Παρασκευή, Ιουνίου 17, 2005

EU: "πολιτισμικός πόλεμος" vs πολιτισμένου διαλόγου

178 σχόλια στο blog της Margot Wallstrom, αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε post της το οποίο αφορούσε, τι άλλο, τα πρόσφατα δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία. Το ευρωσύνταγμα είναι μια «πολύπλοκη υπόθεση για να τεθεί σε ψηφοφορία και αυτό μπορεί να μπερδέψει τους ψηφοφόρους», πληκτρολόγησε στο blog της και τα σχόλια έπεσαν βροχή.

«Οι αντίθετοι στο ευρωσύνταγμα είναι ένα παράξενο μάτσο από ρατσιστές, ξενοφοβικούς, εθνικιστές, κομμουνιστές, απογοητευμένους κεντροαριστερούς και γενικώς θυμωμένους». Αυτά είπε και ο Andrew Duff, ευρωβουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών της Βρετανίας.

Οι αρχικές υποθέσεις ήθελαν το ΟΧΙ των Ολλανδών να αφορά την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έρευνα που ακολούθησε ωστόσο αποκάλυψε ότι μόνο το 2% των Ολλανδών ψηφοφόρων του ΟΧΙ αφορούσε το μέλλον της γειτονικής μας χώρας.

Το ΟΧΙ, μετά από περισσότερο ψύχραιμη ανάλυση, καταλάγιασμα των ιαχών περί νίκης των προοδευτικών δυνάμεων κλπ, αφορά περισσότερο την απομάκρυνση του κόσμου από τους αντιπροσώπους του, ειδικά αυτούς που στέλνουμε στο ευρωκοινοβούλιο. Και το συμπέρασμα ότι οι «κατώτερες» τάξεις αγκαλιάζουν αξίες που συμπεριλαμβάνουν έννοιες όπως «έθνος» και «κράτος», όταν οι πολιτικές, πνευματικές και οικονομικές ελίτ προσανατολίζονται σε προοπτικές περισσότερο κοσμοπολίτικες και παγκοσμιοποιημένες.

Μακριά από τους τεχνοκράτες, βυθισμένοι πλέον στην αβάσταχτη βαρύτητα της καθημερινότητας οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν είμαστε ενημερωμένοι σχετικά με την, ούτως ή άλλως, δαιδαλώδη υπόθεση του ευρωσυντάγματος. Ούτε μετέχουμε ενεργά σε κάποιο πολιτικό ευρωπαϊκό όραμα πλέον. Απλά, δεχόμαστε να κρίνουμε όσα συμφωνούνται σε άλλο επίπεδο. Και βιώνουμε άκριτα έναν «πολιτισμικό πόλεμο», παρόμοιο με αυτόν που στήθηκε στις Η.Π.Α. κατά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Σε τέτοιο πόλεμο πρέπει να διαλέξεις στρατόπεδο. Δεν είναι έτσι;

Ε ναι, οι πολιτικές μας ηγεσίες δεν κατάφεραν να θέσουν τα θέματα στο τραπέζι και να ανοίξει ένας διάλογος. Με εμάς που από τα παράθυρα αποκαλούν «απλούς πολίτες». Μην ξεράσω… Κι ύστερα έθεσαν το θέμα στη δική τους Βουλή. Προκαλώντας την αποξένωσή μας και από τα εθνικά μας έδρανα…

Τα ΟΧΙ των δημοψηφισμάτων, η κηδεία του ευρωσυντάγματος, και κατά πολλούς και της ευρωπαϊκής ιδέας, το επακόλουθο μαλλιοτράβηγμα, ίσως μας αφορούν στο βαθμό που αποφασίσουμε να συμμετέχουμε ενεργά σε μια διαδικασία που περιλαμβάνει ένα όραμα για μια ευρωπαϊκή οικογένεια με επίκεντρο τον Άνθρωπο. Είναι καιρός για την αποδαιμονοποίηση των ψηφοφόρων και την επιστροφή στο διάλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: