Δευτέρα, Αυγούστου 01, 2005

Φαχντ της Σαουδικής Αραβίας: ο προστάτης

Την τελευταία του πνοή άφησε το πρωί της Δευτέρας ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Φαχντ. Ο βασιλιάς Φαχντ μπιν Αμπντελαζίζ αλ Σαούντ ανήλθε στο θρόνο το 1982 και ήταν ένας από τους επτά υιούς του ιδρυτή της χώρας. (πηγή: in.gr)

Ποιός ήταν;

Ο βασιλιάς Φαχντ της Σαουδικής Αραβίας είναι «προϊόν» της συμμαχίας που συνήψαν τον 18ο αιώνα ένας θρησκευτικός ηγέτης από την πόλη Ναζντ, ο Μοχάμαντ Μπιν Αμπντέλ Ουαχάμπ, με τον πολιτικό ηγέτη Μοχάμαντ Μπιν Σαούντ. Από αυτή την πολιτικοθρησκευτική συμμαχία - αποτελεί σύνηθες φαινόμενο για τον αραβικό κόσμο - προέκυψε η σημερινή Σαουδική Αραβία.
Η βασιλική οικογένεια των Σαούντ αντλεί τη δύναμή της έναντι των απλών Αράβων όλου του κόσμου από το γεγονός ότι εντός της επικράτειας της Σαουδικής Αραβίας βρίσκονται οι δύο ιερές πόλεις του Ισλάμ, η Μέκκα, όπου γεννήθηκε ο προφήτης Μωάμεθ - στο τζαμί της πόλης βρίσκεται η κιβωτός Καβάα την οποία κατασκεύασαν οι προφήτες Αβραάμ και Ισμαήλ πριν από 4.000 χρόνια σύμφωνα με την παράδοση των μουσουλμάνων -, και η Μεδίνα, όπου και ο τόπος ταφής του. Γι' αυτόν τον λόγο και ο βασιλιάς Φαχντ έχει λάβει τον επίσημο τίτλο του προστάτη των ιερών τόπων του Ισλάμ παρ' ότι δεν είναι απόγονος του Μωάμεθ.
Το Κοράνι αποτελεί το σύνταγμα του βασιλείου και η Σαρία (ο Ισλαμικός Νόμος) τη βάση του νομικού συστήματος της Σαουδικής Αραβίας. Στη χώρα βρίσκεται η έδρα του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και του συνδέσμου των επί γης μουσουλμάνων. (πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ)

Οι ευλογημένοι διάδοχοι του Μωάμεθ
Σαουδική Αραβία
Σ. Aραβία: πραξικόπημα της Aλ Kάιντα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: