Παρασκευή, Μαΐου 18, 2007

Να γυρίσουν όλα τα λεφτά

"Περίπου δύο μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου του ΤΣΠΕΑΘ (με τη δέσμευση του 20% των αποθεματικών του Ταμείου για μια 20ετία σε ένα εξαιρετικά «άγριο» προϊόν που μόνο καταχρηστικά μπορεί να ονομαστεί ομόλογο...), μια από τις εμπλεκόμενες Τράπεζες, η Proton Bank, εμφανίζεται διατεθειμένη να το πάρει πίσω.
Θα είμασταν ευτυχείς αν τα 130 εκατομμύρια ευρώ -μαζί με τους νόμιμους τόκους- γύριζαν στα ταμεία του ΤΣΠΕΑΘ. Από την πρώτη στιγμή άλλωστε κινηθήκαμε με το σύνθημα «Φέρτε πίσω τα λεφτά, πάρτε πίσω τα χαρτιά», προτείνοντας συνδικαλιστική και πολιτική δράση και απορρίπτοντας όλες τις απόψεις που κατέληγαν σε ατέρμονες διαδικασίες.
Όμως οφείλουμε να τονίσουμε ότι η πρωτοβουλία της Proton Bank αποτελεί έμπρακτη ομολογία ενοχής και αναδεικνύει τις ευθύνες όλων (κυβέρνησης, χρηματιστών, τραπεζών, εργοδοτών και μανδαρίνων των ταμείων) σε αυτή την πρωτοφανή απόπειρα καταλήστευσης των αποθεματικών των ταμείων.
Ακόμη λοιπόν και αν επιστραφούν τα χρήματα στο ΤΣΠΕΑΘ, το ζήτημα των ευθυνών παραμένει. Απαιτούμε να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα η σύμβαση του αμαρτωλού ομολόγου, ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια για όλους τους όρους του, καθώς και τη σκοτεινή διαδρομή από τον πρώτο εκδότη (Δημόσιο) μέχρι να καταλήξει στα χέρια του ΤΣΠΕΑΘ.
Τέλος, υπογραμμίζουμε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο επανάπαυσης και εμπιστοσύνης στην όποια διαδικασία μεταξύ της έκθετης Διοίκησης του ΤΣΠΕΑΘ και των ποικιλώνυμων τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών. Η πίεση προς το κύκλωμα των «Δομημένων» -όπως εκδηλώθηκε με τις δύο 24ωρες απεργίες του κλάδου- πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, ώστε τα 130 εκ. ευρώ να επιστραφούν εντόκως και πραγματικά στο ταμείο μας.
Και αμέσως μετά θα ανοίξει το κεφάλαιο των τεράστιων ευθυνών για την απόπειρα ληστείας.
«ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ-ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ»

1 σχόλιο:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Τα ονειρα τζαμπα ειναι...
Τα χρηματα δεν θα επιστρεψουν ποτε.