Σάββατο, Ιανουαρίου 21, 2006

(άλλη) μία Χαμένη Ευκαιρία για την Αριστερά

Ολη την εβδομάδα έψαχνα λίγο χρόνο να γράψω για την μοναδική ευκαιρία της Αριστεράς –ως συνέχεια του Post Η ελληνική "Αριστερά" και το Σύνταγμα- να βγει προς τα έξω με αφορμή τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, αντί, για μια ακόμη φορά, να κρύβεται πίσω από δάχτυλό της καταγγέλλοντας τις «απόπειρες αποπροσανατολισμού» και την «συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων». Και θα το έκανα αυτό το σαββατοκύριακο αν δεν διάβαζα την εύστοχη ανάλυση του Παύλου Τσίμα (H ευκαιρία της αναθεώρησης ) στα ΝΕΑ. Γράφει:

«Μα έστω κι έτσι, η αναθεώρηση δίνει μια πολύτιμη ευκαιρία στις δυνάμεις που κατοικούν το προοδευτικό - σύμφωνα με την παραδοσιακή διατύπωση - μισό τού πολιτικού φάσματος.

Την ευκαιρία να θέσουν προς συζήτηση θέματα νέα, να οικοδομήσουν, στο επίπεδο των συνταγματικών ρυθμίσεων, μια συνολική εναλλακτική πρόταση, να συγκροτήσουν μια στρατηγική για τους θεσμούς και το Σύνταγμα που να καθρεφτίζει και μια σαφή στρατηγική για τη δημοκρατία. Να ανοίξουν συζητήσεις και να σπείρουν καινά δαιμόνια, να ζυμώσουν ιδέες που σήμερα μπορεί να είναι μειοψηφικές ή και εξωτικές, που σήμερα μπορεί να είναι ανέφικτη η θέσπισή τους, αλλά που γύρω τους μπορεί να χτιστεί μια νέα ηγεμονία, να πραγματοποιηθεί η βαθμιαία μετατόπιση του κοινωνικού μέσου όρου και του τρέχοντος ιδεολογικού κλίματος, από το συντηρητικό, φοβικό και χριστοδουλικό άκρο, όπου έχει εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια, προς έναν ανεκτικότερο, προοδευτικότερο και πιο αλληλέγγυο πόλο.

Ιδέες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για μια τέτοια προσπάθεια έχουν διατυπωθεί πολλές. Τόσο στο πεδίο των δικαιωμάτων - το παράδειγμα των πολιτικών δικαιωμάτων των μεταναστών ή έστω του δικαιώματός τους να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές στους δήμους όπου κατοικούν μόνιμα, είναι το πιο χαρακτηριστικό. Όσο και στο πεδίο του τρόπου λήψης των αποφάσεων, στο πεδίο των «κανόνων του παιχνιδιού» - η ανάγκη επαναβεβαίωσης, νέας διατύπωσης και θωράκισης της φθίνουσας διάκρισης των εξουσιών, είναι το πιο επείγον.

…»

Και νομίζω ότι έχει απόλυτο δίκιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: