Παρασκευή, Μαΐου 18, 2007

FΒΙ και Internet

Του Ρούσσου Βρανά rvranas@dolnet.gr
Φωτογραφία
Τη Δευτέρα...
... έληξε η προθεσμία που είχε δοθεί στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών Ίντερνετ και σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ να προσαρμόσουν τα συστήματά τους ώστε να μπορεί να τα παρακολουθεί το FΒΙ. Σχετική νομοθεσία απαιτεί από τις επιχειρήσεις να διευκολύνουν αυτή την παρακολούθηση.
Η ψηφιακή...
... εποχή θα φέρει άραγε την ισότητα; Αυτό το ερώτημα έθεταν πολλοί διανοητές που έμεναν άναυδοι μπροστά στην ιλιγγιώδη εξάπλωση του Ίντερνετ. Μια από τις πιο εντυπωσιακές παρατηρήσεις που κάνουν οι Κίερον Ο΄Χάρα και Ντέιβιντ Στίβενς στο βιβλίο τους «Εξουσία, φτώχεια και ψηφιακό χάσμα» είναι πως «σήμερα και για πρώτη φορά, έχουμε μια κοινωνία με περισσότερους συγγραφείς από αναγνώστες». Όμως, ενώ παράγεται κάθε χρόνο μια ποσότητα πληροφοριών που είναι περίπου ίση με το σύνολο των λέξεων «που πρόφεραν τα ανθρώπινα όντα σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας», το μεγαλύτερο μέρος αυτών των πληροφοριών αφορούν σε πράγματα τετριμμένα και ασήμαντα. Όταν ασχολούμαστε μόνο με αυτά, είναι σαν να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. Γιατί την ώρα που οι ανυποψίαστοι άνθρωποι στέλνουν («ανεβάζουν») στο Ίντερνετ φωτογραφίες από τις διακοπές τους και παίρνουν («κατεβάζουν») τα αγαπημένα τους μουσικά κομμάτια, η εξουσία αλλάζει ριζικά τις σχέσεις της με τον πολίτη.
Το αστυνομικό...
... κράτος του Ίντερνετ είναι γεγονός. Στην Αμερική, όλες οι νέες τεχνολογίες των επικοινωνιών πρέπει να περιλαμβάνουν «παράθυρα» που θα διευκολύνουν την παρακολούθηση από το FΒΙ. Πολλές δημοκρατικές χώρες απαιτούν από τις εταιρείες επικοινωνιών να διατηρούν όλα τα δεδομένα των πελατών τους, τα οποία θέτουν στη διάθεση των κατασταλτικών αρχών. Σύμφωνα με το FΒΙ, επισημαίνει ο δημοσιογράφος Ρομπ Γουίποντ στο περιοδικό «Αντμπάστερς», περισσότερες από 18.400 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων 83 που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του περιοδικού «Fortune» με τις 100 μεγαλύτερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ, συνεργάζονται μαζί του στο πρόγραμμα «ανταλλαγής και ανάλυσης πληροφοριών». Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά και ένα σωρό άλλα προσωπικά δεδομένα στα οποία έχει εύκολη πρόσβαση η εξουσία- απογραφικά στοιχεία, σχολικά αρχεία, ποινικά μητρώα, ιατρικά αρχεία, αποτελέσματα δημοσκοπήσεων και ερευνών αγοράς, αρχεία βιντεοκλάμπ, κατάλογοι συνδρομητών σε μέσα ενημέρωσης- και τα συνδυάσουμε με τα δεδομένα που συλλέγουν οι κάμερες παρακολούθησης, τα μικροτσίπ εντοπισμού με ραδιοσυχνότητες, τα κινητά τηλέφωνα, τα εμφυτευόμενα μικροτσίπ και οι βιομετρικοί ανιχνευτές, τότε γίνεται πια σαφές πως οδεύουμε, ίσως αμετάκλητα, προς μια παρακολουθούμενη κοινωνία.
Αν ήταν...
... να γίνει αύριο ένα φασιστικό πραξικόπημα, όλες αυτές οι καταπληκτικές τεχνολογίες θα ήταν περισσότερο χρήσιμες στις δυνάμεις ελέγχου και καταστολής παρά στις δυνάμεις της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Όμως, ο φασισμός δεν είναι εκείνο που ανησυχεί τον Τζέι Στάνλεϊ, ειδικό τεχνολογιών στην Αμερικανική Ένωση Ατομικών Ελευθεριών. «Υπάρχει σήμερα η δυνατότητα να επιβληθεί μια πιο σκληρή και λιγότερο δίκαιη κοινωνία, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει κανείς σε πραξικόπημα», λέει. «Κι αυτό είναι που με φοβίζει περισσότερο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: