Κυριακή, Δεκεμβρίου 16, 2007

Συγκέντρωση υπογραφών για Γενική Συνέλευση

Στην μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση της 12ης Δεκεμβρίου ξεκίνησε νέος γύρος συλλογής υπογραφών για την πραγματοποίηση έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΕΣΗΕΑ. Οι έως τώρα συγκεντρωμένες περίπου 500 υπογραφές από τις συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, δεν συγκίνησαν τη Τσλαπατο-Σομπολική οριακή πλειοψηφία των 6 του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ. Το Καταστατικό προβλέπει τη σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης αν αυτό ζητηθεί από το 1/3 των τακτικών μελών που έχουν πληρώσει τις συνδρομές τους προς την Ένωση (άρθρο 26, παρ. 2). Εκτιμάται ότι αν συγκεντρωθούν πάνω από 1700 υπογραφές, η πλειοψηφία του Δ.Σ. θα υποχρεωθεί να συγκαλέσει τη Γενική Συνέλευση που τόσο φοβάται και με τόση επιμονή αποφεύγει. Για το λόγο αυτό ας προσπαθήσουμε όλοι να συγκεντρώσουμε όσες περισσότερες υπογραφές μπορούμε.

Το κείμενο έχει ως εξής:

"Εμείς τα μέλη της ΕΣΗΕΑ που υπογράφουμε κάτω απ' αυτό το κείμενο, ζητάμε σύμφωνα με το καταστατικό της Ενωσης:

Να συγκληθεί αμέσως ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ της ΕΣΗΕΑ με θέματα:

* Την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου, για να αποκρουστεί η κυβερνητική επίθεση στο ασφαλιστικό
* Τη διαμόρφωση εναλλακτικής πρότασης για ένα Ενιαίο Ταμείο Τύπου όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ (δημοσιογράφων, διοικητικών, τεχνικών), όπως έχει αποφασιστεί στο 3ο και 4ο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ και
* Τη συγκρότηση Συνδικάτου Τύπου"

13-12-2007


Απ’ την κλιμάκωση στον κατήφορο

Πλειοψηφία Τσαλαπάτη – Σόμπολου: Πέρα βρέχει!

Αθήνα, 5/12/2007

Μια βδομάδα πριν από τη γενική απεργία των συνδικάτων για την απόκρουση των κυβερνητικών σχεδίων κατά της κοινωνικής ασφάλισης, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ (ακριβέστερα η πλειοψηφία των 6 συμβούλων των κυρίων Τσαλαπάτη – Σόμπολου) προχώρησε με ανακοίνωσή της -φωτοκόπια των θέσεων της παράταξης Τσαλαπάτη- σε ανοιχτή επίθεση εναντίον των συνεργαζόμενων Ενώσεων αλλά και εναντίον όσων μελών της Ενωσης ζητούν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και θέτουν το αίτημα αντεπίθεσης για τη δημιουργία Ενιαίου Ταμείου για όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο και τα ΜΜΕ. Το αίτημα αυτό, που αποτελεί απόφαση του 3ου και του 4ου συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ, η «συγκυβέρνηση των 6» το απορρίπτει με τον συκοφαντικό ισχυρισμό ότι «είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης»!

Ποιοι όμως «αλείφουν βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης»;

1. Η πλειοψηφία των 6 παρά την πρωτοφανή επιτυχία της απεργίας και της διαδήλωσης της 27ης Νοεμβρίου, αρνήθηκε να προχωρήσει σε πρόγραμμα νέων απεργιακών κινητοποιήσεων, πριν ή μετά τις 12 Δεκέμβρη που θα πραγματοποιηθεί η γενική απεργία. Η αναζήτηση «εσωτερικού εχθρού» και η επίθεση εναντίον των Ενώσεων του Διασωματειακού του Τύπου και ΜΜΕ διασπά την ενότητα του κλάδου που είναι αναγκαία ιδιαίτερα σήμερα, περίοδο αγώνων για να μην περάσουν τα κυβερνητικά μέτρα. Ολες οι συνεργαζόμενες Ενώσεις απεργούν με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Η πλειοψηφία των 6, υπονομεύοντας τη διασωματειακή ενότητα αφήνει τις κινητοποιήσεις των δημοσιογράφων «ανάδελφες», χωρίς καθαρούς στόχους και συνεπώς με μειωμένη αποτελεσματικότητα.

2. Η «συγκυβέρνηση» των Τσαλαπάτη - Σόμπολου αρνείται την άμεση σύγκληση γενικής συνέλευσης της ΕΣΗΕΑ παρά το ότι το ζητούν ενυπόγραφα πολλές εκατοντάδες μέλη της ΕΣΗΕΑ και όλες οι συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα.

3. Η ιταμή επίθεση των 6 με τη σφραγίδα του Δ.Σ. της Ενωσης στρέφεται εναντίον των 11 συνεργαζόμενων σωματείων, αλλά και των συναδέλφων που με αποφάσεις των συνελεύσεων στους επι μέρους χώρους ζητούν ανένδοτη αγωνιστική στάση και έντονη προβολή του αιτήματος αντεπίθεσης για Ενιαίο Ταμείο και το Συνδικάτο Τύπου. Τέτοιες αποφάσεις, που, κατά την γνώμη των 6, … «υπονομεύουν την ενότητα του κλάδου», έχουν εκδώσει οι συνελεύσεις των δημοσιογράφων στα εξής Μέσα Ενημέρωσης: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΗΜΕΡΗΣΙΑ, ΕΘΝΟΣ, ΒΡΑΔΥΝΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, ΑΥΓΗ, ΣΚΑΪ, ΚΕΡΔΟΣ, ΞΕΝΙΟΣ

Ποιος λοιπόν αλείφει βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης; Η κλιμάκωση που δήθεν εξήγγειλε η πλειοψηφία των 6|, αναφέρεται σε 3ωρες στάσεις εργασίας χωρίς να προσδιορίζεται πότε και πού θα γίνουν, και «άλλες ευέλικτες μορφές κινητοποίησης» όπως καθιστική διαμαρτυρία, αποστολή SMS, επιλογή γραφείων συμβούλων (εδώ φαίνεται ότι υπάρχει και ψωμί και βούτυρο!) κ.ά.

Με την τακτική της αυτή η πλειοψηφία των 6 αρνείται να αξιοποιήσει τη δυναμική της απεργίας της 27ης Νοεμβρίου και της διασωματειακής συνεργασίας. Παραπέμπει στο αόριστο μέλλον τις «κινητοποιήσεις μέχρι τέλους», όταν η κυβέρνηση επισπεύδει την προώθηση του ασφαλιστικού. Τελικά η συγκυβέρνηση των 6 σηκώνει «λευκή σημαία» απέναντι στην κυβέρνηση.

Θα τους αφήσουμε;

· ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Σ’ ΟΣΟΥΣ… ΑΛΕΙΦΟΥΝ ΒΟΥΤΥΡΟ ΣΤΟ ΨΩΜΙ ΤΗΣ

· ΝΑ ΣΥΓΚΛΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙ ΤΟ ΜΕΙΚΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΊ ΑΜΕΣΩΣ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΙΜΑΚΩΘΟΥΝ ΕΝΩΤΙΚΑ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

· ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ (12/12/2007)

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ – ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ

5-12-2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: