Τετάρτη, Φεβρουαρίου 02, 2005

Αυτό το θέμα, ποιος θα το ανοίξει;


>To οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «νίπτει τας χείρας του»

>Ο κ. Αλογοσκούφης δηλώνει ότι η πρωτοβουλία του διαλόγου πρέπει να προέλθει από τους κοινωνικούς εταίρους

>«Ούτε διάλογος σοφών, ούτε διάλογος κωφών για το Ασφαλιστικό» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος

Σαν τους ηλίθιους δυτικούς τουρίστες που μάζευαν πεταλίδες όταν είχε αποσυρθεί η θάλασσα και ερχόταν το τσουνάμι!


http://financial.flash.gr//ellada/ellada1/2005/2/2/23080id/

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η EKT και η Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά και οι διεθνείς οίκοι, κρούουν εδώ και χρόνια τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού στη χώρα μας.

Όμως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συνεχίζει να «νίπτει τας χείρας του» σχετικά με την πρωτοβουλία επίλυσής του -και τις πολιτικές συνέπειες που κάτι τέτοιο συνεπάγεται- και δηλώνει ότι περιμένει τους κοινωνικούς φορείς να κάνουν το πρώτο βήμα.

Φυσικά, για τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ δεν τίθεται θέμα συζήτησης, ούτε με την κυβέρνηση, ούτε με επιτροπή Σοφών, ούτε με ...«επιτροπή κωφών», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

Αλογοσκούφης: στους εταίρους η πρωτοβουλία

Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, στη διάρκεια παρουσίασης των κοινών δράσεων για την ανταγωνιστικότητα με τους υπουργούς Ανάπτυξης, Εξωτερικών και Εσωτερικών, ζήτησε να ανοίξει ο διάλογος για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Ο κ. Αλογοσκούφης επεσήμανε ωστόσο ότι η πρωτοβουλία του διαλόγου πρέπει να προέλθει από τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ διευκρίνισε ότι δεν θα θιγούν τα όρια ηλικίας.

Ούτως ή άλλως πάντως, η δήλωση αυτή του υπουργού Οικονομίας σηματοδοτεί αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό, καθώς εκ των πραγμάτων μετατοπίστηκε από τη θέση «δεν ανοίγουμε το Ασφαλιστικό» και πλέον θίγει συγκεκριμένα, κυρίως περιφερειακά θέματα (Ειδικά Ταμεία, πρόωρη συνταξιοδότηση κ.ά). Ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε μάλιστα ότι ο διάλογος δεν θα αφορά τα όρια συνταξιοδότησης.

«Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ρήξεις με κατεστημένες νοοτροπίες και συμφέροντα χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος» επέμεινε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ: «Περιμένουμε σαφείς θέσεις»

«Ούτε διάλογος σοφών, ούτε διάλογος κωφών για το Ασφαλιστικό» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, προσθέτοντας ότι η Συνομοσπονδία έχει κάνει τις προτάσεις της και αναμένει συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του είπε ότι «ο διάλογος είναι διαρκής» και τόνισε ότι σημασία έχει το περιεχόμενο και οι στόχοι του διαλόγου, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να υποστηριχθεί το υφιστάμενο ασφαλιστικό πλαίσιο («νόμος Ρέππα»).

Ο κ. Πολυζωγόπουλος επισήμανε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες στο Ασφαλιστικό, αλλά αυτές αφορούν σε «περιμετρικά θέματα» και όχι στο γενικό πλαίσιο. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι μετά το Μάρτιο του 2004 «δεν έχει γίνει τίποτα» σε θέματα όπως η χρηματοδότηση του ΙΚΑ, οι αναλογιστικές μελέτες και η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ.Παπασπύρος υπογράμμισε ότι «τα συνδικάτα έχουν θέσεις», κάλεσε την κυβέρνηση να διατυπώσει «με ειλικρίνεια και σαφήνεια» τις θέσεις της, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, προς το παρόν «ο κ. Αλογοσκούφης κάνει διάλογο με τον ευατό του».

Πρόσκληση Παναγιωτόπουλου

Την Τρίτη ο υπουργός Απασχόλησης Π.Παναγιωτόπουλος στην πρόσκληση που απυήθηνε την Τρίτη στους κοινωνικούς εταίρους για τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, φωτογράφισε τις προθέσεις της κυβέρνησης για αλλαγές στα εργασιακά (υπερωρίες, ωράριο, «ελαστική εργασία») έδειξε και η πρόσκληση.

Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση δεν αναμένεται να θέσει συγκεκριμένη ατζέντα αλλαγών, αφήνοντας την πρωτοβουλία στους συνδικαλιστικούς και εργοδοτικούς φορείς. Οι συζητήσεις θα περιστραφούν γύρω από τις αμοιβές των υπερωριών και τη διευθέτηση του ετήσιου χρόνου εργασίας («ελαστική εργασία»).

Δεν υπάρχουν σχόλια: