Τρίτη, Αυγούστου 30, 2005

Οι Αμερικάνοι "χριστιανοφασίστες" και το Intelligent Design

Κάθε κυρίαρχη ιδεολογία επιβάλλει τη δική της άποψη για την ύπαρξη (ή όχι) του Θεού και την προέλευση του ανθρώπου.
Ο κυρίαρχος καπιταλισμός των νόμων της αγοράς επιβάλλει και τον νόμο του Θεού με ένα πολύ έξυπνο σενάριο –για να μην θυμίζει και εντελώς Μεσαίωνα: το γνωστό και ως Intelligent Design.
Κι έτσι το «φίδι» (καπιταλισμός) συναντά την «ουρά» του (χριστιανικός φονταμενταλισμός). Το θέμα είναι ποιος θα δαγκώσει ποιόν!

Φυσικά το θέμα δεν είναι καινούργιο. Ο καπιταλισμός πάντοτε φλέρταρε με ο,τι Θεοκρατικό. Αποκορύφωμα η περίφημη «δίκη του πιθήκου».

«Ενας νεαρός καθηγητής των φυσικών επιστημών, ο Τζον Σκόουπς, είχε το 1925 παραβιάσει το νόμο του Τενεσί που απαγόρευε τη διδασκαλία των νόμων της Εξέλιξης. Ο καθηγητής καταδικάστηκε σε πρόστιμο, αλλά η αμερικανική κοινή γνώμη τάχθηκε με το μέρος του.Σήμερα, οι χριστιανοί φονταμενταλιστές αποφεύγουν να μιλούν για τον Αδάμ και την Εύα, ή ακόμη και για το Θεό. Η προσέγγισή τους έχει «επιστημονική» χροιά: η θεωρία της φυσικής επιλογής, λένε, δεν μπορεί να εξηγήσει την πολυπλοκότητα της ζωής.
Το πιθανότερο, λοιπόν, είναι να σχεδίασε τη ζωή κάποια ανώτερη δύναμη, εξωγήινη ή ιερή. Η νέα Βίβλος των φονταμενταλιστών λέγεται «Ανθρωποι και Πάντα» (Of Panda and People), και γράφτηκε από τους Πέρσιβαλ Ντέιβις και Ντιν Κένιον.
Ενα ίδρυμα με έδρα το Σιάτλ, που λέγεται Discovery Institute και χρηματοδοτείται τόσο από τη χριστιανική Δεξιά όσο και από μη θρησκευτικά ιδρύματα, όπως εκείνο του Μπιλ Γκέιτς, προσπαθεί να εκλαϊκεύσει το πρόβλημα ώστε να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους οπαδούς. Για τον σκοπό αυτό, χρηματοδοτεί έρευνες, εκδίδει βιβλία, γυρίζει ντοκυμαντέρ.Οι οπαδοί του «ευφυούς σχεδιασμού» επαίρονται έτσι για το «ανοιχτό τους επιστημονικό πνεύμα». Δεν απαιτούν την αποβολή του Δαρβίνου από τα σχολεία, αλλά την ισότιμη διδασκαλία της δικής τους θεωρίας. Στο κάτω-κάτω, οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι ο άνθρωπος δημιουργήθηκε από τον Θεό...
Η εκστρατεία των φονταμενταλιστών έχει ήδη αποδώσει καρπούς. Στο Ντόβερ της Πενσιλβάνια, οι εκπαιδευτικές αρχές αποφάσισαν φέτος να διαβαστεί στους μαθητές την πρώτη μέρα του μαθήματος βιολογίας το εξής κείμενο: «Ο ευφυής σχεδιασμός αποτελεί μια εξήγηση για την προέλευση της ζωής που διαφέρει από τις θεωρίες του Δαρβίνου. Οι μαθητές που θέλουν να μάθουν περισσότερα για το θέμα αυτό μπορούν να προμηθευτούν το βιβλίο Ανθρωποι και Πάντα».Οι αντίπαλοι του Δαρβίνου προτίθενται τώρα να επεκτείνουν τον αγώνα τους σε όλη τη χώρα και ελπίζουν ότι θα καταγάγουν την πρώτη μεγάλη τους νίκη στο Κάνσας. Οι τοπικές εκπαιδευτικές αρχές, που πρόσκεινται στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να περιλάβουν από φέτος τον «ευφυή σχεδιασμό» στη διδακτέα ύλη.
Η συζήτηση στην πολιτεία αυτή έχει φουντώσει εδώ και μήνες. Στο Ορεγκον, ένας φοιτητής της φυσικής, ο Μπόμπι Χέντερσον, αποφάσισε να πολεμήσει τους οπαδούς του «ευφυούς σχεδιασμού» με τα δικά τους όπλα. Με επιστολή του προς το εκπαιδευτικό συμβούλιο του Κάνσας, ζητά να διδάσκονται στους μαθητές όχι μόνο η θεωρία της εξέλιξης και ο «ευφυής σχεδιασμός», αλλά και η θεωρία του «πασταφαριανισμού», σύμφωνα με την οποία ο κόσμος δημιουργήθηκε από ένα ιπτάμενο τέρας φτιαγμένο από μακαρόνια!
Η πρωτοβουλία του βρήκε μιμητές: τον τελευταίο καιρό, το εκπαιδευτικό συμβούλιο βομβαρδίζεται από e-mail πασταφαριανιστών». (Τρίζουν τα κόκκαλα του Δαρβίνου με τη διάδοση του «ευφυούς σχεδιασμού» στις ΗΠΑ)


Ενας νέος ιερός «πόλεμος» ξεκινάει. Κι αυτή τη φορά όχι από τους «ισλαμοφασίστες» αλλά από τους Αμερικάνους!
Καλά ξεμπερδέματα!

Update#01:
Μπους εναντίον Δαρβίνου
Η ηθική των κυρίαρχων - andriotakis.gr

Σχετική Βιβλιογραφία:
«Η προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού» Μαξ Βέμπερ.

Και μερικά "παράξενα":
Ο Καπιταλισμός ως γέννημα της Δυτικής Μεταφυσικής

4 σχόλια:

Ανδρέας είπε...

Ρε παιδιά, έλεος! Το επιχείρημα "ο κυρίαρχος καπιταλισμός των νόμων της αγοράς επιβάλλει και τον νόμο του Θεού" είναι τόσο ισχυρό όσο και το επιχείρημα των οπαδών του ID περί της πολυπλοκότητας της ζωής. Το έχετε πάρει πρέφα πως η θέση σας σε αυτό το post είναι το ίδιο απόλυτη και φονταμενταλιστική όσο και αυτών που κατηγορείτε;
Επίσης δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά οι περισσότερες σοβαρές επιστημονικές θεωρίες όπως ο Δαρβιβισμός έχουν γεννηθεί και εδρεωθεί στον κακό, κυριαρχούμενο από τους αδυσώπητους νόμους της ελεύθερης αγοράς, καπιταλιστικό δυτικό κόσμο.

Ανώνυμος είπε...

Η στροφή στο μεσαίωνα έχει αρχίσει πολύ καιρό τώρα. Η άγνοια, ο φόβος, η τρομακτική ευθύνη που νοιώθουμε όταν η τύχη είναι στα χέρια μας γεννάει ξανά τα πιο παλιά φαντάσματα-εφιάλτες, την αυταπάτη του θεού. Φυσικά και θα προσαρμοστούν όλοι αυτοί οι αρχέγονοι φόβοι στις εποχές. Έτσι ο καινούργιος μοντέρνος χριστιανός χρησιμοποιεί την επιστήμη (όπως φυσικά τον βολεύει) την μετατρέπει σε ψευδοεπιστήμη, ένα ανούσιο εμετικό μεσαιωνικό κατασκεύασμα κάτι σαν την αστρολογία, που αυτοαποδεικνύεται. Η πόρτα για τον καινούργιο μεσαίωνα δεν είναι η αλήθεια και η λογική (ποτέ δεν ήταν), αλλά η ΠΙΣΤΗ και η ΘΡΗΣΚΕΙΑ.
Συνέχισε έτσι παράθεσε πηγές. Πρέπει να μιλάμε προς πείσμα των σκοτεινών εποχών που δείχνει ότι έρχονται ή είναι ήδη εδώ.

ANemos είπε...

Και τα "Μπολσόϊ" άνθησαν στην Σοβιετία (καθώς και πολλά άλλα πράγματα) αλλά δεν σημαίνει οτι ήταν πετυχημένο πολιτικό καθεστώς.

Στα σοβαρά τώρα: η συζήτηση δεν είναι καινούργια. Εχουν γραφεί τόμοι επι του θέματος.

Και το θέμα είναι: τι σχέση μπορεί να έχει ο (ορθολογικός) καπιταλισμός που στηρίζεται στους νόμους της Αγοράς και οι εκφραστές του (οι Ρεπουμπλικάκοι εν προκειμένω) και ο ανορθολογισμός της θρησκείας.

Που και γιατί υπάρχει η αντίφαση; Τι εξυπηρετεί πολιτικά και ιστορικά;
Που οδηγεί τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο.

Ολα τα άλλα είναι χαρακτηρισμοί εκτός θέματος!

Ανώνυμος είπε...

Νομιζω και εγω οτι το αρθρο τα τακτοποιει ολα καπως απολυτα και απλουστευτικα.Κατ΄αχην δε νομιζω οτι ο ορθολογισμος ειναι αποκλειστικο προνομιο του καπιταλισμου.Και η πιο ανορθολογικη πραξη ή συμπεριφορα,ατομικη ή κοινωνικη μπορει να εμπεριεχει και να εμφορειται απο τα πιο οπθολογιστικα στοιχεια.Ειναι γνωστο αλλωστε οτι η ιστορια ειναι γεματη απο τετοιες αντιφασεις.Βεβαιως σημασια εχει τοσο η φιλοσοφικη βαση (του καπιταλισμου εν προκειμενω) αλλο τοσο ομως και το κοινωνικο (ανθρωπινο) περιβαλον μεσα στο οποιο αναπτισεται.Ο Μαξ Βεμπερ εχει προσεγγισει αρκετα το θεμα απο κοινωνιολογικη αποψη.Αυτο που ολοι οι νοημονες ανθρωποι ωστοσο συμφωνουν ειναι στην ανορθολογικη φυση της θρησκειας.Ο "νοημων σχεδιασμος" προκειται για μια κουτοπονηρια της θρησκειας προκειμενου να παρατεινει την παραμονη της στο...παιχνιδι.Η ανθρωπινη και η κοινωνικη εξελιξη δεν ειναι (ποτε δεν ηταν) ευθεια γραμη. Η Αμερικανικη κοινωνικη σκηνη ειναι αρκετα πολυσυνθετη ωστε να...ανεβαζει "τετοια εργα".Παραδειγμα: Αν δεχθουμε οτι η βαση του καπιταλισμου ειναι ο ορθολογισμος η Αμερικανικη κοινωνια της αγορας δεν ειναι αυτη που τον μετετρεψε σε...θρησκεια? Η ιδια κοινωνια δεν εξεθρεψε τον Μακαθρισμο? Οι συγχρονες ισλαμικες κοινωνιες δεν πορευονται κραδαινοντας στο ενα χερι το ευαγγελιο του καπιταλισμου και στο αλλο το κορανιο? Οσο τα κορακια των θρησκειων χανουν εδαφος τοσο νιωθουν πιο ανασφαλεις και ταυτοχρονα την αναγκη να καταφευγουν σε επινοησεις απελπισιας.Η παρουσα ιστορικη στιγμη με τους επιτρεπει να συνευρισκονται(κοινως να κανουν αλλαξοκωλιες)με τα γερακια του Μπους.