Τρίτη, Ιανουαρίου 17, 2006

Η ελληνική "Αριστερά" και το Σύνταγμα

Ο ΣΥΝ επίσης δηλώνει και μάλιστα κάνει λόγο για «πραξικόπημα εις βάρος της Δημοκρατίας».

Το ΚΚΕ, δια στόματος της Γ.Γ. Αλέκας Παπαρήγα, καλεί σε αγώνα για να ανατραπούν τα σχέδια αλλαγής του Συντάγματος. «Ο λαός πρέπει να απορρίψει την προτεινόμενη από την κυβέρνηση αναθεώρηση του Συντάγματος, γιατί κινείται σε αντιδραστική κατεύθυνση και να καταδικάσει τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ» αναφέρεται σε ανακοίνωσή του. Και συμπληρώνει: «το Σύνταγμα χρειάζεται ριζική αναθεώρηση, μα στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που επιδιώκουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να κατοχυρώνει τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας και όχι τη μεγαλύτερη κυριαρχία του κεφαλαίου».

(Αποφασισμένη να αντιταχθεί στην προτεινόμενη συνταγματική αναθεώρηση η Αριστερά)

Δεν πάτε καλά σύντροφοι!

Μα καθόλου καλά!

Εδώ και καιρό, δεκαετίες, δεν πάτε καλά, αλλά σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις σας βγαίνει η …φορμόλη στο γιακά!

Για το μεν ΚΚΕ, ωραία τα λέτε: αν δεν αλλάξει ΟΛΟΚΛΗΡΟ το Σύνταγμα (να γίνει π.χ. κάτι σαν το Παλλαϊκό Σύνταγμα του σ. Λεονίντ Μπρέζνιεφ;) ας μην αλλάξει καθόλου! Ωραία λογική! Να την χαιρόσαστε!

Για τον δε ΣΥΝ, τι να πει κανείς;

Δηλαδή ήταν εντελώς μαλάκες όσοι μετείχαν στους αγώνες του 114…

Δεν φτάνουν οι λέξεις για να περιγράψουν σε πόσο βαθύ λάκκο έχετε μπει!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ! Πριν σας πιάσουν σαν τον χασάπη της Κεντρικής Αγοράς με τις κατσαρίδες…

Σε λίγο ούτε συμπαίκτη για τάβλι δεν θα βρίσκετε!

3 σχόλια:

Rocean είπε...

Αυτό εσύ το βλέπεις σαν το σύνταγμα του Μπρέσνιεφ?

"Να κατοχυρώνει τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας και όχι τη μεγαλύτερη κυριαρχία του κεφαλαίου"

Δηλαδή κατά την γνώμη σου τι θα έπρεπε να ζητά η αριστερά?

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ είπε...

Το να ψάχνουμε να βρούμε μια Αριστερά που να μας καλύπτει όλους μας σε όλα τα επίπεδα είναι πιο ουτοπικό ακόμη και από το ίδιο το όραμα του σοσιαλισμού. Με το ΚΚΕ εγώ προσωπικά έχω κόψει τον ομφάλιο λώρο εδώ και χρόνια. Εντούτοις για το χώρο της διαρκώς ανανεούμενης Αριστεράς (όπως θα ήθελα να είναι) θα πρέπει να επισημάνουμε το εξής: Πολλές απόψεις μπορούν να θεωρηθούν αναχρονιστικές. Από την άλλη όμως υπάρχουν προωθητικές προτάσεις, πραγματοποιήσιμες λύσεις και μια προσπάθεια επικοινωνίας πολυεπίπεδων στρωμάτων του προοδευτικού χώρου. Και θαρρώ ότι η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να δώσει το έναυσμα για άνοιγμα του διαλόγου για την Δημοκρατία σε όλη την ελληνική κοινωνία. Δείτε ως παράδειγμα την συμμετοχή στο γκάλοπ της ΝΕΤ. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. Και πιστεύω ότι η Αριστερά δεν πρέπει να μείνει αμέτοχη από αυτή την ιστορία.

talos είπε...

Δεν καταλαβαίνω την ένστασή σου. Είναι εναντίον της προτεινόμενης αναθεώρησης του συντάγματος. Την οποία συνοψίζει η Ελευθεροτυπία ως

ΝΑΙ
1. Να επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ
2. Να απαγορευθεί η έκδοση δικαστικών αποφάσεων με αναδρομική ισχύ, που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό
3. Να αλλάξει ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων, να ιδρυθεί Συνταγματικό Δικαστήριο, δεν είπε ποιος θα ορίζει τα μέλη του
4. Να αλλάξει ο ορισμός της έννοιας του δάσους

ΟΧΙ
1. Στον χωρισμό κράτους-Εκκλησίας
2. Στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας
3. Στην αναγνώριση δικαιωμάτων των μεταναστών


Αυτά, ενώ ο Αλογοσκούφης εξηγεί ότι δεν θα πρέπει η έγνοια για το περιβάλλον να σταθεί εμπόδιο στην "προσέλκυση επενδύσεων".

Τι ακριβώς από αυτά θα έπρεπε να χειροκροτήσει η αριστερά και ποια από αυτά έχουν σχέση με το 114;