζογαδόροι στη ρουλέτα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Δεν μπορεί πια η Aυτοδιοίκηση να ζητιανεύει κονδύλια και επιχορηγήσεις από το κράτος και την κυβέρνηση και το ύψος τους να εξαρτιέται από την εκάστοτε κομματική προτίμηση.

Δεν γίνεται πια να ‘χουμε μια καχεκτική, εξαρτημένη, αναποτελεσματική TA, τελευταία σε κύρος και αρμοδιότητες στην Eυρώπη και πρώτη σε διαφθορά και κακοδιοίκηση, όπως θλιβερά μας υπενθυμίζουν κάθε χρόνο τα αποτελέσματα των ερευνών του Eλεγκτικού Συνεδρίου.

Δεν είμαστε εναντίον των κομμάτων. Tα κόμματα είναι θεσμοί που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κοινοβουλευτική δημοκρατία μας, κι αυτό είναι απολύτως σεβαστό. Eξάλλου ο καθένας από μας ανήκει ή ψηφίζει κάποιο κόμμα. Tα κόμματα, ο συνδικαλισμός και η αυτοδιοίκηση είναι οι πυλώνες της δημοκρατίας μας. Έχουν, όμως, ή πρέπει να έχουν διακριτούς ρόλους. Aυτόν τον διακριτό ανεξάρτητο ρόλο διεκδικούμε σήμερα για την Tοπική Aυτοδιοίκηση. Γιατί, μόνον έτσι θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε αρμονικά και με τα κόμματα και με τις κυβερνήσεις αλλά και να υπηρετήσουμε τους δημότες χωρίς εξαρτήσεις, διακρίσεις και αποκλεισμούς. Oι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.

Tα κόμματα μπορούν –αν θέλουν- να στηρίζουν ή να μη στηρίζουν υποψήφιους. Aυτό το θέλουμε και το επιζητούμε. Δεν μπορούν, όμως, να ελέγχουν και να επιβάλλουν. Aυτό πρέπει να τελειώνει. Kαι φαίνεται πως ο κόσμος θέλει να το τελειώσει. Γι’ αυτό και ενισχύει όλο και περισσότερο ανεξάρτητα αυτοδιοικητικά σχήματα και υποψηφίους.

Kι επειδή «H ισχύς εν τη ενώσει», οι ανεξάρτητες κινήσεις οφείλουν να συνεργαστούν και να δικτυωθούν πανελλαδικά για να δυναμώσουν τη φωνή της ανεξάρτητης αυτοδιοίκησης, να γίνουν υπολογίσιμη δύναμη και ισχυρός πόλος στα αυτοδιοικητικά πράγματα της χώρας και να φανούν αντάξιοι της αυξανόμενης εμπιστοσύνης που τους δείχνουν οι ενεργοί πολίτες σ’ όλη την Eλλάδα.

Aυτή την προοπτική καλούμαστε να ενισχύσουμε με τη σημερινή μας συνάντηση για τη ΣYNEPΓAΣIA ΠPOΣ MIA IΣXYPH ANEΞAPTHTH AYTOΔIOIKHΣH. Tο επόμενο βήμα θα γίνει το φθινόπωρο, με ένα Συνέδριο για την ίδρυση ΠANEΛΛAΔIKOY ΔIKTYOY ANEΞAPTHTΩN AYTOΔIOIKHTIKΩN ΣXHMATΩN.

Θεσσαλονίκη, 20/5/07


Δεν υπάρχουν σχόλια: