Ψηφιακό Μανιφέστο
Η σημερινή κατάσταση
Μέρος 2ο
10. Δημιουργούμε ψηφιακά έργα για να αμειφθούμε αλλά και γιατί απολαμβάνουμε την δουλειά μας. Εργαζόμαστε τόσο μέσα στο πλαίσιο της παλιάς οικονομίας, της προσφοράς και της ζήτησης όσο και στην Νέα Οικονομία της ελεύθερης προσφοράς που γεννιέται μέσα από το Δίκτυο. Όταν αναλαμβάνουμε μια νέα παραγγελία είμαστε χαρούμενοι να ζητάμε και παίρνουμε όσα μας χρειάζονται για τις ανάγκες και τις μικρές μας πολυτέλειες προσφέροντας την εργασία μας ως Ψηφιακοί Ελεύθεροι Τεχνίτες. Το ίδιο όμως χαιρόμαστε όταν μπορούμε να δημιουργούμε και να προσφέρουμε χωρίς κέρδος στους εαυτούς μας και στην κοινωνία. Είτε δουλεύουμε για χρήματα, είτε από ευχαρίστηση, είμαστε υπερήφανοι για την τέχνη και τις ικανότητές μας. Αντλούμε ικανοποίηση όταν μπορούμε να συμβάλουμε στον πολιτισμό και τις τεχνολογίες. Είμαστε οι πρωτοπόροι του Μοντερνισμού.
11. Η επάνοδος της τάξης των Ελεύθερων Τεχνιτών δεν σημαίνει ότι θα γυρίσουμε στην εποχή των απλών τεχνολογιών και της φτώχειας. Οι ικανοί εργαζόμενοι είναι πραγματικά αυτοί που μπορούν να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία τους από την μισθωτή σκλαβιά μέσα ακριβώς από τις προηγμένες τεχνολογικά κοινωνίες. Οι νέοι Ελευθεροτεχνίτες είναι περισσότερο μορφωμένοι και μπορούν να κερδίζουν περισσότερα χωρίς να τους κλέβουν την υπεραξία. Στα πρώτα στάδια του μοντερνισμού οι βιομηχανικοί εργάτες συμβόλιζαν τις ελπίδες της εκβιομηχάνισης. Σήμερα οι Ψηφιακοί Ελεύθεροι Τεχνίτες εκφράζουμε την απελευθερωτική δυναμική της Εποχής της Πληροφορίας. Είμαστε η υπόσχεση της Ιστορίας.
12. Εκτιμούμε την ατομικότητα των παλαιών Ελευθεροτεχνιτών ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουμε από την ομαδικότητα και την κοινωνική τους δράση. Δεν ανήκουμε στην μεσαία εγωπαθή τάξη. Πιστεύουμε στην συλλογική δουλειά, τα συνδικάτα και τις ενώσεις των Ελεύθερων Τεχνιτών και των άλλων εργαζομένων. Για τους περισσότερους ανθρώπους το να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες σημαίνει αποδοχή μια μόνιμης ανασφάλειας και στην ουσία παραίτηση από κάθε κοινωνική ασφάλεια. Εμείς θα ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα μέσα από την συλλογική μας δράση. Ως Ψηφιακοί Ελεύθεροι Τεχνίτες πρέπει να ενωθούμε για να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα.
(Ολόκληρο το Ψηφιακό Μανιφέστο εδώ)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
3 σχόλια:
(1) ΣΧΕΤΙΚΑ με το: "Δημιουργούμε ψηφιακά έργα για να αμειφθούμε αλλά και γιατί απολαμβάνουμε την δουλειά μας.".
Όπως όλος ο κόσμος. Εργάζεται για να αμειφθεί και εάν το απολαμβάνει κιόλας ακόμη καλύτερα.
(2) ΣΧΕΤΙΚΑ με το: "Εργαζόμαστε τόσο μέσα στο πλαίσιο της παλιάς οικονομίας, της προσφοράς και της ζήτησης όσο και στην Νέα Οικονομία της ελεύθερης προσφοράς που γεννιέται μέσα από το Δίκτυο.".
Η προσφορά και η ζήτηση δεν έχει να κάνει είτε με την "Παλαιά" Οικονομία είτε με την "Νέα". Έχει να κάνει με κάθε σύγχρονη οικονομία, με κάθε, δηλαδή, μεικτή οικονομία (mixed economy). Κατά το οικονομικό σύστημα αυτό μερικά αγαθά και υπηρεσίες "προμηθεύονται" από ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ άλλα τυπικά, βασικά αγαθά και υπηρεσίες υποδομής παρέχονται από το κράτος.
Δεν καταλαβαίνω τι θα πει "ελεύθερη προσφορά". Προφανώς εννοείται: "Το ίδιο όμως χαιρόμαστε όταν μπορούμε να δημιουργούμε και να προσφέρουμε χωρίς κέρδος στους εαυτούς μας και στην κοινωνία". Οκ, όποιος θέλει μπορεί να το κάνει αυτό, αλλά τι σχέση έχει αυτή η προσφορά με την προσφορά (supply) ως οικονομική έννοια; Καμία. Η πρώτη απλώς σημαίνει ότι κάποιος επωμίζεται το κόστος (σε χρόνο, χρήμα, κόπο, υλικά κ.λπ.) της δημιουργίας του x πράγματος και το προσφέρει δωρεάν. Άλλο αυτό όμως και άλλο οι οικονομικές έννοιες ζήτηση (demand) και προσφορά (supply).
(3) ΣΧΕΤΙΚΑ με το: "Οι ικανοί εργαζόμενοι είναι πραγματικά αυτοί που μπορούν να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία τους από την μισθωτή σκλαβιά μέσα ακριβώς από τις προηγμένες τεχνολογικά κοινωνίες. Οι νέοι Ελευθεροτεχνίτες είναι περισσότερο μορφωμένοι και μπορούν να κερδίζουν περισσότερα χωρίς να τους κλέβουν την υπεραξία.".
Μου θυμίζει την much-hyped φιλοσοφία του free agent, solo worker και λοιπά που είχε αναπτυχθεί τον πρώτο καιρό της φούσκας της "Νέας Οικονομίας". Όταν έσκασε η φούσκα εξαφανίστηκαν, εν πολλοίς, και αυτές οι έννοιες.
Και σε αυτό το σημείο, όποιος θέλει και μπορεί να είναι free agent πολύ καλά κάνει. Επί τη ευκαιρία, τι είναι η "Νέα Οικονομία" για την οποία τόσος πολύς λόγος γίνεται (ή, καλύτερα, γινόταν); Δεν είναι ούτε η glamorous hi-technology, ούτε το Ίντερνετ ούτε τίποτα από όλα αυτά.
Η "Νέα Οικονομία", για να μιλάμε συγκεκριμένα, ήταν η πίστη μερικών ότι το Ίντερνετ και οι νέες τεχνολογίες θα καταργήσουν τους βασικούς νόμους της Οικονομικής, ότι τα "business cycles" θα αποτελούσαν παρελθόν, ότι η αυξημένη παραγωγικότητα (productivity) μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών θα επέτρεπε την ουσιαστικά αέναη μη-πληθωριστική οικονομική ανάπτυξη. Αυτά σήμαινε η συνεχώς επαναλαμβανόμενη τότε φράση "This (Internet) changes everything!" Και φυσικά κάτι τέτοιο, όπως αποδείχθηκε κιόλας, δεν ήταν δυνατόν.
"χωρίς να τους κλέβουν την υπεραξία". Πράγματι, όταν είσαι free agent δεν σου κλέβει κανείς εργοδότης την υπεραξία. Όταν όμως είσαι μισθωτός το να σου "κλέβει" ο εργοδότης της υπεραξία είναι απολύτως λογικό οικονομικώς. Άλλο, βέβαια, το συγκεκριμένο ποσοστό της υπεραξίας που πρέπει να καρπούται.
(4) ΣΧΕΤΙΚΑ με το: "Δεν ανήκουμε στην μεσαία εγωπαθή τάξη. Πιστεύουμε στην συλλογική δουλειά, τα συνδικάτα και τις ενώσεις των Ελεύθερων Τεχνιτών και των άλλων εργαζομένων. Για τους περισσότερους ανθρώπους το να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες σημαίνει αποδοχή μια μόνιμης ανασφάλειας και στην ουσία παραίτηση από κάθε κοινωνική ασφάλεια. Εμείς θα ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα μέσα από την συλλογική μας δράση. Ως Ψηφιακοί Ελεύθεροι Τεχνίτες πρέπει να ενωθούμε για να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα.".
Γιατί η μεσαία τάξη είναι εγωπαθής; Και αφού οι ΕΤΨΕ δεν ανήκουν σε αυτήν την τάξη σε ποιαν ανήκουν; Σαφώς και πρέπει οι ΕΤΨΕ να ενωθούν για να προωθήσουν τα κοινά τους συμφέροντα. Αυτήν την προώθηση την αντιλαμβάνομαι, προσωπικώς, ως προώθηση της αναγνώρισης των εργασιακών δικαιωμάτων τους κ.λπ. απέναντι στο κράτος -και αυτό είναι σωστό. Από την άλλη, όμως, ας μην ξεχνάμε ότι το free agentry σημαίνει "όλοι εναντίον όλων"...
Και μια γενική σκέψη: οι συντάκτες του ΨΜ είχαν σαφώς στο μυαλό τους την προώθηση όλων αυτών των καλών πραγμάτων στα οποία αναφέρονται στα διάφορα άρθρα του. Και πολύ καλά κάνουν. Ωστόσο, με hype, γενικότητες και αφορισμούς δουλειά δεν γίνεται.
Ξέρετε, το πρόβλημα νομίζω του μανιφέστου είναι ότι γράφτηκε το 1997, όταν όλοι, επενδυτές και τεχνίτες είχαν υπερτιμήσει και παρανοήσει την φύση των "προμηθεϊκών δυνάμεων" που θα απελευθέρωναν. Νομίζω ότι κάτι το κραχ των dotcom κάτι οι επελθούσες εξελίξεις, θα απαιτούσαν μια πιο γειωμένη καταγραφή και οργάνωση αυτών των απόψεων - έτσι ώστε να απευθύνονται στο παρόν και (με το ξεπέρασμα των μύθων) και στο μέλλον.
Υπάρχει κάτι το μεσοαστικά χαζοχαρούμενο στην αισιοδοξία που εκπέμπεται, που το 1997 δεν θα το καταλάβαινες αλλά τώρα σε βαραίνει. Ένα νέο μανιφέστο πάντως, θα έλεγα, ότι θα απαιτούσε όχι "συμμετοχή στην (φούσκα) Νέα οικονομία" με αναβαθμισμένη την εργασιακή και την μισθολογική σχέση, αλλά άμεση ιδιοκτησία των μέσων που θα αφορούσαν τις νέες τεχνολογίες και ένα δημοκρατικό συμβόλαιο οργάνωσης και αλληλο-υποστήριξης των "συνεταιρισμών" των ψηφιακών τεχνιτών...
Επίσης όποιος νομίζει ότι δεν του κλέβουν υπεραξία ως ελεύθερος επαγγελματίας αυταπατάται νομίζω. Η διαπραγματευτική δύναμη είναι ελάχιστα καλύτερη (αν είναι) από αυτήν του μισθωτού - απλά υπόκειται σε διακυμάνσεις.
Α, έτσι εξηγείται! Αφού το ΨΜ γράφηκε το 1997, όπως μαθαίνω από τον talos, είναι φυσικό να είναι γραμμένο με τέτοιο overhyped ύφος. Δεν το λέγατε πιο πριν βρε παιδιά; Και εγώ αναρωτιόμουν...
talos, να και μια φορά που τα σχόλιά σου με βρίσκουν σύμφωνο -κατά βάση. Και λέω "κατά βάση" γιατί εκείνο το "...άμεση ιδιοκτησία...δημοκρατικό συμβόλαιο...κλέβουν υπεραξία ως ελεύθερος επαγγελματίας..." καταλαβαίνεις... :-)
Δημοσίευση σχολίου