Δευτέρα, Ιανουαρίου 30, 2006

Φοβάστε τους Ελληνες;

Υπερψηφίστηκε το Αντικομμουνιστικό Μνημόνειο
Χωρίς όμως ούτε μία ελληνική ψήφο!
Κι αυτό είναι ο,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί μέσα σε όλη αυτή τη φάρσα.
Γιατί μπορεί να έχουμε τα μαύρα μας τα χάλια, μπορεί να μην μπορούμε να συμφωνήσουμε και να συμπράξουμε σε πολλά, μπορεί να τρωγόμαστε ακόμη και πάνω από δέκα πόντους χιόνι… μπορεί… μπορεί… μπορεί…
Ομως και τη μνήμη μας και την ιστορία μας και το αίμα που χύθηκε απο όλες τις πλευρές ξέρουμε να τιμούμε.
Τα σημάδια του Εμφύλιου υπάρχουν ακόμη…
Τα καδράκια με τους νεκρούς μας κρέμονται ακόμη στα εικονοστάσια…
Η εθνική συμφιλίωση είναι ακόμη νωπή…
Και κατα πως φαίνεται έχει εμπεδωθεί.

Είναι χαρακτηριστική, όπως γράφει ο σημερινός Ριζοσπάστης, η αντίδραση του ακροδεξιού Ρώσου Ζιρινόφσκι που ωρυόμενος μέσα στην αίθουσα της Συνέλευσης είπε: «Τι φοβάστε και δεν το ψηφίζετε; Φοβάστε τους Ελληνες;»!

8 σχόλια:

Harry Peitsinis είπε...

Gia mia akoma fora i pio opisthodromiki xwra tis Europis ekane aisthiti tin parousia tis...

ANemos είπε...

Μήπως –λέω μήπως!- γράφεις σε λάθος blog και δεν το έχεις αντιληφθεί;
Λέω τώρα, διότι καμιά φορά συμβαίνει….

Κατά τα άλλα, ναι ευτυχώς δεν ήμαστε με την …προοδευτική πλευρά του Λεπέν και του Ζιρινόφσκι.

(Ούτε έχουμε προοδεύσει τόσο πολύ που να γράφουμε σε άπταιστα greeklish!!!)

J95 είπε...

Κατά τα άλλα, ναι ευτυχώς δεν ήμαστε με την …προοδευτική πλευρά του Λεπέν και του Ζιρινόφσκι.

Ως κόμμα είστε με την εξίσου προοδευτική πλευρά του Στάλιν και του Χόνεκερ όμως. Εσύ μπορεί όχι, γιατί τις προάλλες έγραψες πόσο παράλογο είναι να ταυτίζεται ο κομμουνισμός με το Στάλιν, όμως η γραμμή του Περισσού φαίνεται πως κάνει ακριβώς αυτό.

Γιατί απ' ό,τι διάβαζα τις προάλλες σε αδελφό μπλογκ, το κεντρικό πρόβλημα του ΚΚΕ με το ψήφισμα είναι ότι δέχεται "αξιωματικά" ότι συνέβησαν εγκλήματα.

Ναι! Ο Αγιος Στάλιν, μη χέσω! Που μπορεί να έστειλε τη μισή χώρα του στη Σιβηρία, αλλά διπλασίασε την παραγωγή ατσαλιού οπότε όλα πήγαιναν by the book και δεν πρέπει να κολλάμε σε μικρολεπτομέρειες.

Και απ' ό,τι διάβαζα στο Ριζοσπάστη, το ΚΚΓ είναι μαλάκες και πουλημένοι που απάντησαν "μα εμείς αυτά τα έχουμε καταδικάσει από τα 60s".

Το ότι οι ακροδεξιοί υποστήριξαν για προφανείς λόγους το μνημόνιο, δεν αναιρεί το γεγονός ότι εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών από 46 χώρες και όλο το πολιτικό φάσμα. Τι έγινε, όλοι φασίστες είναι;

Επίσης δεν ξέρω εσείς οι Έλληνες τι εμπειρίες έχετε τέλος πάντων από το γαμημένο τον εμφύλιο, όμως θα επιτρέψεις και σε 450.000.000 ανατολικοευρωπαίους να έχουν κι αυτοί τη γνώμη τους για τους παράδεισους στο όνομα των οποίων σφαχτήκατε σα βλάκες, ως συνήθως δηλαδή σε αυτόν τον τόπο όπου μπορεί να σε σφάξει ένας απόγονος τουρκαλβανών επειδή του αμφισβητείς την καταγωγή από τον Περικλάκια.

Τέλος, απαντώντας στο ρητορικό σου ερώτημα, κάτι καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί θα ήταν το ΚΚΕ να μην επιλέξει τη σύνηθη τακτική της θυματοποίησης και του "κλαψ κλαψ", να μη χαθεί στη νιρβάνα των ένδοξων ημερών του '45, να εμπιστευτεί για λίγο τη δημοκρατία και να συνεισφέρει με τις ψήφους του στην απόρριψη του μνημονίου. Γιατί αυτό έλειπε μόνο για να απορριφθεί: οι ψήφοι του ΚΚΕ και του ΚΚ Πορτογαλίας, που επέλεξαν να αποσυρθούν, μια και εκριναν ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων δεν τα συνέφεραν (μες στο σεβασμό της δημοκρατίας όπως πάντα).

Harry Peitsinis είπε...

Φυσικα δεν εχουμε προοδευσει τοσο πολυ. Για την ακριβεια ειμαστε τοσο κολλημενοι που πουλαμε ειρωνεια σ όποιον γράφει απο πληκτρολογιο που δεν υποστηριζει ελληνικα.

Κατα τα αλλα χαιρετισματα στην προοδευτικη διανόηση που αρνειται την καταδικη των γκουλαγκ, της καταπίεσης των Ανατολικογερμανων, της γενοκτονιας των καμποτζιανών, της μαζικης δολοφονιας εκατομμυριων Κινεζων, των επιτηδευμενων λιμων, των μαζικων υποχρεωτικων μεταναστευσεων κλπ κλπ...

Ο κοσμος μας μπορει να κοιταει πια το μελλον με αισιοδοξια...

ANemos είπε...

Αγαπητέ Promitheus

Νομίζω ότι κάνετε μεγάλο λάθος. Δεν ήμασταν πάντοτε το πιο καθυστερημένο κράτος της Ευρώπης. Κάποτε υπήρξαμε ΠΟΛΥ μπροστά. Ειδικά στο θέμα της καταδίκης του Κομμουνισμού. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι υπήρξαμε το ΠΡΩΤΟ κράτος, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο που φτιάξαμε ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ. Ηταν η Μακρόνησος, αν έχετε ακουστά. Ηταν και η Γιάρος επίσης και η Ικαρία και πολλά άλλα νησιά. Ειδικά όμως στη Μακρόνησο είχαμε ξεπεράσει κι αυτό ακόμη το ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ. Και ξέρετε γιατί;
Διότι στο ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ –αντίθετα από ότι στην ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ- δεν προσπαθούν να εξαναγκάσουν τους κρατούμενους να αλλάξουν τα «πιστεύω» τους. Τους ανακρίνουν, τους βασανίζουν, τους εξευτελίζουν αλλά μόνο για να τους αποσπάσουν καταθέσεις και πληροφορίες. Όχι για να αλλάξουν το φρόνημά τους. Στην ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ αγαπητέ φίλε, το ζητούμενο για να επιζήσεις ήταν να δηλώσεις αντίθετος με όσα πίστευες και με εκείνα για τα οποία αγωνίστηκες.
Μοναδικό φαινόμενο. Ανεπανάληπτο. Παγκοσμίως!
Επίσης, αργότερα είχαμε την πρώτη κυβέρνηση (δικτατορία ήταν αλλά τι σημασία έχει για εσάς;) που όταν ανέβηκε στην εξουσία δήλωσε ότι αγωνίζεται «κατά του φασισμού, του κομμουνισμού και των παραφυάδων του». Ο,τι δηλαδή λέει και το περίφημο ευρωπαϊκό μνημόνειο του 2006, το έλεγαν οι Χριστιανοί Αξιωματικοί το 1967.
Ναι, έχουμε γυρίσει πολλά χρόνια πίσω.
Και με λογικές σαν και τις δικές σας θα γυρίσουμε ακόμη περισσότερα.
Μην ανησυχείτε καθόλου!

ANemos είπε...

Αγαπητέ J95

Δεν κάνω ποτέ δηλώσεις πολιτικών φρονημάτων αλλά το ότι με ταυτίζετε με το ΚΚΕ μάλλον σημαίνει ότι δεν έχετε διαβάσει απολύτως κανένα άλλο Post μου είτε εδώ είτε στο Gloria Mundi.
Το ΚΚΕ έχει αρκετούς ανοιχτούς λογαριασμούς με την Ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος αλλά και τη συμπεριφορά απέναντι στα ίδια τα μέλη και τους αγωνιστές που βρέθηκαν και πάλεψαν μέσα από τις γραμμές του. Όπως και πολλά άλλα ΚΚ.
Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση που έχει πραγματικό ενδιαφέρον αλλά δεν συνδέεται με το αντικομμουνιστικό μνημόνειο.

e-Lawyer είπε...

Αντίθετα από τις λαϊκιστικές επιθέσεις κατά του Συμβουλίου της Ευρώπης, του θεσμού υπενθυμίζω στους κόλπους του οποίου λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποτελεί τον μοναδικό διεθνή οργανισμό στην Ευρώπη με αποστολή την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων ( η ΕΕ έχει απλώς υποχρέωση να τα σέβεται, όχι να τα προστατεύει με θετικό τρόπο), θα ήταν καλό να διαβάσουμε κάποια στιγμή και το ίδιο το κείμενο του Ψηφίσματος. Το Ψήφισμα:
- εστιάζει αποκλειστικά στα εγκλήματα των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων. Οι διατυπώσεις είναι βέβαια όντως αξιωματικές και θα έπρεπε να υπάρχουν αναφορές και σε κομμουνιστικά καθεστώτα μη ολοκληρωτικά
-καλεί τα κομμουνιστικά και μετακομμουνιστικά κόμματα να κάνουν την αυτοκριτική τους πέρνοντας σαφείς αποστάσεις από τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που εργαλειοποιήθηκαν ως μ έ θ ο δ ο ι ενάσκησης εξουσίας από τα Ολ.Κομ.Καθ.
-προτείνει τη θέσπιση μιας διεθνούς επιτροπής ανεξάρτητων ειδικών για την συλλογή υλικού σχετικά με παραβιάσεις δικαιωμάτων από τα Ολ.Κομ.Καθ.
Το Ψήφισμα αντίθετα από ότι υποστηρίζεται:
-δεν είναι υποχρεωτικό για τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είναι μια κοινή διακήρυξη χωρίς κανονιστικό και αναγκαστικό χαρακτήρα,
-δεν οδηγεί στην απαγόρευση των κομμουνιστικών και μετακομμουνιστικών κομμάτων, αλλα αντιθέτως τους δίνει την ώθηση να περάσουν στο επόμενο στάδιο, αποκηρύσσοντας τις θηριωδίες ως μέσο ενάσκησης εξουσίας,
-δεν οδηγεί στο "ξαναγράψιμο" της ιστορίας, γιατί το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν είναι ακαδημία, αλλά διεθνής οργανισμός,
-δεν εξισώνει τα εγκλήματα των Ολοκλ.Κομ.Καθ. με αυτά των ναζί. Αντιθέτως μάλιστα, επιχειρώντας να γίνει ακριβώς αυτή η διάκριση στην κοινή γνώμη, συγκροτεί την ανεξάρτητη επιτροπή για να διερευνηθούν οι πρακτικές και τα εγκλήματα που παραβίασαν τα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως αυτά κατοχυρώνονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ, κείμενο που επίσης συντάχθηκε στους κόλπους του Συμβουλίου της Ευρώπης).

Αν τα κομμουνιστικά κόμματα δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Συμβουλίου της Ευρώπης σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως κατοχυρώνονται από την ΕΣΔΑ. Ενδεχομένως επειδή κρίνουν έχουν άλλες συνταγματικές προτεραιότητες ως πολιτικό πρόγραμμα. Αλλά τότε θα έπρεπε να γίνουν συγκεκριμένα και να αναφέρου ποια ακριβώς άρθρα της ΕΣΔΑ βρίσκονται σε σύγκρουση με την ιδεολογία τους (το δικαίωμα στη ζωή; το δικαίωμα στον ιδιωτικό βίο; το δικαίωμα στην ιδιωτική περιουσία;) και να ζητήσουν την τροποποίησή της. Η διεθνής προστασία των ατομικών δικαιωμάτων αποτελεί μία θεμελιώδη πολιτισμική κατάκτηση, αλλά και μια διαδικασία σε εξέλιξη. Οι κομμουνιστές οφείλουν να το αναλογιστούν και να μην αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση την ώρα που αφορά αυτούς και όχι άλλες πολιτικές ομάδες.

Harry Peitsinis είπε...

@anemos

Αχα! Τώρα το σκεπτικό σου εγινε κατανοητο και ειδομεν επιτελους το φως το αληθινο. Σε απλα ελληνικα και διορθωσε με αν κανω λαθος:

Οι χουντικοι διακηρυξαν οτι πολεμουν κατα του κομμουνισμου και του φασισμου
Οι Ευρωπαίοι εταιροι διακηρυττουν οτι ειναι αντιθετοι στα εγκληματα του κομμουνισμου και του φασισμού
Εμεις διακηρυττουμε οτι ειμαστε υπερ αυτης της αποφασης των ευρωπαιων εταιρων
Αρα;;;
Αρα «αντικειμενικά» (α ρε αθανατες δικες της Μοσχας) ειμαστε χουντικοι!
Συγχαρητήρια για την κρυστάλλινη διαλεκτική λογική σου. Πιστεύω ότι αν σε ακουγε ο πατερούλης Σταλιν θα ηταν περηφανος...

Μια διορθωσουλα μονο. Της Μακρονήσου προηγήθηκε το αρχιπέλαγος Γκούλαγκ και η σοβιετική "επιδημία" ομολογιών και των μετανοημένων αντισταλινικών.. . Το αυτό συνέβη και με τα στρατοπεδα συγκεντρωσης των κομμουνιστών επί Χούντας. Αλλά αυτό απλά επιβεβαιώνει την άποψη του μνημονίου, οτι ο ολοκληρωτισμός, είτε μαύρος είτε κόκκινος ειναι ολοκληρωτισμός και τα εγκληματα τους είναι κατακριτέα για ολόκληρη την πολιτισμένη ανθρωποτητα...