Πέμπτη, Φεβρουαρίου 17, 2005

Open γραφεία

Στο πνεύμα του Open και τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ (σχετικό άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ αλλά κι ένα πολύ ενδιαφέρον Post - 45310-part 2- για το ίδιο θέμα…)


Γραφεία με όραμα και τέχνη


«Ο χώρος έχει πολύ μεγάλη σημασία», είπε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου μετά την περιήγησή του στον χώρο του νέου μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, όπου παρουσιάστηκαν οι προτάσεις 48 αρχιτεκτονικών ομάδων στο κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ για δημιουργία νέων γραφείων. Είναι ένα δείγμα γραφής για το αύριο του Κινήματος, που φιλοδοξεί να σπάσει τους τοίχους με τον πολίτη και να υλοποιήσει την έννοια της συμμετοχής. «Είμαστε ανοιχτοί στην κοινωνία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που έδωσε έμφαση στην ύπαρξη γραφείων που θα λειτουργούν χωρίς να δίνουν «την αίσθηση κλειστών κυκλωμάτων», θα είναι ζωντανό κύτταρο που θα προσφέρει ενημέρωση, επιμόρφωση, πολιτισμό, με τις βιβλιοθήκες, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές αλλά και τις πολιτιστικές δραστηριότητες.
Είναι χαρακτηριστική η φράση της Μυρτώς Κιούρτη, που μαζί με τον Κώστα Τσαμπάο κέρδισαν το πρώτο βραβείο. Εξήγησε ότι άρχισε να σχεδιάζει ξεκινώντας από την απλή σκέψη: «Γιατί δεν μου αρέσουν τα πολιτικά γραφεία, περνώντας από ένα δρόμο;». Με αυτή την αφετηρία σχεδίασαν ένα γραφείο που αποτελεί επέκταση του πεζοδρομίου.«Ηταν μια ιδέα που ξεκίνησε με αρνητικά σχόλια», παρατήρησε ο καθηγητής της αρχιτεκτονικής Ανδρέας Κούρκουλας, σημειώνοντας ότι οι προτάσεις που υποβλήθηκαν δείχνουν το «πώς μπορεί η αρχιτεκτονική με απλούς χειρισμούς να μιλήσει για τα ουσιώδη και να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης ιδεών».Συνολικά δόθηκαν τρία βραβεία, τρεις έπαινοι και εξαγοράστηκαν δύο προτάσεις, έπειτα από αξιολόγηση επταμελούς επιτροπής, που συντόνισε ο Σπ. Βούγιας. Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι όλες οι βραβευμένες ιδέες θα αξιοποιηθούν στα νέα στέκια του ΠΑΣΟΚ και όλες οι προτάσεις θα εκτεθούν στους χώρους του επικείμενου συνεδρίου.

Χ.ΤΖ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/02/2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: