Δευτέρα, Ιανουαρίου 30, 2006

Μεθοδεύσεις εις βάρος των εργαζομένων στα ΜΜΕ

Αθήνα, 27/01/2006

Συνάδελφοι,

Η πλειοψηφία του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ («ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ», «Κ.Ε.Δ.» και «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ») κινείται, με άξονα τις διαπραγματεύσεις για τις ΣΣΕ, προς ένα συμβιβασμό με τους εργοδότες, οδυνηρό για τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του κλάδου.

1. Το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ -όπως αναγκάστηκε να παραδεχθεί κι ο πρόεδρός του στην πρόσφατη συνεδρίαση του Μεικτού Συμβουλίου- έχει αποφασίσει ότι διαπραγματεύεται μονοετή Συλλογική Σύμβαση. Στις μέχρι τώρα πέντε (!) συναντήσεις με την ΕΙΗΕΑ η συζήτηση γίνεται στη βάση διετούς σύμβασης. Ποιος, γιατί, και με ποιο δικαίωμα παρασύρει τον κλάδο στην υπογραφή μιας τέτοιας Σύμβασης η οποία μας οδηγεί σε μακρά περίοδο εργασιακής ομηρίας;

2. Η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ απειλεί να τινάξει στον αέρα το Διασωματειακό αγνοώντας επιδεικτικά το αίτημα των άλλων Ενώσεων του χώρου για συντονισμό δράσης και κοινή διεκδίκηση των συμβάσεων. Είναι σαφές ότι η επιχειρούμενη υπονόμευση του Διασωματειακού υποβαθμίζει τις δυνατότητες του κλάδου για κινητοποιήσεις και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο με πολλά μέτωπα ανοικτά («SPORTTIME», «Ομιλος Τράγκα», «Νίκη» κ.α.), όπου οι συνάδελφοι περιμένουν μάταια την υλοποίηση ήδη ειλημμένων αποφάσεων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Η τακτική αυτή προσφέρει στρατηγικής σημασίας υπηρεσίες στους εργοδότες, που προφανώς δεν έχουν λόγους να δυσαρεστηθούν από την έκπτωση των συνδικαλιστικών αγώνων σε υπόθεση δημοσίων σχέσεων.

Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της «Συσπείρωσης Δημοσιογράφων-Δούρειος Τύπος», ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αρνείται μέχρι σήμερα και σχεδόν επί ένα δίμηνο τώρα, να θέσει σε ψηφοφορία την πρόταση μας για διασωματειακό συντονισμό της δράσης και αγωνιστική προετοιμασία των δημοσιογράφων, ώστε να ληφθεί σοβαρά, υπεύθυνα και δημοκρατικά συγκεκριμένη απόφαση.

3. Οι εργοδότες αρνούνται οποιαδήποτε συζήτηση για τα ώριμα εργασιακά αιτήματα και κυρίως για τα μέτρα προστασίας από τις απολύσεις και τις διογκούμενες λεγόμενες ευέλικτες (δηλ. ανασφαλέστερες ) σχέσεις εργασίας. Είναι προφανές ότι μια Σύμβαση που θα περιορίζεται σε κάποιο ποσοστό αύξησης και θα αδιαφορεί για τα αιτήματα ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και των όρων άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος θα είναι μια συμφωνία που θα ικανοποιεί απολύτως τους εργοδότες και την κυβέρνηση και θα αδιαφορεί για τη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων οι οποίοι συνθλίβονται στις δεινές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Ποιος, γιατί, και με ποιο δικαίωμα διαπραγματεύεται προς μια τέτοια κατεύθυνση;

Η «Συσπείρωση Δημοσιογράφων-Δούρειος Τύπος» δεν θα ανεχθεί την υποταγή της Ενωσης στους εργοδοτικούς σχεδιασμούς. Ο «συνδικαλισμός» των δημοσίων σχέσεων είναι μακριά από τις ανάγκες της πλειοψηφίας των συναδέλφων. Ο μόνος τρόπος για αποτελεσματική διεκδίκηση είναι η ενότητα με τους άλλους κλάδους εργαζομένων και όχι η διάλυση του Διασωματειακού όπως επιχειρείται από συγκεκριμένους συνδικαλιστικούς, εργοδοτικούς και πολιτικούς παράγοντες.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι εκπρόσωποι της παράταξης μας στο Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ κατέθεσαν σήμερα την ακόλουθη πρόταση μομφής κατά του προέδρου του Δ.Σ. Πάνου Σόμπολου:


Προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ

Αθήνα, 27/1/2006

Με την απόλυτη ευθύνη του προέδρου του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, ο οποίος ερμηνεύει σαν άσκηση προσωπικής διπλωματίας και δημοσίων σχέσεων τη συνδικαλιστική του υποχρέωση και με ηγεμονική συμπεριφορά αγνοεί ακόμα και τις καταστατικές υποχρεώσεις του, οι διαπραγματεύσεις για τις ΣΣΕ πραγματοποιούνται με τους χειρότερους δυνατούς όρους για τον κλάδο: χωρίς το συντονισμό και τη συμμαχία των Ενώσεων του Διασωματειακού, χωρίς συνελεύσεις στους εργασιακούς χώρους και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι διεκδικητικές προτάσεις που υποβάλλουν στο Μεικτό Συμβούλιο οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των συναδέλφων μας.

Επί σειρά συνεδριάσεων, και στη διάρκεια ενός διμήνου περίπου, ο πρόεδρος αρνείται να θέσει καν σε ψηφοφορία τη κοινή πρόταση των συμβούλων της «ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ – ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ» και της «ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ» για άμεση σύγκληση του Διασωματειακού και κοινή σύσκεψη των μελών των Δ.Σ. των Ενώσεων (ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και ΕΤΗΠΤΑ) τις οποίες αφορά όσο και μας η διαπραγμάτευση με την ΕΙΗΕΑ. Η συστηματική απαξίωση του Διασωματειακού τραυματίζει βαρύτατα την ενότητα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, υπονομεύει οποιαδήποτε αγωνιστική κινητοποίηση και μειώνει τη διαπραγματευτική ισχύ του κλάδου.

Θεωρώντας αδιαπραγμάτευτη την ύπαρξη και την αποτελεσματική λειτουργία του Διασωματειακού, που υποσκάπτεται από αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και ηγεμονικές συμπεριφορές, οι σύμβουλοι της παράταξής μας είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά του προέδρου του Δ.Σ. και να ζητήσουμε την άμεση σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου.


Παντελής Μπουκάλας

Φανή Πετραλιά

Δημήτρης Τρίμης

«ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ – ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ»

http://www.activemedia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: