Πέμπτη, Αυγούστου 04, 2005

Oι νέες απαγορεύσεις διαφήμισης καπνού


Στην υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας που αφορά την απαγόρευση διαφήμισης και χορηγίας προϊόντων καπνού, προχώρησε η χώρα μας, με την υπογραφή κοινής απόφασης από τους υπουργούς Yγείας κ. Nικήτα Kακλαμάνη, Eσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου, Eπικρατείας, κ. Θ. Pουσόπουλου και Oικονομίας κ. Γ. Aλογοσκούφη. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η διαφήμιση στον Tύπο περιορίζεται μόνο σε έντυπα που προορίζονται αποκλειστικά για τους επαγγελματίες του εμπορίου καπνού και σε έντυπα που τυπώνονται και εκδίδονται σε τρίτες χώρες και εφόσον η κοινοτική αγορά δεν είναι ο κύριος προορισμός τους. Kάθε άλλη διαφήμιση προϊόντων καπνού στον Tύπο και σε άλλα Eντυπα Mέσα απαγορεύεται, ενώ το ίδιο ισχύει και για το Διαδίκτυο. Eπιπλέον, απαγορεύεται κάθε μορφή ραδιοφωνικής διαφήμισης των προϊόντων καπνού, ενώ τα ραδιοφωνικά προγράμματα δεν θα πρέπει να λαμβάνουν χορηγίες από επιχειρήσεις η κύρια δραστηριότητα των οποίων είναι η παραγωγή ή πώληση προϊόντων καπνού. H απόφαση απαγορεύει και τη χορηγία από τις καπνοβιομηχανίες αθλητικών και πολιτιστικών ή καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα του ενός κράτη-μέλη της E.E. ή διεξάγονται σε περισσότερα του ενός κράτη-μέλη ή τέλος έχουν διασυνοριακό αντίκτυπο. Ως ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης αναφέρεται η 31η Iουλίου του 2005, ωστόσο θα πρέπει πρώτα να επικυρωθούν διά νόμου οι ποινές για τους παραβάτες, κάτι που αναμένεται να γίνει έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – 4 Αυγούστου 2005- Πεννυ Mπουλουτζα)


Γιατί με ενοχλεί αυτή η από χρόνια προαναγγελθείσα και αναμενόμενη είδηση;

1. Διότι με ενοχλούν ΟΛΕΣ οι ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ στον χώρο της ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ακόμη και για πράγματα με τα οποία διαφωνώ ή αισθάνομαι αντιπαλότητα)
2. Διότι ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ σημαίνει και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ (μερικές φορές σημαίνει ΚΑΙ ενημέρωση)
3. Διότι αυτοί που ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ αυτές τις ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ, ξέρω ότι δεν δίνουν δεκάρα αν θα πεθάνω από καρκίνο (αν έδιναν τότε θα φρόντιζαν και για τον αέρα και για το νερό και για την τροφή μου)
4. Διότι ΔΕΝ απαγορεύουν τη διαφήμιση σε ΑΛΛΑ το ίδιο ή και περισσότερο επικίνδυνα προϊόντα (ΑΛΚΟΟΛ, ΤΥΡΟΓΑΡΙΔΑΚΙΑ, ΤΣΙΖΜΠΟΥΡΓΚΕΡ, ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΚΑΖΙΝΟ κλπ)
5. Διότι αν θεωρείς ότι ο ΚΑΠΝΟΣ είναι επικίνδυνο προϊόν (κάνε τη μαλακία) να απαγορεύσεις την πώληση του ίδιου του πρϊόντος και όχι (την μαλακία) να απαγορεύεις τη διαφήμισή του. Διότι αυτό είναι παρανοϊκό (ή υποκριτικό).
6. Διότι αν θεωρείς ότι ο ΚΑΠΝΟΣ είναι επικίνδυνο προϊόν γιατί ΑΥΡΙΟ να μη θεωρήσεις ότι και τα ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙΑ στη ΜΥΤΗ, τα ΜΑΓΙΟ, οι ΒΑΦΕΣ ΜΑΛΙΩΝ, οι ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ, τα ΒΙΒΛΙΑ, είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ προϊόντα;
7. Διότι ΟΛΕΣ οι απαγορεύσεις (από την εποχή του ΑΔΑΜ) κάνουν το απαγορευμένο ακόμη πιο ελκυστικό (ιδιαίτερα στους νέους)
8. Διότι ΟΛΩΝ των ΣΚΛΗΡΩΝ απαγορεύσεων είχαν προηγηθεί πιο ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ απαγορεύσεις που έστρωναν το δρόμο…
9. Διότι ΚΑΝΕΙΣ δεν ΜΕ ρώτησε!Διότι το «μάρμαρο» θα το πληρώσει ΚΥΡΙΩΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: